Dit project is ontwikkeld in media iets voor jou. Jos de Kleijn begeleidde henDovnload 17.43 Kb.
Datum25.07.2016
Grootte17.43 Kb.

Het boek dat hierbij hoort heet - zo leer je nog eens wat over de invoering van de vmbo ict-route. Geschreven door Jos de Kleijn en Carla van den Brandt.

Dit project is ontwikkeld in media iets voor jou. Jos de Kleijn begeleidde hen.

Ontwerp een nieuwe dienst op internet voor kinderen tot 10 jaarLeidmotief


Internet wordt iedere dag steeds groter en belangrijker. Het is een manier om informatie op te zoeken, mensen te ontmoeten, dingen te leren, te communiceren, de actualiteit bij te houden of gewoon om fun te hebben. In dit project ontwerp je een nieuwe dienst voor kinderen tot 10 jaar.

Achtergronden


Wat op dit moment heel populair is zijn sociale netwerken. Dit zijn sites die niet zozeer een bepaald product aanbieden dat je kunt kopen of gebruiken. Dit zijn eerder omgevingen op internet die je de mogelijkheid geven om er je eigen identiteit achter te laten en om andere mensen te ontmoeten. Voorbeelden zijn Hyves, Myspace en Facebook. Het draait hier dus allemaal om de gebruikers.

Maar er zijn meer sites waarbij het allemaal draait om de gebruikers. Bijvoorbeeld Youtube. Iedereen kan daar een filmpje achterlaten. Dat filmpje kun je bekijken en je kunt er je mening over geven. Als er niemand is die er een filmpje op zet, bestaat YouTube niet meer. Het draait dus net als bij de sociale netwerken puur om de gebruikers en om wat zij er mee doen.

Bij een site als Mogulus.com draait het ook alleen om de gebruikers. Hier kun je je eigen televisieprogramma’s maken, uitzenden en bekijken. Zonder gebruikers geen Mogulus.

Bovenstaande voorbeelden zijn allemaal sites waar het draait om de gebruikers. Waar het draait om wat de gebruikers achterlaten (op Youtube zijn dat filmpjes), wat de gebruikers ervan vinden (bij YouTube kan je de filmpjes beoordelen) en hoeveel gebruikers er mee bezig zijn (als er maar drie mensen een filmpje achterlaten op YouTube, zou er niets aan zijn).

Maar wat we tot op de dag van vandaag eigenlijk nog steeds missen is zo’n site voor kinderen. Wat als je 8 bent en je wilt ook een eigen profiel op internet? Hyves is dan geen optie. Het mag in de meeste gevallen niet van de ouders en als kind vind je Hyves waarschijnlijk ook niet zo leuk.

De opdrachtgever


Een bedrijf dat zich bezig houdt met de ontwikkeling van deze dienst voor kinderen is Glaxstar Inc. Zij ontwikkelen op dit moment een soort internet voor kinderen (Glubble.com). Maar op dat internet moet ook iets komen voor kinderen tot 10 jaar. Een omgeving waar kinderen hun eigen ding mee kunnen doen en waar andere kinderen op kunnen reageren of mee verder kunnen.

De opdracht


Jullie projectgroep bestaat uit 4 mediastrategen. Jullie opdrachtgever is Glaxstar Inc. Ontwerp voor Glaxstar een nieuwe internetdienst voor kinderen tot 10 jaar. Het ontwerp wordt gemaakt in de vorm van een homepagina. Deze homepagina vormt de toegang tot de andere onderdelen van de site. Voor elk van de andere delen van de site zijn schetsen aanwezig. Uiteindelijk vormt deze homepagina de kern van de presentatie aan de opdrachtgever. De opdrachtgever is vooral geïnteresseerd in wáárom jullie deze voorstellen gemaakt hebben speciaal voor kinderen tot tien jaar.

De internetdienst voldoet aan de volgende eisen.
Vooronderzoek - Marktonderzoek


De opdrachtgever verwacht een marktonderzoek naar bestaande diensten. In dit marktonderzoek staat:

  • Een beschrijving van 5 bestaande sites voor volwassen gebruikers (de aangeboden diensten, de kenmerken van de gebruiker of doelgroep, de mate van populariteit van de site, de look and feel van de site – geef voorbeelden)

  • Een beschrijving van 5 sites voor kinderen, zoals Club Penguin / Pixie Hollow / Webkinz, etc. (de aangeboden diensten, de kenmerken van de gebruiker of doelgroep, de mate van populariteit van de site, de look and feel van de site – geef voorbeelden)

  • Een vergelijking tussen de sites voor volwassenen en die van kinderen.


Vooronderzoek -wensenonderzoek


De opdrachtgever verwacht een wensenonderzoek onder kinderen (10) en ouders (5). Onderwerpen van het onderzoek zijn vooral het soort diensten dat kinderen en ouders wensen.

Vooronderzoek - vormgeving


De opdrachtgever verwacht een fotoverslag van 5 verschillende logo’s van sites voor kinderen. Bij elk logo staat een toelichting geschreven. In de toelichting zijn de volgende onderwerpen vermeld:

De opdrachtgever verwacht in hetzelfde fotoverslag 5 voorbeelden van producten voor kinderen, zoals tijdschriften, snoepgoed en bijvoorbeeld speelgoed.

Het fotoverslag eindigt met conclusies over wat wel en niet voor kinderen geschikt is.

Op te leveren documenten


  • Marktonderzoek

  • Wensenonderzoek

  • Fotoverslag

  • Ontwerp van homepagina + schetsen


De begeleiding – Het plan van Aanpak

Werkmodel plan van aanpak tijdens het vooronderzoek


Per deelopdracht vul je het volgende formulier in:

Welke vragen stelen jullie?

Welke activiteiten, werkzaamheden of taken gaan jullie doen?

Wat is het te verwachten (deel) resultaat?

Wie gaan de werkzaamheden doen (taakverdeling)?


Werkmodel plan van aanpak na het vooronderzoek [offerte]


Al het vooronderzoek is gedaan en gebundeld in een map. Jullie hebben nu een overzicht van hoe de markt in elkaar steekt, wat je precies moet doen en onder welke voorwaarden. En jullie weten nu waar je allemaal rekening mee moet houden bij het vormgeven. Nu kunnen jullie ongestoord gaan werken aan het bedenken van een dienst en aan de uitwerking daarvan. Maar hoe gaan jullie dat aanpakken? De opdrachtgever verwacht een Plan van Aanpak. Daarin staat beschreven:

  • De werkzaamheden die jullie gaan uitvoeren om het eindproduct en de presentatie te realiseren

  • Wat jullie planning is

  • Wat jullie taakverdeling zal zijn


De Presentatie


Jullie gaan het nieuwe concept presenteren aan Glaxstar Inc. Dat doen jullie als projectgroep . Om het professioneel te houden is het verstandig om niet alles te laten zien, maar alleen de dingen die er toe doen. De schetsen bijvoorbeeld zijn heel belangrijk geweest om te komen tot een logo. Maar alleen het uiteindelijke logo doet er toe tijdens de presentatie, niet de hele stapel schetsen. Je zou de presentatie kunnen indelen aan de hand van wat jullie willen laten zien en daarover iets vertellen. De presentatie duurt rond de 10 minuten.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina