Door : ton van den brink fantastische gezondheidDovnload 16.07 Kb.
Datum24.08.2016
Grootte16.07 Kb.

ADRIAAN DE BRUIN DEEL3

DOOR : TON VAN DEN BRINK


FANTASTISCHE GEZONDHEID

Hoe bereikt hij die fantastische gezondheid? Een eenvoudig antwoord op deze vraag kan ik u niet geven, omdat het systeem dat hij hanteert flexibel is. Met andere woorden hij probeert zijn voedingswijze aan te passen aan de behoefte van zijn duiven. Toen hij zijn "Barcelona" klaarmaakte voor deze monstervlucht was het zaak hem 'tot aan zijn nek toe' vol te stoppen met reserves. Deze reserves werden hem de laatste dagen aangereikt in de vorm van pinda's, dierlijke eiwitten en zonnebloempitten.


Maar toen deze geweldenaar een paar dagen later als overwinnaar van deze nationale wedvlucht op zijn hok arriveerde was het zaak hem zo snel mogelijk te ontgiften en met gemakkelijk onneembare energie over zijn eerste vermoeidheid heen te helpen. Toen speelden tijm/saliethee en kiemen een belangrijke rol. Als je zijn voedermethode in zijn algemeenheid bekijkt zijn er echter wel een aantal opmerkingen te maken die je kunt 'ophangen' aan een aantal steekwoorden. Adriaan zorgt voor een enorme variatie in het voer dat hij aan zijn dieren verstrekt. Adriaan zorgt voor een toevoer van natuurlijke vitamines, spoorelementen en mineralen. Adriaan zorgt ervoor dat zijn dieren onmiddellijk na een 'bloedvervuilende' vlucht ontgift worden door gebruik te maken van kruidenthees.
MARATHONVLUCHT

Adriaan zorgt ervoor dat zijn duiven voldoende reserves bij zich hebben als ze op een 'marathonvlucht' worden ingezet. Adriaan zorgt ervoor dat dat het evenwicht in de voeding voor zijn duiven bewaard blijft.

We zullen deze punten één voor één kort bespreken, zodat u zich een beeld kunt vormen van de manier, waarop zijn verzorging in de praktijk gestalte krijgt.
1. Enorme variatie in het voer.

Als je bij Adriaan het lage groene schuurtje binnenstapt, zul je verschillende mengelingen van hoge kwaliteit aantreffen, die hij betrekt van zijn vaste voerleverancier. Bovendien vind je er in tonnen verschillende losse granen, zaden en peulvruchten. De verschillende mengelingen mengt hij om een zo groot mogelijke variatie in zijn voer te krijgen. Daarnaast kan hij het voer dagelijks veranderen, omdat hij doorlopend de beschikking heeft over losse granen en zaden. Zo zal er na de vlucht geregeld uit de ton met paddy en gerst gevoerd worden en vlak voor een fondvlucht uit de ton met soiabonen, pinda's en zonnebloempitten.


2. Toevoer van natuurlijke vitaminen, spoorelementen en mineralen.

Adriaan is een tegenstander van allerlei chemisch samengestelde preparaten. Die zul je dan ook niet bij hem aantreffen. In zijn vensterbank zult u echter wel altijd EEN PAAR POTJES MET ZAAD-GRAAN-OF PEULVRUCHTKIEMEN zien staan. Die kiemen voorzien in de behoefte aan vitaminen, mineralen en spoorelementen. Ze zijn goedkoop, zo natuurlijk als maar kan, gemakkelijk te kweken en de duiven zijn er gek op. Hij zorgt dat hij kwaliteitsgranen gebruikt om te laten kiemen. Die zoekt bij zorgvuldig uit bij zijn leverancier, soms gaat hij ervoor naar een boerderij of een speciaalzaak.


Adriaan heeft uitgebreid onderzocht welke granen en zaden er over het algemeen het beste kiemen. Tarwe en erwten lukt over het algemeen behoorlijk, hoewel hij ook hiermee wel eens zijn neus heeft gestoten. Linzen en katjang idjoe kiemen over het algemeen ook vrij goed, maar hebben het nadeel dat ze zo duur zijn. Hij voert ze wel, maar in hele beperkte mate. Als laatste laat hij ook popcorn maïs kiemen. De duiven eten het erg graag. Het is een vrij dure graansoort, maar de duiven zijn er gek op en ze reageren er bijzonder goed op. Daarom voert hij het toch vrij veel.
KWALITEITSGARANTIE

Een grote wens van hem zou zijn dat fabrikanten van duivenvoer een aantal granen, het liefst erwten, tarwe en popcorn maïs, gingen leveren onder kwaliteitsgarantie, want het komt nogal eens voor dat granen gaan liggen 'stinken' in plaats van liggen kiemen. De granen en peulvruchten in biologisch-dynamische winkeltjes aanschaffen is vaak een onbetaalbare zaak (hoewel, als je het vergelijkt met chemisch samengesteld vitamine preparaat valt het nog best mee!), bovendien blijkt ook dit vaak geen garantie voor kiemkracht te zijn. In het volgende hoofdstuk gaan wij uitgebreid in op de waarde en de toepassing van kiemen voor postduiven.


4. Het aanleggen van reserves

Duiven die naar de fond worden gestuurd moeten over enorme reserves beschikken. De laatste jaren is het accent komen te liggen op het aanleggen van een vetvoorraadje in het duivenlichaam. Deze brandstof schijnt van vitaal belang te zijn bij het overbruggen van grote afstanden. Pinda's, zonnebloempitten en sojabonen bieden wat dat betreft voldoende mogelijkheden. Vooral over pinda's is de laatste jaren veel geschreven. Gegevens hierover kunt u uitgebreid nalezen in de artikelen die Steven van Breemen hierover ooit in de Vredesduif heeft geschreven.

Uitersten trekken elkaar aan en compenseren elkaar. Dat is ook zo met onze voeding. Teveel yin voedsel of teveel yang voedsel veroorzaakt ziektes, omdat het evenwicht in de voeding en daardoor in de mens, in ons geval de duif, verstoord wordt. Erg yin producten zijn o.a. honing, appelazijn, suiker, pindaolie, en in iets mindere mate kaas en bladgroentes. Yang producten zijn o.a. zout, ei en paardenbloemwortel. Van onze granen zijn maïs, tarwe, rogge en haver yinnig, terwijl rijst, gierst en boekweit yangig zijn. Van de vitamines zijn bijvoorbeeld de vitamines BI, B2, B12, C en Panthotheenzuur yin, terwijl A D, K, E, B6, Biotine en Choline yang zijn. Als er nu bij de mens of dier ziektes ontstaan ligt de oorzaak vaak in het teveel verstrekken van bijvoorbeeld yin voedsel. Ik zal u wat voorbeelden geven om bovenstaande te verduidelijken aan de hand van praktijkvoorbeelden.
Pinda's worden alleen op de hele zware fondvluchten en dan nog maar met mate gevoerd. Een teveel kan op den duur alleen maar schadelijke gevolgen met zich mee brengen.

FONDVLUCHTEN

De gewone vliegmengeling wordt aangevuld met gerst, pinda's, snoepzaad, parkietzaad, extra kool- en lijnzaad. De fijne zaden in geringere hoeveelheden. Maar naarmate de fondvluchten naderen gaat er meer van door het voer. Ze hebben het idee dat de oliën die deze zaden bevatten onontbeerlijk zijn voor een goed resultaat op de langere vluchten. In het begin van de week krijgen de weduwnaars deze mengeling al voorgeschoteld. Je ziet dan duidelijk dat de behoeften per duif, per dag,verschillend zijn.


Ze voeren de duiven namelijk allemaal apart in hun eigen broedbok. Ze kunnen een kwartiertje hun keuze maken uit een goede eetlepel van het voer. Wat overblijft gaat naar de jongen ..... Het hele systeem bevalt ze prima. Ik heb nog een paar markante punten uit hun begeleiding opgetekend. Alles wat kwakkelt wordt onverbiddelijk opgeruimd. Ze korven veel en vaak in. De mand wordt beschouwd als het belangrijkste selectie-instrument. Duiven die dunne mest produceren worden direct apart gezet. Is dat na een dag of drie nog zo, dan gaan ze eruit, ook al komen ze uit nog zo'n goed koppel. Alleen als een groot gedeelte van de jongen slechte mest produceert, laat men de mest speciaal onderzoeken. Naar aanleiding van dit onderzoek wordt dan gehandeld.

2.OLIE

Buiten de olie die in pinda's zit, wordt de olie in allerlei fijne zaden beschouwd als noodzakelijk voor het opbouwen van een goede reserve. Pinda's vormen trouwens maar een heel klein percentage (minder dan 1 %) van de totale mengeling. Vader en zoon Krijnen zijn duidelijk bang om van deze aardnoot te veel te verstrekken.
Vrijdag

- als de zwaardere vluchten op het programma staan geef de duiven dan ´s middags volle bak met wat pinda´s en fijne oliehoudende zaden.

- op de vitessevluchten kunt u de duiven ´s morgens heel licht voeren en

´s middags nog wat Linzen of Maïskiemen voeren, daar zijn ze gek opTeveel is ook niet goed.

Ik ben opgegroeid met beesten. Mijn Opa woonde vroeger naast ons en ik was als kleine jongen vaak bij hem. Hij was helemaal beestengek. Ik weet het nog, hij kon er super mee omgaan. Er was geen dier bang voor hem en de rust die hij uitstraalde kreeg hij waarschijnlijk ook terug. Hij had samen met mijn vader een kalkoenenfokkerij dus het omgaan met dieren is mij met de paplepel ingegoten. Nu zou je zeggen dat ik ook zo overweg kan gaan met dieren zoals mijn opa dat deed. Maar helaas, dat is niet zo.

De rust die hij uitstraalde heb ik niet in mij. Ik ben ongedurig van aard en dat zal ik dan ook wel terug vinden bij mijn duiven. Mijn duiven zijn dan ook wat minder mak als ik zou willen terwijl ik altijd probeer mijn werkstress niet mee te nemen in het duivenhok. Ik moet zeggen, ik word in het duivenhok wel rustiger dus eigenlijk helpen ze mij wel.

Ook het aanvoelen van de duiven is een kwaliteit die ik nog moet leren, denk ik. Ik ben nog groen achter mijn oren, tenminste als het om postduiven gaat.Deze zomer, ergens tussen de midfond vluchten in vond ik de duiven wat aan de magere kant. Presteren ging prima hoor maar ze waren gewoon wat “diep”. Om ze wat meer body te geven gaf ik ze pinda’s. Niet een paar pinda’s maar iedere duif gelijk een handje vol want het moest natuurlijk wel helpen. Ik heb die zaterdag lang op de duiven moeten wachten. Stom natuurlijk maar ja….. voortschrijdend inzicht.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina