Erfgoedwandeling van 26 juni 2010, Bevingen-StratenDovnload 7.48 Kb.
Datum26.08.2016
Grootte7.48 Kb.
Erfgoedwandeling van 26 juni 2010, Bevingen-Straten
Met een veertigtal geïnteresseerden begonnen we aan een tochtje in Bevingen en Straten.

Eerst bekeken we de kerk. Deze werd gebouwd in 1932, maar op deze plaats hebben altijd gebedshuizen gestaan sinds de abten heer en meester waren in deze streek.

De patroonheilige van de kerk is Sint Lambertus, boven het portaal staan 3 stenen beelden: Sint Lambertus, Sint Isidorus en Sint Trudo.

Binnenin is er niet zoveel te zien, deze kerk bezit geen antieke beelden, er is wel een Clerinxorgel.

Dan vertelde de gids over een kapel die op de steenweg staat en gebouwd werd door de Duitse bezetters tijdens WO II. Op het vliegveld staat een verwaarloosd kasteel, kasteel Rochendaal.

We staken de drukke steenweg over naar Straten.

Op één van de hellingen worden druiven geteeld, vooral pinot gris en auxerrois. Deze plaats was al in de 12de eeuw begroeid met druiven (abdij).

Dan wandelden we naar het wachtbekken op de Cicindria. Dit wachtbekken werkt met een soort sluizen, een systeem dat het gebied onder water laten lopen bij hevige regenval.

Via holle wegen kwamen we aan de winning van Straeten uit 1559.

Deze is eigendom van de familie Engelbosh. Wij kennen ze als overnachtingplaats van Lodewijk XIV in 1675.

Momenteel restaureert men deze hoeve om ze als paardenhotel uit te baten.

Tegenover de hoeve, midden in het veld zou het vroegere klooster van de Benedictinessen gestaan hebben. In de 13de eeuw brandde het af en werden de zusters verspreid opgevangen. Enkelen stichtten daarna het klooster van Terbeek.

Even verder stond een molen op de Cicindria. Hier zouden de zusters in een keldertje de wol hebben gewassen, alvorens hem te verwerken tot laken.

Daarna keerden we op onze stappen terug en gingen langs de andere oever van het wachtbekken terug naar de kerk voor een fris drankje.


Claire Vandersmissen

 

 
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina