Een lange weg naar uDovnload 15.97 Kb.
Datum07.10.2016
Grootte15.97 Kb.
EEN LANGE WEG NAAR U,

muziek van Utrechters

Monteverdi Kamerkoor Utrecht

o.l.v. Wilko Brouwers

m.m.v. Klaas Vellinga, orgel

Arnold Ardts, bariton

Eva Tebbe, harp


INLEIDING


In het kader van haar 20-jarig bestaan brengt het Monteverdi Kamerkoor Utrecht een programma met werken van Utrechtse componisten. Bertus van Lier, Jan Welmers, Joep Straesser, Hans Kox en Gerard Beljon zijn allen op de een of andere wijze met muziekstad Utrecht verbonden. Van Lier, Straesser en Kox waren als docent compositie verbonden aan het Utrechts Conservatorium. Welmers gaf er hoofdvak orgel. Beljon is geboren en getogen Utrechter.


Het programma “Utrechters” valt in twee delen uiteen. Allereerst hoort u koorwerken op spirituele teksten, daarna koorwerken op wereldlijke teksten. De solïerende en begeleidende instrumenten sluiten zich bij deze verdeling aan: in het eerste gedeelte het orgel, in het tweede de harp.
Het programma begint met de eerste van de “Vier Hollandsche Kwatrijnen”, in 1956 gecomponeerd door Bertus van Lier en gebaseerd op de geestelijke poëzie van de dichter P.C. Boutens (1870-1943). Eveneens in de Nederlandse taal klinkt van Lier’s “Psalm 23”.
Organist Klaas Vellinga eert zijn vroegere leraar Jan Welmers door uitvoering van diens “Movements”. “Movements” was verplicht werk tijdens de Internationale Orgeldagen Rijnstreek 1990.
Voor zijn “Madrigals IV-VI” voor koor, orgel en baritonsolo nam Joep Straesser fragmenten uit het dagboek van voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Dag Hammarskjöld als uitgangspunt. Deze “Madrigals IV-VI” ontstonden in 1995/96 en werden, evenals de eerdere serie I-III en enkele andere werken van Straesser, aan het Monteverdi Kamerkoor Utrecht opgedragen. Het MKU ontving in 2006 de Straesser-Verster Prijs voor de bijzondere vertolking van werken van Joep Straesser. Diezelfde eer was organist Klaas Vellinga al in 1996 te beurt gevallen.
Van componist Hans Kox, die dit jaar 80 wordt, zal het werk “Doulce Mémoire” (uit 1988) voor gemengd koor a capella worden uitgevoerd. Dit koorwerk is gebaseerd op een 16e eeuws chanson van Pierre Sandrin.
Na “Stringtime”, een compositie uit 2003 voor harpsolo van Joep Straesser, voegt de harp zich bij het koor in een nieuw werk van Gerard Beljon. Het idee om Gerard Beljon een compositieopdracht te verstekken ontstond na een concert van het Nederlands Kamerkoor o.l.v. Klaas Stok op 2 december 2005 in het Muziekgebouw aan ’t IJ, waarbij uitsluitend hedendaagse Nederlandse muziek op het programma stond. Wij waren in het bijzonder onder de indruk van de twee werken van Gerard Beljon die daar werden uitgevoerd: “The Cry of the Peacocks” en “Fever”. Zijn directe, frisse stijl met een sterk accent op ritmiek sprak ons erg aan. Als tekst voor de compositieopdracht stelden we het gedicht “Herschepping” voor. Het is geschreven door Gerrit Achterberg, wiens biografie op dramatische wijze met de stad Utrecht verbonden is.
Het MKU wil haar zangers én het publiek laten kennismaken met onbekend maar uitermate boeiend koorrepertoire van eigen, zelfs lokale bodem. Tijdens de concerten zullen de werken mondeling kort worden ingeleid en toegelicht om daarmee hun “verstaanbaarheid” nog te vergroten.
De concerten vinden plaats op:

Zaterdag 12 juni 2010, Oudewater, Grote Kerk (20.15 uur)

Zondag 13 juni 2010, Rijswijk, Sint Bonifatiuskerk (15.00 uur)

Vrijdag 18 juni 2010, Utrecht, Pieterskerk (20.15 uur)
PROGRAMMA


Bertus van Lier (1906-1972) Een lange weg naar U, uit: Vier Hollandsche Kwatrijnen voor koor a capella

Bertus van Lier Psalm 23 voor koor a capella

Jan Welmers (geb. 1937) Movements voor orgel solo

Joep Straesser (1934-2004) Madrigals IV-VI voor koor, orgel en baritonsolo
Hans Kox (geb. 1930) Doulce Mémoire voor koor a capella

Joep Straesser Stringtime voor harp soloGerard Beljon (geb. 1952) Herschepping voor koor en harp


UITVOERENDEN
Het Monteverdi Kamerkoor Utrecht staat vanaf de oprichting in september 1989 onder leiding van Wilko Brouwers. Oude en moderne muziek vormen de pijlers waarop de programmering van de concerten rust. Het koor treedt regelmatig op in concertseries in heel Nederland. Ook internationaal verwerft het koor naamsbekendheid. Zo nam het MKU tweemaal deel aan het Internationaal Festival voor Monteverdikoren in Esztergom (Hongarije), was het in 2004 te gast op een koorfestival in Valencia (Spanje) en tijdens het prestigieuze concours voor kamerkoren in Arezzo (Italië) in september 2009 was het MKU drie maal te horen.

In samenwerking met organist Klaas Vellinga maakte het koor voor het label Erasmus een CD met koor- en orgelwerken van de onlangs overleden componist Joep Straesser. Een tweede cd met werken van diverse hedendaagse Nederlandse componisten ‘Fragmenten van een Landschap’ verscheen onder het label Lindenberg. Ook was het Monteverdi Kamerkoor Utrecht reeds meerdere malen in radio-uitzendingen te beluisteren. Zowel in 1997 als in 2000 won het Monteverdi Kamerkoor Utrecht de Eerste Prijs tijdens het Nederlands Koor Festival in Rotterdam. In de afgelopen jaren zijn er meerdere koorcomposities aan het Monteverdi Kamerkoor Utrecht opgedragen: ‘Pater Noster’ en ‘Padre Cortese’ van Gerard Franck, ‘Io la Musica son’ van Wim de Ruiter, ‘Madrigals I-III, ‘Madrigals IV-VI’, ‘O Somma Luce’ en ‘Quattro Canzoni’ van Joep Straesser en ‘Drie liederen’ van Wilko Brouwers. Vanwege de bijzondere vertolking van de koorwerken van Joep Straesser werd in 2006 aan het Monteverdi Kamerkoor Utrecht de Straesser-Verster Prijs toegekend.
De bariton Arnold Ardts studeerde schoolmuziek en solozang bij Elisabeth Ksoll en Erna Spoorenberg. Hij is verbonden als docent solozang aan muziekscholen in Sint-Oedenrode, Schijndel, Gennep en Nijmegen.
Wilko Brouwers werd als koordirigent opgeleid aan het Arnhems Conservatorium (bij Joop Schets en Hans van den Hombergh) en aan de Liszt Academie te Budapest (bij István Párkai en Péter Erdei). Behalve het Monteverdi Kamerkoor Utrecht dirigeert hij het Strijps Kamerkoor in Eindhoven en de schola van de St. Benedictusabdij de Achelse Kluis. Wilko Brouwers is een veelgevraagd docent op het gebied van muziekpedagogiek, stemvorming en koordirectie. Koorwerken van zijn hand verschenen bij uitgeverij Harmonia en Ascolta.

Eva Tebbe studeerde harp aan het ARTEZ instituut en aan de Conservatoire Régional de Rueil-Malmaison (Frankrijk) bij Manja Smits en Christine Icart (1995-2000). In 2004 behaalde zij haar Masters diploma met aantekening Kamermuziek aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag bij Ernestine Stoop. Eva maakt deel uit van het ensemble Duo BILITIS en was daarmee winnares van het Internationaal Kamermuziekconcours Almere 2008 en het UITMARKT kamermuziekconcours 2008.

Klaas Vellinga studeerde orgel aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek te Utrecht. Hij vervolgde zijn orgelstudie aan het Utrechts Conservatorium bij Jan Welmers. Zijn programmering omvat alle stijlperiodes, waarbij met name de hedendaagse orgelmuziek zijn belangstelling heeft. Zo ontving hij voor zijn opname op CD van orgelwerken van Joep Straesser de Straesser-Verster Prijs 1996. Klaas Vellinga is regelmatig te beluisteren in samenwerking met het Monteverdi Kamerkoor Utrecht. Als cantororganist is hij verbonden aan de Oude Kerk te Soest.

Dit concert is mede mogelijk gemaakt door:

Volgende concerten:


G. Rossini: Petite Messe Solennelle

Zaterdag, 30 oktober 2010, 14:00 uur, Noorderkerk Amsterdam

Vrijdag, 12 november 2010, 20:15 uur, Pieterskerk Utrecht

Zaterdag, 13 november 2010, 20:15 uur, Pleincollege Van Maerlant Eindhoven


Verdere informatie op onze website:

www.monteverdikamerkoor.nl
 Monteverdi Kamerkoor Utrecht, 2010
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina