El camino de Santiago abre España De pelgrimsroute naar Santiago is de sleutel tot Spanje: de weg, de pelgrim, SantiagoDovnload 4.9 Kb.
Datum28.08.2016
Grootte4.9 Kb.
Leids Instituut voor Godsdienstwetenschappen en Remonstrants Seminarium en Studium Generale Universiteit Leiden organiseren op woensdag 7 december 2011:

El camino de Santiago abre España

De pelgrimsroute naar Santiago is de sleutel tot Spanje:

de weg, de pelgrim, Santiago

door dr. Mireille Madou

De belangstelling voor de eeuwenoude pelgrimsroute naar Santiago de Compostela groeit nog steeds. Mireille Madou (Brugge 1931) introduceerde in Leiden de kunst van de Spaanse middeleeuwen, waar zij van 1976 tot 1992 als docente Kunstgeschiedenis van de Middeleeuwen verbonden was aan de toenmalige vakgroep Kunstgeschiedenis, Haar onderzoeksgebied besloeg de heiligeniconografie, de geschiedenis van het middeleeuwse kostuum en de camino de Santiago. Voor velen die destijds die colleges volgden betekende dat een levenslange fascinatie voor een tot dan toe vrijwel onbekend terrein – letterlijk en figuurlijk. Met haar enthousiaste en enthousiasmerende manier van doceren bracht Mireille Madou haar eigen passie over op haar studenten. Er werd verder gekeken dan alleen naar de beeldende kunsten: de studenten en de vele toehoorders werden op de vroege maandag- en woensdagochtend steevast verwelkomd met contemporaine Spaanse muziek. Op het bord, in dat typisch zwierige, on-Nederlandse handschrift, stond al een literatuurlijst: niet alleen bronnen en secundaire literatuur, maar ook romans en dichtbundels. De vele excursies, waarbij eten en drinken als vanzelfsprekend onderdeel uitmaakten van het didactische programma, zijn welhaast legendarisch – om in de termen van de middeleeuwen en van Santiago te vervallen.

Mireille Madou was een van de oprichters van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob, dat dit jaar het 25-jarig bestaan viert. Aanleiding om in Museum Catharijneconvent (Utrecht) voor een tentoonstelling: Pelgrims. Onderweg naar Santiago de Compostela (te zien tot 26 februari 2012). Jubileum en tentoonstelling waren aanleiding om Mireille Madou uit te nodigen om nog eens voor Leids publiek te spreken.Plaats: Klein Auditorium, Academiegebouw, Rapenburg 73, Leiden
Tijd: zaal open vanaf 15.00 uur – aanvang lezing 15.30 uur

Aansluitend een borrel in “De beeldenzaal” van het Academiegebouw.Aanmelden: Wegens te verwachten belangstelling is aanmelden vooraf noodzakelijk. Vóór 21 november via j.e.molenaar@sea.leidenuniv.nl ; u ontvangt geen bevestiging.

Organisatie:

Marijke Tolsma - Remonstrants Seminarium - 071 5415900Josette Molenaar - Studium Generale - 071 5277295 / 06 27327712De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina