Enkele vragen ivm visvijver, aalscholvers en opblaaskrolodillenDovnload 11.5 Kb.
Datum23.08.2016
Grootte11.5 Kb.
GR 26/01/2016 pt 17: “enkele vragen ivm visvijver, aalscholvers en opblaaskrolodillen”  1. Laat mij vooraf 2 zaken duidelijk maken :

    1. Alle cijfers die ik hier gebruik komen uit mails van de secretaris en de financieel beheerder, dus daarop vitten heeft geen zin,

    2. Ook wij vinden dat een mooie en goed onderhouden vijver in het centrum van de gemeente zeker een meerwaarde betekent.

Vissen is een volkssport en vele zelzatenaren zijn dan ook verwoede vissers. 103 zelzatenaren hebben een jaargunning, en daarnaast ook 49 jaarvergunningen voor niet-inwoners.

Maar de manier waarop de BGM Zelzate weer in het nieuws brengt is ahw een aanloop naar carnaval: opblaaskrokodillen om aalscholvers af te schrikken ! Je houdt het niet voor mogelijk !


De BGM centraliseert de 12 à 14 belangrijkste bevoegdheden in de gemeente, maar blijkbaar klust hij tegenwoordig ook bij als schepen van toerisme : in het park, pal achter het gemeentehuis een visvijver met opblaaskrokodillen, dolfijntjes, fluo uiltjes, een zwarte zwaan : voorwaar : je zou denken dat dit bedoeld is voor een pretpark voor kinderen in de zomervakantie.
Helaas was het bedoeld om vissende aalscholvers af te schrikken.
Op de eigen fb pagina van de BGM is er dan ook iemand die de bedenking maakt “

Om zo'n oplossing te bedenken moet je blijkbaar (ook) niet gestudeerd hebben

Wie had in godsnaam kunnen denken dat dit een oplossing zou zijn?
  1. Op zich zijn die opblaasdieren niet zo’n grote uitgave : zo’n 74 €. Maar het moest wel worden geplaatst met gewichten door de gemeentelijke technische dienst. Hoeveel uren daar reeds in zijn besteed kon ik nog niet vernemen.

Herinner je het hoge onkruid op het kerkhof : dat was ook omdat personeel was opgevorderd voor de wedstrijd op de visvijver.

En al die problemen met voetpaden, achterstallig onderhoud van het groen, wegens de inkrimping van personeel.

Maar de visvijver gaat voor: het is een keuze, en het is belangrijk dat de bevolking weet dat de burgemeester daarvoor telkens personeel opvordert, wanneer het hem uitkomt. De rest van het werk moet dan wijken.


  1. Je weet toch automatisch, dat in een visvijver, aansluitend op het Kanaal, en op een boogscheut van Canisvliet verwijderd, dat je massaal vogels aantrekt die zich voeden met vis !

In de krant las ik dat de BGM iemand persoonlijk een GAS boete heeft gegeven voor … het voederen met stukjes brood van 3 eendjes op een weide.

Welke gigantische GAS boete zou de BGM dan moeten krijgen, om 1,3 ton vis te voederen in een vijver met aalscholvers?


  1. Maar na het geklungel met de opblaasdieren wil de BGM blijkbaar in een hogere versnelling schakelen: hij wil de aalscholvers verdelgen.

Hij heeft op 7 januari overleg gepleegd met de minister van milieu Schauvliege om …. Aalscholvers , een beschermde diersoort “tijdelijk” vogelvrij te verklaren.

Zijn motivatie : “Het is duidelijk dat we hier met een overpopulatie zitten die problemen geeft voor de vele visclubs en sportvissers”
Het is natuurlijk de vraag of er geen overpopulatie aan vis is,

Iedereen weet toch, dat die vogels afkomen op vis:


Uit onze vragen leerden we dat er zo maar even … 1375 kg vis in de vijver is geplaatst ! (snoeken, blankvoorn en Brasem.)

Zo lokt ge aalscholvers ! Dat is een gedekte tafel voor de aalscholvers !


Kostprijs : 4380 €!

Voor een kerstmaaltijd voor Lichtpunt was geen geld , hoewel het slechts om 1200 € ging. Maar voor de visvijver, ter eer en glorie van de burgemeester, mag het iets meer kosten : 4380 € op kosten van de gemeente + de vele tientallen uren werk van het technisch personeel.
  1. En tegelijk weet je toch ook met zekerheid, dat de aalscholvers die worden uitgeschakeld in een mum van tijd zullen worden vervangen door andere uit Canisvliet.

Zelzate kent naast vele vissers, ook vele dierenliefhebbers, dus het is toch maar de vraag of zulke tijdelijke opheffing van de bescherming van aalscholvers een draagvlak heeft, en verenigbaar is met de wet op het dierenwelzijn.
  1. In onze nieuwsbrief schreven we dat Zelzate steeds meer bestuurd wordt als de NV Bruggeman: ook de visvijver is daar een goed voorbeeld van.

De legislatuur is halfweg, en behalve besparen en afbouw van dienstverlening, hogere belastingen voor huisvuil, nog verdere besparingen in het vooruitzicht: meer kan deze coalitie niet voorleggen;


In de tevredenheidsenquête van het nieuwsblad bengelt Zelzate opnieuw aan de staart met 6.5 op 10 “hoe graag woont u in uw gemeente en 5.2 /10 “hoe fier bent u op uw gemeente.”
Die cijfers gaat ge niet omhoog krijgen met 1.3 ton vis op de visvijver : de bevolking wacht op een beleid waar de bevolking beter van wordt.
Tot slot wil ik nogmaals vragen dat 3500 € wordt voorzien in het budget voor 2016 voor een kerstfeest voor lichtpunt.
Namens de PVDA
 

Dirk GoemaereGSM 0478/24 55 96

goemaere.dirk@skynet.be

 De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina