Een eindeloos mooi uitzichtDovnload 8.5 Kb.
Datum23.08.2016
Grootte8.5 Kb.
Een eindeloos mooi uitzicht
Verte, vormen en verlangen. Zo voelt het om uit te zien over het brede bospanorama van de Noetselerberg. Veel meer nog dan een pittoresk plaatje is het een gevoel dat je beheerst bij het rondblikken over heel dat wijde woud. Verwondering, illusie. Een vormenwereld, die heel wat laat zien maar veel meer nog doet vermoeden. Want voorbij heuvels zakt het landschap weg in slenken, waarachter opnieuw bos oprijst.
Hoe diep is die slenk en hoe ver reiken de bossen? Het uitzicht vanaf de berg maakt je zo nieuwsgierig omdat het bos er zo onmetelijk schijnt. Het ís illusie, want rechts van Rijssen lijkt het bos van de Ligtenberg zo over te gaan in het Hollands Schwarzwald en de Friezenberg; de hoge kruinen verbergen de grote grasvlakten van het voormalige Rijssense Veen.
Behalve die illusie van de vormen is er nu, begin mei, bovenal de betovering van de kleuren. Zo prachtig geschakeerd als nu is het nooit. Rond de nog bruine heidevelden komen de berken schitterend geelgroen in blad. Het vaalgroen van de dennen, linksonder ook nog net grijsgroen een paar jeneverbessen te zien, wordt afgewisseld met donkergroene kegelvormen van spar en douglas, daartussen de heldere kleur van pas ontloken lorken. Daarvóór, in de Rietslenke, de krachtige geschoren silhouetten van groepen eikebomen, die net mosgroen en bruinig in blad komen. Aan de weg een beukenrij in teer lichtgroen lover. De blik dwaalt weer naar links, waarna bijna verscholen achter de begroeiing Nijverdal ligt.
Langs de Regge staat een singel van populieren, die bijna bruin ontluiken. Het zijn soms haast herfstkleuren. Je herkent de karakteristieke huisjes van de Lange Jan en links daarvan de rode daken van de wijk De Blokken. Ook Groot-Lochter is te zien, maar de rest van Nijverdal is aan het gezicht onttrokken. Van Almelo vallen de hoge flats van de Aalderinkshoek op. Hengelo is alleen bij helder weer met moeite te zien. Opvallend ligt Rijssen in het panorama, met zijn kerktorens, schoorstenen van Ter Horsts jutefabriek en rechts het bejaardenhuis Elteto. Aan de andere kant van de weg biedt de berg uitzicht op Haarle en Raalte. Heel in de verte staan de makkelijk herkenbare schoorstenen van de IJsselcentrale in Harculo bij Zwolle op de horizon. Rechts wordt het uitzicht beheerst door de Luttenberg: groen grasland met donkerder bos op de kruin. Op de voorgrond wordt het beeld bepaald door witte berkestammen en frisgroen blad. De heide loopt links-rechts weg van de Koningsbelten naar de Twilhaar, hoog daarachter rechts-links naar de Sprengenberg.
Herkenning

Er zijn nog meer mooie uitzichten op de berg. De hoge delen van het onlangs door Natuur­monumenten verworven landgoed de Sprengen­berg bieden op sommige plaatsen prachtige panorama’s. Heel mooi ligt het kasteeltje met zijn witte toren daar, uitrijzend boven de dennen. Bij het Numendal op de Holterberg kun je schitterend over Salland uitkijken. In de verte herken ik Deventer: de grote toren van de Lebuïnuskerk en de beide spitsen van de Bergkerk.


De Hellendoornse Berg is niet zo hoog, maar er zijn punten waar je een bijzonder fraai uitzicht op het oude kerkdorp hebt, met daarvoor de groene es. De Lemelerberg met de Archemerberg heeft het hoogste punt van heel de Sallandse Heuvelrug. De top is nogal kaal en winderig, maar je kunt er naar alle kanten rondkijken. In het oosten zie je Eerde en Den Ham, in het zuiden de Eelerberg temidden van weidelanden. In de richting van Lemelerveld is het landschap duide­lijk eentoniger geworden door de ruil­verkaveling, inmiddels al weer geruime tijd terug.
Naar het noorden kijk je uit over bossen tot aan Ommen. De heuvels tussen Nijverdal en Holten doen qua hoogte weinig onder voor de Lemelerberg met zijn 75 meter. Alleen vormen de 70 meter hoge Kleine Koningsbelt en de twee meter hogere Grote Koningsbelt slechts geringe verheffingen ten opzichte van de ook hoog gelegen directe omgeving. Het zijn daardoor minder markante uitzichtpunten. De Grote Koningsbelt ligt zelfs verscholen tussen vliegdennen in een afgesloten deel van de Sprengenberg. De fietser op de Schouwburgerweg heeft er een zware klim aan om precies tussen beide "toppen" door te rijden.
Een paar weken geleden hebben we ook met groepen wandelaars staan uitkijken op de Noetselerberg. Het was 14 april, de grote campagnedag over zure regen. Als je nu rondkijkt en het nog groene bos overziet, maar je hebt onderweg met eigen ogen aanschouwd hoe slecht heel veel bomen er al aan toe zijn, bekruipt je de angst dat – over hoeveel jaar? – dit panorama geen jong groen meer biedt, je een stervend woud voor je ziet. Is die ondergang nog af te wenden? Ja, ik geloof dat het nog kan, als we met zijn allen heel snel ingrijpen. Doortastende maatregelen van de regering en de industrie, en bewuster gedrag van ons, de gewillige kopers van veel te veel wegwerpproducten.
Gaat u nu toch gerust genieten van ons mooie uitzicht. Maar kom dan ook even naar het bezoekerscentrum, waar u zo veel u wilt te weten kunt komen over de oorzaken en de gevolgen van luchtverontreiniging, van zure regen. En doet u daar alstublieft wat mee, opdat ons eindeloos mooie uitzicht niet spoedig aan zijn eind komt.
mei 1985

Harry Konijnenbelt
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina