Eerste journaalDovnload 22.17 Kb.
Datum24.08.2016
Grootte22.17 Kb.

TAALNET 1

Eerste journaal


1.

Goedemorgen, dames en heren. Afghanistan werd gisteren opnieuw getroffen door een zware aardbeving. De beving had een kracht van 6,8 op de schaal van Richter. Over het aantal slachtoffers of de omvang van de schade is nog niets bekend.


2.

In Jemen is een Duitser ontvoerd. Het gaat om een man die bij een landbouwproject werkt, ten oosten van de hoofdstad Sanaa. Hij was op weg naar de hoofdstad. Zijn vrouw werd niet gegijzeld. Over de gijzelnemers is nog niets bekend.


3.

In Frankrijk is een Nederlandse drugssmokkelaar aangehouden. De man werd al eerder in Nederland gearresteerd, omdat hij lid was van de bekende Delta-gang. Deze organisatie hield zich op grote schaal bezig met drugssmokkel. De verdachte ontsnapte toen aan een veroordeling wegens een procedurefout. Sinds zijn vrijlating woonde hij in Frankrijk.


4.

Bij een grote kettingbotsing in het noorden van Italië zijn vier doden gevallen en zestig gewonden. Er waren meer dan 250 voertuigen bij de botsing betrokken. Het ongeval deed zich voor op de snelweg tussen Padua en Bologna. Mistbanken en te hoge snelheid waren de oorzaak.


5.

En nu het weerbericht. De temperaturen waren gisteren abnormaal hoog voor de tijd van het jaar. In het zuiden van het land steeg het kwik tot boven de 16 graden. Vandaag stijgt de temperatuur op de meeste plaatsen tot boven de 20 graden. Ook tijdens het weekend blijft het warm en droog. Dit is het einde van ons eerste journaal.

Tweede journaal
6.

Goedemorgen, dames en heren. Ten westen van Algiers zijn achttien inzittenden van een trein bij een bomaanslag om het leven gekomen. Bij de aanslag werden ook vijfentwintig mensen gewond. De aanslag is nog niet opgeëist.


7.

Het noorden van Afghanistan dat vorige maand werd getroffen door en zware aardbeving, wordt nu bedreigd door hongersnood. Dat meldt een woordvoerder van Artsen Zonder Grenzen. Bij de beving zijn al meer dan vierduizend mensen omgekomen. Er is nu een dringende behoefte aan voedsel en drinkwater.


8.

De Duitser die verleden maand in Jemen werd ontvoerd is vrijgelaten. De ontvoerders hadden tienduizend dollar geëist. Ze wilden ook de vrijlating van de leden van hun stam die in de gevangenis zaten. Het is niet bekend of aan hun eisen is voldaan.


9.

Bij een schietpartij in Brussel zijn vrijdagavond drie mensen gewond geraakt. De daders zijn kunnen ontkomen. De schietpartij had plaats in het metrostation van Brussel-Zuid. Volgens ooggetuigen hadden de mannen in de metro ruzie met elkaar gekregen. Opeens zijn ze op elkaar beginnen schieten. Drie passagiers raakten daarbij licht gewond.


10

Het wordt vandaag op de meeste plaatsen zonnig, met temperaturen rond de zeven graden. Vannacht blijft de temperatuur boven het vriespunt. Morgen krijgen we meer zon. De temperatuur stijgt overal. Het wordt ongeveer acht tot tien graden.


Derde journaal
11

Dames en heren, goede middag.

In de Verenigde Staten zijn vorig jaar zesduizend jongeren van school gestuurd omdat ze een wapen bij zich hadden. In zestig procent van de gevallen hadden ze pistolen of geweren bij zich. Op Amerikaanse scholen hebben zich vorig jaar enkele ongelooflijke schietpartijen voorgedaan, waarbij leerlingen het vuur openden op leerkrachten en medeleerlingen. Nu is de overheid met een campagne begonnen om de scholen veiliger te maken.
12

Op de luchthaven van Tokio blijft sinds gisteravond een vliegtuig van de maatschappij Japan Airlines aan de grond met 184 mensen aan boord. Het vliegtuig is gekaapt door een man die gewapend is met een lang mes. De kaper eist de vrijlating van een leider van het Revolutionair leger. Er zijn onderhandelingen aan de gang, maar ze schieten niet goed op.


13

Over veertien dagen hebben de staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie hun traditionele halfjaarlijkse ontmoeting. Ze willen vooral de hoge werkloosheid aanpakken. Hun doelstelling van 20 miljoen nieuwe banen te scheppen tegen het jaar 2010 is op het eerste gezicht niet haalbaar. Sommige regeringsleiders zijn bang erg concrete beloften te doen, want ze weten dat het doel moeilijk of zelfs onmogelijk te bereiken zal zijn.


14

De hamburgerketen McDonald’s krijgt geen toelating om bij de Parijse Eiffeltoren een restaurant te bouwen. Een woordvoerder van de Franse regering zei dat op een dergelijke prestigieuze plaats geen hamburgertent kan komen. Te veel Fransen zien de Amerikaanse fastfoodketen als het symbool van een steeds grotere Amerikaanse culturele invasie.


15

Gisteren middag verloor G.H. uit Landen zijn portefeuille op een parkeerterrein bij Tongeren. Daarin staken zijn identiteitskaart, bankkaarten en niet minder dan 5000 euro. Een inwoner van Maastricht die onbekend wilde blijven, vond het kleine fortuin en ging ermee naar het politiekantoor in Maastricht.

Enkele uren later meldde een doodongelukkige Belg zich bij de politie in Landen. De man sprong bijna een gat in de lucht toen de agenten hem vertelden dat hij zijn portefeuille mét al het geld erin in Maastricht mocht afhalen. Hij zei dat hij de eerlijke vinder rijkelijk zou belonen.
Dank u, dames en heren en verder nog een prettige dag.
Vierde journaal
16

Een hst of hogesnelheidstrein ontspoorde met een snelheid van 300 kilometer per uur op het traject Valenciennes-Parijs. Alle 212 passagiers overleefden de ramp, maar tientallen reizigers werden licht gewond.

Het ongeval gebeurde bij Chaulnes, 133 kilometer ten noorden van de hoofdstad. Vijf van de acht wagons raakten van de sporen, maar ze bleven allemaal rechtstaan. Volgens een woordvoerder van de Franse spoorwegen is de zware regen van de laatste weken waarschijnlijk de oorzaak van de ramp.
17

Bij het bedrijfsleven en de overheid bestaat er een groot tekort aan computerspecialisten. De opleidingen leveren jaarlijks nog niet de helft van het aantal informaticadeskundigen af dat nodig is. Bovendien zal de komende jaren de vraag toenemen naar mensen met een grondige computerkennis. De ontwikkelingen in de informatica en in de technologie gaan razendsnel en er zou een nauwere samenwerking tussen het onderwijs en het bedrijfsleven moeten komen.


18

Sinds gisteren hebben we nu ook statistieken over de voorbije zomervakantie. Spanje was dit jaar weer de nummer één bestemming voor de Belgen die in juli en augustus met het vliegtuig op vakantie gingen. Wat het aantal autovakanties betreft, stond Frankrijk zoals gewoonlijk op kop. Londen kwam op de eerste plaats voor de stedenuitstapjes, terwijl de busvakanties naar de vroegere Oostbloklanden nog even erg in trek waren. Verder stelden de touroperators vast dat de Belgen steeds langer wachten om hun vakantie te boeken.


19

Een Engelse rechtbank verbood een gigantische fuif in open lucht, omdat varkens er last van zouden kunnen hebben. In het Zuid-Engelse Henley zou een dansavond en –nacht duizenden jongeren samenbrengen. Mar de plaats waar het lawaai en de pret zouden plaatshebben, ligt vlak bij een groot varkensbedrijf. Volgens de boer is een hele nacht luide rockmuziek slecht voor deze erg gevoelige dieren. Hij vreesde dan ook dat een groot aantal onder hen die stress niet zou overleven. Daarom diende hij klacht in, en de rechter die nochtans niet van boerenafkomst was, gaf hem gelijk.


20

Voor de tweede keer in een paar dagen tijd heeft de rijkswacht een drugsnet ontmanteld. Er werden drie aanhoudingen verricht. Maandelijks zou de bende zo’n twintig kilo heroïne in het land gesmokkeld hebben. Het witte poeder had telkens een straatwaarde van tweehonderd duizend euro. Verleden woensdag deed het gerecht al dertig huiszoekingen in Brussel. Drie verdachten werden toen al aangehouden.


Vijfde journaal
21

Goeiendag, beste luisteraars. Eerst enkele berichten uit eigen land. Met 106 stemmen voor en 40 tegen keurde het Vlaams parlement gisteren het nieuwe ontwerpdecreet goed in verband met de reclame en sponsoring op radio en televisie. Deze wet verbiedt voortaan alle reclame 5 minuten voor en na kinderprogramma’s.


22

De rijkswacht van Bertem flitste woensdagmiddag tussen 13u15 en 16u40 niet minder dan 1085 snelheidsduivels op de E40 Brussel-Luik, richting Brussel. 146 chauffeurs reden meer dan 136 km per uur.

De radar controleerde 3958 voertuigen. Dit resulteerde in 90 bekeuringen, 32 onmiddellijke betalingen van boetes door vreemdelingen, 1 waarschuwing en in 3 gevallen werd het rijbewijs ingetrokken.
23

Bijna de helft, 48,5 procent om precies te zijn, van de 18-19-jarige Vlamingen gaat naar het hoger onderwijs. 5 jaar geleden was dat nog maar 41,9 %. Van diegenen die hoger onderwijs volgen gaat er 30 % van naar de universiteit (plus 2,1 % vergeleken met 10 jaar geleden). 19,6 % naar het HOLT of het hoger onderwijs van het lange type, tegen 11,6 % 10 jaar geleden, en 50,2 % naar het HOKT, het hoger onderwijs van het korte type, tegen 60,5 % 10 jaar geleden.


24

Uit een enquête van Test-aankoop blijkt dat ongeveer 275.000 Belgen de fiets gebruiken om naar hun werk te gaan. In Vlaanderen is dat 13,6 % en in Wallonië 3,1 %. Van de 1000 ondervraagde personen zegt 31 % van de Vlamingen, 71 % van de Brusselaars en 75 % van de Walen dat ze nooit fietsen. Volgens het onderzoek is fietsen in Brussel, Gent, Luik en Eupen gevaarlijk. In deze steden ontmoeten fietsers op hun weg naar school of werk tenminste 10 zeer gevaarlijke situaties. In België komen jaarlijks trouwens niet minder dan 120 fietsers om in het verkeer.


25

Belgische autobestuurders zijn nog niet erg milieubewust, zo blijkt uit een enquête die tegelijk in 9 landen uitgevoerd werd, namelijk in België, Frankrijk, Nederland, Spanje, Zwitserland, Groot-Brittannië, Portugal, Duitsland en Italië. Zo weet slechts 1 Belgische chauffeur van de 2 dat hij de atmosfeer opwarmt door met de auto te rijden, terwijl het Europees gemiddelde 2 op 3 is. Vooral de Duisters en de Italianen maken zich het meest zorgen om het milieu.

Dit is het einde van ons 5de journaal. Ik dank u voor uw aandacht en wens u nog een prettige dag.
Zesde journaal
26

Als het in de volgende weken niet lang en hard regent, zit de Griekse hoofdstad Athene over een paar maanden zonder water, zo zegt de Watermaatschappij van Athene. Het watertekort is het gevolg van de bevolkingsaangroei en de stijgende levensstandaard. Het zal in veel bedrijven ook leiden tot kortere werkdagen of zelfs tijdelijke sluiting. De toestand is dus alarmerend.


27

In typische Far West stijl overvielen drie gemaskerde en met pistolen gewapende mannen vrijdagmorgen in de Albanese hoofdstad Tirana een bank voor buitenlands geld. Ze maakten 200.000 dollar buit, een fortuin in het verpauperde Albanië. Van de overvallers ontbreeekt ieder spoor. Volgens de politie was het een perfect georganiseerde bankoverval. In Albanië is meer dan de helft van de bevolking werkloos en het gemiddelde maandloon bedraagt er ongeveer een halve euro.


28

Door technische problemen aan hun vliegtuig zaten gisteren 226 ontgoochelde en boze toeristen 24 uur lang op de luchthaven in Zaventem vast. Ze hadden een vakantie geboekt met een vliegtuig van de maatschappij Royalsun naar de Dominikaanse Republiek. Na 24 uur wachten steeg de temperatuur bij sommigen onder hen tot het kookpunt en bij anderen zakte ze tot het vriespunt. Uiteindelijk besliste de directie van de maatschappij dat de reizigers per bus naar Parijs gebracht zouden worden. Daar zouden ze vanavond om 22 uur vanuit Orly vertrekken. Eind goed, al goed, zoals het spreekwoord zegt.


29

Een uitbater van een Brussels café schoot gisteren een jonge inbreker dood. Het slachtoffer kreeg twee kogels in het hoofd, een in de borst en een in de buik. De cafébaas en zijn vrouw werden ondervraagd. Ze legden tegenstrijdige verklaringen af. De vrouw werd in de loop van de namiddag vrijgelaten maar de onderzoeksrechter beval de aanhouding van haar echtgenoot voor verder onderzoek. De ongewapende jongeman had geen identiteitspapieren bij zich zodat het gerecht het slachtoffer nog niet kon identificeren.


30

De Britse consumentenvereniging stelt in haar laatste rapport dat voedingsproducenten er via tv-reclame in slagen de voedingsgewoonten van kinderen grondig te wijzigen. Uit een enquête blijkt immers dat kinderen dikwijls om het eten vragen dat ze op tv zien. Kinderen die elke week 10 uurtjes naar de Britse commerciële tv kijken, krijgen niet minder dan 92 reclameboodschappen over eten en drinken. Dat is een gemiddelde van ongeveer tien per uur.
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina