Educatieve programma’s ’t Grom BasisonderwijsDovnload 4.22 Kb.
Datum22.07.2016
Grootte4.22 Kb.
Educatieve programma’s ’t Grom


Basisonderwijs: Diverse rondleidingen binnen het programma ‘Groeien van groenten: leuk, leerrijk en lekker gezond’:
Klassieke rondleiding:
De kinderen worden niet alleen op sleeptouw genomen in de permanente tentoonstelling, maar nemen ook een kijkje in de authentieke serres en planten een plantje. Themarondleidingen:
Midzeelhoeves, vroeger en nu: In één van de hoeve op de site kan je als het ware de tijd van toen (18de eeuw) herbeleven. Aan de hand van een fotozoektocht verkennen de kinderen het domein en maken ze kennis met het plattelandsleven van vroeger.
Grond voor groenten: Eerst komt de samenstelling van de grond aan bod. Enkele grondstalen van de tuinen van ’t Grom worden onderzocht. Leerlingen leren dat niet elke groente kan groeien in dezelfde grondsoort. Vervolgens komt het tuinbouwgereedschap van vroeger en nu aan bod.
Lekker en gezond met groenten: Tijdens de rondleiding leer je van alles over gezondheid en gezond eten. De voedingsdriehoek wordt bekeken en de voedselveiligheid wordt onder de loep genomen. Aan de smaaktafel ontdek je de verschillende basissmaken. De nadruk ligt op groenten, van in de grond tot in de mond.
Midzeelhoeves: bijgeloof, boerenverstand en volkswijsheid: Op het domein en in één van de hoeves waarvan de leefruimte nog steeds achttiende eeuws is, zijn talrijke elementen terug te vinden die duiden op volksgebruiken en bijgeloof bij boeren. De rondleiding is aangekleed met verhalen, sprookjes en liedjes.
Rondleiding en kooksessie: Na een klassieke of een themarondleiding gaat de klas aan de slag in de keuken van ’t Grom. Deze keuken is uniek met haar vijf inductievuren waaraan de leerlingen zelf kunnen werken.


Secundair onderwijs: Zit er eigenlijk wel echt zoveel ijzer in spinazie als Popeye ons laat geloven? Kunnen planten echt in rotswol groeien? En is het waar dat je de eerste groenteblikken met hamer en bijtel moest openbreken? Nog veel meer vragen en antwoorden over groenten vind je tijdens onze rondleidingen voor het secundair onderwijs. Je kan kiezen tussen twee themarondleidingen:
De interactieve rondleiding ‘Weet wat je eet!’ legt de nadruk op groenten en gezondheid. Er is aandacht voor de voedingswaarde van groenten, de bewaarmethodes, voedselveiligheid enz.
De rondleiding ‘Duurzaam duurt langer’ focust op de belangrijkste evoluties die plaatsvonden in de tuinbouwsector gedurende de voorbije decennia. De geschiedenis van de tuinbouw komt aan bod, alsook nieuwe teeltsystemen, onderzoeken in het Proefstation en de werking van de veilingen.
De rondleidingen kunnen gecombineerd worden met een kookworkshop aan het kookeiland van ’t Grom.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina