Einmal am rhein!Dovnload 62.72 Kb.
Datum24.08.2016
Grootte62.72 Kb.
DRIEDAAGSE WIJNREIS NAAR RÜDESHEIM AM RHEIN

EINMAL AM RHEIN!
7-8-9 april 2016

Niet minder dan 34 leden hadden zich ingeschreven voor onze klassieke jaarlijkse wijnreis, dit maal naar Rüdesheim am Rhein.

De collega’s van Aalst en omstreken stapten reeds om 6.00 u. op de bus in Aalst; waarna om 6.30 u. de groep van Gent kon instappen en perfect volgens de timing onze reis aanvatten.

Johnny, onze chauffeur van De Ras, intussen ook al een vaste waarde voor onze meerdaagse reizen, kwam met een gloednieuwe car met voldoende ruimte (60 seats) opdagen.

De reis verliep quasi vlekkenloos.

We hadden de nodige tijd om ons geheugen te testen of op te frissen qua Duitse wijnkennis en aanverwanten.Hier volgen de voornaamste wetenswaardigheden over de Duitse wijn:

De wijnbouw in Duitsland is, ondanks de noordelijke ligging van het land naar grootte de vierde van de wijnproducerende landen in Europa. Zowel in kwantiteit als kwaliteit heeft dit land een gedegen wijneconomie. Van de jaarproductie wordt gemiddeld 20% geëxporteerd.

Duitsland kent 13 kwaliteitswijnbouwgebieden. Op twee na in het voormalige Oost-Duitsland, zijn deze gesitueerd in het zuidwesten en westen. Zes ervan liggen in de deelstaat Rheinland-Pfalz. Naast de kwaliteitswijnbouwgebieden zijn er nog wijngaarden verspreid over andere delen van het land.

O. a. in het noorden van het land worden tafel- en landwijnen geproduceerd.

Jaarlijks wordt er een wijnkoningin gekozen om de consument over de wijn uit deze 13 wijnbouwgebieden te informeren.

Een harmonie vinden tussen zuur en zoet blijft een uitdaging. Door de tamelijk noordelijke ligging, rijpen de druiven traag en wordt er dikwijls laat geoogst.Geschiedenis:

De wijnstokken in Duitsland zijn door de Romeinen naar het Moezelgebied en Rijndal gebracht om hun legers te voorzien van wijn. Na de val van het Romeinse Rijk hielden voornamelijk kloosters zich bezig met de wijnbouw, vandaar Wijngaardnamen als Klostergarten, Jesuïtenhof, Kirchenstift enz.

In de middeleeuwen groeide het areaal met druivenstokken tot meer dan 300.000 ha. Het middeleeuws klimaatoptimum heeft daar zeker aan bijgedragen. In deze tijd was Duitsland het tweede belangrijkste wijnland, nà Frankrijk. Men produceerde niet uitsluitend witte wijnen. Uit citaten van Shakespeare blijkt dat Duitse wijn hoofdzakelijk rood was, van de pinot noir.

Exportlanden werden Nederland, Engeland en Scandinavië en later andere Europese landen. De wijngaarden lagen grotendeels langs rivieren, wat het vervoer vergemakkelijkte. De Elzas hoorde indertijd bij Duitsland, en vele Engelse en Hollandse handelaren vonden de wijnen van die kant van de Rijn de beste.

Vanaf de 16e eeuw ging het bergafwaarts met de Duitse wijnbouw.

In 1787 vaardigde de Aartsbisschop en vorst van Trier, Clemens Wenceslaus van Saksen, een wet uit waarin stond dat alle inferieure druivenrassen moesten worden gerooid.

Enkel kwaliteitsrassen, zoals de Riesling, mochten blijven.

De bierproductie werd na 1900 enorm populair en bracht meer geld op en menig wijnbouwer schakelde over op dat product. De herstelschulden, die Duitsland moest betalen na de Eerste Wereldoorlog, veroorzaakten een nieuw dieptepunt. Enkel de spotgoedkope mengwijnen met merknamen als Liebfraumilch, konden net de kop boven water houden. Vanaf midden jaren 70 zijn steeds meer individuele wijnmakers (Duits: Winzer) zich gaan bezighouden met het verhogen van de kwaliteit van de Duitse wijnen, o.a. door oprichten van gilden.Ligging en productie:

Duitsland is één van de meest noordelijk gelegen wijnbouwlanden, tot 51° NB. De wijngaarden bevinden zich in het zuidelijk deel van het land, vaak aangelegd op steile berghellingen langs de rivieren. In de Moezelstreek soms met een hellingsgraad van 70°.

Het totale oppervlakte aan wijngaarden was 102.196 hectare in 2012 met een jaarproductie van ongeveer 9,3 miljoen hectoliter wijn. Daarmee ligt het gemiddelde rendement zeer hoog. In bepaalde gebieden tot meer dan 100 hectoliter per hectare.

Witte druivenrassen vertegenwoordigden 64,1% en de blauwe druivenrassen 35,9%. De productie bestaat uit 1,9% tafelwijn, 54% Q.b.A. (Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete) en 44,1% Prädikatswein.Wijnwetgeving en verdeling wijnregio's:

In juni 1971 is een wijnwetgeving ingevoerd met classificatie-systeem. Hierin zijn eerst elf wijnbouwgebieden vastgelegd en na de hereniging van het land zijnt het er nu 13 .

De zogenaamde “Qualitätswein bestimmte Anbaugebiete”. Elk gebied heeft ”Bereiche”.

Een Bereich vertegenwoordigt groepen wijngaarden die men “Grosslagen” noemt. De meest nauwkeurige herkomstbenaming is “Einzellage”. Een Einzellage is een wijngaard. Door Duitse wijnboeren "Weinberg" genoemd. Meestal is zo'n wijngaard verdeeld tussen meerdere individuele wijnbedrijven.

Deze wetgeving bepaalt de maximum opbrengsten per hectare, druivenrassen per regio, Oechsle gewichten(suikergehalte van de oogstrijpe druif), oogstdata, chaptalisatie(toegelaten toevoeging van suiker aan de most) en alcoholpercentages.

Duitse kwaliteitswijn:

De kwaliteitspiramide van VDP ziet er sinds 2012 als volgt uit:
  • Grosse Lage: wijngaard van de allerhoogste kwaliteit waarvan de kenmerken (o.a. terroir) en/of specifieke eisen (o.a. opbrengst max. 50 hl/ha) zijn vastgelegd. De beste worden Grosse Gewächse genoemd en zijn droge wijnen.

  • Erste Lage: zeer goede wijngaarden waarvan de naam op het etiket vermeld wordt.
 De eisen die aan deze wijngaarden worden gesteld zijn iets minder streng dan die van een Grosse Lage.

  • Ortswein: wijn met alleen de vermelding van de gemeente, zonder vermelding van wijngaardnamen.


  • Gutswein: wijn van basiskwaliteit zonder vermelding van wijngaard of gemeente, maar alleen de naam van de producent.


Witte druiven:

Riesling (21,9%) - Edele aromatische druif. Ook wel de Koningin onder de druiven genoemd.

Müller-Thurgau ook wel Rivaner genoemd - (13,4%): Geeft fruitige en frisse wijnen die jong gedronken moeten worden.

Silvaner (5,1%) - Vooral in Franken veel aangeplant.

Grauburgunder, Grauer Burgunder of pinot gris (4,6%)

Weissburgunder of Weisser Burgunder is dezelfde druif als Pinot blanc (4%).

Kerner (3,4%) - Een stevige, weerbestendige druif met muskaataroma.

Bacchus (2%)

Scheurebe (1,6%) - Heeft de smaak van zwarte bessen en aciditeit.

Chardonnay (1,1%).

Gewürztraminer (0,8%)

Morio-Muscat (0,5%).

En verder nog kleine oppervlakten met Bacchus, Weisser Gutedel, Chasselas, Huxelrebe, Ortega, Faberrebe, Elbling, Sauvignon blanc, Auxerrois blanc, Gele Muscatel, Reichensteiner, Siegerrebe en Ehrenfelser.Blauwe druiven :

Spätburgunder is dezelfde druif als Pinot noir (11,1%).Dornfelder (7,8%) - Geeft donkere, fruitige wijnen.

Blauer Portugieser (4%)

Trollinger (2,4%) - Zeer laat rijp. Hartige wijnen.

En verder nog kleine oppervlakten met Schwarzriesling, Regent, Lemberger, St.Laurent, Acolon, Merlot, Domina, Dunkelfelder, Cabernet Mitos, Cabernet Sauvignon, Frühburgunder, Cabernet Dorsa en Heroldrebe.


Wijnsoorten en –smaken:

Rotwein: Rode wijn uit blauwe wijndruiven. Klassieke methode van vinifieren.

Rotling: Wordt uit witte en blauwe druiven gemaakt. Beide kleuren druiven vergisten ook hier samen, net als de rode wijn, tot het eindproduct. Wordt daarom lichter van kleur.

Schillerwein: Is een roséwijn van witte en blauwe druiven, de vaste bestanddelen worden binnen 24 uur van de most gescheiden.

Weissherbst: Roséwijn van blauwe druiven. Omdat de schillen van de blauwe druiven maar kort met de most in aanraking zijn geweest, wordt er maar weinig kleurstof aan de toekomstige wijn afgeven.

Weißwein: Witte wijn van blauwe maar meestal van witte druiven. Alleen het sap van de druiven vergist tot wijn.

Federweißer: Dit is vers geperst druivensap dat begint te gisten. Het gaat hier dus om prille most. Vaak tijdens het oogstseizoen door plukkers gedronken.

Sekt en Sekt bA: Mousserende wijn volgens de méthode traditionnelle.

Er is ook Perlwein: witte of rode parelende(mousserende) wijn. Gemaakt volgens de Méthode Charmat.(cuve close = 2de gisting op vat)

Ook kent men Schaumwein volgens de méthode gazéifiée :stille wijn + koolzuur.

De tijd dat er voornamelijk zoete wijnen uit Duitsland kwamen is verleden tijd. In 2008 is 36% zoet, 23% halfdroog en 41% droge wijn.
Een Spätlese of Auslese bijvoorbeeld kan wel degelijk een droge wijn opleveren. Al is het Oechsle gehalte hoog -dus veel suiker in de druif- maar nagenoeg alle suiker is vergist, dan is er een droge wijn met hoger alcoholgehalte verkregen. Hoe droog of zoet een wijn is, is in het laboratorium en bij wet vastgelegd. Sommige wijnhuizen drukken de restzoet- en zuurgehaltes op hun prijslijsten af

Rz = Restzoet. De hoeveelheid suiker die in een liter wijn aanwezig is.


Droge wijnen komen op de markt als Trocken. Rz tot 9gr/l
Halfdroge wijnen: Halb-Trocken, Feinherb of Fruchtig genoemd. Rz 18gr/l
Zoete wijnen hebben afhankelijk van het karakter de termen Lieblich of süss. Rz tot 45 gr/l
Met Edelsüss aangeduide wijnen vanaf 45g/l
Doorgaans wordt alleen op een etiket vermeld wanneer een wijn Trocken dan wel Halbtrocken is. Classificatie van de wijnen:

Klasse 1 (tafelwijnen)

Deutscher Tafelwein


Deze tafelwijn mag alleen van druiven uit Duitse wijnbouwgebieden. Eenvoudige wijnen.

Ze zijn vaak droog van smaak en hebben een minimum alcoholgehalte van 8,5%.Deutscher Landwein
De Duitse landwijn is kwalitatief een betere tafelwijn met vermelding van het herkomstgebied. Deze wijnen zijn droog of halfdroog en hebben een minimum alcoholgehalte van 9%.

Klasse 2 (kwaliteitswijnen)

Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA)
De druiven voor deze wijn moeten uit één van de 13 aangeduide kwaliteitswijnbouwgebieden komen. Afhankelijk uit welk van die gebieden de wijn komt wordt de druivensoort en het minimale mostgewicht van 51° tot 72° Oechsle voorgeschreven. Hoewel het wettelijk begrensd is, is chaptaliseren toegestaan.

Prädikatswein
De herkomstgebieden van deze wijnen worden nauwkeuriger omschreven dan bovengenoemde QbA wijnen. Druivensoorten , minimaal mostgewicht, eerste oogstdatum is bepaald. Chaptaliseren is verboden. Dit zijn de beste klassewijnen.

Kabinett: De druiven voor deze klasse worden als eerste van de prädikat-wijnen geoogst. Het minimale mostgewicht is 73° Oechsle.

Spätlese : Betekent "laat-geplukt". De druiven voor deze wijn hebben langer dan de Kabinett-druiven kunnen rijpen. Het minimale mostgewicht :85° Oechsle .

Auslese: Betekent "uitgezocht". Uit de druiventrossen worden handmatig de onrijpe druiven verwijderd. De gemiddelde rijpheid van de trossen ligt hierom hoger dan bij Spätlese. Hierdoor kan er een hoger Oechslegehalte van 95° aangehouden worden.

Beerenauslese: Betekent "bessen-uitgezocht". De meest (over)rijpe druiven worden stuk voor stuk uit de druiventrossen geselecteerd. De schillen van deze druiven kunnen zelfs al een beetje een Edele rotting ondergaan. Het Oechslegehalte komt dan boven de 125°.

Trockenbeerenauslese: Dit wijntype wordt onregelmatig eens in de vier à tien jaar geoogst. Het tijdstip van oogsten is vaak nog later dan bij Beerenauslese. Vrijwel alle druiven zijn dan door toedoen van de Edele rotting, de z.g. edelfäule, aangetast. De druiven zien eruit als verschimmelde rozijnen maar zijn gevuld met zeer geconcentreerd sap. "Trocken" slaat dus op de ingedroogde druiven. Het Oechslegehalte : boven de 150°. Vanwege de zeldzaamheid, hoeveelheid arbeid en hoge risico's voor de wijnboer is het een zeer kostbare wijn.

Eiswein: De druiven voor deze wijn worden op ongeveer de zelfde wijze geoogst en geperst als de druiven voor de Beerenaulese. Echter, bij een temperatuur onder de -7° Celsius. Omdat het water in de druif bevroren is wordt alleen het sapconcentraat, druivensuiker en smaakstoffen voor de wijn gebruikt. Het Oechslegehalte zal ook bij deze wijn boven de 125° liggen.

Etiketinformatie:

Bevat zeer veel door de Duitse wetgever verplicht gestelde informatie op. De laatste decennia is men aan vereenvoudiging gaan werken. Meest belangrijke informatie is voornamelijk de smaak. Warenhuizen gebruiken steeds vaker kleurencodes om de zoetheid en karakter van een wijn aan te duiden.

De wetgever heeft twee nieuwe begrippen smaak/kwaliteitsprofiel op de markt gebracht.

Classic” is een nieuwe aanduiding voor een redelijk goede min of meer drogere kwaliteitswijn, waarin het restzoet en zuurtegraad een zekere balans hebben. Het smaaktype is daarmee bekend en wijngaardnamen hoeven niet meer op het etiket vermeld te worden. Regio afhankelijk wordt er wel een bepaald druivensoort, die typisch voor een bepaalde streek is, voorgeschreven en op het etiket vermeld.

Selection” is ook een droge wijn maar vertegenwoordigt een hogere klasse. De eisen zijn strenger. Zoals opbrengst per ha, rijpheid van de druiven, alcoholgehalte e.d. De wijngaard wordt hier wel op het etiket vermeld.

Een klassiek Duits wijnetiket kan als volgt worden verklaard:

2002: oogstjaar * Amtliche Prüfungsnummer van controlab

Riesling: druivenras * Rheinhessen: wijnstreek in Duitsland (Anbaugebiet)

Spätlese: kwaliteitsniveau * Alcoholgehalte en inhoud

Oppenheimer: naam van het Bereich

Herrenberg: naam van de Großlage

Weingut: adres van de producent

De kwaliteitscontrole die de partij wijn moet ondergaan bestaat uit drie fasen:


  • de rijpheid van de druiven bij de oogst

  • Chemische analyse na de gistingsfase

  • Een smaakproef en blinde proeverij.

Tot zover de algemene informatie over de Duitse wijnen.
Rond 8.30 u. hadden we onze “ontbijtstop”, dank zij Pascal en de firma Vamix konden we genieten van een croissant en mini-eclair, dit werd alvast met een koffietje of thee geapprecieerd!

Het was vrij frisjes ± 5°C, maar zonnig.

Rond de middag kwamen we aan het restaurant Unter den Linden in Assmannshausen am Rhein.

Op het menu :

Wisperforelle Müllerin (ofte Truite Meunière) die supervers en lekker was!

Saisonsalat und Salzkartoffeln.

Met een passende eenvoudige maar lekkere witte wijn.

Daarna mochten we ervaren hoe het voelt om met een bus op de overzet van de ene zijde van de Rijn naar de overkant te varen.

Ons eerste bezoek:

Asbach Uralt

Ingelheimer Straβe 4

65385 RÜDESHEIM AM RHEIN

Tel. 0 67 22/497345

abc@asbach.de

onze sympathieke vrouwelijke gids toonde ons vooreerst een promotiefilm met Nederlandse commentaar, over het ontstaan van Asbach Uralt, die men oorspronkelijk Duitse Cognac noemde. Wegens de oorsprongsbenaming van de Franse Cognac, werd die term later verboden, dit leren we uit de geschiedenis van dit product.

Asbach Uralt is een wijndistillaat dat een alcoholpercentage heeft van 38%. Deze drank wordt verkregen door het destilleren van wijn.

Sinds 1999 is het bedrijf eigendom van semper idem Underberg.

Sinds 1971 is de term weinbrand wettelijk beschermd in Duitsland. Een wijndistillaat mag pas weinbrand genoemd worden, wanneer er voldaan wordt aan een aantal strenge eisen. Zo mag de wijn die gebruikt wordt voor de productie van weinbrand slechts van een bepaald aantal druiven gemaakt worden. Daarnaast zijn er eisen qua lagering en productie, die voor minimaal 85% in Duitsland moet plaatsvinden.

Weinbrand van Asbach Uralt

Weinbrand, gefabriceerd in de fabriek van Asbach in Rüdesheim am Rhein aan de Rijn in Duitsland, voldoet aan deze eisen. Hugo Asbach leerde het distilleren in Frankrijk en opende in 1892 een destilleerderij in Duitsland. Vanaf 1911 gebruikte hij enkel nog de term weinbrand.

Asbach Uralt weinbrand wordt van speciaal uit Frankrijk geïmporteerde witte druiven gemaakt.

Deze druiven komen merendeels uit het departement Charente (niet ver van de plaats Cognac), om een constante kwaliteit te kunnen waarborgen. De wijn wordt in koperen ketels twee maal gedistilleerd. De eerste maal wordt het ruwe distillaat genoemd, met de “kop”, het “hart” en de “staart” en de tweede keer het fijne distillaat, waar enkel het “hart” gebruikt wordt, de “staart”wordt opnieuw gedistilleerd. Daarna moet het distillaat minstens nog 24 tot 46 maanden rijpen in Limousin-eikenhouten vaten van ongeveer 300 liter. Deze vaten worden zonder spijkers of lijm gemaakt, om de smaak niet te beïnvloeden. Het bedrijf heeft een voorraad van 25.000 vaten, sommige met brandewijn van meer dan 50 jaar. Hierdoor kunnen hoogwaardige weinbrands samengesteld worden. De smaak van Asbach Uralt is zachter dan de bekendere cognac. Asbach was ook een van de eersten die op het idee kwam om pralines (fondant, gevuld met Asbach Uralst) te produceren t.b.v. het vrouwelijk gezelschap, dat in die tijd niet verondersteld werd om in het openbaar alcohol te nuttigen.

Daarna werden we in de prachtige degustatiezaal ontvangen, met glasramen, (komend van de Wereldtentoonstelling 1958 in Brussel uit het Duitse paviljoen) waar vóór ons 3 soorten Asbach Uralt

klaarstonden in speciale glazen mét deksel(voor de gewaarwording van de aroma’s in de neus)

+ een typische praline met Asbach Uralt:

1*Klassieke Asbach Uralt 38% vol.alcohol, min. 24 maanden op eik gelagerd, alle weinbrands zijn blends van diverse vaten. Dit product beslaat 75% van de verkoopmarkt.

2*Privaat Brand (omdat deze versie oorspronkelijk enkel voor eigen gebruik geproduceerd werd) duidelijke een donkerder versie van 40% vol. alcohol, 8 jaar lagering, lange nasmaak, ronder in de neus.

PS : er bestaat ook een versie van 15 jaar oud, maar deze wordt niet in grootdistributie gecommercialiseerd.

3*Asbach Selection, zeer fijne neus, 21 jaar lagering, gedistilleerd vanaf 1989 (éénmaking Duitsland)

Lange nadronk, zeer zacht, maar ook de duurste uit de geproefde reeks.

Een zeer interessant en leerrijk bezoek!
Na een welgekomen vrije tijdsperiode, die ons de Drosselgasse leerde kennen in al zijn aspecten(!!??) kwamen we rond 18.00 u. aan in het Hotel:

RÜDESHEIMER HOF 1700

Geisenheimerstraβe 1

65385 RÜDESHEIM AM RHEIN

Tel.+49 (0)6722 91190

ruedesheimer-hof@t-online.de

www.ruedesheimer-hof.de

Een gezellig familiaal hotel met verzorgde kamers en (zal later blijken) ook een zeer goed restaurant, waar de patron de keukenscepter zwaait!

Nà het inchecken konden we om 19.30 u. aan tafel voor het diner, op het menu:

Carpaccio vom Wildschinken mit Frühlingssalat

*

Rinderkraftbrüche mit Markklöschen*

Médaillons vom Schweinelenchen

Barlauchrisotto und Weiβweinbutter

*

Schokoladentarte mit marinierten WaldbeerkompottGeserveerd met bijpassende Rijnwijnen, w.o. een Vin Blanc Pinot noir (blanc de noir), een Riesling en een rode Regentwijn.

Met uitzondering van het hoofdgerecht waarvan de varkensmedaillons die een beetje te gaar waren, smaakte de rest voortreffelijk!

Na een goede nachtrust konden we dag 2 aanvangen, de ene medereiziger al wat frisser dan de andere!!?

Dag 2 vrijdag 8 april 2016:

Een zeer verzorgd ontbijt met alles erop en eraan en dan om 9.30 u. vertek naar het eerste wijnhuis Adolf Störzel

Oberstraβe 25

65385 RÜDESHEIM AM RHEIN

Tel +49 17 7 – 7 83 55 97info@weingut-adolf-stoerzel.de

Groot was onze verbazing toen we in de oude Bassenheimerhof kelder ontvangen werden in het…

plat Gents!!!

Hans Vereecken, een uitgeweken Gentenaar verzorgde de degustatie.

We degusteerden een 5 tal wijnen en ondertussen vertelde Hans ons de geschiedenis van dit wijnhuis in geuren en kleuren. De ambiance was verzekerd en Hans bleek een all-round entertainer.

Enkel een paar stappen van de Drosselgasse vandaan bevindt zich het in de zestiende eeuw gebouwde Bassenheimer Hof. Reeds in 1647 vinden we de naam der familie Störzel in de archieven van de kleine stad met de grote naam: Rüdesheim am Rhein. Dit voormalige bezit van een adellijk geslacht uit de 16e en 17e eeuwheeft een nog oudere wijnkelder, (periode 1480). Ook het 17e eeuwse "Kelterhaus" of wijnpershuis heeft zijn charme. Naast twee oude wijnpersen ziet u er een verzameling foto's van Rüdesheim uit vervlogen dagen. In deze twee gebouwen laten wij onze gasten onze wijnen degusteren. De wijnkelder biedt plaats aan 140 personen en het Kelterhaus aan 80 personen. Ook het 17e eeuwse "Kelterhaus" of wijnpershuis heeft zijn charme(daar waren wij te gast). Naast twee oude wijnpersen ziet u er een verzameling foto's van Rüdesheim uit vervlogen dagen. De wijnkelder biedt plaats aan 140 personen en het Kelterhaus aan 80 personen.

Vijf wijnen werden ons met de nodige humor geschonken. Bij de wijn hoort natuurlijk een hapje en daarvoor krijgt u een brezel.

Het glaasje met daarop het familiewapen mochten we nadien meenemen naar huis.

We proefden :

1*droge Riesling Spätlese Trocken, 12% vol. alc. te serveren bij vis-en schaaldieren.

2*half droge 2014 Kabinett 11% vol.alc., 17 gr restsuiker, bij voorgerechten met kaas.

3*zoet 2014 Spätlese 8,5% vol.alc. 50gr restsuiker, manuele pluk.

4*2015 Weiβherbst, Blanc de noirs, pinot noir

5*Auslese 2011, 10,5%vol.alc., 100 gr restsuiker, bij dessert en oude kaas.

Smaken verschillen, persoonlijk vond ik dit niet echt topwijnen, maar we hebben toch amusement gehad met de kwinkslagen van Hans!

Terug naar het hotel voor de lunch, op het menu:

Pflücksalat met gebratener Austernpilzen. (slaatje met gebakken oesterzwammen)

*

Möhren-Orangensuppe mit Walnuss-Pesto. (wortel/sinaasappelsoepje met notenpesto)*

Kabeljaufilet in der Mandelkruste mit Tomaten-Kartoffelstampf

*

Crème Brulee met gezuckerten Erdbeeren.Dit alles uiteraard met de passende wijntjes, een voltreffer qua smaak en presentatie!

We werden aan het hotel opgehaald door een treintje dat ons een mooie trip midden de wijngaarden verzorgde met Nederlandse commentaar.

Op voetafstand trokken we daarna naar de kabellift, waar we een prachtig zicht hadden boven de wijngaarden en bovenop het mooie standbeeld konden bewonderen. Fris maar zonnig weertje!

Het avondmaal in het hotel sloot deze mooie dag af, een typisch streekgerechtenmenu wachtte ons :

Rheingauer Kräutterrrahmsuppchen.( met allemaal plaatselijke tuinkruiden)

*

Himmel und Erde. (zwarte pens met een fluwelig pureetje)*

Rheinischer sauerbraten met salzkartoffeln und Apfelmus (rosbiefbereiding in wijnmarinade)

*

Weinschaumcreme vom Rüdesheimer Riesling.Allemaal even lekker! Opnieuw met bijpassende wijnen.

Dag 3 zaterdag 9 april 2016 startte iets vroeger , want onze boottocht vertrok rond 9.15 u., tegen dan moesten we ontbijten, uitchecken uit het hotel en aan de kade klaarstaan.

Rond 9.30 u. begon onze 2 uur durende rondvaart op de Rijn op een prachtig binnenschip met 600 plaatsen aan boord. Lekker genieten van het uitzicht op de verschillende wijnbergen. Opnieuw was een fris zonnetje van de partij!

Daarna werden we verwacht in het tweede wijnhuis dat we wilden bezoeken.

De trip van de boot naar het wijnhuis was te voet en bleek toch iets verder dan voorzien, maar al bij al geraakten we op onze bestemming.

WEINGUT PHILIPPS MÜHLE

Weingut Philipps-Mühle
Gründelbach 49
56329 St. Goar

waar we ontvangen werden door Thomas Phillips, één van de huidige wijnboeren van dit domein dat hij samen met zijn broer Martin runt.

Hij legt ons uit dat dit oorspronkelijk een maalderij was, vandaar de naar MUEHLE , die de plaatselijke bakkers voorzag van het nodige meel en bloem om te kunnen bakken.

Intussen werd op louter hobbygewijs ook wijn verbouwd.

Door de industrialisering verdwenen (zoals bij ons) de meeste artisanale bakkerijen, zodat de molen niet langer voldoende rendement kon opbrengen om economisch te overleven.

De nog aanwezige watermolen werd gerestaureerd, maar is enkel een toeristisch aspect, dat blijkbaar toch wat electriciteit oplevert.

Na 750 jaar werd met het graanmalen gestopt en de wijnbouw werd professioneel.

Thomas volgde oorspronkelijk een Horecaopleiding, die hij later vervolledigde met een opleiding tot wijngaardenier en oenoloog, waarvan hij in 2008 het diploma behaalde.

Zijn jongere broer Martin volgde dezelfde schoolcarrière.

Beide broers hebben een duidelijke verdeling in het wijnbedrijf:

Martin is meer de keldermeester, gezamelijk leiden ze de activiteiten in de wijngaard en Thomas is meer de man van de verkoop, promotie, marketing.

De 5 ha grote wijngaard, grotendeels op Devonschieferondergrond, zijn voor 90 % met Riesling en 10 % met Müller-Thurgau beplant. Deze stenige ondergrond geeft als voordeel dat overdag de stenen de warmte van de zon opnemen, om die ’s nachts af te geven aan de wijnrank.

Momenteel verbouwen zij enkel witte wijnsoorten.

Er worden jaarlijks 25.000 flessen gebotteld op het domein.

De blauwe druiven die ze gebruiken om hun gamma aan te vullen, worden aangekocht.

Dit heeft ook een geschiedkundige achtergrond: tot in 1970 was het in die regio niet toegelaten om blauwe druiven te telen en te oogsten.

Tegen alle trends in zoeken zij om in de komende jaren opnieuw oude wijngebieden te cultiveren om de traditie en vroegere regionale kwaliteiten opnieuw op te bouwen en te bewaren. Het is ook de intentie van de eigenaars om nog meer uit te breiden met beplantingen op wijnbergen in de omtrek.

( circa 2 à 3 ha erbij).

Technisch willen zij met kwalitatieve handenarbeid, gecombineerd met de nieuwste mechanische plukmachines die steile hoogtes aankunnen in de wijngaard en ook in de kelders nog betere resultaten te behalen. Zo zullen er opnieuw karakteristieke , minerale en fruitige aroma’s ontwikkeld worden in de wijn. Er worden geen insecticiden gebruikt o.a. door de groene begroeiing tussen de wijnranken te laten staan.

De bouw van een nieuwe ruimere kelder dringt zich op, omdat de huidige veel te krap is en onvoldoende plaats biedt.

De degustatie was een combinatie wijnproeven en genieten van een rijkelijk gevulde charcuterie- en kaastafel, typische maaltijd voor de wijnbouwers. We proefden

Bij het binnenkomen de Riesling Sekt brut 2014 van zeer goede kwaliteit, deze wordt echter niet ter plaatse bereid, maar bij een klein wijnhuis in de buurt, dat zich specialiseert in de „sekt“ bereiding.

1* wijn : 2014 Loreley Spätburgunder blanc de noir trocken, speels, zomers, fris.

2*wijn : 2014 Steilhang Riesling trocken, hun basiswijn, lekker product, all round bij voeding.

3*wijn : 2014 St. Goarer Burg Rheinfelds Riesling trocken, een wijn die een mix is van verschillende cuves.

4*wijn : 2013St. Goarer Frohwingert Riesling trocken. Komt van hoger gelegen druiven, puur op selectie, 50 jaar oude ranken, zeer rijk aroma en wordt steeds pas nà een jaar, later dan de oogst, op de markt gebracht. Kan 10 jaar bewaren en past zelfs als vervanger van rode wijn bij vb. wildschotels.

5*wijn : 2014 Steilhang Riesling halbtrocken, een wijntje dat vooral door de inheemse bevolking gesmaakt wordt, is verrassend lekker als halbtrocken, heeft slechts 16gr restsuiker, een aanbeveler!

6*wijn : 2014 St. Goarer Burg Rheinfels Riesling halbtrocken, minerale toetsen, 14 gr restsuiker.

7*wijn: St. Goarer Ameisenberg Riesling, is de zoetste wijn een Auslese, geteeld van 60 jaar oude stokken, past zeer goed bij kaas en rijke voorgerechten als foie gras e.d. , wel de duurste.

Wat hier op viel was de hoge kwaliteit van de verschillende wijnen ; nieuwe stijl Duitse wijn, compleet afstappen van overdreven zoete wijnen zonder structuur. Elegant, stijlvol en lekker.

Een aanrader! Evenals in het eerste wijnhuis, kregen onze gastheren ook hier ons traditioneel schild van de vereniging aangeboden!

Na de nodige inkopen, reden we naar het centrum van St. Goar, om nog een terrasje te doen, een beetje te shoppen, 16.00 u. afspraak aan de bus om onze terugreis te kunnen aanvatten.

Jhonny bracht ons allen veilig en op een deftig uur terug, een meevaller met het verkeer zonder files zorgde voor een een mooi einde aan deze leuke reis.

Dank aan vooral Pascal, die opnieuw van deze uitstap een topper maakte en alle deelnemers voor het leuke gezelschap en de het naleven van de afspraken.Lucien de Groote.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina