Dirk Scheringa overledenDovnload 4.6 Kb.
Datum21.08.2016
Grootte4.6 Kb.
Dirk Scheringa overleden
Dirk scheringa, voorzitter van de voetbalclub AZ is woensdag overleden. Scheringa is omgekomen in een ongeluk met zijn flightcar. De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend. Dirk Scheringa is 69 jaar geworden.
Dirk Scheringa werd geboren op 21 September 1950 in Grijpskerk. Scheringa is bekend geworden als voorzitter en eigenaar van de voetbalclub AZ. Van origine politieman, vond Scheringa het altijd leuk zijn vrienden en kennissen financieel advies te geven. En in 1975 startte Scheringa met zijn vrouw Baukje het bedrijf Buro Frisia. Binnen enkele jaren groeide dit uit tot een groot bedrijf dat actief was in heel Nederland, en het veranderde de naam van Buro Frisia naar DSB Bank. Naast de club AZ, de DSB Bank en zijn schaatsteams had Scheringa nog een grote passie, en dat was kunst. Scheringa bezat een aantal musea in en rond Alkmaar.
De bijnaam van Scheringa was, de Nederlandse Roman Abramovic, naar de schatrijke rus die de engelse voetbalclub Chelsea begin 21e eeuw financierde met oliegelden. Scheringa kwam begin 2000 aan het roer bij AZ. Net als Abramovic investeerde Scheringa miljoenen in een voetbalclub. Maar waar Abromovic supersterren naar Chelsea haalde, zocht Scheringa op de Nederlandse velden naar goedkope, ruwe diamanten. Dat hij jonge talenten groot maakte bij AZ, heeft de club goed gedaan. In de jaren 90 van de vorige eeuw speelde AZ nog in de eerste Divisie, toen Scheringa aan het roer kwam ging het snel beter. In het seizoen 2008/2009 was daar het eerste kampioenschap voor de club AZ sinds 1981, toen de club de Nederlandse competitie met het zelfde aanvallende voetbal domineerde.
Nadat Scheringa zijn doel had bereikt om AZ kampioen te maken, smaakte dat naar meer. Pompte nog meer geld in de club om zo Europese hoofdprijzen te pakken. In 2011, 2012 en 2014 was het de UEFA beker. Toen kwam de beker met de grote oren van de Champions League naar Alkmaar. In seizoen 2015/2016 nog verliezend finalist, 2018 was het jaar voor AZ, ze pakten de prijs der prijzen voor clubteams.
Scheringa heeft alles gewonnen met zijn club wat hij kon winnen, en maakte zich daarmee onsterfelijk bij de fans. Het verdriet om de dood van de voorzitter is gigantisch. Trainer Wilfred Genee: “Het verlies van Scheringa is groot, niemand bij de club weet hoe we ermee moeten omgaan. Het is vreselijk, ik wens de heer de Jong sterkte, om in de voetsporen van deze geweldige man te moeten treden.”
Dirk Scheringa zal worden opgebaard bij zijn landgoed in Opmeer, waar naar verwachting de komende dagen duizenden mensen afscheid zullen nemen.
Jesse de Jong
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina