Doorgegeven aan Lisanne op 10 juniDovnload 19.63 Kb.
Datum23.07.2016
Grootte19.63 Kb.
Raadsels

Doorgegeven aan Lisanne op 10 juni

Stel je voor: je bent een buschauffeur. In de bus zitten 27 mannen en 4 vrouwen. Je rijdt weg en bij de eerste halte stappen 11 mannen en een vrouw uit. 12 vrouwen stappen in en bovendien een klein hondje. Bij de volgende halte stapt een dikke man uit en 2 vrouwen in. Ook het kleine hondje springt uit de bus! Bij de volgende halte stappen weer 7 meisjes in, die knallende ruzie hebben. 4 mannen stappen uit de bus. Bij de volgende halte stappen 3 vrouwen en 4 mannen uit, 2 jongens stappen in. De busrit gaat verder en tenslotte stappen 15 personen in, 9 mannen en 6 vrouwen! 2 mannen verlaten de bus. Bij de volgende halte stappen 6 nieuwe personen in de bus en 7 reizigers verlaten de bus.

En nu de vraag: Hoe oud is de buschauffeur?

Jij bent de buschauffeur, dus hij is van jouw leeftijd.

*

Hoe kan je een ronde taart zó doorsnijden dat je 8 even grote stukken hebt, als je maar 3 keer mag snijden?Je snijdt twee keer recht door het midden van de taart, één keer van boven naar onder en een keer van links naar rechts. Daarna snijd je de taart in het midden horizontaal door (dus overdwars, tussen de bodem en de bovenkant.)

*

Er zijn 3 dozen. In elke doos zitten 2 knikkers – in de eerste doos zijn dat 2 zwarte knikkers, in de tweede 2 witte en in de derde 1 witte en 1 zwarte. Er zijn stickers op de dozen geplakt zodat je kan zien wat erin zit: ZZ voor 2 zwarte knikkers, WW voor 2 witte en WZ voor 1 witte en 1 zwarte knikker.Nu heeft iemand de dozen verwisseld en alle stickers zijn verkeerd erop geplakt. Je mag uit 1 doos 1 knikker pakken. Daarna moet je deze terugleggen. Hoeveel knikkers moet je pakken, zodat je de juiste inhoud van alle dozen kan bepalen? (Eruit gehaalde knikkers mogen niet gemarkeerd worden of op een bepaalde plek in de doos worden teruggelegd).

Het gaat om 1 knikker eruit halen.


Je haalt 1 knikker uit de doos met de sticker WZ. Die sticker is fout, dat weet je al, dus in deze doos kunnen alleen ZZ (zwarte knikkers) of WW (witte knikkers) zitten. Trek je een witte knikker, dan moet de doos de sticker WW krijgen en niet ZZ. De zwarte knikker (ZZ) kan ook niet in de doos met de sticker ZZ zitten omdat alle dozen de verkeerde sticker hebben. ZZ is dan in de WW-doos. Voor WZ blijft dan nog maar de ZZ-doos over.
Als er een zwarte knikker als eerst wordt getrokken, geldt dit ook alleen andersom.

*

Kees heeft een komkommer gekocht die 1 kilo weegt. Deze komkommer heeft een wateraandeel van 99%. Na een paar dagen is het wateraandeel tot 98% gedaald. Hoe zwaar is de komkommer nu?Als een komkommer een wateraandeel van 99% heeft dan weegt het water 990g. 10g is “droogmassa”.

Na het drogen bedraagt het wateraandeel nog maar 98%. De 10g droogmassa is dus nu 2% van het totale gewicht.

De komkommer weegt dan: 50*10g=500g

*

4 kabouters zijn voor straf tot hun kin in het zand begraven, er wordt gedreigd om hen uit het dorp te verbannen. Zij kunnen zich absoluut niet bewegen, nog niet eens hun hoofden draaien. Tussen kabouter A en B staat een massieve, niet doorzichtige muur.

De kabouters weten dat ze allemaal een hoed ophebben, 2 zijn zwart en 2 zijn wit. Maar ze weten niet wie welke kleur op heeft. Als één van hun zijn juiste hoedkleur kan noemen, mogen ze in het dorp blijven. Als hij een verkeerd antwoord geeft, moeten ze alle 4 het dorp verlaten en krijgen ze geen tweede kans.

Ze mogen niet praten en krijgen 10 minuten de tijd om na te denken. Als zij het binnen de tijd niet halen, moeten ze ook het dorp verlaten.

Na minder dan 1 minuut noemt een kabouter de juiste kleur van zijn hoed – alle zijn gered.

Vraag: Welke kabouter wist de juiste kleur van zijn hoed en waarom wist hij 100% zeker dat deze goed is?

Het antwoord is op pure logica gebaseerd. De kabouters hebben geen mogelijkheid om te praten of contact op te nemen met iemand anders. A en B kunnen alleen de muur zien. C kan B zien. D kan B en C zien.

Kabouter C geeft het juiste antwoord. Hij dacht: Als B een witte hoed draagt, dan moet ik een zwarte hebben omdat als ik ook een witte hoed zou hebben, dan zou kabouter D 2 witte hoeden voor zich zien en zou gelijk hebben opgemerkt dat hij alleen een zwarte zou kunnen hebben.

*

27+2=30?3 mannen gaan naar een hotel. Zij betalen 30 euro voor hun kamers, dus iedereen 10 euro. De Hotelmanager stelt vast dat zij te veel hebben betaald, ze hoefden maar 25 euro te betalen. Hij geeft 5 euro aan de schoonmaakster en zegt: “Geef dit geld aan de mannen terug.” De schoonmaakster denkt: “nee, ik geef iedereen 1 euro terug en 2 euro houd ik zelf!”

Wel eens nagerekend? Iedereen krijgt 1 euro terug, dus heeft iedereen maar 9 euro betaald, keer 3 is 27, plus 2 euro die de schoonmaakster heeft is 29 euro...

Waar is de missende Euro?

De 3 mannen betalen telkens 10 Euro → 30 Euro bij de manager

Iedereen krijgt 1 Euro terug → 25 Euro bij de manager, telkens 1 Euro bij de mannen en 2 Euro bij de schoonmaakster

Dus betalen de 3 mannen ieder 9 Euro. Dat zijn 27 betaalde Euro’s waarvan 25 Euro bij de manager zijn en 2 bij de schoonmaakster

*
Familie eten

Aan de eettafel zitten een grootvader, een grootmoeder, twee vaders, twee moeders, vier kinderen, drie kleinkinderen, een broer, twee zussen, twee zoons, twee dochters, een schoonvader, een schoonmoeder en een schoondochter.

Vraag: Hoeveel borden zijn er nodig?

7

Grootvader ( Vader van Vader/Schoonvader van moeder)Grootmoeder (moeder van Vader/schoonmoeder van moeder)

Vater (zoon van grootvader/kind)

Moeder (schoondochter)

Kind (zoon van vader/kleinkind van grootvader/broer van zus)

Kind (dochter van vader/ kleinkind van grootvader/zus van broer)

Kind (dochter van vader/ kleinkind van grootvader/zus van broer)

*

Knikkers


Je hebt 8 knikkers. Zij zien er allemaal hetzelfde uit, maar één is een beetje zwaarder dan de andere. Je weet niet welke het is en daar wil je wel achter komen. Je krijgt een ouderwetse weegschaal en je mag maar 2 keer wegen.

Vraag: Hoe moet je de knikkers wegen zodat je erachter komt welke de zwaardere knikker is?

Je deelt de knikkers in 3 groepen: 2 groepen met telkens 3 knikkers en 1 groep met 2 knikkers. Dan weeg je de 3 groepen tegen elkaar.

1.Blijft de weegschaal in evenwicht, dan weeg je de 2 overige knikkers, eentje hiervan moet dan zwaarder zijn.

2. daalt de weegschaal aan een kant, dan zit de ene zwaardere knikker bij de 3. Hiervan weeg je er dan 2. Blijft de weegschaal in evenwicht, dan is het de overgebleven knikker. Daalt een kant, dan is dat de zwaardere knikker.

*

Er zijn vijf huizen in vijf verschillende kleuren. In ieder huis woont iemand met een verschillende nationaliteit. De vijf personen drinken ieder iets verschillends, eten allemaal een ander type snoep en hebben ieder een verschillend huisdier.


Eén iemand heeft een vis. De vraag is: wie?

Aanwijzingen: • De Brit woont in het rode huis.

 • De Zweed heeft honden als huisdier.

 • De Deen drinkt thee.

 • Het groene huis staat naast en links van het witte huis.

 • De eigenaar van het groene huis drinkt koffie.

 • De man die pindarotsjes eet houdt vogels.

 • De eigenaar van het gele huis eet cake.

 • De man die in het middelste huis woont drinkt melk.

 • De Noor woont in het eerste huis.

 • De man die gevulde koeken eet woont naast degene die katten heeft.

 • De man die een paard heeft woont naast degene die cake eet.

 • De persoon die spritsen eet, drinkt bier.

 • De Duitser eet drop.

 • De Noor woont naast het blauwe huis.

 • De man die gevulde koeken eet heeft een buurman die water drinkt.

De Duitser die in het groene huis nummer 4 woont, koffie drinkt en drop eet, heeft een vis!

TREFWOORDEN: Raadsels, slim, nadenken, hoogbegaafd, quiz.
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina