Dossier de helaasheid der dingen de Standaard MetDovnload 22.2 Kb.
Datum28.08.2016
Grootte22.2 Kb.
DOSSIER DE HELAASHEID DER DINGEN De Standaard

Met: Koen De Graeve, Johan Heldenbergh, Wouter Hendrickx, Gilda De Bal.

Over: de dertienjarige Gunther Strobbe die met zijn vader Celle en drie nonkels inwoont bij zijn meetje. Gunther wordt elke dag geconfronteerd met de nutteloosheid van het bestaan en probeert daaraan te ontsnappen.

Zegt regisseur Felix van Groeningen: 'De film bevat een stuk Dimitri Verhulst, maar vooral veel Felix Van Groeningen. Ik heb een proces doorgemaakt om van het boek los te komen. De film staat nu náást de roman, ook al zal de Verhulst-fan moeiteloos de grote elementen uit het boek, zoals de Ronde van Frankijk, herkennen. Trouw aan de inhoud neemt evenwel niet weg dat ik met verschillende elementen uit het boek iets anders heb gedaan.'

Verwacht op: 7 oktober

'De Helaasheid der Dingen' goed ontvangen in Cannes

Filmploeg fietst naakt over Croisette

 • zaterdag 16 mei 2009

 • Bron: belga

 • Auteur: mcu

Op het filmfestival in Cannes is zaterdag 'De Helaasheid der Dingen', de derde bioscoopfilm van de Vlaamse filmregisseur Felix Van Groeningen, goed ontvangen. De film, geselecteerd voor de niet onbelangrijke nevensectie 'Quinzaine des Réalisateurs', beleefde daar zijn wereldpremière.

'Op de persconferentie achteraf heb ik zeer positieve reacties gekregen', aldus een zeer gelukkige jonge cineast. 'De mensen waren zeer gepakt, ze waren mee. Dat deed heel veel deugd. En daarna is het circus begonnen. We hielden nog een naaktfietswedstrijd, een cruciale scène én de affiche van de film, door Cannes. Die heb ik overigens gewonnen.'

'Voor deze reacties doe ik het', zei Van Groeningen. 'De film begint als iets grappigs, maar in het verhaal gaat het alsmaar fouter. Het wordt zeer existentieel, zeer pijnlijk eigenlijk.'

Van Groeningen stelde vast dat de film een internationaal publiek aanspreekt. 'Maar dat wisten we al toen de film geselecteerd was.'

'De Helaasheid der Dingen', gebaseerd op de gelijknamige roman van Dimitri Verhulst, is een productie van Menuet. De film gaat over een jongen van 13 jaar die samen met zijn vader en 3 nonkels inwoont bij zijn bejaarde oma in het onooglijke dorp Reetveerdegem. Acteurs zijn, onder anderen, Valentijn Dhaenens, Koen De Graeve, Wouter Hendrickx, Johan Heldenbergh en Kenneth Vanbaeden. De film is vanaf 7 oktober bij ons te zien in de bioscoop.

Het was een belangrijke dag voor de Vlaamse film in Cannes. Want behalve 'De Helaasheid der Dingen' gaat zaterdagavond ook nog 'Lost Persons Area', het langspeelfilmdebuut van Caroline Strubbe in wereldpremière. • Film

'De helaasheid der dingen' opent 36ste Filmfestival Gent

 • dinsdag 30 juni 2009

 • Bron: belga

 • Auteur: dsl

BRUSSEL - De nieuwe film van Felix van Groeningen, 'De helaasheid der dingen', opent op 6 oktober de 36ste editie van het Filmfestival Gent. Dat meldt de organisatie dinsdag.

De film zal tegelijkertijd in vier zalen van het bioscoopcomplex Kinepolis en in Kunstencentrum Vooruit in première gaan.De helaasheid der dingen, naar het gelijknamige boek van Dimitri Verhulst, gaat over de 13-jarige Gunther Strobbe die samenwoont met zijn vader en zijn drie nonkels bij zijn grootmoeder in het smerigste kot van Reetveerdegem. De jongen wordt er dagelijks geconfronteerd met ontzaglijke volumes alcohol, geflirt met vrouwen en schaamteloos nietsdoen. Alles wijst erop dat Gunther hetzelfde lot beschoren is. Of kan hij toch ontsnappen aan 'de helaasheid der dingen'?

Het Filmfestival Gent is verheugd dat de film het festival opent. 'De helaasheid der dingen is een zeer gelaagde en meeslepende film die bijzonder goed gemaakt is', aldus gedelegeerd bestuurder Jacques Dubrulle. 'En als er goede Belgische films zijn, dan geven we die graag een platform.'De helaasheid der dingen was eerder dit jaar geselecteerd voor de Quinzaine des Réalisateurs op het filmfestival van Cannes.

My Queen Karo en De helaasheid der dingen in selectie filmfestival Toronto

 • donderdag 23 juli 2009

 • Bron: belga

 • Auteur:

"My Queen Karo", de nieuwe film van Dorothée van den Berghe, en Felix van Groeningens "De helaasheid der dingen" zijn geselecteerd voor het Vanguardprogramma op het Toronto International Film Festival dat van 10 tot 19 september loopt. Dat maakte het festival donderdag bekend, zo meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).

Het Vanguardprogramma houdt het filmfestival van Toronto vrij voor "stilistisch speelse films die vaak de grenslijnen bij het sociale discours uitdagen", aldus het VAF in een persbericht.

"'Het gaat vaak om vlijmscherpe films met een zeer uitgesproken, jonge feeling.'" Het is de eerste maal dat twee Vlaamse speelfilms voor Toronto worden uitgenodigd. Daarnaast ontving de Belgisch-Franse coproductie "Paniek in het dorp" ("panique au village"), een animatiefilm, ook een uitnodiging van Toronto. De drie films ontvingen steun van het VAF.

De afgelopen jaren haalden onder meer "De zaak Alzheimer", "Khadak", "Een ander zijn geluk", "Ex drummer" en "Unspoken" al de selectie van Toronto.Advertentie

Beursgids: Uw gids door de financiële jungle i.s.m. Keytrade Bank

 • Cultuur

De helaasheid der dingen: van Reetveerdegem tot Amerika

 • vrijdag 11 september 2009

 • Bron: belga

 • Auteur: bvb

 • Aanraden 3

 • Delen

 • Bewaar

 • Corrigeer

 • E-mail

 • Print

De helaasheid der dingen: van Reetveerdegem tot Amerika

dd


Op maandag 14 september gaat "De helaasheid der dingen" van Felix van Groeningen, naar het gelijknamige boek van Dimitri Verhulst, in première op het filmfestival van Toronto. In eigen land opent de film op dinsdag 6 oktober het filmfestival van Gent en is de prent vanaf 7 oktober in de zalen te zien.

De film zal ook meedingen naar een Golden Globe, een prestigieuze bekroning uitgereikt door de Hollywood Foreign Press Association.

Meteen na Toronto staat "De helaasheid der dingen" geprogrammeerd op het festival van Montreal (7-18 oktober) en op het filmfestival van New York - The Hamptons (8-12 oktober). Daarna staan de festivals van Pusan (Zuid-Korea), Taipei (Taïwan), Göteborg, Warschau, Firenze, Bratislava en Mar del Plata (Argentinië) nog op het programma.

Regisseur Felix van Groeningen brengt met "De helaasheid der dingen" het tragikomische verhaal van de 13-jarige Gunther Strobbe die samen met zijn vader en drie nonkels bij zijn grootmoeder inwoont. Het gezin leeft er in het smerigste kot van Reetveerdegem onder het motto 'God schiep de dag en wij nietsnutten ons er doorheen'.

De Belgische inzending voor de Oscars opende gisteravond ook het Filmfestival van Gent.

Van: Felix Van Groeningen

Met: Koen De Graeve, Kenneth Vanbaeden, Johan Heldenbergh, Bert Haelvoet, Wouter Hendrickx, Valentijn Dhaenens

108 min.De helaasheid der dingen

Van onze redactrice

Kent u het gevoel dat u even van hersenen zou willen ruilen, voor een paar uur? Ik zou graag eens ruilen met een Brit of een Fransman, iemand die De helaasheid der dingen niet heeft gelezen en ook geen idee heeft waarover de roman gaat, en dan naar de film gaat kijken. Zoals het nu zit, struikelde ik te veel van het ene déjà vu in het andere.

Dat is een pluim op de hoed van Felix Van Groeningen en zijn team: de look van het huis waar de kleine Gunther woont en van zijn nonkels - een bonte verzameling stoppelbaarden, foute snorren en over de buik spannende polo's - klopt. Maar het beneemt de film ook van veel frisheid en verrassing. Na de eerste visie dacht ik zelfs even dat de regisseur het boek te slaafs had gevolgd.

Ere wie ere toekomt: dat heeft hij niet gedaan. Het delirium van vader Celle - Koen De Graeve speelt hem met de juiste mengeling van kwetsbaarheid en branie - is angstwekkend en veel rauwer dan in het boek. Daar staat tegenover dat Van Groeningen natuurlijk niet om scènes als de Ronde van Frankrijk heen kon, of de naakte fietsrace.

Dat heeft voor gevolg dat de film wel erg veel zuippartijen toont. In een boek stoort die herhaling minder dan op een groot scherm. Er wordt gelachen in de zaal - soms uit gène, maar toch: gelachen - en dat verdoezelt de overweldigende wrangheid van het verhaal. Dat zijn niet de komische avonturen van een bende marginalen, de roman gaat over aanvaard worden of verworpen. Gunthers moeder heeft haar man de rug toegekeerd, waardoor hij gaat drinken en onvermijdelijk ook zijn zoon van zich vervreemdt. De enige dochter van het gezin heeft al afstand genomen van haar broers, die uit de afwijzing van de maatschappij om hen heen een soort geuzengevoel puren. En het allerergste: het personage Gunther is gedoemd om die geschiedenis te herhalen met zijn eigen kind.

Met al die thema's had De helaasheid der dingen nog veel meer kunnen doen. Maar uit de scènes waar Van Groeningen wel voor heeft gekozen, haalt hij het maximum, geholpen door zijn cast. Kenneth Vanbaeden, getooid met een vlasblond nekmatje dat we sinds de jonge Paul Weller niet meer hadden gezien, houdt zich prima overeind tussen ervaren acteurs als De Graeve, Johan Heldenbergh als Nonkel Breejen, Bert Haelvoet en Wouter Hendrickx. De vier nonkels zien er overigens echt uit als een clan. Gilda De Bal, die toch ook wel wat kan, komt er amper aan te pas tussen al dat mannelijk geweld, en dat is jammer.Vlaamse film van het jaar? Het zal toch wel de meest besproken Vlaamse film van 2009 worden, al is dat natuurlijk nog niet voorbij. Eens kijken wat de Academy of Motion Picture Arts and Sciences ervan vindt. De leden moeten de film bekijken voor de Oscars. En zij zijn níét beïnvloed door het boek natuurlijk.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina