Digitale Dingen 16 Herbert BlankesteijnDovnload 10.02 Kb.
Datum22.07.2016
Grootte10.02 Kb.
Digitale Dingen 16

Herbert Blankesteijn


Gadget


Laptop van $250
www.classmatepc.com
Het gaat niet zo goed met het initiatief voor een laptop van 100 dollar voor kinderen in arme landen. De prijs, eerder al verhoogd tot $135 en daarna tot $150, is inmiddels opgelopen tot $175. Wanneer de productie gaat beginnen is onduidelijk. Eerst was de eis daarvoor 10 miljoen bestelde exemplaren, dat is gedaald naar 5 miljoen en intussen naar 3 miljoen, maar hoe dan ook is het minimum nog niet bereikt. De organisatie rond boegbeeld Nicholas Negroponte van het Massachusetts Institute of Technology heeft niet bekend gemaakt hoe de potentiële klanten hebben gereageerd op de prijsstijgingen.
Intel maakt nu bekend een concurrerend apparaat al te kunnen leveren. Het heet Classmate Pc en is een meer traditionele computer dan die van Negroponte. Hij heeft geen handdynamo en een gewoon lcd-kleurenscherm. De '100 dollar laptop' krijgt een scherm dat bij veel omgevingslicht kan overschakelen naar een beter leesbare zwartwit-modus. Beide apparaten hebben flashgeheugen in plaats van een harde schijf, om de accu te sparen. De Classmate is leverbaar met Windows of Linux. Voor Windows is twee keer zoveel duur flashgeheugen nodig.
De prijs van de Classmate sluipt omhoog, net als die van de concurrentie. Eerst was het doel 200 dollar, nu schijnt de prijs tussen de 250 en 400 dollar te liggen. Doel voor de lange termijn is nu 250 dollar. Volgens de New York Times heeft Pakistan er al 700.000 gekocht. Pijnlijk voor Negroponte, want Pakistan komt ook voor in zijn klantenlijst. Volgens Intel hebben Brazilië, nog zo'n kandidaat voor de '$100 dollar laptop', en Mexico ook bestellingen gedaan. Er komen dit jaar proefprojecten in 25 landen.

Web


Slagveldblog
http://tinyurl.com/yq3q8s
Het Amerikaanse leger is ernstig in de war als het gaat om het webloggen door soldaten vanuit oorlogsgebieden als Irak en Afghanistan. In augustus 2005 heeft het leger al eens bekendgemaakt weblogs van soldaten, en vergelijkbare publicaties zoals fotodagboeken, in de gaten te zullen houden. Dit in verband met de mogelijkheid dat er strategische informatie naar buiten zou komen.
In Nederland was er kort geleden herrie naar aanleiding van laatdunkende opmerkingen in weblogs van Afghanistangangers over de Afghaanse bevolking. Dat was eind februari. Zowel in de VS als in Nederland is besloten alleen achteraf in te grijpen. Vreemd, want beide legers onderkenden dat het levens zou kunnen kosten als soldaten per ongeluk belangrijke informatie zouden publiceren. Je zou zeggen dat je dan vooraf moet controleren wat er wordt geblogd.
De U.S. Army heeft vorige week nieuwe regels gepubliceerd waarin met zoveel woorden staat dat informatie die naar buiten wordt gebracht eerst moet worden gecontroleerd door een veiligheidsofficier. Daarbij worden mail, weblogs en internetfora met zoveel woorden genoemd. Nadat het blad Wired daarover had gepubliceerd kwam daar een fact sheet overheen waarin precies het omgekeerde staat: "Op geen enkele wijze hoeft een blog van een soldaat van tevoren te worden goedgekeurd door een supervisor." De eerder uitgevaardigde regels zijn echter niet ingetrokken.
Dus de situatie is nu: blogs moeten voor publicatie langs de censuur, en ongecensureerd bloggen is nadrukkelijk toegestaan. Tot uw orders.

Gadget


Microvideo
www.sandisk.com
Is dát een videorecorder? De V-mate van Sandisk weegt een ons en is zo groot als een pakje sigaretten. Ja, het is echt een videorecorder. De eerste die kleiner is dan zijn adapter en lichter dan de benodigde snoeren.
De V-Mate kan zo klein en licht zijn omdat hij niet opneemt op cassette, dvd of harddisk maar op geheugenkaart. En uiteraard brengt Sandisk een videorecorder op de markt om meer flashgeheugen te verkopen - de kernactiviteit van het bedrijf.
Een kaart van een GB kost ongeveer een tientje en daar past een speelfilm op in heel behoorlijke kwaliteit. Wie genoegen neemt met wat korreliger beeld kan zeven uur op 1GB kwijt. Kaartjes van 1 GB kosten tussen 10 en 25 euro. Tegen de tijd dat u deze krant uitheeft zijn ze waarschijnlijk alweer goedkoper.
Een wat mindere beeldkwaliteit is bovendien geen bezwaar voor de voornaamste toepassing van de V-Mate. Die is namelijk: video opnemen voor mobiele apparaten met kleine schermpjes, zoals de iPod en de mobiele telefoon. De V-mate neemt op in mp4-video, en die standaard zit ingebouwd in de meeste nieuwe mobieltjes. Wel even navragen voor de zekerheid. De V-Mate kan omgaan met kaartjes in de formaten SD, mini-SD, MMC en Memory Stick. Compact Flash (CF) ontbreekt in het rijtje.
En hier is een reden waarom flashgeheugen op den duur ook voor huiskamervideo zal worden toegepast: dit is de eerste videorecorder ooit die niet irritant zoemt. Hij heeft immers geen bewegende onderdelen. Bovendien gebruikt hij bijna geen stroom. Ideaal om 'An Inconvenient Truth' mee op te nemen. En hij kost maar €130.

Gaming


Pc speelt zelf
www.playr.co.uk
In eerste instantie lijkt Onslaught veel te makkelijk. Over een pad trekken colonnes vijanden naar een te verdedigen basis, Area 51. Met wapens die je moet kopen kun je deze van de weg schieten. En elke treffer levert weer geld op, waarmee nieuwe wapens kunnen worden gekocht en de bestaande kunnen worden verbeterd. Dat is nodig, want de vijanden worden steeds talrijker en taaier.
Het spel lijkt eenvoudig omdat je niet zelf op de doelen hoeft te mikken. De wapens schieten automatisch en elk schot is raak. Het spel speelt zichzelf en dat gebeurt bijvoorbeeld ook tijdens het schrijven van deze regels. Maar toch moet je op gezette tijden ingrijpen omdat het wapenarsenaal steeds moet worden opgevoerd. Even buiten een kopje thee gaan drinken (geprobeerd!) kun je je niet permitteren.
Onslaught is dus meer een strategiespel dan een schietspel. Je moet de wapens slim kiezen, weloverwogen plaatsen en goed onderhouden. Het spel kan gratis worden gespeeld en hoeft niet te worden geïnstalleerd, omdat het zich afspeelt in een browservenster (wel is de Flash-afspeelsoftware vereist). Om die reden - en omdat het korte tijd autonoom kan doorspelen terwijl op de voorgrond gewoon in Excel wordt gewerkt - is het ideaal als amusement op de werkplek.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina