Dozen vergelijken (hoeveelheden 1 t/m 6 of 1 t/m 12 centraal)Dovnload 22.72 Kb.
Datum17.08.2016
Grootte22.72 Kb.

Titel van de les

Dozen vergelijken

(hoeveelheden 1 t/m 6 of 1 t/m 12 centraal)


Leeftijdsgroep

Ongeveer 6 tot 8 jaar


Kerndoel

Deze les levert een bijdrage aan de kerndoelen

1: de leerlingen leren hoeveelheidbegrippen gebruiken en herkennen

2: de leerlingen leren rekenhandelingen uitvoeren voor het functioneren in alledaagse situaties


Leerstofonderdeel

Getal als onderdeel van de telrij

Uiterlijk van het getal

Getal als hoeveelheid

1.1_3 binnen een context weten wat bedoeld wordt met begrippen als niets-alles (allemaal), veel-weinig, meer-minder, evenveel, samen

1.1_4 (actief) hanteren van begrippen als erbij, eraf, alle, geen, niets, veel, weinig, meer, minder, evenveel, één meer, één minder, een paar, genoeg

1.2_3 tastbare hoeveelheden (tot en met 10) tellen en benoemen

1.2_3 getalsymbolen tot en met 5 koppelen aan hoeveelheden en andersom

1.2_4 tastbare hoeveelheden (tot en met 12) tellen en benoemen.

1.2_4 getalsymbolen tot en met 10 koppelen aan hoeveelheden en andersom

1.3_4 twee verschillende hoeveelheden tot en met 6 vergelijken op basis van getallen (6 is meer dan 5) en benoemen wat meer is

2.3_3 de getalsymbolen tot en met 5 herkennen en benoemen

2.3_3 getallen tot en met 5 in de juiste volgorde zetten

2.3_4 de getalsymbolen tot en met 10 herkennen en benoemen

2.3_4 getallen tot en met 10 in de juiste volgorde zetten
Doel van de les

Vergelijken van hoeveelheden en getallen: begrippen meer, minder, de meeste; getallen vergelijken

Koppelen van hoeveelheden aan getalsymbolen

Verkennen van de volgorde van getallen


Benodigdheden


- vijf ondoorzichtige (schoenen)dozen met deksel

- appels of andere grote voorwerpen

- getalkaartjes tot en met 5 (kopieerblad B8)


Korte samenvatting

De leerlingen zoeken de juiste deksel bij de juiste doos met een bepaald aantal appels. Wanneer de deksels erop zitten, doen de leerlingen verschillende opdrachten met de dozen. De dozen kunnen altijd open ter controle.


Organisatie

Klassikaal (in de kring)


Activiteiten

Deksels bij de dozen


Zet vijf dozen met de appels (één, twee, drie, vier en vijf appels per doos) midden in de kring en leg er de vijf deksels met de getalkaartjes 1 tot en met 5 op. De leerlingen krijgen om de beurt een deksel die ze op de juiste doos moeten doen. Welke getal staat er op? Waar hoort het deksel?
Let op de manier waarop de leerlingen de juiste hoeveelheid vinden. Moeten ze iedere doos langs of kiezen ze voor dozen die in de buurt van het gekregen getal horen? (Hebben ze al een gevoel voor de juiste hoeveelheid?) Tellen ze de appels of herkennen ze de hoeveelheden in één keer?

Wanneer alle dozen dicht zijn, doet u één of beide oefeningen die hieronder staan.Oefening A: De dozen op volgorde zetten

De dozen zijn dicht en staan door elkaar in de kring. Laat de leerlingen de dozen op volgorde zetten en er een rij van maken, van de doos met één appel naar de doos met vijf appels.

Vraag steeds een van de kinderen welke doos daarna komt.
Help de leerlingen eventueel door de dozen te tellen die al in de rij staan. “Wat komt er na drie?”
Het kind plaatst de doos in de rij. Op het eind worden alle dozen opengemaakt en gekeken of er in de volgende doos steeds meer appels zitten. Neem de gelegenheid om betekenis te geven aan de begrippen ‘steeds eentje meer’, ’meeste’ en ‘minste’.
Oefening B: de meeste appels

Als alle dozen dicht zijn, vraagt u de leerlingen in welke doos de meeste appels zitten. U kunt dit ook met minder dozen doen.Laat een paar leerlingen reageren en uitleggen hoe ze dat weten. Is iedereen het er mee eens of zijn de meningen verschillend? Kijk met de leerlingen hoeveel appels iedere doos heeft door het getal te lezen en eventueel één doos tegelijk te openen: “Hier zijn drie appels en hier zijn vijf appels”. “En wat is nou meer, drie appels of vijf appels?” Maak eventueel de dozen open om te controleren.
Differentiatie

Makkelijker

  • Laat de leerling vooral de hoeveelheden vergelijken (maak dus vaker de dozen open).

  • Laat de leerling alleen aangeven waar er meer in zitten en niet hoeveel meer.Moeilijker

  • Laat leerlingen op basis van de getallen op de deksels de hoeveelheden vergelijken: welk getal staat op de doos? En wat is meer, vier of vijf appels? Controleer dat door de doos open te maken.

  • Vraag hoeveel meer appels er in de ene doos zitten dan in de andere.
Vervolgactiviteiten

(1) Weer twee dozen

Neem de volgende dag weer twee van dezelfde dozen mee in de kring. De dozen zijn dicht. Weten de kinderen nog wat ze de dag ervoor hebben gedaan? U heeft de appels niet uit de dozen gehaald. Hoe kun je zien hoeveel appels erin zitten? Wijzen de leerlingen naar het getal op de deksel? Bespreek op die manier hoeveel appels er in iedere doos zitten. En in welke doos zitten meer appels?


(2) Knutselidee: eigen doos “maken”

Laat leerlingen een eigen doos “maken”. U kunt er bestaande dozen, plastic of glazen potjes voor gebruiken. De leerlingen kunnen de ‘doos’ versieren, beschilderen of iets dergelijks, een getal kiezen en erop tekenen, verven, bestempelen of plakken en er vervolgens diezelfde hoeveelheid steentjes, blokjes, of iets dergelijks in doen. De dozen kunnen de volgende dag weer gebruikt worden om de hier boven beschreven activiteit nog eens te doen.


Cijferdoosjes_(zie_onderdeel_‘software’)___Variatie__Variëren_in_de_getallen'>(3) Cijferdoosjes (zie onderdeel ‘software’)


Variatie

Variëren in de getallen

U kunt meer of minder dozen (getallen) gebruiken. Ook kunt u aantallen of getallen kiezen die niet opeenvolgend zijn, zoals een doos met drie appels, een doos met vijf appels, een doos met zeven appels en een doos met tien appels.


Variëren in de voorwerpen

U kunt andere voorwerpen nemen in plaats van de appels. Indien u met thema’s werkt, kunt u deze daarop aan laten sluiten.


Begin met dichte dozen

Begin de activiteit met dichte dozen. De kinderen moeten zich nu de hoeveelheden voorstellen, omdat ze die nog niet hebben gezien. De opdracht wordt moeilijker omdat ze nu de getallen, door gebruik te maken van de getalsymbolen, moeten vergelijken.
Software

Cijferdoosjes

Laat de leerlingen om de beurt met het computerspel ‘Cijferdoosjes’ werken http://www.fi.uu.nl/rekenboog/producten/cijferdoosjes/CijferDoosjes1-5.htmlof

http://www.fi.uu.nl/rekenweb/rekenmaar/leerlingen/groepselectie.xml?groups=on&view=members&group=01013
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina