Doelstellingen Leren observeren Eigen gevoelens, meningen en ervaringen leren onder woorden brengen Thema en de problematiek bespreekbaar maken VoorbereidingDovnload 16.03 Kb.
Datum16.08.2016
Grootte16.03 Kb.
Drugs en Film

De laatste decennia worden we letterlijk bedolven onder het aanbod van films en documentaires. Film boeit jong en oud. Jongeren spiegelen zich naar de acteurs, kennen de laatste roddels en een filmpje meepikken in de bioscoop blijft één van de favoriete uitgaanskeuzes.


U kunt het medium film gebruiken om ingang te vinden bij de doelgroep om een discussie te houden over drugs. De normale manier van preventief werken met film omvat het bekijken van een drugsgerelateerde film of documentaire waarna de film besproken wordt aan de hand van gerichte vragen of een quiz.
Aan de hand van die bespreking doe je de groep nadenken over drugsgebruik en de drugsproblematiek in het algemeen.
DoelstellingenVoorbereiding

of:  • De film bekijken en de pedagogische bundel (indien er één is) doornemen.

Enkele aanraders:

A scanner darkly

Een getrouwe adaptatie van een boek van Philip K. Dick, gekend van onder meer 'Minority Report', Blade runner' en 'Total recall'. A scanner darkly is zijn meest 'biografische film' al is het een science fiction verhaal.De film verhaalt over een undercover agent die verslaafd geraakt aan een drug en daarbij zijn identiteit verliest.

De film is bruikbaar vanaf de 2de graad en in de bespreking kunnen onderwerpen zoals de wet, redenen van gebruik, drugs en vrienden, enz. behandeld worden.

Vragenlijst voor bespreking bij drugspreventie Kortrijk te krijgen.Afblijven!

De eerste Carry Slee-verfilming "Afblijven" is een emotionele achtbaanrit, waarin het drama hoog oploopt en een goede afloop niet vanzelfsprekend is.

Melissa heeft de dromen en ambities van veel jonge meiden: dansen in een videoclip van een bekende rapper. Als ze slaagt voor een belangrijke auditie, is ze de koning te rijk. Maar dat prille succes brengt ook onzekerheid met zich mee. Melissa slikt ecstasy pillen om zonder zenuwen te kunnen dansen en begint ook een soort van relatie met een andere danser, die in het spul handelt. Daarbij laat ze niet alleen haar beste vriend Jordi (Matthijs van de Sande Bakhuyzen) in de steek, ook de anderen kinderen uit haar klas kunnen niet meer op de ooit zo betrouwbare Melissa rekenen.

De film is zeker bruikbaar vanaf de eerste graad secundair. Ook van deze film is er een vragenlijst ter ondersteuning van een bespreking. Geïnteresseerden kunnen die per mail krijgen.Human Traffic

Het verhaal wordt verteld door de ogen van Jip (John Simm). Hij heeft een saaie job in een jeans winkel en kijkt vooruit naar de vrijdag en de 48 van het weekend waar hij volledig "scheef" gaat. Zijn beste vriend is Koop (Shaun Parkes), een zwarte rappende deejay in een muziekwinkel. Hij heeft last van paranoia en denkt dat zijn voortdurend flirtende vriendin, Nina (Nicola Reynolds), hem zal bedriegen. Nina's beste vriendin is Lulu (Lorraine Pilkington), een blonde Ierse met een vlijmscherpe tong die denkt dat alle mannen klootzakken zijn. Moff (Danny Dyer) zorgt voor de nodige chemicaliën en bevind zich voortdurend in een roes. Hij woont nog steeds bij zijn "upper-middle-class". Samen storten ze zich in een met drugs gevuld weekend. De film is geen instrument van de moraalridders, je krijgt de negatieve gevolgen van drugs niet te zien.

Vragenlijst voor bespreking bij drugspreventie Kortrijk te krijgen.

Marie full of Grace

Colombia. De zeventienjarige Maria woont samen met haar grootmoeder, moeder, zus en neefje in een klein huisje. Ze werkt op een bloemenkwekerij waar ze doornen van rozen verwijdert, 's avonds droomt ze van een ander leven. Haar familie rekent op haar uiterst magere salaris. Wanneer ze te horen krijgt dat ze zwanger is, breekt ze met haar vriendje. Tijdens een trip naar Bogota leert ze een kerel kennen, die haar vertelt dat ze een pak geld kan verdienen als drugkoerier. Maria twijfelt, maar besluit toch haar kans te wagen. Eindelijk eens wat van de wereld zien en ontsnappen aan haar bestaan. Ze slikt de met cocaïne gevulde condooms in en krijgt een vliegtuigticket naar New York. Op het vliegtuig merkt ze dat er nog een paar vrouwelijke koeriers meereizen. Zal dat de douaniers in JFK niet opvallen?

Pedagogisch dossier met als thema drugspreventie en de Noord –Zuid problematiek is op vraag verkrijgbaar bij drugspreventie Kortrijk.

Exit High

Een ex-drugverslaafde uit de streek van Kortrijk doet zijn verhaal. Deze documentaire is enkel verkrijgbaar bij drugspreventie Kortrijk.

Vragenlijst voor bespreking bij drugspreventie Kortrijk te krijgen.

Duur: ongeveer 20 minuten28 Days

Regisseur: Betty Thomas Acteurs: Sandra Bullock, Viggo Mortensen, Dominic West, Diane Ladd, ...

Gwen Cummings (Sandra Bullock) is een party-animal die er samen met haar vriend Eddie Boone (Viggo Mortensen) een woest uitgaanspatroon op na houdt. Haar leven neemt een radicale wending als ze wordt veroordeeld tot een afkickkuur van 28 dagen in een ontwenningskliniek. In de kliniek, die er hele bijzondere regels en methoden op na houdt, komt ze in conflict met zichzelf en alle andere patiënten. Meedoen aan de groepsgesprekken en zingen is niets voor de hippe Gwen. Maar dat het dreigement van directeur Cornell (Stve Buscemi) dat ze de bak indraait als ze niet met het programma meedoet, trekt haar over de streep. Het gevecht tegen de verslaving kan beginnen…

Vragenlijst voor bespreking bij drugspreventie Kortrijk te krijgen.

Duur: 100 min

Reefer Madness

Drugspreventie van in de jaren 30. Kwestie van weten welke drugspreventie zeker niet werkt.Grass

Geschiedenis van "The war on drugs" in Amerika.Half Nelson

Een aan crack verslaafde leerkracht wordt geholpen door één van zijn leerlingen.

Candy

Een liefdesverhaal over twee heroïnegebruikers. Met Heath Ledger!

Meer info

Drugspreventie Kortrijk

Grote Markt 54

8500 Kortrijk056/277292

drugspreventie@kortrijk.be

www.kortrijk.be/drugspreventie
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina