Enkele nuttige wenken bij het snoeien van struiken en bomen speciaal voor groot en kleinfruit DoelDovnload 12.56 Kb.
Datum23.08.2016
Grootte12.56 Kb.
Enkele nuttige wenken bij het snoeien van struiken en bomen

speciaal voor groot - en kleinfruit

Doel:

Gezond gewas. Licht en lucht geven door te zorgen voor dat het ‘hart’ open blijft. Door goede snoei kunnen we het gewas jong houden. Resultaat: bloei en vruchtopbrengst.Regels:

Gebruik goed en scherp gereedschap. Houdt zagen en scharen vet. Als je veel fruitbomen achter elkaar moet snoeien is het goed om je schaar te ontsmetten met verdunde spiritus op een lap. Hiermee voorkom je het overbrengen van besmette ziekten. Voorkom grote snoeiwonden en zorg dat de wondsnede glad is. Veiligheid voor jezelf is belangrijkste!.


Snoeimethode:

Snoei op die manier dat er geen stompen achterblijven op stam of hoofdtak ,zgn. ‘kapstokken’. Inkorten top van vruchtbomen boven een kleinere zijtak. Afzagen zijtak van bomen niet vlak langs de stam maar achter de verdikte aanzet (‘snor’). Ook geen twijgen halverwege inkorten maar net boven een knop.


Wat snoeien we af?

Dode , oude en zieke takken. Gebroken en kruisende, schurende takken. Dubbele top bij bomen. Waterlot. Takken te laag bij de grond.

Snoei niet te veel ineens! Niet meer dan 20% of 1/5 deel weghalen om uitputting , maar juist ook om te harde groei en waterloten te voorkomen.
Wanneer?

Druif en kiwi vanaf eind november tot begin januari. Dit vanwege de sterke sapstroom, waardoor ze doodbloeden . Ook de noot heeft sterke sapstroom. Die snoeien in september.

Appel , peer , aalbessen en kruisbessen in de winter tot begin maart. Steenvruchten: Kersen , pruim, perzik, en abrikoos na de pluk in verband met kans op loodglansinfectie (De andere bessen: zie verder).
Vruchtbomen: appel en peer:

Waterlot helemaal af in maart of zomer. Zorg dat de kroon open blijft, ‘dat je een pet er door kunt gooien’. Hele oude en zwakke takken, etc. verwijderen. Zo nodig top inkorten (zie boven). Te lange zijtakken inkorten net voor een naar beneden groeiende jonge zijtak. Dubbele top en steile takken in binnenkant afsnoeien. Denk aan: niet teveel ineens.


Vruchtbomen of -struiken: perzik en abrikoos:

Takken waaraan de vruchten gezeten hebben weg, net boven een nieuwe scheut. Zo nodig te veel aan takken weghalen, liever elk jaar wat.


Vruchtbomen: pruimen:

Na de pluk en/ of net voor de bloei. De slechte takken en zo nodig takken om de kroon open te houden voor licht. Liever elk jaar wat. Waterlot weg.


Vruchtbomen: Zoete Kersen:

Slechte takken en zo nodig takken om de kroon open te houden voor licht, liever elk jaar wat. Inkorten hoofdtak indien nodig , ter voorkoming dat de boom te hoog wordt.Vrucht bomen of –struiken: Zure kers of morel:

Zorg voor zo veel mogelijk jong hout. Hieraan komen de vruchten. Na de pluk de afgedragen takken wegsnoeien, vlak voor het nieuwe hout. Lange, dunne takken inkorten want die zijn te slap en gaan hangen.


Bessen:

Braam (Loganbes en Japanse wijnbes):

Draagt vruchten op het hout dat het jaar daarvoor is gevormd. Snoei na de pluk alle takken die vruchten hebben gedragen tot de grond toe weg en spaar de jonge, dikke en sterke twijgen.

Stel dat er bijna geen jonge twijgen zijn dan mag je de oudere tak afknippen juist boven een nieuwe scheut , die het laagst bij de grond zit. Waaiervormig aanbinden!
Kruisbes:

Draag de mooiste vruchten op het hout dat het jaar daarvoor is gevormd en enkele vruchten op het iets oudere hout. Zorg dat de struik flink open is van binnen. Haal oude, afgedragen takken weg en dun eenjarig hout. Handhaaf de sterke eenjarige takken. Handhaaf 3 , maximaal 4 hoofdtakken per struik. Snoei takken die lager dan 30 cm boven de grond zitten weg. Begin zomer toppen (schimmel).


Aalbes: rode en witte bes:

Draagt vruchten op 2 jarige en oudere zijtakken. Alleen een enkele oude tak (donkere,schilferende bast) helemaal weghalen, zodat er nieuwe flinke grondscheuten gevormd worden. Handhaaf 3, maximaal 5 takken per struik. Snoei takken die lager dan 30 cm boven de grond zitten weg.(Bij soorten zoals ‘Jonkheer van Tets’en ‘Stanza’ mogen de jonge twijgen ingekort worden, net boven het oudere hout (je ziet een kransje van knoppen). Bij de andere soorten twijgen niet inkorten).
Aalbes: zwarte bes:

Deze draag het beste op goed ontwikkeld, eenjarig hout. Daarom regelmatig oudere takken , ouder dan 3 jaar, helemaal wegsnoeien zodat er nieuwe grondscheuten gevormd worden. Ook andere, oude takken inkorten, net boven een stevige, eenjarige tak. Handhaaf maximaal 5 hoofdtakken per struik.


Blauwe bes en bosbes:

Groeien traag. Weinig of niet snoeien. Bij oudere struiken het vruchthout dat aan de hoofdtak zit iets dunnen. Een oude hoofdtak vervangen door een nieuwe, flinke hoofdscheut. Zuren boden!


Framboos: zomerframboos:

Het beste aan een frame van draad of hout te telen. Eerst moeten er stevige grondscheuten groeien en het jaar daarop in de zomer komen daaraan de vruchten. Snoei na de pluk daarom al het hout dat vruchten heeft gedragen helemaal weg. Gezonde en dikke grondscheuten handhaven 6 tot 8 stuks per meter. Alleen in maart mogen de stengels getopt worden tot de bovenste draad.Framboos: herfstframboos:

Het beste aan een frame van draad of hout te telen. Geeft vruchten in het najaar aan stengels die in het zelfde jaar zijn gegroeid , dus de 1-jarige stengels. Na de oogst worden alle stengels afgesnoeid.

In het voorjaar zijn er weer nieuwe. Houdt per meter 10 tot 12 stevige stengels aan. Toppen zie boven.(Als je niet zeker bent welke framboos je hebt dan kunnen de stengels na de oogst af gesnoeid worden maar houdt dan alleen de dikste stengels, aantal zie boven).
Druif

Het jonge hout op de gesteltakken of zijtakken afknippen tot 2 knoppen boven de gesteltakken of zijtakken . Laat een stukje van 1 cm boven de knop staan (wegens invriezen) . Zwakke, oude , afgedragen zijtakken weghalen voor ruimte en lucht. In zomer moeten de dieven in de oksels van bladeren weggehaald worden. Twijgen in de zomer inkorten op ong. 8 bladen na de tros. Houdt maximaal 2 mooie trossen per tak! Dan heb je mooie trossen en grotere vruchten.


Februari 2015 Josien Segers.
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina