Effecten en werking van alcoholDovnload 22.34 Kb.
Datum27.09.2016
Grootte22.34 Kb.


Effecten en werking van alcohol

Bij veel mensen zorgt alcohol voor ontspanning en een goede stemming. Alcohol onderdrukt vermoeidheid. Je voelt je energieker (maar dat ben je niet!) Je kunt je vrolijk, zorgeloos en zelfverzekerd voelen (maar dat bèn je dus niet!)

1. Werking

Alcohol bereikt via je bloed na een minuut of 10 je hersenen en vanaf dat moment ben je onder invloed. De hoeveelheid alcohol in je bloed is makkelijk te meten. (Denk aan de alcoholcontroles van de Politie!) Want je adem verraadt hoeveel alcohol in je bloed zit!

  • Zit er in je bloed 0,5 promille alcohol (dus 0,5-duizendste deel) dan krijg je bij controle al een fikse bekeuring, als je daarmee achter het stuur zit

  • Zit er in je bloed 2 promille alcohol, dan ben je dronken

  • Zit er in je bloed 3 à 4 promille alcohol, dan raak je bewusteloos

  • Zit er in je bloed 5 promille alcohol, dan raak je in coma. (coma zuipen!)

Soort alcohol

kenmerk

Hoeveelheid koolstof ( C ) in verhouding

Methanol

Giftig (niet drinkbaar)

1

Ethanol(wijn, bier, Breezer enz.)

Drinkbaar (beetje giftig)

2

Butanol

Stroperig (niet drinkbaar)

3

Glycerol

Stroperiger (niet drinkbaar)

4

Er zijn er nog meer!2. Hoe het komt, dat je van alcohol “the day after” een “kater” krijgt

De verschijnselen komen meestal 8-12 uur na de roes. Je voelt je slap, moe, misselijk, moet (soms) overgeven en je hebt (vaak) hoofdpijn

Kater
Als je teveel alcohol drinkt kun je misselijk worden en de volgende dag met een kater wakker worden. Door alcohol verlies je meer vocht dan je opneemt. Hierdoor krijg je een droge mond en voel je je slap en moe. Het kan hoofdpijn veroorzaken. De hoofdpijn ontstaat ook doordat bij de afbraak van alcohol giftige stoffen ontstaan. Alcohol tast het maagslijmvlies aan waardoor je je misselijk voelt. Als je in korte tijd veel drinkt, raakt het slijmvlies in de maag geïrriteerd. Je maag geeft aan de alcohol zo snel mogelijk te willen lozen. Daardoor moet je overgeven.

3. Het ontstaan van giftige stof acetaldehyde

Deze stof ontstaat in je lichaam als de lever de alcohol wil afbreken. Zorgt voor hoofdpijn en een trillend gevoel.

Verder zijn er nog een aantal stoffen die verantwoordelijk zijn voor de kater. Dit zijn de zgn. “foezelalcoholen”, die in alcoholische dranken zitten. Ze zijn giftig en worden trager afgebroken dan “gewone” alcohol en zijn de volgende dag nog in je bloed aanwezig.

4. Agressie
Door alcohol kun je jezelf overschatten en dingen doen die je in nuchtere toestand niet zo vlug zou doen. De ontremmende werking van alcohol kan ruzie en agressief gedrag veroorzaken, of ander gedrag waar je later spijt van kan hebben.
5. Geheugen en concentratie
Door alcohol functioneert je geheugen minder goed. De volgende dag weet je niet goed meer wat er is gebeurd (black-out). Studeren is moeilijker de dag na alcoholgebruik.
6. Reactievermogen
Alcohol vertraagt je reactiesnelheid. Bij 2 glazen duurt het 0,5 seconde langer voordat je op de rem trapt. Je ziet minder goed en je schat afstanden slechter in.
7. Alcoholvergiftiging
Bij een promillage van 4 raak je bewusteloos. Dit kan optreden bij het snel drinken van 20 glazen. Heb je nog weinig ervaring met alcohol, dan treedt alcoholvergiftiging al bij een veel lager promillage op. Jaarlijks worden 1800 mensen met een alcoholvergiftiging opgenomen. 1/3 van de slachtoffers is tussen de 10 en 20 jaar.
Let op: jongeren, vrouwen en tengere mensen bereiken sneller een hoger promillage dan mannen.
8. Dik worden
Alcohol maakt dik door de extra calorieën. Alcohol remt de verbranding van vet. Dit slaat zich op in je buikholte (bierbuikje). Mixdrankjes hebben veel calorieën en zijn slecht voor je tanden.
9. Hersenen
Alcohol is slecht voor het denken, plannen en problemen oplossen. Ook je geheugen wordt aangetast. De hersenen van jongeren zijn nog in ontwikkeling en extra kwetsbaar voor de negatieve effecten van alcohol.
10. Verslaving/afhankelijkheid
Alcohol kan leiden tot afhankelijkheid. Je bent geestelijk afhankelijk als je sterk naar alcohol verlangt. Je bent lichamelijk afhankelijk als je bij stoppen of minderen onthoudingsverschijnselen krijgt.
11. Lever
Alcohol is slecht voor je lever. De lever breekt eerst de alcohol af en komt aan andere taken niet toe. Je kunt je moe voelen. Vetten kunnen zich in de lever ophopen. Uiteindelijk kunnen gedeelten van de lever afsterven (levercirrose).

De lever breekt ruim 95% van alle alcohol in je lichaam af. Een kleine 5% verlaat je lichaam via de urine, adem en het zweet.De lever doet 1 á 1,5 uur over de afbraak van 1 standaardglas alcohol. Als je 8 glazen drinkt, is de lever dus 8 tot 12 uur bezig om de alcohol af te breken. Dit betekent dat je na een avondje stevig drinken 's ochtends nog steeds alcohol in je bloed kunt hebben. Je kunt niets doen om te zorgen dat dit sneller gaat. Dus niet door koffie, niet door veel bewegen, niet door een koude douche te nemen of te eten.
12. Kanker
Het drinken van 3 glazen alcohol per dag of meer verhoogt de kans op kanker van mond en keelholte, het strottenhoofd en de slokdarm. De kans op deze vormen van kanker is extra groot voor wie zowel drinkt als rookt. Zware drinkers hebben bovendien kans op kanker aan de lever en de dikke darm. Vrouwen die alcohol drinken lopen meer risico op het krijgen van borstkanker. Mogelijk wordt de kans op borstkanker zelfs al iets groter wanneer een vrouw 1 glas per dag drinkt. Het risico op borstkanker wordt groter naarmate een vrouw meer drinkt.

Bron: http://www.drugsenuitgaan.nl

0-0-0-0
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina