Egypte totaal Rondreis van 24-12 t/m 7-1Dovnload 56.12 Kb.
Datum24.08.2016
Grootte56.12 Kb.
Egypte totaal

Rondreis van 24-12 t/m 7-1
Dag 1
14.45 Jane en Willy komen ons ophalen. Ze brengen ons + bagage naar het station in Weert.

Daar aangekomen nemen we bij de parkeerplaats afscheid. Jane zelf gaat 2de kerstdag

naar New York. Boven op het perron wordt Saveer via sms lastiggevallen door zijn

broer. Die even later zelf op het perron staat. Hij was toevallig ook in Weert. De intercity is intussen vertrokken. We stappen vast in de stoptrein.

15.20 Stoptrein Weert- Eindhoven.

15.47 Intercity Eindhoven- Schiphol

Geen vertraging gehad. Lekker rustig. Bij de incheckbalie is het ook rustig. Nog even van balie gewisseld, aangezien de vrouw voor ons bij de 1ste koffer al 17 kg op de band zette en ze 3 koffers bij zich had.

21.00 Vertrektijd:


In de hal van Schiphol eerst de Mc Donalds gezicht. Even wat te eten gehaald. Daarna wat gewandeld. Even langs het “museum”, hier was nog steeds dezelfde tentoonstelling als 2 jaar geleden. Daarna een pilsje gedronken (1/2 liter) in het café Amsterdam. Vervolgens was het boarding time. Saveer en ik zaten langs elkaar met het gangpad ertussen. Voor ons werd er driftig geruild om de reisgenoten langs elkaar te krijgen. Het was wel super dat we ons eigen tv-scherm hadden en daarbij horend je eigen keuze-programma.
Dag 2

2.10


Op tijd geland. Jippie!!!

Visum was al geregeld, nu nog het land in.


4.00

Eindelijk zijn we allemaal door langs de controle. Het was te merken dat het meeste nog handmatig geregeld werd. Op naar het hotel. Dit leek toen we aan kwamen echt een achterbuurt te zijn.

Even een praatje met onze gids Mohammed, een welkomstdrankje en om 5.00 eindelijk naar bed. Afgesproken dat we tot 9.00 konden uitslapen?! We zouden een deel van de 1ste excursies verzetten naar de laatste dag. Prima!

In onze hotelkamer aangekomen bleek de deur niet dicht te gaan. Gelukkig is Saveer’s 2de naam Rambo en het lukte hem uiteindelijk de deur dicht te duwen.Rust!! We liggen net 3 minuten in bed als de oproep tot gebed komt. Wat een herrie zeg, maar we kunnen er wel om lachen.
9.00 1ste kerstdag
wake-up call. Douchen, dit viel niet mee, aangezien ik al de spullen in verschillende plastic tasjes had gestopt. Uiteindelijk klaar voor het ontbijt. Shit, de deur gaat niet open. Lachen, zitten we opgesloten in onze hotelkamer. Geprobeerd naar beneden te bellen (Werkt deze telefoon eigenlijk wel??). Daarna maar op de deur bonzen in de hoop dat iemand ons hoort. Gelukkig, daar komt de poetsvrouw al, met achter haar: EEN KLUSJESMAN!! Inclusief GEREEDSSCHAPSKIST?? Oke, kennelijk was dit een bekend probleem. Snel naar het ontbijt & op naar Gizeh. Het was enorm druk op de weg, dit was geweldig om te zien. Oversteken is hier echt op eigen risico. We rijden een tijdje en op een gegeven moment zien we aan de linkerkant tussen de flatgebouwen de piramide van Cheops. Deze liggen echt vlak bij de stad.
Daar staan we dan met z’n allen. Net goed wakker na 4 uur slaap, meteen midden in cultureel Egypte. Hier kwamen we voor! De drie piramides zijn indrukwekkend. We gaan de een na grootste piramide van binnen bekijken. De gangen zijn erg smal en enorm heet. Bij de grafkamer staat een man hard uitleg te roepen in het Arabisch. Waarschijnlijk denkt hij dat als hij maar hard genoeg roept iedereen hem wel begrijpt. Wel knap, want het is er erg warm.
Daarna hebben we de mama’s gebeld om te vertellen dat we goed zijn aangekomen. Dat heeft toch wel wat, als je tussen de piramides staat. We reden met de busjes naar een plaats waar je een panorama foto van de piramides kan maken en dit was erg indrukwekkend. Is weer iets anders dan een panoramafoto van de sprookjes in de efteling.
Op naar de Sfinx. Deze werd gerestaureerd i.v.m. waterschade. Het was een mooi beeld, met op de achtergrond de piramides. Saveer vond de piramides minder indrukwekkend toen hij er eenmaal bijstond en ik had de sfinx groter verwacht.
Bij de sfinx het verhaal gehoord van de man die ervoor gezorgd heeft dat de sfinx weer helemaal verlost werd van het zand. Deze man had onder de sfinx geslapen en deze had in zijn droom aan hem gevraagd om het zand rondom hem te verwijderen. In ruil hiervoor zou hij de farao van Egypte worden. Dit heeft hij gedaan en vervolgens werd hij ook de farao.
Hierna was het tijd voor de lunch. Deze was erg lekker en goed verzorgd. We kwamen ook de mensen nog tegen van de Sinai- reis nog tegen. Vervolgens reden we naar het papyrusmuseum. We kregen hier duidelijke uitleg over hoe het papyrus werd gemaakt en wat de verhalen waren die erop getekend werden.
Het Egyptische museum (in vogelvlucht):
Mohammed nam ons mee naar de belangrijkste stukken:

 • Kopie van de steen van Rosetta.

 • De farao ( ik geloof Mentoehotep II) die boven en onder Egypte had samengebracht (“tekening” steen)

 • Hathor als koe met het kind Thoetmosis II die bij haar drinkt (neef, stiefkind, schoonzoon van Hatsjesoet).

 • En natuurlijk de schatten van Toetanchamon.


De Khan el-khalili markt:
Een leuke, drukke markt met smalle straatjes. Er wordt veel van hetzelfde verkocht, maar het is er erg gezellig. We zochten de koffieshop Fishawi, een Turks koffiehuis dat halverwege de 18de eeuw was geopend.Hier hebben we muntthee gedronken. We hebben ook gezocht naar een petje voor Saveer, maar die verkochten ze nergens. We hadden het inmiddels allemaal koud en waren dan ook blij dat we terug gingen naar het hotel. Er werd een maaltijd geserveerd op de 10de etage. Daar aangekomen bleek de 10de etage half open te zijn: koud!! Er was wel een schitterend uitzicht over Cairo. Snel eten en naar bed. We lagen er om 22.00 in. Nog even wat lezen en de volgende dag werden we om 6.00 gewekt.

Dag 3
Alexandrie


320 km van Cairo, dus om 7.00 vertrek. Een lange busrit met 1 stop voor thee. In Alexandrie zijn we gestart bij Kom el-sukaffa, een ondergrondse begraafplaats met 3 verdiepingen. Degene die het diepst in de grond lag, ligt onder water. Deze begraafplaats in een mengeling van Griekse, Romeinse en Egyptische stijlen.

We kwamen ook medusa weer tegen (eerdere vakanties). Er was op de 2de etage plaats voor 300 mummies. Alle drie de etages hadden vroeger onder water gestaan, maar de bovenste twee hebben ze kunnen leegpompen.


Daarna zijn we naar fort Ait Bey gegaan. Dit fort is gebouwd met de stenen van de vuurtoren en het staat ook op dezelfde plek. Hier hebben we de middellandse zee gezien. Het was er koud en nat. Het regende namelijk, dus snel de bus weer in. We zijn gaan lunchen in een visrestaurant. De mensen die niet zo van vis houden konden hier een kippetje krijgen. De visschotel was erg lekker, er zat ook een krabje bij.
Na de lunch op naar de bibliotheek van Alexandrie. Deze zou vandaag gesloten zijn. Gelukkig voor ons was dit pas veranderd, waardoor we deze futuristische bibliotheek toch konden bewonderen. Hij was erg indrukwekkend. Daarbij stonden er enkele ouderwetse drukmachines, wat ook leuk was om te zien.
Op de terugweg waren we allemaal aardig aan de pin. Wat gingen we doen met het eten?? Gelukkig dat er een goede ingeving kwam om naar de Mc Donalds te gaan. Even snel eten en daarna terug naar het hotel.
Bij het hotel aangekomen hebben we de verschillende excursies betaald. Hierna nog even een pilsje gedronken met Mandy, Ramon, Ruurd en Ank. Het bier zakte meteen naar je benen. Om 23.30 lagen we in bed. Heerlijk geslapen.
Dag 4

De wekker ging weer om 5.45. Nog snel even mijn haren gewassen met het oog op de woestijn. Rond 7.15 vertrokken we met al onze spullen. De grote tassen gingen op het dak en de bagage voor de 2 dagen ging mee de bus in (anders zou in alle spullen zand komen te zitten). Op naar de woestijn. Nog langs de piramides van Cheops gereden (leuk voor de laatkomers!!) Daarna langs de nieuwe stad: 6th of oktober. We reden de woestijn nog niet in of we zaten in een zandstorm. Dit gebeurde enkele keren per jaar en natuurlijk hadden wij het geluk dit mee te mogen maken. De 1ste stop in de woestijn was een belevenis. Door de storm naar binnen. Een soort hal met een geweldige toilet. Ik kon ineens niet meer wachten tot we buiten mochten plassen. Na deze stop niks meer dan kilometers weg en een rails ( tussen Cairo en de ijzermijnen). Erg indrukwekkend. We kwamen bij de zwarte woestijn, dit waren restanten van lava van miljoenen jaren geleden. Vervolgens een stuk paarse woestijn, om uiteindelijk in de witte woestijn uit te komen. De rails is intussen weg, deze is bij de 1ste splitsing de andere kant mee op gegaan. Voor de stops in het midden van de woestijn hebben we gelucht in een dorpje in the middle of nowhere. De baas van deze zaak had een fluit, vervolgens geen taalbarrière meer! We werden aan tafel gefloten. Er werd vervolgens gefloten voor: Drinken, souvenirs, betalen, etc. Lachen! Lekker gegeten, daarna hebben enkele heren een doek voor het hoofd gekocht. Deze werd ook mooi omgeknoopt. Lekker warm.


Toen we aan het eind van de middag in de witte woestijn aankwamen zagen we de mooie paddestoelen.Hier gingen we slapen. Er stond al een kamp klaar bestaande uit een tent die aan een kant open was, een windscherm dat zorgde voor de beschutting tegen de wind en matrasjes waarop we heerlijk konden liggen en zitten. Er werd een vuur aangelegd om op te koken. We zijn even gaan wandelen om de omgeving te verkennen. We zijn de witte heuvels op gelopen en het leek qua kleur net of we in de sneeuw stonden. Het was jammer er zoveel bewolking ging.
We hebben vervolgens heerlijk gegeten. Volgens de meeste het lekkerste van heel de vakantie. Om 21.00 gingen we al slapen, heerlijk in de buitenlucht. Het was wat fris, maar ’s nachts was alle bewolking weggetrokken en kon je de uitgebreide sterrenhemel bewonderen.
Dag 5
Om 6.30 was iedereen weer wakker. Ontbijten, opfrissen en even zonder privacy naar het toilet. Daarna de bus in, nog even foto’s maken van de paddestoelen en daarna op pad.

Bij het 1ste rusthuis wat leuke kinderen gezien. Een van de kinderen vond Mandy zo leuk dat hij er met een stok achteraan ging. Daarna vervolgde we onze weg naar de dakla oase.


We hebben hierbij een bezoek gebracht aan het stadje Al-Qasr. Een oude stad ( start bouw 956) waar nog steeds mensen wonen. Deze stad was de moeite van het bezoeken waard. Mooie gangen en steegjes en apart houtsnijwerk boven de deuren. De matten van de olijfpers waar we langsliepen rook nog steeds naar olijven, ook al werd deze al bijna 600 jaar niet meer gebruikt.
Daarna hebben we gevoetbald met de lokale jeugd. Ook een pen weggegeven, deze waren geliefd onder de jeugd. Vervolgens op weg naar de lunch en ons hotel. Bij de lunch kregen we vers limoensap en deze konden we bestellen om mee te nemen in de woestijn. Na de lunch op naar ons hotel, dit was een bedoeïenenhotel genaamd Oasis Valleg (Y). Het lag boven op een berg en er stond al een ontvangstcomité klaar om ons met muziek te verwelkomen.
De kamers waren simpel, maar leuk. We hadden alleen geen sleutel om hem op slot te doen, deze “zocht”dessart fox iedere keer als we hem tegen kwamen. Deze dessart fox was de broer van de manager en deelde aan iedereen visitekaartjes uit. Saveer heeft zijn visitekaartje aan hem gegeven. Dit vond hij geweldig, alleen zat de mailbox toen we terugkwamen helemaal vol van post van dessert fox. Allemaal foto’s van groepen die we nog nooit hadden gezien.
We zijn gaan zwemmen in een warm waterbron. Was super, lekker pilsje erbij, wat wil een mens nog meer. Saveer bleef op de kant zitten met de chauffeurs, agent en gids. Daarna terug naar het hotel voor het eten. Dit eten bestond uit kameel met rijst. Na het eten lekker aan het kampvuur gezeten met lokale muziek. Een donkere man met een fluit, rare melodie!! En een over enthousiast gehandicapt jongetje: klappen, op een trommeltje buiten de maat slaan (waarop het trommeltje weer werd afgepakt en dan mocht hij hout gaan verzamelen). Vervolgens heerlijk geslapen.
Dag 6
Om 7.30 uit bed. Tas weer inpakken voor 2 dagen woestijn. Op naar de kamelen. In 2 groepen in auto’s met pick-up. Grappig, zo’n kameel. Wel even schrikken als deze omhoog komt. Geweldige tocht, mooi en alles heerlijk rustig. Ik zat op een mooie witte kameel: Frenk. En Frenk wilde wel vooruit.
Daarna wederom een warm water bron (zeggen ze, maar volgens mij werd deze warm gemaakt!!) maar HEEET was deze wel. Mijn god, we leken wel een stel kreeften en dat vrijwillig. Robbert was wel de man, aangezien hij met 9 vrouwen in het water lag. De plaatselijke bevolking vond het geheel wel amusant. Na het badderen terug in de auto en snel lunchen. De bus in en nog snel even shoppen. Poncho gekocht voor de koude nachten (wist toen nog niet alles, anders had ik 6 poncho’s gekocht). Nog een leuk christelijk Egyptisch gezin ontmoet: 3 kindjes met een moeder die engelse docent is en vader chirurg.
Onderweg zouden we eigenlijk nog langs een tempel komen, maar dan zouden we de zonsondergang missen bij ons kamp. Dat kon natuurlijk niet, dus tempel overgeslagen (dat vonden we allemaal erg jammer) en knallen maar! Toen we vervolgens het kamp naderden ging de zon net onder. Helaas! Het kamp zag er goed uit: hut, keuken, bedjes en een omheining. Op een gegeven moment was de wind ook gaan liggen en leek het niet meer zo koud, jippie! Wederom heerlijk gegeten en nog even bij het vuur gezeten. Om 21.00 deden we het licht uit. Het was lekker warm in mijn slaapzak en had toen ook het lef om mijn sokken uit te doen, erg dapper. En spijt dat ik had! Het werd KOUD, KOUDER, KOUDST. We hebben allemaal amper geslapen. Eindelijk werd het toen 5.00 en mochten we uit bed.
Dag 7
Iedereen eerst opwarmen bij het kampvuur, even ontbijten en allemaal dankbaar de bus weer in. Om 200 meter later weer allemaal uit te stappen, lekke band. Bandje verwisselen en weer verder, dachten we………..
De mannen kregen de band er niet vanaf. Dus:

 1. Cola-light over de moeren.

 2. Gewone cola werkt waarschijnlijk beter.

 3. Vuur? Het gasfornuis met gasfles werd er dus bijgehaald.

 4. Naar het dorp voor speciale apparatuur.

 5. Je kan natuurlijk ook gewoon meteen de goede kant opdraaien.

Dus 1 ½ uur later konden we weer verder. We zaten nu wel in tijdnood, want we waren natuurlijk niet voor niks zo vroeg vertrokken. Het was namelijk de bedoeling dat we het konvooi van 11.00 naar Aswan zouden halen. Uiteindelijk kwamen we om 11.16 aan bij de plek waar het konvooi was vertrokken. Mohammed ging in gesprek met de politie en deze wilde ons wel escorteren naar het konvooi, super. Dus wij achter de politiewagen aan, alleen mistte we de 2de auto. Mohammed goed over de zeik. Het was nu de vraag of ze de 2de auto bij de 1ste controlepost door zouden laten, anders moesten ze een aantal uur wachtten op het tweede konvooi( dit zou om 15.00 vertrekken). Gelukkig lukte dit en kwam de 2de auto uiteindelijk ook in beeld (ze hadden wel flink gas moeten geven).


Rond 14.30 kwamen we aan in Aswan. We kregen uitleg over wat we hier allemaal zouden gaan doen. Saveer vroeg hierbij ook naar de dam. En toen……………….de rest van de dag vrij. Eerst lekker douchen. Het viel niet mee om het water op temperatuur te krijgen en na 5 minuten was het gewoon koud. Shit, ik was echt toe aan een fatsoenlijke douche. Maar, het werd nog leuker, we kwamen de kamer in en deze stond helemaal blank tot op de gang. Er lag geen drempel tussen de badkamer en de kamer en het putje liep niet goed door. Ze zouden de volgende dag een drempel leggen.
Hierna lekker de stad in. Er was een mooie markt. We hebben 2 sjaals en een zonnebril gekocht. Vervolgens pizza gegeten bij Aswan moon. Om 20.00 gaan slapen.
Dag 8
Om 3.00 ging de wekker: kleinigheidjes blijf je houden! Spullen gepakt en naar de bus. Ontbijt kregen we in een doos mee. Veel geslapen in de bus en toen waren we bij abu simbel. In een woord: indrukwekkend. Het hele plaatje: monument, water, zon, het klopte helemaal.
Om 10.00 weer op weg. We waren wat later door het konvooi. 9 mensen wilde graag de dam zien, dus zijn we daar even gestopt. Na 10 minuten kijken weer terug naar het hotel. Snel even naar de kamer en toen naar de motorbootjes. We hebben eerst een stop gehad bij de botanische tuinen. Vooral veel bomen gezien en aangezien het feestdagen waren in Egypte was er veel lokale bevolking, wat het allemaal wel gezellig maakte. Daarna naar het Nubische dorp. Hier waren we toch laat, ondanks dat we het al een dag hadden verzet. We hebben in een leuk huis gegeten (erg lekker) met leuke mensen en dieren (woestijnvosjes, krokodillen). Je mocht overal gaan kijken. Daarna wat in het dorp rondgewandeld. De souvenirwinkeltjes ruimde ’s nachts niks op en er liepen ook overal losse kamelen. Daarnaast speelde er kinderen op straat. We kwamen ook langs een hypermodern internethok, waar allerlei kinderen spelletjes aan het spelen waren.
Rond 19.00 waren we weer terug bij het hotel. Even naar de bakker gelopen om taart voor Mohammed zijn verjaardag te kopen. Toen even op bed gaan liggen om vervolgens om 21.45 te gaan eten in een restaurant. Hier hebben we op het dakterras oud en nieuw en Mohammed’s verjaardag gevierd. Met een shiesha in plaats van vuurwerk. Rond 0.45 weer terug naar het hotel.
Dag 9
8.30 ontbijt. En toen………..op de faloeka, wat een uitvinding zeg. Heel relaxed, de hele dag op een boot liggen, er zijn ergere dingen in het leven te bedenken. Er was een lekker zonnetje, het matras lag lekker, het enige nadeel was een flinke wind tegen, waardoor we niet ver zouden komen die dag.
We lagen allemaal heel relaxed totdat Harry aangaf dat Jory in het water lag. We dachten even dat het een grapje was, maar niet dus. Jory lag met al zijn kleren aan in het midden van de Nijl. We hadden gelukkig erg goede bootjongens die de boot goed hebben gemanoeuvreerd. Helaas pakte Jory de eerste keer naast het touw, maar vervolgens zwom hij zelf naar de boot. Het was erg prettig dat Jory kon zwemmen en dat hij rustig bleef. Snel alle kleren uit en afdrogen. Het ging gelukkig goed met hem en zijn moeder. En met de wind waren zijn kleren ook zo weer droog.
Daarna lekker geluncht. De eerder genomen theepauze duurde al lang en dit ook weer, maar het was erg gezellig. Weer op pad en even later stond er een man langs de kant op ons te wachten. Hij had een kratje bier bij en dit werd bij ons afgegeven.
Het varen bleef erg relaxed, alleen riep Helen iedere keer als er een boot (feloeka of cruise) te dichtbij kwam . Het mocht niet baten, want uiteindelijk ramde een ander feloeka ons op de achterkant. Niks aan het handje gelukkig. En even verderop stond dezelfde man als even ervoor weer op ons het wachten. Deze man bleek Tarik te heten en hoorde op onze boot thuis. Hij was de hele dag in de weer geweest om bier voor ons te versieren en uiteindelijk bleek er nog te weinig te zijn.
Tegen het donker zijn we aangemeerd. Iedereen op pad om hout voor het vuur te verzamelen. Vuurtje, water, biertje, wat wil je nog meer? Rita viel tijdens het verzamelen van het hout achterover de helling af, gelukkig was het allemaal zand en viel ze zacht.
Zoals boven al beschreven stond was er niet echt veel bier. Ramon haalde een van de laatste flesjes van boord en viel daarbij met loopplank en al in het water. Was een erg leuk gezicht. Schoenen bij het vuur, een andere broek aan en genieten van het biertje. Onze goede vriend Tarik ging vervolgens met de boot naar de andere kant om toch nog wat biertjes te scoren. Hij is hierbij ook in het water gegleden, want hij kwam terug met een natte broek en extra bier.
Rond 22.00 had iedereen het wel gehad en gingen we in bed/ boot liggen. Super geslapen!! Het bed lag zacht, het was niet koud, wat wil een mens nog meer?
Dag 10
Toen we wakker werden bleek dat we alweer aan het varen waren. Aan de andere kant van de Nijl aangekomen, hebben we lekker ontbeten en onze spullen verzameld. Rond 8.00 stond er een busje voor ons klaar met onze bagage bovenop. Met deze bus vertrokken we naar Kom Ombo. Een symmetrische tempel voor 2 goden, de krokodil en de valk. Met mummies van krokodillen en een afbeelding van Cleopatra, een farao die in Egypte zelf helemaal niet zo belangrijk was. Na een ½ uur allemaal de bus weer in om te vertrekken naar Edfu. Een enorme tempel met een zuilentuin en een replica van de boot die Horus over de nijl vervoerde. Aan de zijkant van de tempel afbeeldingen van het verhaal van de boottocht.
Om 13.30 kwamen we bij Queenvalley aan, een super-de-luxe hotel (naar onze inmiddels bijgestelde norm). Lekker gegeten en ’s middags naar Karnak en Luxor museum. 6 mensen uit ons reisgezelschap gingen deze ronde niet mee. Ikzelf ben express niet bij het zwembad gaan kijken, dan was ik ook niet meegegaan.
Karnak was erg indrukwekkend. Veel zuilen, een grote scarabee, de obelisk van Hatsjepsoet, etc. Daarna naar Luxor museum. De eerste echte mummies gezien en schatten uit het graf van toetachamon. Er waren veel beelden en kleurrijke schilderingen. Verder waren er ook wat koptische stukken te zien. Terug in het hotel bleken de sieraden te zijn gearriveerd, deze waren erg leuk. Vervolgens nog even zonder Saveer naar de markt gelopen. Rond 20.30 weer terug in het hotel. En weer op tijd naar bed.

Dag 11  1. wekker

6.30 vertrek naar de vallei der koningen
Het was belangrijk dat we op tijd in de vallei zouden zijn, aangezien er dagelijks ook buslandingen vol uit Hurghada arriveren en deze willen we graag voor blijven. Er zijn inmiddels 63 graven gevonden ( nr. 63 is gevonden in maart 2006 en nr. 62 was het graf van toetachamon uit 1922). We hebben 3 graven bezocht:
Nr. 34: Thutmes III ( Thoetmosis) de stiefzoon / schoonzoon/ neefje van Hatsjepsoet. Dit graf

Lag in de berg. Dit om eventuele wraakacties te voorkomen. Het graf kenmerkte zich

door eenvoudige tekeningen. Daarnaast het gebouwd om te misleiden. De schatkamer lag op een andere plek als dat gebruikelijk was. Dit graf was dan ook erg groot.
Nr. 14: Tausert & Setnakt. Een groot graf met mooie kleuren. Je kwam uit bij een grote kist.
Nr. 11: Ramses III ( 20th dynastie) Een groot graf, waarbij 1/3 van het graf niet toeganglijk was. Er zat een bocht in dit graf. Dit zou normaal niet de bedoeling zijn, maar tijdens het graven kwamen ze uit bij graf 10 en ze zijn hier met een bocht omheen gegaan. Wederom mooie kleuren. Erg indrukwekkend.
Daarna zijn we verder gegaan naar de tempel van Hatsjepsoet. Bij haar tempel was veel

vernield door Thoetmosis. De tempel was een mooi in de berg staand complex. Bij deze

tempel is in 1997 een aanslag gepleegd op toeristen.
Doordat we qua tijd achter lagen op het programma zijn we met de boot naar de overkant

gegaan i.v.m. busjes. We hebben geluncht bij het Mercure hotel. Heerlijk gegeten en hier

hebben we ons eerste Heineken biertje gedronken sinds we in Egypte waren gearriveerd. Na

het eten vertrokken we naar de Luxor tempel met de laan van sfinxen.


Deze luxor tempel heeft voor een deel onder een grote laag zand gelegen. In 1ste instantie

wisten de mensen niet dat hier een tempelcomplex onder het zand lag en zo kon het gebeuren

dat er een moskee op een deel van de tempel werd gebouwd. Dus toen ze gingen graven bleek

dat deze belangrijke moskee voortaan meters boven de grond zou liggen.

In deze tempel waren afbeeldingen van Alexander de Grote terug te vinden.
+/- 15.30 Vrij
Weer naar Mercure voor de bank. Bij Eddy Murphy eten gehaald, een leuke man in het

nieuwe winkelcentrum. Even in bad gelegen en toen om 19.15 naar de licht en geluidshow

in de tempels van Karnak. Wat erg prettig was voor de mensen die de dag daarvoor niet waren

meegegaan. Maar wat een ellende. BORING!! Wat gekleurde lichten en een stem a la lord of

the rings audioboek, die monotoon de geschiedenis van Egypte vertelde. Dat kan Mohammed

10x beter. We hebben onze tijd echter niet verspild en zijn gekomen met een zeer boeiende

theorie over de kinderen van Ramses III, die deze samen heeft gekregen met zijn zussen,

dochter en moeder: mongooltjes met een schepje.


Het hoogtepunt van de show was echter 7x om de scarabee lopen (we krijgen nu allemaal

kinderen ). Maar achteraf hadden we beter allemaal in het hotel kunnen blijven, zoals Saveer

en andere (slimmere mensen) al hadden gedaan.


22.00 terug in het hotel
Nog even naar Mc Donalds en de markt. Mandy heeft hier een mooie waterpijp gescoord.

Vervolgens terug naar het hotel en naar bed.


Dag 12
6.30 Wekker

7.30 Vertrek konvooi naar Hurghada


Tijdens de rit naar Hurghada kreeg Marthe een epileptische aanval, hierdoor kwamen we stil

te staan. Vrijwel meteen kwam er politie om te controleren en aan te bieden mee te rijden naar

het ziekenhuis, wat gelukkig niet nodig was. Marthe knapte al snel weer op.
12.30 Aankomst in Sharm-el-Naga
Leuke huisjes en een mooi strand. Heerlijk even niks doen. Beetje liggen op het strand en een

beetje snorkelen. Het snorkelen is hier geweldig mooi. Je hoeft niet ver de zee in te zwemmen

om allerlei mooie vissen en koraal te zien. Rond 16.00 werd het wat koud op het strand. Dus

terug naar het huisje en een beetje lezen en douchen.


20.00 eten en daarna nog even naborrelen in een van de huisjes.
Dag 13
8.30 ontbijt. Dit is geloof ik de eerste keer dat je echt kunt kiezen hoe laat je wil ontbijten

(binnen de marge van een uur) dus iedereen loopt op eigen tempo binnen. We voelen ons

meteen echt zorgeloos voor het eerst tijdens deze vakantie. Het ontbijt was super met

pannenkoekjes en uitsmijters.


10.00 DUIKEN
Ik ga voor het eerst in zee duiken. JIPPIE!! Eerst wat theorie van Murray, voor mij nieuw en

de opfriscursus van Mandy. Daarna vertrokken Mandy en Susanne met een gids. Ik zou

samen met Murray een tocht maken voor beginners. Het was echt geweldig: mooie vissen,

mooi koraal en bovenal heerlijk rustig. Ik had de hele dag wel onder water willen blijven.

Daarna een rustig dagje strand gehad. Lekker beetje lezen en wat bruin worden.
16.00 weer koud. Lekker warm douchen en de tas inpakken.
18.00 eten. Vroeg avondeten, want we vetrekken om 1.00 naar het konvooi. Dus snel eten en

nog even naar bed.

Dag 14


  1. klopservice, zodat we op tijd bij de bus zijn.
  1. Het vertrek.

We moeten ongeveer 70 km rijden, zodat we bij het konvooi komen dat ons begeleid van Hurghada naar Cairo. Het gaat al snel mis. Het kleine busje hapert, het maakt allerlei rare geluiden. Er wordt langzaam doorgereden. Terwijl wij bezig zijn met het inhalen van een vrachtwagen stopt de andere auto ermee. Dus onze chauffeurs snijdt de vrachtwagen af om ook stil te gaan staan. De andere auto gaat echt niet meer rijden! Dus komen de 5 passagiers uit het busje in de grote bus te zitten, incl. de bagage die in het kleine busje werd vervoerd.We hadden gehoopt om bij het konvooi een 2de auto te krijgen, maar dit ging niet. Alle bussen in de omtrek waren al gehuurd. Dus hebben we 200 km met teveel mensen in de bus moeten rijden. Mohammed heeft al die tijd moeten staan, aangezien er een dikke beveiliger mee in de bus moest. Maar ook voor de mensen die in het gangpad op een vouwstoeltje zaten, was het niet aangenaam reizen.
9.00 aankomst in Cairo
We zijn meteen doorgereden naar de Mohammed Ali moskee. Mohammed Ali was de eerste koning van Egypte. Hij heeft de kapotte klok gekregen in ruil voor een obelisk van de tempel in luxor (deze staat nu in Parijs). Op de enorme binnenplaats van deze moskee stroomde vroeger water, waardoor de tegels ijskoud waren. Dit is nu niet meer, maar het voelde nog steeds niet aangenaam.
Vervolgens hebben we de piramide van Djoser bezocht. De 1ste piramide van Egypte. Hier was aan de achterkant een soort huisje met kijkgaten waar het beeld van Djoser (replica) stond. Verder waren er nog overblijfsels van de weg van de goden. En restanten van de graven van de edelen.
12.30 Weer terug in ons 1ste hotel. Indiana hotel.
Vrije tijd!!! Even snel naar de kamer en vervolgens eten bij K.F.C. waar ze werkten met dove bediening. Echt leuk. En toen…….toen startte het grote avontuur. Met de taxi naar de markt samen met Mandy en Ramon. De taxi-rit was erg lachen. Die man keek nergens naar. Hij zette ons echter netjes af en wees ons de weg. Op de markt de laatste souvenirs gekocht en hierbij flink gehandeld, we beginnen het te leren. Ramon wilde graag een henna- tattoo, dus wij vragen aan de verkopers waar we dit konden laten doen. Tot 2x toe werden we naar het plein met de moskee gewezen, maar we konden deze dame nergens vinden. We liepen wel door het decor van een film, wat natuurlijk ook leuk was.
Uiteindelijk hadden we de hoop dan maar opgegeven. We zijn toen thee gaan drinken in het oude turkse theehuisje en warempel daar kwamen 2 tattoo-dames langs. Nu de tekst nog, Ramon wilde graag AJAX- Amsterdam in het Arabisch op zijn arm hebben, leg dat maar eens uit aan een dame die geen Engels spreekt. Gelukkig waren daar de verkopers en die wilde met alle plezier helpen. Daar stond het dan prachtig op zijn arm. De verkoper kwam ook even kijken en lachte vervolgens de spreekwoordelijke ballen uit zijn broek. Er stond namelijk AJAX- Amsteram. Ook leuk, maar staat toch een beetje lullig, als je toevallig Arabisch kunt lezen. Gelukkig liep deze dame in rondjes en kwam ze naar verloop van tijd weer terug en is het toch nog goed gekomen, maar wat een avontuur!!
Vervolgens de taxi terug naar het hotel. Deze was uiteindelijk minder aardig, hij wilde meer geld dan wat was afgesproken: echt niet makker! Even douchen en wat lezen op de kamer. Om 21.00 vertrek naar het restaurant. De laatste maaltijd met ons gezelschap en de laatste maaltijd in Egypte, snik. Iedereen ging gezellig mee en we hebben heerlijk gegeten.
Leuk, we mochten met de taxi heen en terug. Het was ook leuk om Mohammed in pak te zien.
23.40 terug bij het hotel.
Dag 15
De koffers inpakken en naar de lobby toe. Jeroen was intussen jarig en 22 jaar geworden. Lang zal hij leven………………….

Afscheid genomen van Ruurd, Ank en Marthe, zij hadden nog een dag Cairo te gaan. Was wel raar om na zoveel dagen dan toch mensen “achter”te laten.

Op naar het vliegveld. Mohammed ging mee, iets waarvan hij vertelde dat hij dit normaal niet deed, maar laten we eerlijk wezen, we waren ook wel erg gezellig met zijn allen….

Afscheid genomen van Mo en vervolgens door de douane. Snip, het zit er weer op. Even de laatste Egyptische briefjes opmaken/ inwisselen en toen wachtten op het vertrek van ons vliegtuig. Alweer geen vertraging, dat is ook voor het eerst in mijn vliegcarrière. Een prettige reis, alleen had ik geen jackass moeten kijken. Hier moet ik altijd zo hard van lachen, waar je mensen rond dat tijdstip natuurlijk geen plezier mee doet.


Na de landing in Amsterdam snel naar de bagage. We zagen er allemaal niet geweldig uit! Dit was natuurlijk ook al de 2de nacht war we weinig hadden geslapen. Jeroen voelde zich ook al goed beroerd en dat op zijn verjaardag.

Toen kwam ook het moment van ons afscheid. Aangezien we uit allerlei uithoeken kwamen, ging bijna niemand dezelfde kant op. Het zat er dan echt op, weer terug naar ons eigen huisje, met allerlei heerlijke herinneringen.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina