Editie toe isDovnload 10.29 Kb.
Datum22.07.2016
Grootte10.29 Kb.

In mei leggen alle vogels een ei. Of dit een waarheid als een koe is, blijft een open vraag. Wat alleszins als een paal boven water staat is de Consciencetocht van de Bosgeuzen die op 18 mei reeds aan haar 36ste editie toe is.

Ook nu hebben de Bosgeuzen hun beste beentje voorgezet om er een onvergetelijke wandelervaring van te maken. Zo vertrekken de wandelaars vanuit een nieuwe startlocatie, het Heilig Hart Instituut (Oudaen, ’s Gravenwezel). Een ruimere zaal, veel meer parkeergelegenheid, vlakbij bij bushalte lijn 610 en pal naast het vele groen dat de parel der Voorkempen te bieden heeft.

De deelnemers, en dit geldt voor alle routes, duiken dus meteen de natuur in. Keuze hebben ze daarbij uit 6, 9, 12, 16, 21, 26, 32 of 40 km. Ieder zijn gading dus. De 3 grootste routes nemen al dadelijk vanaf het vertrek afscheid van hun collega’s. Via bosdreven en paardewegels trekken zij doorheen een prachtig stukje Schijnvallei. Dit brengt hen in Hof Ter Linden. Een 85 ha groot, sterk bebost kasteeldomein dat als een oase van rust buffert tussen de villawijken. Het is dan ook een biotoop voor reeën, buizerds, hazelwormen en diverse uilensoorten. In mei staat de rododendron er weelderig te bloeien. Het kasteel zelf, eertijds een hof van plaisantie, wordt reeds vermeld in een koopakte van 1753. En..over kastelen gesproken. Na het Hof Ter Linden flaneren de 26, 32 en 40 km-wandelaars over het Schildevoetpad langsheen de hofgracht tot bij ’t Groot Kasteel. Intussen hebben de 21 km-stappers de gelederen versterkt. De geschiedenis van het kasteel, nu bewoond door de vermaarde antiekhandelaar Axel Vervoordt, gaat terug tot in de 13de eeuw. In de 14de eeuw werd de toenmalige versterkte hoeve omgebouwd tot waterslot. Ook de ronde hoektorens dateren van die tijd.

Vanaf dit machtige postkaart-kasteel is het maar een boogscheut naar hun eerste rustpost, het clublokaal van de Bosgeuzen dat eertijds als smidse dienst deed. Ook de 6 km.-stappers komen op deze post terecht.

Na de nodige verpozing vervoegen de 6, 21, 26, 32 en 40 km hun wandelvrienden van de 9, 12 en 16 km. Alle routes verenigd dus om via boswegen langsheen het Kattenhof of Catershof te trekken. Het omgrachtte hof, gebouwd in de 19de eeuw, ligt verscholen tussen de beukenbomen. Ooit was dit de woonplaats van baron Pierre de Caters, pionier van de Belgische luchtvaart. De 6 km wandelaars gaan dan hun eigen weegs en maken nog menig bosgekronkel waarna ze over onverharde wegen en langsheen domein La Garenne startwaarts gaan.

De overige routes nemen een gedeelte van de antitankgracht voor hun rekening. Ooit was de gracht onderdeel van een verdedigingsgordel waarvan ook de overgebleven bunkers getuige zijn. Dan gaat het langs één der mooiste golfterreinen van Vlaanderen. Aangelegd met respect voor de omliggende natuur. De 9 km.-route neemt afscheid. De overige stappers duiken privaat domein van Kristus Koning in alwaar zij in de sporthal kunnen genieten van het gekende natje en droogje. De 12 en 32 maken na de rust een mini-ommetje doorheen het bospark van het domein. De 16, 21, 26 en 40 km-ers doen dit ook maar breien er nog een niet te versmaden lusje aan vast. Voor hen gaat het over boswegen en smalle, kronkelende paadjes waarbij zij onder meer hoeve de Grote Vraeg en de Caterskapel in het vizier krijgen. Na een 2de keer de sporthal bezocht te hebben is het tijd voor de 32 en 40 km om een andere richting uit te gaan. Zij kruisen de Schotenvaart en trekken domein de Merel in. Een 165 ha groot gebied dat vooral landbouwgrond en bossen omvat en dat door de wandelaars uitgebreid zal verkend worden. De Groene Linden lonkt als rustpost. De 40 km.route maakt hier nog een eigenzinnig lusje langs veld, door bos, langs rustieke hoeves en een eeuwenoude kerk-kapel.

Samen met de 32 km. dan terug via paadjes die zelfs op een stafkaart niet te vinden zijn. Zij pikken de 12, 16, 21, 26 op en wat later ook de 9 km waarmee zij nog even afwijken om de rustpost in de Schuttersgilde in te duiken.

Een door rododendrons ommuurde dreef leidt hen over de Antitankgracht en langsheen privaat domein Botermelck-La Garenne. Het 450 ha groot domein dat grenst aan Schoten, Schilde en Brecht fungeert onder meer als kweekcentrum voor bedreigde diersoorten. Met wat geluk kan men er everzwijnen, herten en paarden spotten. Het gedeelte waarover de Consciencetocht loopt maakte vroeger deel uit van dit domein maar werd uiteindelijk terug voor het publiek vrijgemaakt. Wandelaars merken wellicht dat fauna en flora hier enigszins afwijkt van wat zij op de rest van hun tocht aan natuur doorkruist hebben. Wat verder wordt er uitgebreid verbroederd met de 6 km-wandelaars en leidt een laatste brok groen alle stappers terug naar de startzaal voor een welverdiende rust.


NOG ENKELE PLAATSEN VRIJ
Op zondag 13 april bussen we met onze Bosgeuzen naar ontmoetingscentrum De Vranken te Neerpelt. De voor de hand liggende reden dat we daar neerstrijken is dat we er uiteraard gaan deelnemen aan de Kolisbostocht georganiseerd door de Dommeltrippers.

Er is wat de wandelingen betreft keuze uit maar liefst 6 afstanden (4,5-5-7-10-14-22). De rolstoelroute (4,5) en de 5 km.-route lopen grotendeels over verharde wegen terwijl alle overige routes voor meer dan 80% onverhard zijn.

Deelname per persoon : € 10 (bus / inschrijving inbegrepen )(de clubkas sponsort dus weerom voor een flink deel).
Opstapplaatsen: 1) Muziekacademie (Turnhoutsebaan 204, Schilde). 07.45 uur

2) Kerk ’s Gravenwezel 08.00 uur

3) Makro (over shopping center) 08.15 uur

Vertrek huiswaarts vanuit Neerpelt omstreeks 16.15 uur. Thuiskomst voorzien rond 18.00 uur


!!!!!!!Om in te schrijven neem je eerst contact op met Roger Peeters (tel.: 03 685 18 11) die nakijkt of er nog plek is. Na zijn OK stort je zo vlug mogelijk het gepaste bedrag op de rekening van Bosgeuzen Voorkempen

met vermelding ‘13/04/ Neerpelt’ en het aantal personen. Rekeningnummer : BE34-2200-2350-8590


voor meer info zie ook vorige krantDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina