*Donatello cantoria, 1433-38. zijn bijna los van het reliefDovnload 7.96 Kb.
Datum25.07.2016
Grootte7.96 Kb.
TDK 21-11-2012
*Donatello 1383/86-1466, David marmer, 1408/09. is vanuit de klassieke gedachte gang gemaakt, contra posto houding. David word veel afgebeeld in de 15de eeuw David staat voor buitengewone intelligentie en slimheid.

*Donatello, San Giorgio 1416 de heilige Joris die het kwaad bestrijd. Bargello, Firenzo Sint Joris ten voeten uit. Doet gotisch aan hij is langgerekt en is nog niet te bekijken vanuit alle hoeken.

*Donatello detail profeet Jeremia oorspronkelijk in de campanile dom Florence, 1423-26.

hij probeert een zeker psychologie aan te brengen in de beelden. Hij heeft de geestelijk kracht omgezet in een fysieke kracht, te zien aan de arm, waar gespierdheid een grote rol speelt. Te zien aan zijn gezicht het is een vreemdeling dus hij geeft niks om wat anderen van hem denken.

*Donatello, profeet Habakuk, 1423-26. emotie duidelijk zichtbaar. Hier gaat het om de intensivering van de geestelijke toestand.
Kunst geschiedenis zijn ideeën,Ideeën van kunstenaars en iets zeggen over de tijd waarin de kunstenaar leeft.
*Donatello David brons, 1432. (ten tijde van het retabel van Vlaanderen) is gemaakt na aanleiding van een model in opdracht gemaakt van de familie de Medici. Ze willen zich representeren als een slimme Familie. Zij waren een rijke familie die veel investeerde in de kunst. Het moet een van de eerste keren zijn geweest dat een naakt model is gebruikt.
Kunst is een representatie van de macht van de opdrachtgever. Kunst die in deze tijd werd gemaakt en niet om de kunst. Zij denken aan de positie in deze wereld.. zo'n beeld lijdt tot geleerdheid, men had er discussies over. Het is een aanleiding om te praten over de politiek of het bijbelse verhaal.

Donatello ondervind appreciatie van de opdrachtgever. Donatello ligt begraven in de kapel van de Medici familie.


*Donatello cantoria, 1433-38. zijn bijna los van het relief

*Lucca della Robbia, cantoria, 1431-38, kleedt ze zoals in de klassieke oudheid werd gedaan de liefde voor deze beeldhouwkunst benadrukt.

*Donatello, Crucifix,Padua 1449 de kracht van het lichaam word benadrukt door anatomisch correct lichaam het gaat om de beleving de empathie.

*Donatello portret van Nicolo da Uzzano zat in de politiek afgeleid van de Romeinse portretkunst. Hij maakt een verbinding tussen zijn eigen tijd en de klassieke oudheid.

*Donatello, ruiterstandbeeld van Gattamelata 1441, Padua. Niet alleen verankert, maar ook een goed evenwicht. Het was de bedoeling dat karakters van groot belang dat zijn een grootsheid vertegenwoordigden van de afgebeeld en refereerde aan de macht van de oud romeinse grootheden. Donattelo is zich bewust van de toeschouwer die het beeld bekijkt.

*Donatello, Judith en Holofermus 1460, gaat over de kracht en slimheid van de vrouw.

*Donatello, Maria Magdalena, 1445. experimenteel beeld. Hier word ze voorgesteld als dat zij leefde in de woestijn na dat Jezus heen gegaan is. Leefde op water en sprinkhanen. Hij laat de grote uitputting zien hij gaat steeds mer werken op een expressionistische wijze. Hier word de ellende getoond. Is gemaakt van hout en houtvulsel. Hier word voorbij gegaan aan de esthetiek.

*Donatello, kruisafneming, Firenze, San Lorenzo, 1460-66 hier zie je een gebroken Christus die verzorgt moet worden, werkte met een technische directheid die ongekend was voor die tijd.


Vanaf nu dankzij de opdrachtgevers konden de kunstenaars hun eigen inventie konden doen mbt de kunst. Nu kan er gesproken worden van een kunstenaar, nu heeft hij zijn kennis ontleend aan de wiskunde. Een beeldhouwkunstwerk kun je nu lezen.
Catharsis= zuivering

*Andrea Verrocchio 1437-1488, was de leraar van leonardo da Vinvi, portretbuste van Lorenzo di Medici. Portret van een jonge vrouw. Deze beelden lijken niet te kijken.*Verrocchio, David en Goliath 1473-75, een jongetje die het wel kan. Komt ook wel wat vrouwelijk over. Waarschijnlijk is Leonardo da Vinci het model voor dit beeld.
Film visconti dood in Venetië.
*Fra Angelico 1387-1455 Annunciatie 1440 klooster San Marco. Hij bezat ongelooflijk veel talent in de schildekunst. Hij heeft het decor gebruikt uit zijn eigen omgeving, het werd toen ook in Vlaanderen gedaan. Hier zie je nog de invloed van de Italiaanse gotiek.

Hortus conclus is een tuin die afgeschermd is die weer staat voor de maagdelijkheid.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina