Een werkzoekende (35 jaar) SchoolervaringenDovnload 5.61 Kb.
Datum16.08.2016
Grootte5.61 Kb.
Een werkzoekende (35 jaar)
Schoolervaringen:

Joke, 35 jaar oud, heeft haar huishoudschool niet afgemaakt. Dat gebeurde wel met meer mensen in haar omgeving. Altijd met je neus in de boeken, dat is echt niks voor haar. Trouwens in heel haar huis is geen boek aanwezig. Ze kan lezen en schrijven en het is helemaal geen probleem om ergens te gaan werken zonder diploma.


Wat voor werk gedaan?

Vooral schoonmaakwerk gedurende een aantal jaren. Voor bedrijven in de late middag of begin van de avond. Ze is nu vanwege rugklachten even niet aan het werk Dat duurt volgens het CWI te lang en die heeft haar een cursus sollicitatietraining gegeven. “Echt een onzinnig idee. Je leert daar echt niks. Een beetje praten en een brief schrijven op de computer.” Ze wil best ander werk, inmiddels heeft ze twee kinderen in de basisschoolleeftijd.


Gezin en omgeving

De ouders van moeders kant konden wel lezen en schrijven, maar haar moeder zelf niet. Dat kwam door het reizende bestaan van de grootouders van Joke. Ook haar vader is analfabeet. Haar moeder heeft inmiddels op het ROC leren lezen en schrijven. Niet alleen haar moeder en Joke maar ook haar vader en broer vinden dat een fantastische prestatie. Verdere familieleden, die ook met laaggeletterdheid hebben te maken, zijn niet geïnteresseerd in de Basiscursus. De vader van Joke is wel op les geweest, maar na enkele maanden hoefde hij niet meer te komen. Hij wilde wel, maar hij bleek de geboden stof nog geen dag vast te kunnen houden. De Sociale Dienst heeft in overleg met de docent besloten dat er geen verplichting meer voor hem bestond. De kinderen van Joke gaan met plezier naar school.

De man van Joke heeft een baan in de metaalsector.
Leervraag

Er is geen duidelijke leervraag. “Je kunt ook zonder diploma ander werk zoeken.”Nogal tegenstrijdige gegevens komen in een telefoongesprek naar voren, voordat er een intake gesprek plaatsvindt is het allemaal heel vaag. Joke wil best haar lezen en schrijven verbeteren. Ze is niet gestuurd door de Sociale Dienst, de cursus wil ze zelf betalen. Tijdens de sollicitatietraining van het CWI heeft ze gemerkt, dat er toch wel veel is weggezakt. “Ik word daar heel onzeker van, ik durf gewoon niet te solliciteren.”
Motivatie

Joke wil graag aan het werk en ziet school als noodzaak om haar doel, ander werk dan schoonmaken, te bereiken. Zij heeft op eigen initiatief een intakegesprek aangevraagd. Het CWI staat achter dit idee.
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina