Een vorstelijke boomDovnload 5.97 Kb.
Datum29.09.2016
Grootte5.97 Kb.

Een vorstelijke boom

In de tuin voor het Arbeidsbureau aan de Grotestraat in Nijverdal staat een prachtige Gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus).

Het gebouw waarin het arbeidsbureau thans zetelt, dateert uit 1882. Toen kreeg de heer

H. Spijker namelijk vergunning voor de bouw van een “stationskoffiehuis”.


In het boek ‘Anderhalve Eeuw Nijverdal’ staat een foto uit 1915, waarop de Gewone esdoorn en de Kroningslinde samen te vinden zijn. In vergelijking met deze linde, die in 1898 geplant is ter gelegenheid van de kroning van koningin Wilhemina, is de Acer pseudoplatanus al een forse boom.
Vermoedelijk is deze ook in 1882 geplant en nu dus plusminus 110 jaar oud. De Kroningslinde heeft enkele jaren geleden het veld moeten ruimen, maar ondergronds, waar hun wortels met elkaar verweven lagen, heeft zij vast haar koninklijke trots overgedragen aan haar Gewone buurvrouw. Een kleine tuin is thans haar vorstendom. Groots en in een uitstekende gezondheid trotseert zij asfalt en beton. Letterlijk en figuurlijk een ijzervreetster getuige het bord, dat langzaam maar zeker onder haar schors verdwijnt.
Als men het haar toestaat kan de Gewone esdoorn wel 400 jaar oud worden en ook daarna kan ze nog lang de eerste viool blijven spelen. Door de fijne vezel en de zeer lichte kleur wordt het esdoornhout namelijk al eeuwen gebruikt voor muziekinstrumenten, met name voor het achterblad van strijkinstrumenten.

De oproep van koningin Beatrix en prins Claus aan de Nederlanders om ter gelegenheid van hun zilveren huwelijk ‘massaal bomen te planten’ is aan onze esdoorn niet voorbij gegaan. Op vorstelijke wijze heeft zij haar zaden ‘per helicopter’ naar alle windstreken vervoerd. In de verre omtrek zijn haar afstammelingen te vinden: in het gazon, de tuin, tussen de stoeptegels, op het dak van de fietsenstalling; duizenden ‘oranje’ kiemplantjes.


In de gemeente Hellendoorn gaat het comité Massaal Bomen Planten op een minder willekeurige manier te werk. Zij wil het Koninklijk Paar ook graag vele bomen schenken, maar wil deze verspreid over de gemeente en in overleg met gemeente en belanghebbenden planten. Dit comité, waarin ook het IVN participeert, heeft een bankrekening geopend –rekening nummer 3273.37672- waarop men onder vermelding van ‘Oranjebomen Gemeente Hellendoorn’ een bijdrage kan storten om daarmee een aandeel aan het cadeau te leveren.
Gezien de huizenhoge paasvuren is er de afgelopen maand weer heel wat groen geofferd in ruil voor ruimte, licht en gemak. Misschien is het een idee om…

Maak een vorstelijk gebaar, draag een boompje bij aan het geschenk voor het Zilveren Koninklijk Paar.


Want een boom

Een boom is een bruiloft

Hans Andreus

april 1991Jan van Rijn
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina