Drukke delen van EuropaDovnload 5.37 Kb.
Datum23.08.2016
Grootte5.37 Kb.
Drukke delen van Europa
De grootste stad van Europa is Londen. Door de groei van Londen zijn veel dorpen in de buurt aan de stad ‘vastgegroeid’. Dat zijn nu woonwijken. Het platteland rondom de stad moest plaatsmaken voor wegen en huizen. In Londen zijn bedrijven en kantoren uit de hele wereld. De meeste vind je in de City. Dat is het zakencentrum van de stad. De industrie vind je in Oost-Londen, waar veel fabrieken staan. De gebouwen van de regering staan in Westminster.
Een stad ontstaat niet zomaar op een bepaalde plek. Meestal liggen steden op plaatsen die goed bereikbaar zijn. Bij rivieren, havens of bij een kruising van belangrijke wegen vind je handelssteden. Veel industriesteden zijn ontstaan in gebieden waar belangrijke delfstoffen in de grond zitten. Steenkool bijvoorbeeld.

Tegenwoordig groeien steden vooral op plaatsen met een groot vliegveld, goede wegen en snelle treinverbindingen. Bij grote vliegvelden ontstaan dienstencentra met veel kantoren.


West-Europa is welvarender dan Oost-Europa of Zuid-Europa. In West-Europa is de grond bijna overal vruchtbaar en het klimaat niet te warm of te koud. In West-Europa zitten ook veel delfstoffen in de grond.

West-Europeanen hebben vroeger veel verdiend aan hun kolonies. Daar haalden ze koffie vandaan. Eerlijk was die handel niet. Door middel van de kolonies kon West-Europa een voorsprong krijgen op de rest van de wereld. Koloniën van Nederland zijn bijvoorbeeld geweest: Indonesië en Suriname.


De Randstad in Nederland, Londen, het Ruhrgebied en Parijs. Dat zijn de drukste en dichtst bevolkte gebieden van West-Europa. De welvaart is groot. Maar ook in West-Europa zijn verschillen. In Midden-Frankrijk, Ierland en Wallonië staan steeds meer huizen leeg. Dit gebied is dus dunbevolkt. De meeste mensen verdienen er minder. In die gebieden is veel werkloosheid.
Nederland geeft veel geld uit aan nieuwe spoorlijnen. Dit doet de regering, omdat met het vervoeren van goederen veel geld te verdienen valt. Een voordeel van het vervoer per trein is dat het ook beter voor het milieu is. Een nadeel is dat je met een trein niet overal kan komen. Je kan niet zomaar van het spoor af.

Er zijn verschillende vervoermiddelen: vrachtwagen, boot, trein of een vliegtuig.Als je iets moet vervoeren, dan kijk je altijd naar wat je moet vervoeren en waar het heen moet. Zand ga je bijvoorbeeld niet met een vliegtuig vervoeren, dat kost teveel geld. Een product dat snel bederft of dood gaat, vervoer je niet per boot, want dan duurt het te lang. De afstand en het product zijn dus bepalend voor hoe je het gaat vervoeren!

De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina