Doetinchem: maart 2007Dovnload 39.06 Kb.
Datum14.08.2016
Grootte39.06 Kb.

ICT Stuurgroep

www.gelderveste.nl

ict@gelderveste.nl

Doetinchem: maart 2007

Uit de diverse nieuwsbrieven -30-

De ICT-nieuwsbrief wordt op verzoek vaker verstuurd. Dit om te voorkomen dat hij te groot wordt.

Geprobeerd wordt om een maximum van ongeveer 4 pagina’s te maken.

Verder is geprobeerd de internetlinks zoveel mogelijk uit te typen i.p.v. achter een woord te verbergen, alleen als dit extreem lange en onbegrijpelijke links gaat opleveren is het niet gedaan.

Deze nieuwsbrief is samengesteld (knippen en plakken) uit andere nieuwsbrieven en e-mails van o.a. de Scholenlijst van Yahoo.
Ernstig lek in Office 2007 ontdekt

Beveiligingsonderzoekers van eEye Digital Security hebben een zeer ernstig beveiligingslek in Microsoft Office 2007 ontdekt waardoor een aanvaller het systeem via een kwaadaardig bestand kan overnemen.


Microsoft presenteerde haar nieuwe kantoorsoftware als de meest veilige tot nu toe en liet, als onderdeel van de security development lifecycle, de code regelmatig door auditors controleren.
"We waren dan ook verrast dat we zo snel na de lancering van Office 2007 een lek wisten te vinden" aldus Ross Brown. lees verder..Maansverduistering
Op de Schooltv-beeldbank is een nieuwe clip te vinden over het verschijnsel maansverduistering. Handig als u in uw les aandacht wilt besteden aan de maansverduistering die in de nacht van zaterdag 3 op zondag 4 maart plaatsvindt!

  • MaansverduisteringMichiel de Ruyter
400 jaar geleden werd Michiel Adriaenszoon de Ruyter in Vlissingen geboren. Op de Schooltv-beelbank vindt u fragmenten die aansluiten bij het thema 'Michiel de Ruyter'. Zo zijn clips over Nederland in de Gouden Eeuw:Kritische blik – muizen met toetsenbord
Ict op school heeft Maleene de Ridder gevraagd een recensie te schrijven over het boek ‘Sneller met het toetsenbord – slimmer werken met de computer’ van Tilbert Schulte. Lees de recensie!Betere taalbeheersing via MSN?
Veel kinderen zijn dol op MSN. Sommige ouders maken zich zorgen: zou MSN de taalbeheersing negatief beïnvloeden, met die rare MSN-taal van de kinderen? Lees hoe MSN kan helpen bij dyslectisch kinderen!Meer doen met Google maps
Laat leerlingen zelf stadswandelingen maken en delen met anderen. Maak hierbij gebruik van TinyMap, wat gebaseerd is op Google maps.


Website Levende Boeken
Kinderen van 2 tot 7 kunnen op de website Levende Boeken animatiefilms bekijken van vijf bekende prentenboeken. Het doel van deze website is wetenschappelijk onderzoek. Door de films te bekijken werken de kinderen mee aan onderzoek naar
Levende Boeken. www.levendeboeken.nlWord lid van het ICT op school Consumentenpanel

Wilt u uw mening geven en meedenken over ict in het onderwijs? Meld u dan aan voor het Consumentenpanel en maak kans op een iPod!
http://www.ictopschool.net/panelVLL: Alternatieve kern 5 bij Veilig leren lezen


Op verzoek van verschillende leerkrachten heeft Zwijsen een alternatieve kern 5 Verhalen en vertellingen ontwikkeld bij Veilig leren lezen. Deze nieuwe versie naast de bestaande kern Sprookjes, geeft u de mogelijkheid om tijdens de behandeling van kern 5 (beter) aan te sluiten bij sinterklaas en Kerstmis. De didactiek van beide kernen is overigens dezelfde. De keuze is aan u!

Lees meer

Beloning voor correct en vlot lezen


Kunnen uw leerlingen de Veilig & vlotwoordjes van een kern correct en vlot lezen? Dan kunt u hen belonen met een vrolijk Veilig & vlotdiploma. Bij alle kernen kunnen de leerlingen een diploma verdienen. Op elk diploma staat het type woorden dat beheerst wordt. Ouders kunnen zo zien hoe ver het vlot leren lezen gevorderd is. En leerlingen kunnen demonstreren hoe goed zij al kunnen lezen. Dat stimuleert! Lees ook het artikel 'Diploma's Veilig & vlot' van Caesarius Mommers hierover.

Ga naar het artikel Diploma's Veilig & vlot

Maak een vraag- en antwoordmuur


Het thema van kern 9 Hé, hoe kan dat?, nodigt leerlingen uit tot het stellen van vragen. Deze vragen kunt u een plaats geven op de themawand. De kinderen willen de vragen beantwoorden en gaan op zoek naar informatie. De verzamelde informatie kan weer gevisualiseerd worden in een bordlesje of een woordweb. Zo wordt de themawand een vraag- en antwoordmuur die aanleiding geeft tot lezen, luisteren, spreken en schrijven.

Lees de thematip van Josée Warnaar


Stichting Blij met een Ei informeert u over de

legpluimveehouderij in Nederland. Het EI-LES boekje is een docentenhandleiding

voor het basisonderwijs, geschikt voor onder- midden- en bovenbouw. U vindt er

meer informatie over op

http://www.docentenplein.nl/cgi-bin/onderwijsnieuws/lees.cgi?707 .

Bij Proefdiervrij Nederland zijn een aantal

gratis lespakketten aan te vragen. Er zijn lespakketten voor basis- en voor

voortgezet onderwijs. Zie:http://www.docentenplein.nl/cgi-bin/onderwijsnieuws/lees.cgi?706 .

Nu is er gratis het lespakket voor het

basisonderwijs van de Dierenbescherming. Met dit lespakket kan een kind meer

leren over hoe dieren leven en hoe mensen met dieren omgaan. Zie:http://www.docentenplein.nl/cgi-bin/onderwijsnieuws/lees.cgi?705 .


Alle onderwerpen van het klokhuis op een rijtje. Echt super handig zeker met een digibord.

Met toestemming van Klokhuis:


http://klokhuis.yurls.net/

Alle afleveringen van het Klokhuis op een pagina.

Speciaal voor de middenbouw van het primair onderwijs is een themapagina

over de lente gemaakt. Op deze pagina staan allerlei filmpjes over dieren,

bomen en bloemen. Kijk op: http://po.teleblik.nl/themas/lente.

Op themapagina’s zijn fragmenten en links over één onderwerp bij elkaar

gezet. Het is een selectie van het materiaal dat in Teleblik zit. Een overzichtvan de themapagina’s voor het primair onderwijs vindt u hier:

http://po.teleblik.nl/themas.Hoe kijk ik zonder problemen met de klas naar Teleblik?Allerlei lesmateriaal over de lente.Wat is een digitaal schoolbord?
Het digitaal schoolbord is een vervanger van het klassieke zwarte schoolbord in de klas. Op het scherm wordt met een beamer, die aangesloten is op een computer, beelden geprojecteerd. Ook zijn er videomogelijkheden en is soms geluidsversterking aanwezig. Op het scherm kan extra informatie worden bijgeschreven, en het geheel kan digitaal worden opgeslagen. Naargelang de gebruikte technologie wordt voor het schrijven een speciale pen, of gewoon de vinger gebruikt.
Op de Kennisrotonde hebben meerdere scholen vragen ingediend over het gebruik van digitale schoolborden. Sluit u aan bij een vraagstuk, bied kennis aan of dien zelf een vraagstuk in.
- Woordenschat met een digitaal schoolbord.
- Digitale schoolborden in groep 1 en 2.
- Leren lezen met een digitaal schoolbord.
- Adaptief onderwijs met een digitaal schoolbord.
Informatiewijzer Digitale schoolborden
Wat zijn de mogelijkheden en onmogelijkheden van digitale schoolborden? Met de informatiewijzer Digitale schoolborden kunt u een goede afweging maken of een interactief schoolbord u en uw leerlingen van nut zou kunnen zijn.  • Vraag: Hoe leren wij kinderen hun gevoelens uit te drukken als ze chatten? Het voorkomt volgens mij veel ellende!

  • Ons antwoord:

We horen inderdaad vaak dat kinderen niet goed weten hoe ze al chattend de ander moeten laten weten dat ze iets niet leuk vinden. Bij cyberpesten b.v. horen we reacties van de dadertjes als: “Ik had dat niet zo bedoeld!” Wat voor de een een grapje lijkt, is voor de ander pure pesterij. Handig is om met elkaar te praten dat de smileys die in MSN zitten gebruikt kunnen worden om gevoelens te uiten. Van verdriet, van boosheid. Verlegenheid of juist verliefdheid. De smileys zijn er voor om emoties uit te drukken: ze heten niet voor niets ook wel emoticons! Wijs uw kind op die smileys en neem ze eens thuis door? Een site met allemaal smileys is: http://www.msgweb.nl/nl/MSN_Plaatjes/Emoticon_overzicht/ Let op: op deze site kan uw kind ook via doorlink-links smileys en ringtones bestellen (lees: kopen). Kijkt u hier dus voor uit.Kinderconsument presenteert lespakket tegen cyberpesten voor het basisonderwijs
Het lespakket voor het basisonderwijs over pesten via MSN. 4:10 kinderen zegt dat cyberpesten in de eigen klas voorkomt. Veelal gebeurt dit via MSN chats. 81% van de jeugd in Nederland gebruikt MSN. Reden voor De Kinderconsument om een speciaal lespakket voor het basisonderwijs aan te bieden. In 2 lessen leren de kinderen (groepen 6-8) zich beter te beschermen. De boodschap is: wat je offline niet doet, doe je online ook niet.
De robot Mr.CTRL (toe te voegen in MSN) staat centraal als een hulpje voor de kinderen. Het huiswerk bestaat uit: thuis msn'en, en samen met ouders dit onderwerp bespreken. Het lespakket is ontwikkeld samen met MSN, en maakt onderdeel uit van het anti cyberpestjaar 2007 dat Stichting De Kinderconsument heeft uitgeroepen. Het lespakket kent 2 variaties: een gratis download, en de luxe editie van een papieren lesboek met glanzende stickers voor elke leerling. Bestellen kan via de site: www.kinderconsument.nl

Maak je eigen spellen [http://www.speelplaats.org/bobs/html/bobs.htm] Kies

bijvoorbeeld een tafelspel of werkwoordenspel, print de werkbladen uit en zet ze in

elkaar!Klokkijken [http://www.dadsproject.com/Klokkijken/klokkijken.htm] Online

oefenen met hele uren, halve uren, kwartieren en minuten. Met audio

opdrachten!Provincierace

[http://www.dadsproject.com/Provincierace/provincierace.htm] Scheur met je Formule 1

door de provincies of gooi alle provincies door elkaar.Community 7-8Lentespecial

[http://www.kennisnet.nl/special/lente/index.html] Alvast Pasen

[http://www.speelzolder.com/pasen/index.htm] Digitale schoolbord

[http://www.digitaalschoolbordonderwijs.nl/]

Het (gratis) lespakket Dier en bescherming

[http://www.kidsforanimals.nl/paginasschool/leskoffer.php] voor het basisonderwijs

van de Dierenbescherming leert een kind meer over hoe dieren leven en hoe mensen met

dieren omgaan. Het lespakket is zo samengesteld dat het voorbereiden en uitvoeren niet veel tijd hoeft te kosten.

MIJN MIJNEN

Meer dan een halve eeuw mijnbouw heeft een onuitwisbare stempel gedrukt op Limburg.

Middels vele initiatieven wordt getracht het verhaal levend te houden. Op het

virtuele Nederlands Mijnmuseum [http://www38.ws25.temphost.nl/demijnen/] is veel

informatie te vinden. Het Industrion - No Museum [http://www.industrion.nl] heeft

onlangs de DVD Op reis door de Steenkolenmijnen

[http://www38.ws25.temphost.nl/demijnen/] uitgebracht.Op de portal DeMijnen.nl

[http://www.demijnen.nl] wil iedereen die geinteresseerd is in het mijnverhaal de

digitale weg wijzen. Sinds kort is nu de virtuele mijnleskist

[http://www.demijnen.nl/sjablonen/demijnen/pagina.asp?subsite=6&pagina=97] te

vinden, waarmee iedereen ondergronds de lessen over de mijnen kan volgen.Lespakket Dier en bescherming

[http://www.kidsforanimals.nl/paginasschool/leskoffer.php] Lespakket Proefdiervrij

[http://kids.proefdiervrij.nl/client/3/?websiteid=3&contentid=353] Lespakket

mediamakkers BB [http://www.reklamerakkers.nl/index.php?PageId=42] Lespakket reclame

rakkers MB [http://www.reklamerakkers.nl/index.php?PageId=42] Lespakket zuivel

[http://www.zuivelonline.nl/?PageID=359] Lespakket duurzame energie

[http://www.essent.nl/essent/dossier/educatie/index.html] Lespakket sappen in

stappen

[http://www.voedingscentrum.nl/voedingscentrum/Private/Brochures/Sappen+in+stappen.htm]Lezen: filmpjes op een rij

[http://www.digischool.nl/po/community34/?page=custom&file=lezen.htm] Breuken

oefenen [http://www.breukenoefenen.nl/] Muisprogramma [http://www.babymouse.org/]

Woordenschat oefenen

[http://www.teleac.nl/taalspel/spelgrid.jsp?swf_naam=woordenschat&thema=school_beroep]

Synoniemen oefenen

[http://www.teleac.nl/taalspel/spelgrid.jsp?swf_naam=synoniemen&thema=school_ber

oep] Spelling oefenen

[http://www.teleac.nl/taalspel/spelgrid.jsp?swf_naam=spelling&thema=school_beroep]

Woord raden

[http://www.teleac.nl/taalspel/spelgrid.jsp?swf_naam=blokletters&thema=school_beroep]

Taaloefeningen en gezegdes

[http://www.teleac.nl/taalspel/spelgrid.jsp?swf_naam=vraag_antwoord&thema=school_beroep]

Woorden raden

[http://www.teleac.nl/taalspel/spelgrid.jsp?swf_naam=woorden_raden&thema=school_beroep]

Woord omschrijven

[http://www.teleac.nl/taalspel/spelgrid.jsp?swf_naam=cryptics&thema=school_beroep]http://juf.jouwpagina.nl/rubrieken/lesmateriaal.htmlPagina van


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina