Effecten van nicotine



Dovnload 15.19 Kb.
Datum30.09.2016
Grootte15.19 Kb.

Effecten van nicotine


Bronnen: cochrane reviews

Inleiding

Het probleem: Marc heeft gemerkt dat hij sinds zijn rookstop weinig energie heeft. Kan dat te maken hebben met het stoppen met roken? En wat kan je er dan aan doen?

Ik dacht hier een snel antwoord op te kunnen geven. Maar dat bleek niet zo eenvoudig! In alle artikels die ik vond over rookstop, stond vermeld dat mensen gewéldig veel zin konden hebben in een sigaret, dat ze meer honger hadden na het stoppen, enzoverder. Maar er stond niks in over energie-verlies. Toch merkte ik op discussie-groepen op het internet dat er nog mensen waren die daar last van hadden. Daarom ben ik wat meer gaan lezen over nicotine, en kunnen we misschien bijeenpuzzelen hoe het komt dat rookstop kan leiden tot een algemeen gevoel van “weinig energie”.

De chemie

Nicotine behoort tot de alkaloïden, een groep stoffen waartoe ook cafeïne en cocaïne behoren. In de geneeskunde gebruiken ze ook alkaloïden, want morfine en codeïne (een stof die in verschillende pijnstillers zit) zijn alkaloïden.



Wat doet nicotine?

Je voelt je anders

Als je nicotine binnenkrijgt, word je kalmer en voel je je beter. Dat komt omdat nicotine werkt zoals een antidepressivum. Als je stopt met roken, ga je je dus down voelen. Daarom geven ze tegenwoordig bij rookstop niet alleen nicotine-vervangers (pleisters, zuigtabletten of kauwgom) maar ook antidepressiva (bupropion en nortriptyline), omdat dat mensen helpt om minder nare effecten van het stoppen te hebben. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit ook werkt.



 • opgelet, van antidepressiva kan je wel neveneffecten hebben. Sommige mensen hebben last van

 • daarom zijn artsen heel voorzichtig in het voorschrijven van antidepressiva voor rookstop.

Je denkt anders

Als je rookt, ben je alerter. Je geheugen werkt beter. Je hebt een “heldere kop”.



Je lichaam werkt anders

Rokers zijn magerder dan niet-rokers (zo’n 5 kilo). Ze hebben minder honger. Ze drinken meestal ook meer koffie dan niet-rokers.

Anderzijds zijn rokers ook sneller buiten adem, voelen ze zich gejaagder, en hebben ze een hogere bloeddruk. Nicotine vernauwt de bloedvaten, waardoor de bloeddruk omhoog gaat en er trombose kan ontstaan. Ook wordt de ademhaling door nicotine versneld. Nicotine kan een hartinfarct veroorzaken, maakt op termijn de huid grauwer en slapper. Nicotine maakt ook dat wonden en botbreuken langzamer genezen.

Wat doet nicotine precies in ons lichaam?

Hoe kunnen we die effecten verklaren? Dan moeten we kijken naar de hormonen in ons lichaam. Ons zenuwstelsel dient immers niet alleen om signalen te geven (bijvoorbeeld van onze ogen naar de hersenen, zodat we begrijpen wat we zien), maar ook om hormonen in de bloedbaan af te geven. Die hormonen zitten altijd in ons lichaam, maar door nicotine op te nemen kunnen we méér of minder hormonen dan gewenst in ons lichaam krijgen.

Wanneer je een sigaret opsteek, gaat er nicotin-rijk bloed van de longen naar de hersenen. Dat gebeurt al binnen de 7 seconden na je eerste trek! De hersenen reageren hierop met het vrijgeven van een heleboel chemische stoffen, zoals acetylcholine, norepineprine, dopamine, beta-endorfine, vasopressine en arginine.

Nicotine blijkt dus heel wat hormonen in de war te brengen.



 • het zorgt voor grotere doses van het stimulerende hormoon epinephrine (= adrenaline).

  • Hoe? Een kleine concentratie aan nicotine werkt in op de zogenaamde nicotine-acetylcholine receptoren. Die geven epinephrine af.

  • Wat is het gevolg? Je krijgt een hogere hartslag, een hogere bloeddruk, je gaat sneller ademhalen. Je spieren denken ook dat ze moeten gaan werken. Daarom is het metabolisme van rokers hoog (ze verbruiken dus meer energie in rust-toestand dan een niet-roker).



 • Het zorgt voor meer dopamine in de hersenen. Dopamine is een “genotshormoon”. Er is een circuit in onze hersenen waardoor plezier en genot worden geregeld. Als we iets lekker eten, komt er dopamine vrij (voldaan gevoel na de maaltijd). Dopamine stuurt dat systeem, en wordt dus méér aangemaakt als er nicotine in de hersenen zit. Daarom hebben mensen een voldaan gevoel als ze roken.

  • Hoe? Normaal worden hormonen zoals dopamine na een tijdje spontaan afgebroken in onze hersenen. De afbraak gebeurt door speciale eiwitten (enzymen). Mono-amino oxidase is het eiwit dat dopamines afbreekt. Nicotine zou de werking van dat eiwit stoppen, zodat het genotshormoon te lang in onze hersenen blijft.

  • Wat is het gevolg? Je voelt je dus prettig. Cocaïne heeft ook zo’n fijn effect, omdat het ervoor zorgt dat onze hersenen de dopamine niet meer voldoende afbreken. Als je stopt met roken, worden je hersenen niet van de ene dag op de andere als de hersenen van een niet-roker. Onderzoekers vermoeden dat het maanden kan duren vooraleer de dopamine-circuits terug normaal werken. Dus kan je maanden ontregeld zijn als je stopt met roken!

 • Nicotine verhoogt de afgave van de hormonen beta-endorfine (een pijnstiller en een kalmeermiddel) en acetylcholine (ook een pijnstiller).

  • Hoe?

  • Wat is het gevolg? Je bent minder gespannen, je bent alerter. Omdat je veel acetylcholine in je bloedbaan hebt, is je concentratie, je geheugen en je vermogen om dingen te leren ook groter. Men schat dat die effecten een kwartier tot twee uur blijven duren.

  • Vreemd maar waar, daarom kan een beginnende roker ook rare en heel heldere dromen krijgen. Dat komt door de verstoring van de acetylcholine werking. Als je al jaren rookt, zou dat effect niet meer merkbaar zijn.

 • Nicotine blokkeert een ander hormoon, namelijk insuline

  • Hoe? Normaal breekt insuline suiker af. Er gaat dus ook meer glucose (suiker) in je bloed blijven zitten als je nicotine binnenkrijgt.

  • Wat is het gevolg? Daarom gaat je eetlust verminderen. Je lichaam denkt immers dat er nog genoeg energie in je lichaam aanwezig is. Dat verklaart waarom rokers minder eten dan niet-rokers en waarom ze zo’n honger / zin in zoet hebben als ze stoppen met roken.

Conclusie

Stoppen met nicotine (stoppen met roken) kan wel dégelijk leiden tot een gevoel van algemeen energie-verlies. De observatie van Marc klopt!



 • je metabolisme wordt lager. Je lichaam werkt dus een beetje trager

 • je denken is minder helder

 • je mist de anti-depressiva die je “kreeg” via de nicotine

Zowel lichamelijk als psychisch loopt het dus inderdaad allemaal een beetje moeizamer als je stopt met roken.

Wat kan je ertegen doen?

 • je metabolisme kan je weer verhogen door te bewegen en veel vezels te eten

 • de effecten op het denken gaan normaal gezien vrij snel voorbij

 • misschien kunnen antidepressiva een nuttige bijkomende hulp zijn (voor volwassenen)


An Victoir



De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina