Elke (17) trekt met haar accordeon naar Zweden Met haar accordeon gaat Elke De Meester (17) vanaf morgen knäckebröd smeren en musiceren in Zweden. Waarom? Gewoon omdat ze de winnares is van de Music Live 2005 van Jeugd en Muziek VlaanderenDovnload 6.62 Kb.
Datum27.09.2016
Grootte6.62 Kb.Elke (17) trekt met haar accordeon naar Zweden

Met haar accordeon gaat Elke De Meester (17) vanaf morgen knäckebröd smeren en musiceren in Zweden. Waarom? Gewoon omdat ze de winnares is van de Music Live 2005 van Jeugd en Muziek Vlaanderen. De jongeren- en professionele jury gunden haar een tripje Östersund. Daar mag ze op het festival Musik Direkt alle Zweden in vervoering brengen. In haar eentje, met haar geliefde accordeon. Je moet maar durven

E lke, zeg niet dat je accordeon bent beginnen spelen omdat je vader het speelde en je maar wat moest doen?

,,Nee, absoluut niet. Ik keek op mijn zesde naar de tekenfilm Pinokkio en Gepetto, de man die de houten marionet maakte, speelde accordeon. Ik zat toen zo gefascineerd te kijken naar die man en die knopjes. Ik was er helemaal weg van. Die knopjes hé Ik heb daar altijd iets mee gehad"

Kon je al een accordeon vasthouden op je zesde?

,, Je had zo'n miniaccordeon en dat ging wel. Op mijn vijfde speelde ik een beetje orgel en dat was wel grappig: ik kon niet eens aan de pedalen onderaan het orgel, dus stond ik maar rechtstaand te spelen, met mijn neus juist boven het klavier. Die miniaccordeon was daarmee vergeleken toch handiger."Hoeveel weegt zo'n ding eigenlijk?

,,Ik heb nu een 'normale' accordeon voor volwassenen. Die weegt toch vijftien kilo en dat is best zwaar. Eigenlijk kan ik daar maar vijftien minuten mee rechtstaan anders krijg ik pijn in mijn nek. Ik ga nu naar de fitness om wat spieren bij te kweken en de kinesist moet geregeld alles losmaken."Iets voor oudjes

Zoveel overgave voor een accordeon! Dat is toch iets voor oudjes?

,,Niks van. Vele mensen denken dat een accordeon alleen maar hoempapa-muziek is, maar je kan zoveel meer. Ik speel folk, klassiek, de tango.. van alles: van Mia van Gorky tot Vivaldi en Piazzolla. Bij het kampvuur Chiroliedjes spelen is ook leuk. Accordeon is meer dan kermismuziek. Maar voor alle duidelijkheid: ik speel ook graag voor oudere mensen in een rusthuis bijvoorbeeld." (Haar vader roept in de verte: in een rusthuis spelen is natuurlijk fijn, sommige mensen horen daar toch niet meer zo goed)Wanneer was je eerste wedstrijd?

,,In 2000 had je de wedstrijd 'Jong Tenuto', een wedstrijd voor jong muzikaal talent. Ik was toen heel zenuwachtig. Die knopjes van een accordeon liggen heel dicht bij elkaar en als je een beetje zweet dan kunnen je vingers er nog wel eens afschuiven. Wel, dat gebeurde toen en ik was echt ontgoocheld. Maar in 2002 deed ik nog eens mee en toen ging het al veel beter: ik zat in de finale."Ben je altijd zo zenuwachtig?

,, Ja, ik heb echt last van zenuwen. Voor de wedstrijd van Music Live was ik misselijk en moest ik zelfs overgeven. Maar het viel dus achteraf goed mee. Ik bracht mijn klassieke stukjes Vivaldi en Piazzolla. Thomas Vanderveken van Studio Brussel zei zelfs dat ik ,,de enige vrouw was die een zaal vol jongeren kon bekoren''. En dat is eigenlijk mijn ultieme droom: mensen bekoren met mijn muziek. De zenuwen neem ik er dan maar bij!"Sterkte met de zenuwen in Zweden, breng ze daar in bekoring en verlos hen van het kwade! Lotte DEBROUWERE

04/05/2005 
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina