Dymato Handtmann AeroCellDovnload 24.74 Kb.
Datum24.07.2016
Grootte24.74 Kb.
Tien nominaties Techni-Show Innovatie Awards 2008
Dymato, Hemtech, Interlas, Laagland (twee inzendingen), De Ridder, Safan, Tuwi, Unisign en WWA zijn genomineerd voor de Techni-Show Innovatie Awards 2008. In dit artikel stellen wij de nominaties aan u voor.  1. Dymato Handtmann AeroCell

De Duitse fabrikant Handtmann ontwikkelde onder de benaming 'AeroCell' een vijfassig, horizontaal bewerkingscentrum met een grote verspaningscapaciteit. Met het oog op een doeltreffende spanenafvoer is de machine voorzien van een uniek palletwisselsysteem. Handtmann wordt in ons land vertegenwoordigd door Dymato te Veenendaal. De Fischer T8 hoofdspil van het hogesnelheidsbewerkingscentrum (30.000 min-1, maximaal koppel van 60 Nm) heeft een vermogen van circa 100 kW bij een inschakelduur van 100% (125 kW bij 60% inschakelduur). Daarmee kan de AeroCell in aluminium een volume van tien tot twaalf liter per minuut verspanen. Handtmann heeft de spaanafvoer opgelost door de werkstukken in de machine verticaal te positioneren, zodat de spanen omlaag vallen en door de spanentransporteur onderin onmiddellijk worden afgevoerd. Eventueel kan achter de machine een verdichtingsinstallatie voor de spanen geplaatst worden. Handtmann heeft voor de AeroCell een ingenieus palletwisselsysteem ontwikkeld: terwijl het werkstuk op de ene pallet in verticale positie wordt bewerkt, kan op de andere, horizontaal geplaatste pallet het uitgangsmateriaal voor het volgende werkstuk worden opgespannen. Voor het verwisselen van de pallets is machine voorzien van een tweetal armen die de pallets kunnen heffen en roteren. De machine kan dus horizontaal geladen en gelost worden, terwijl het werkstuk in verticale positie wordt bewerkt.

De eerste versie van het HSC-bewerkingscentrum voor aerospace-toepassingen is eind oktober vorig jaar in Duitsland geïntroduceerd en heeft een bereik van 4,5 m x 2 m x 0,7 m (X x Y x Z). Daarmee kunnen aluminium platen van 4 m bij 2 m worden bewerkt. De pallets zijn belastbaar tot een massa van 4000 kg. Alle bewerkingen vinden plaats met de draaizwenkkop. Handtmann is van plan om het AeroCell-concept ook uit te werken in kleinere machines voor plaatdelen van 3 m x 2 m resp. 3 m x 1,5 m.
  1. Hemtech - Nano-Focus

De vijf-assige CNC-ultraprecisiefreesmachine Nano-Focus van Hemtech uit Valkenswaard is ontwikkeld voor het bewerken van geharde, complexe en kritische onderdelen, met gekromde vlakken waaraan hoge nauwkeurigheidseisen worden gesteld (hardheden van HRC 50 tot HRC 70, nauwkeurigheidbereik IT 3 tot IT 5).

Twee jaar geleden, tijdens de EMO Hannover 2005, heeft Hemtech deze hardfreesmachine gepresenteerd. Na de EMO is deze machine naar het IPT in Aachen (D) gegaan. Eind vorig jaar exposeerde Hemtech deze machine voor het hardfrezen in Frankfurt (D) op de stand van het IPT tijdens de EuroMold 2007.Tijdens de EuroMold 2007 in Frankfurt (D) maakte Hemtech bekend dat volgend jaar gestart wordt met de seriebouw van de Nano-Focus hardfreesmachine. TNO in Eindhoven is de eerste afnemer.

Om goed vijf-assig simultaan te kunnen werken zijn moderne aandrijvingen zoals lineaire motoren toegepast op de drie translerende assen en torquemotoren voor de rotatie-assen. Om maximaal profijt uit hogesnelheidsbewerkingen te halen zijn alle bewegende machinedelen superlicht uitgevoerd, er is o.a. gebruik gemaakt van koolstofvezelversterkte machine-componenten, waardoor met minder energie hogere versnellingen bereikt kunnen worden. De affiniteit tot zusteronderneming Hembrug uit Haarlem komt blijkt uit de volhydrostatische lageringen en geleidingen. De toegepaste hydrostatische geleidingen en lageringen hebben een laag wrijvingscoëfficiënt zonder stickslip-effect. Om de thermische stabiliteit te garanderen heeft de Nano-Focus een geïntegreerd koelsysteem dat de motoren, de freesspil, het frame en de schakelkast afzonderlijk koelt. De 5-assige simultaan CNC ultra precisiefreesmachine is meer dan alleen een freesmachine omdat het meten van gereedschappen én het 3D meten van werkstukken op de machine- en online corrigeren ook tot de mogelijkheden behoort. Dit levert, doordat hierdoor minder gescheiden processen nodig zijn, een positieve bijdrage aan zowel het technisch als economisch rendement van de eindgebruiker.


  1. Interlas - Fronius DeltaSpot

In DeltaSpot, het compleet vernieuwde systeem van robottangen van Fronius voor weerstandspuntlassen, zijn de slijtagegevoelige elektroden 'vervangen' door procestape. Deze tape beschermt de elektrodes en werkstukken, voorkomt spatten en stelt een nieuwe kwaliteitsnorm. Eindloze hoogwaardige puntlassen in meerdere rondes zijn nu mogelijk. Kenmerkend voor het proces zijn de absoluut reproduceerbare laspunten en het aanmerkelijk grotere venster vergeleken met conventionele puntlassystemen.

Met name autofabrikanten en hun toeleveranciers zullen, volgens de Nederlandse vertegenwoordiging Interlas uit Rozenburg, profiteren van dit vernieuwende puntlassysteem. Het is geschikt voor metalen zoals staal en aluminium, voor gelakte staalplaat en het voor het lassen van gelakte staalplaat en aluminium. DeltaSpot biedt zelfs mogelijkheden voor drievoudige plaatlassen.

Bij conventionele systemen is er rechtstreeks contact tussen de elektrodes en het te lassen materiaal. Bij DeltaSpot echter wordt er tussen de elektroden en de platen een tape aangebracht. Deze tape draagt enerzijds de lasstroom over en beschermt anderzijds het contactoppervlak van de elektroden. De tape genereert bovendien een weerstand die als aanvullende hittebron voor de las kan worden gebruikt. Dit verlaagt de benodigde lasstroom, vooral bij het lassen van sterk geleidende materialen zoals aluminium. De tape beweegt na iedere las automatisch naar de volgende positie; het contactoppervlak wordt dus constant vernieuwd.


  1. Laagland - Akira-Seiki

Op de Techni-Show introduceert Laagland uit Rotterdam haar nieuwe vertegenwoordiging voor het machineprogramma van Akira-Seiki. Op de beurs toont Laagland het model RMV-500APC. De Akira-Seiki RMV-500APC is volgens het 'Relative Movement'-concept opgebouwd. Hierbij verplaatsen spilkop en tafel gelijktijdig op een dubbel werkende kogelomloopspil die zowel met een linkse als rechtse draadspoed is uitgevoerd. Hierdoor bereikt de machine een relatieve ijlgang van 96 m/min en een acceleratie van 2g (20m/sec²). Met de dubbelwerkende kogelomloopspillen zijn dus de helft van de werkelijke verplaatsingen en snelheid nodig om deze waarden te bereiken. De snelle palletwisseling duurt 1,5 s en het nulpuntspannen lukt met een nauwkeurigheid van ±0, 003 mm. Het roterende palletsysteem is ontwikkeld voor offline-robotbelading met korte cyclustijden.

De nauwkeurigheid is constructief gegarandeerd door de grote tandkranskoppeling (diameter) en het op elkaar inlappen van de tandflanken met luchtspleet kaliber controle op de werking. De standaard HSK-gereedschapopname is voorzien van een gepatenteerde trekstift.

Enkele technische gegevens: de Akira-Seiki RMV-500APC heeft een bereik van 500 mm x 300 mm x 280 mm (X x Y x Z), een hoofdspil met 22.000 min-1, een vermogen van 7,5 kW en een koppel van 14,3 Nm (bij 100 % ED), een wisselaar (0,7 s) met 24 gereedschappen (HSK40A), en twee pallets van 500 mm x 300 mm (opnamecapaciteit is 100 kg).  1. Laagland - Index SpeedLine C100 en C200

Tijdens de Techni-Show 2008 wordt op de stand van Laagland de Index C100 geïntroduceerd. Index heeft de ABC SpeedLine-serie uitgebreid met twee nieuwe machines: de SpeedLine C100 en de SpeedLine C200. Ten opzichte van de vorige modellen, beschikken de C100 en C200 nu over twee Y-assen, een volwaardige tegenspil en een nieuw sledesysteem. De sleden met de gereedschaprevolvers lopen niet over dubbele geleidingparen, maar in een nieuw 'single-slide'-systeem. Deze sleden glijden direct over de voeringvlakken op het machineframe. Deze bouwwijze biedt volgens Index uitstekende dempingeigenschappen en een grote stijfheid tijdens freesbewerkingen en trillingvrij draaien. Met schaarstangen-aandrijfsysteem ontstaat een dynamische sledeverplaatsing in X- en Z-as. Index bereikt hiermee versnellingen van 1g bij 60 m/min. Drie gereedschappen verspanen samen aan hoofd- en subspil.

Tot slot wat cijfers. De C100 heeft in de hoofd- en tegenspil eenzelfde doorlaat van naar keuze 30 mm of 42 mm, een maximaal toerental van 9.000 min-1, een aandrijfvermogen van 25 kW en een koppel van 49 Nm (bij 100 % ED). Het aantal VDI-20 gereedschappen bedraagt 42 stuks, elk aangedreven op schakelstand met maximaal 8000 min-1 en 4,2 kW.
  1. De Ridder - Sodick hybride draadvonker

Sodick presenteerde op de EMO 2007 in Hannover (D) een nieuw machineconcept: de Hybrid Wire EDM. Dit is een combinatie van draadvonkmachine en watersnijmachine in één machinebehuizing. Het prototype van deze machine was ook op de afgelopen Jimtof in Japan te zien, maar inmiddels is de eerste productiemachine verkocht aan een grote Japanse autofabrikant. Het grote voordeel van de Hybrid Wire is de verkorting van de bewerkingstijd van bepaalde componenten met soms wel 30% van de oorspronkelijke bewerkingstijd. De vijf-assige waterjet, afkomstig van Flow America, wordt gebruikt voor het maken van startgaten en grovere bewerkingen, terwijl de draadvonkunit zorgt voor de nauwkeurige (na)bewerkingen.

Volgens Sodick is de Hybrid Wire uitermate geschikt voor de snij- en volgstempels die gebruikt worden in de automobielindustrie voor het vormen en uitsnijden van carrosserie-elementen. Dit soort matrijzen is vaak niet dikker dan 40 mm, heeft vaak grotere openingen en meerdere complexe vormen.

Ook voor het maken van grafietelektroden is de Hybrid Wire prima geschikt. Met een snelheid van 3000 mm2/min wordt de vorm van de elektrode grof gesneden. Daarna loopt het draadvonkproces snel langs de ruw gesneden kanten en kan een nauwkeurigheid worden bereikt van 8 micrometer Rz. De tijdsbesparing bij dit soort producten kan oplopen tot zo’n 66%.

De X-, Y-, en Z-as is voor zowel de watersnij-unit als voor de draadvonkunit gelijk: 550 mm bij 350 mm bij 250 mm. De productdikte is echter begrensd op 40 mm door het watersnijproces. De maximaal toelaatbare massa van een product is 700 kg. De draaddikte van de draadvonkunit ligt tussen 0,15mm en 0,3 mm. Met het draadvonken kan tot met ±30° onder een hoek worden gewerkt. Bij het waterstraalproces ligt de hoekbewerking op 8°. Sodick wordt in Nederland vertegenwoordigd door De Ridder THO in Uitgeest.
  1. Safan - Robotkantpers I-Brake

Safan uit Lochem biedt met de robotkantpers I-Brake een oplossing voor het geautomatiseerd buigen. Niet alleen gelet op productiviteit en bedieningsvriendelijkheid maar ook voor toepasbaarheid voor kleine series. Door de 'twin-robots' links en rechts in te bouwen in de nieuw ontworpen machineconstructie met servo-electrische aandrijving, is een nieuwe generatie robotkantpersen gecreëerd: de gepatenteerde I-Brake. Deze kantpers is geïntrocuceerd tijdens de EuroBlech 2006 in Hannover (D). De flexibiliteit van twee samenwerkende robots is r groot. De robotarmen kunnen simultaan werken en kunnen er in één cyclus twee producten tegelijk worden gebogen. Ook is het mogelijk om de robotarmen te laten samenwerken, een voor de plaathandling en de ander die de plaat overneemt voor het buigen. Gaat het om het buigen van lange profielen, dan verzorgen de twee robots de plaathandling tijdens het buigproces. De te buigen producten kunnen eenvoudig grafisch worden geprogrammeerd. Vanuit dit grafische model worden alle asbewegingen gegenereerd en is de machine gereed voor productie. De programmering vraagt niet meer tijd als het programmeren van een gewone kantpers. De machine is hierdoor uitermate geschikt voor kleine series.

De robotarmen van de Safan I-Brake zijn horizontaal in het frame bevestigd, waardoor de vloer vóór de kantpers vrij blijft voor de pallets met te buigen plaat. Nog een logistiek voordeel ontstaat, door de mogelijkheid dat de robots het gebogen product direct door de machine heen voeren en aan de achterzijde afstapelen. Het I-Brake concept levert dus een ruimtebesparing op. Via een interface is de I-Brake koppelbaar met geautomatiseerde magazijnsystemen die pallets kunnen aan en afvoeren. Optioneel kan de robotkantpers uitgerust worden met een geïntegreerd gereedschap- en/of een gripperwisselsysteem.

De elektromechanische kantpers biedt verder dankzij de gepatenteerde rollenaandrijving in de onderbalk het voordeel dat het plaatbuigen lukt zonder bomberen. Bovendien verbruikt de servo-elektronische aandrijving alleen energie wanneer de balk daadwerkelijk beweegt.


  1. Tuwi - Prima Syncrono

Volgens Tuwi is Winterswijk is de Prima Syncrono de snelste 2D-vlakbedlasersnijmachine ter wereld: ruim 1000 gaten per minuut. De Syncrono werd geïntroduceerd in 2006 in Hannover (D). Volgens Prima heeft in het verleden al een kwantumsprong in de ontwikkeling van lasermachines plaatsgevonden, toen fabrikanten de conventionele aandrijfmotoren vervingen door lineaire motoren, met directe aandrijving van de laserkop. De zogeheten 'parallelle kinematica', waarvoor Prima inmiddels patent is aangevraagd, is een verdere ontwikkeling van de aandrijving met lineaire motoren. De bewegingsassen in X- en Y-richting van zowel de laserkop als de machine zelf zijn hierbij volledig gesynchroniseerd. De beweging van de laserstraal vormt de resultante van de gelijktijdige beweging van de machineassen (X, Y) en de kopassen (X1, Y1). De kop verplaatst zich in beide richtingen over 100 mm, terwijl de verplaatsingen van de machine-assen X en Y respectievelijk 3050 mm en 1525 mm bedragen.

Daarbij bewegen de assen van de machine met een snelheid van maximaal 100 m/min, terwijl de kop snelheden in beide richtingen haalt van 150 m/min. De versnellingen bedragen respectievelijk 1g en 6g. Door de combinatie van hoge snelheden en versnellingen van zowel machine- als van kopassen kunnen korte cyclustijden worden gehaald. Bij een proefstuk van constructiestaal met een dikte van 1 mm kunnen per minuut meer dan 1000 gaten met een diameter van 2 mm en een onderlinge afstand van 1 mm worden gesneden.

Alle motoren zijn stationair in de machine geplaatst en er wordt gebruik gemaakt van ultralichte machinecomponten, grotendeels vervaardigd uit titanium. Bij de Syncrono is het aandrijfvermogenvermogen voor de laserkop 1,8 kW, voor de machine 4 kW, dus totaal is 5,8 kW vereist. Volgens Prima aanzienlijk minder dan bij de conventionele machines.

Gepatenteerd is het actieve trillingsonderdrukkingssysteem, waardoor een aparte fundering niet nodig is. De Syncrono is daarnaast voorzien van een opmerkelijk optisch systeem voor het transport van de laserstraal. De straaldiameter is programmeerbaar. Een van de spiegels van het optisch systeem kan concaaf, vlak of convex worden ingesteld met als resultaat een convergerende, evenwijdige of divergerende stralenbundel, waardoor het focuspunt op verschillende hoogten kan worden gevarieerd. De focuslengte is variabel tussen 5” en 9”. Naar keuze kan een laservermogen van 4 of 6 kW worden ingesteld.
  1. Unisign - Unipent 4000

Unisign uit Panningen presenteert tijdens de Techni-Show 2008 de Unipent 4000. Dit is een verticaal vijf-assig hogesnelheids-portaalbewerkingscentrum dat vorig najaar tijdens de EMO Hannover 2008 gepresenteerd is. De Unipent 4000 vertegenwoordigt volgens Unisign de nieuwste generatie verticale bewerkingscentra waarbij een groot verspanend vermogen in vijf assen wordt gecombineerd met hoogdynamische machine-eigenschappen en noge productnauwkeurigheden. Het Unipent 4000 frame is aan de voorzijde voorzien van een voorvlak welk is geplaatst onder een hoek van 45°. Hierin is een draai-zwenktafel gebouwd voor het vijf-assig bewerken en positioneren van complexe delen. Deze constructie zorgt tevens voor een goede spanenafvoer. De specificaties van de Unipent 4000 zijn: direct aangedreven watergekoelde hoofdspil (36kW, 12.000 min-1), als optie is leverbaar een motorspil met 25.000 min-1 en 100 kW (verspaningscapaciteit meer dan 10.000 cm3/min in aluminium), ijlgangen 60 m/min in alle assen (104 m/min simultaan), versnelling 10 m/s2, snelheid B-as 32 min-1 en C-as 52 min-1 (130 m/min omtreksnelheid), gereedschapwisseltijd 4,5 s, volledig gesloten beplating met schuifdakbalg voor beladen vanaf bovenzijde en palletbelading.


  1. WWA - Flexible Production Centre

WWA (World Wide Automation) uit Best is een jonge, flexibele organisatie die zich richt op industriële automatisering. Met haar nieuwe FPC (Flexible Production Centre) is WWA genomineerd voor de Techni-Show Innovatie Award 2008.

De FPC is een speciale besturingsconsole met programmatuur om van een bestaande industriële robot een bewerkingscenter met meerdere assen te maken. Hierdoor behoort het tijdrovende programmeren van een robot tot de verleden tijd. Met de software van WWA kan de robot namelijk worden geprogrammeerd in standaard ISO code. Hierdoor kunnen de meeste CAD/CAM-pakketten en robotmerken eenvoudig worden gekoppeld. Door de toepassing van een FPC kan men complexe CNC-bewerkingen met een robot in een groot bereik uitvoeren. Afhankelijk van de toegepaste CAD/CAM-software kan men vijf assen simultaan laten bewegen. FPC is dus geschikt voor bewerkingen zoals: frezen, boren, tappen, borstelen, afbramen enandere CNC-bewerkingen.

De bediening van de FPC lijkt voor het grootste gedeelte op de bediening van een standaard CNC-machine. Het is echter niet meer nodig om de robot uitvoerig te programmeren zodat een CNC-operator de FPC eenvoudig kan bedienen. De code wordt voor de robot gegenereerd waardoor bewerkingen met vijf assen simultaan mogelijk worden. Daarnaast kan de FPC zelf zijn producten, gereedschappen en pallets handelen. Men kan bijvoorbeeld ook lasers toepassen om het product te controleren of een reiniging gereedschap voor automatische schoonmaak van de cel.
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina