Erik Hagoort (1962)Dovnload 70.34 Kb.
Datum25.07.2016
Grootte70.34 Kb.

Erik Hagoort (1962)
Ontmoeten is zowel vorm als onderwerp van Erik Hagoort's praktijk. Na zijn studie theologie (drs., UvA, 1989, met als specialisaties filosofische ethiek en sociaal werk) begon hij vanaf het midden van de jaren 1990 over hedendaagse kunst te schrijven, met name over ethiek van sociale kunstpraktijken, o.a. voor de Volkskrant en Metropolis M. Schrijven over deze praktijken leidde tot deelnemen aan die praktijken. Deelnemen leidde tot initiëren en vervolgens tot een eigen praktijk van ontmoetende kunst.
Erik Hagoort is sinds 2006 docent van de master beeldende kunst van St. Joost Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch/ Breda, en werkt (2014-2015) aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen (KASKA) aan het zijn onderzoek 'Ontmoetingen hernemen; aandacht voor asymmetrie'. Sinds september 2015 werkt hij bij KASKA ook als docent onderzoeksmethodiek (BA3).
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Aanstellingen

- Gastprofessor onderzoeksmethodiek BA3, Koninklijke Academie Schone Kunsten, Antwerpen (22-9-2015 – 20-9-2016)

- Onderzoeksmedewerker Koninklijke Academie Schone Kunsten, Antwerpen (1-1-2014 – 30-06-2017)

- Docent master beeldende kunst Academie Kunst en Vormgeving St. Joost, sinds 1-12-2006.

- Onderzoeksmedewerker Lectoraat beeldende kunst Academie Kunst en Vormgeving St. Joost, 1 februari 2016 – 31 januari 2017.

- Onderzoeksmedewerker Lectoraat beeldende kunst Academie Kunst en Vormgeving St. Joost, 1 februari 2009 - 30 november 2011.

- TransArtists, Amsterdam, 2001 – 2015.

- Commissielid Stimuleringssubsidies, Fonds BKVB, Amsterdam, 1999-2002.

- De Volkskrant, Redactie beeldende kunst, Amsterdam, november 1997 - december 2000.

- Gastonderzoeker leerstoelgroep Systematische Theologie, Theologie en Religiestudies van de faculteit Geesteswetenschappen, Universiteit van Amsterdam, 1996-2001.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Toekenningen

- BOF-onderzoeksproject Ontmoetingen hernemen, Koninklijke Academie Schone Kunsten, Antwerpen (1-1-2014 - 31-12-2015).

- Bemiddelaarssubsidie Fonds Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst (tegenwoordig Mondriaan Fonds), Art & Reciprocity, in het kader van Mutualisms, Chicago, september 2011 - januari 2013.

- Bemiddelaarssubsidie Fonds Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst (tegenwoordig Mondriaan Fonds), INERTIA 1 & 2, Rusland & Nederland, 2006-2008.

- beurs Essay 1, Goede bedoelingen. Over het beoordelen van ontmoetingskunst. In opdracht van het Fonds Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst (tegenwoordig Mondriaan Fonds), 2003-2005.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Werken & projecten
Symprovisatie: “Ik weet niet wat jij gaat zeggen”/ “I don't know what your are going to say”.

23-29 augustus 2015, Middelheim Museum Park, Antwerpen

Een symprovisatie in vier edities, als onderdeel van de zomeracademie “Mobile Autonomy. Exercises in Artists’ Self-Organisation”, curatoren Nico Dockx & Pascal Gielen.

Deelnemers:

Edition # 1/4: Stacy Brafield, Erik Hagoort, Friederike Landau, Marta Masiero, Jan-Willem van Rijnberk, Alice Sarmiento.

Edition # 2/4: Riet van Gerven, Erik Hagoort, Brecht Hermans, Laura Schippers, Maarten Spons, Reinaart Vanhoe.

Edition # 3/4: Margot de Clerck, Maika Garnica, Erik Hagoort, Anaïs Leroy, Lore Schuerman, Hester van Tongerlo.

Edition # 4/4: Erik Hagoort, Marta Masiero, Maeve Rendle, Natalia Sorzano, Phoebe Walsh.


I didn't want to correct you because that is not polite”.

7-7-2015, Studio DOK, Amsterdam

“Qualities of Participation” zomeracademie WE LIVE HERE – An Academy, georganiseerd door de Theater Hogeschool Amsterdam in samenwerking met Julidans Festival en Studio DOK.

Conversatie-workshop met als motief: beleefdheid.


Symprovisatie “Hé, er zit iets op je gezicht.”

15-5-2015, atelier Erik Hagoort, Amsterdam, Nederland

Motief van deze symprovisatie: de alledaagse maar onontkoombare ervaring dat je in een ontmoeting jezelf niet van buitenaf kunt bekijken. Om jezelf te zien, is het nodig dat de ander jou ziet.

Deelnemers: Tudor Bratu, Ilse Bulhof, Emke Idema, Erik Hagoort, Bruno Listopad.


Masterclass “I See You Seeing Me”.

16-3-2015, Philadelphia, Verenigde Staten

Headlong Performance Institute

Een symprovisatie-in-beweging, georganiseerd met choreograaf David Brick, initiator en directeur van Headlong Performance Institute. In een besloten studio werkten we lopend, staand en liggend met het motief van wederkerigheid van kijken: “I See You Seeing Me”.

Deelnemers: David Brick, Erik Hagoort, Adriano Lalicata, Marta Masiero, Maud Oonk
Weef-ontmoeting

22-11-2014 – 1-12-2014, Sint-Petersburg, Rusland

Royal Academy of Fine Arts Antwerp & Natalya Vasílevna Gobelin Atelier.

Een ontmoeting maken door naar elkaar toe te weven. Dat was het motief van de weef-ontmoeting, die ik eind 2014 in Sint-Petersburg heb georganiseerd met het gobelin-atelier van Natalya Vasílevna en met deelnemers van de Antwerpse masterclass 'Latent Encounters' en het Open Urban Laboratory van Sint-Petersburg.


Symprovisatie over kunst en empathie. Een publieke repetitie, gevolgd door een besloten uitvoering.

5-11-2014, Sector 2337, Chicago, Verenigde Staten

Geen vragen stellen, geen antwoorden geven. Die twee condities gaven richting aan de symprovisatie over kunst en empathie, in kunstruimte Sector 2337 in Chicago. De repetitie was openbaar, de symprovisatie zelf vond zonder publiek en achter gesloten deuren. De geluidsopname van de symprovisatie is naderhand online geplaatst.

Deelnemers: Tricia Van Eck, Erik Hagoort, Kirsten Leenaars, Jason Pallas, Caroline Picard.


Symprovisatie: “What is good, is given back?” (after Lewis Hyde)

12-4-2014 – 14-4-2014, Tranzit, Boekarest, Roemenië

Zeven kunstenaars, curatoren en onderzoekers uit Georgië, Roemenië en Nederland verkenden de complexiteit van wederkerigheid in hun eigen praktijk. De verkenning werd afgesloten met een semi-publieke symprovisatie van een uur, waar 12 buurtbewoners, studenten beeldende kunst en betrokkenen bij Tranzit aanschoven en een bijdrage leverden.

Deelnemers: Data Chigholashvili, Raluca Croitoru, Erik Hagoort, Maud Oonk, Daniela Palimariu, Lorelinde Verhees, Raluca Voinea.


Symprovisatie: “Iets doen zonder daar iets voor terug te krijgen”/ “Doing something without expecting something in return”.

21-2-2014, Museum of Arte Util, Van Abbe Museum, EindhovenMotief van deze symprovisatie was het verlangen met kunst iets te doen voor een ander zonder dat die ander iets terug kan doen. Alle deelnemers aan deze symprovisatie deelden in dat verlangen. De symprovisatie vond plaats in besloten kring. Deelnemers: Garazi Ansa Arbelaitz, Nick Aikens, Robert Glas, Eleni Gogou, Erik Hagoort, Laurie Jo Reynolds.
Thee Ceremonie Circuit

23-4-2014 – 26-4-2014 april, CAC Brétigny, Frankrijk

Collectief werk met de masterclass 'Latente ontmoetingen', in het kader van het meerdaagse doctoraats-event van Nico Dockx in Brétigny. We ensceneerden een herneming van de klassieke Japanse theeceremonie in een circulaire vorm.
Symprovisatie: “Ending from Scratch”

17-4-2012 – 20-4-2012, ExtraCity, Antwerpen, in samenwerking met Nico Dockx.In duo's improviseren met eigen werk. Een vierdaags doorlopend evenement in ExtraCity in Antwerpen voor masterstudenten van St. Lucas, KASK, en AKV|St. Joost.


Art & Reciprocity Dinner Symposium at the Beach House
18-1-2012, The Beach House artist-in-residence Chicago

concept, uitvoering

Praten met de mond vol over kunst en wederkerigheid (naar Lori Waxman: “I Married an Artist: Tales of a Relational Critic”, in: Talking with Your Mouth Full (Chicago: Green Lantern Press, 2008).

Met Tricia van Eck, Mary Jane Jacob, Karsten Lund, Anne Elizabeth Moore, Abigail Satinsky, Lise Haller Baggesen, Kirsten Leenaars.
Mutualisms

9-9-2011 – 25-9-2011, Co-Prosperity Sphere, Chicago, Verenigde Staten

Op uitnodiging van curatoren Lise Haller Baggesen en Kirsten Leenaars.

Met dichter en uitgever Caroline Picard vormde ik een van de duo's die gevraagd waren om hedendaagse artistieke strategieën van gastvrije uitwisseling te onderzoeken en te ontplooien. Wij ontwikkelden een blog over kunst en wederkerigheid en organiseerden een symposiumdag van wederkerigheids-conversaties.Art & Reciprocity Symposium

11-9-2011, Co-Prosperity Sphere, Chicago, Verenigde StatenBlog Art & Reciprocity

http://artandreciprocity.wordpress.com


SpreekselReeks #6

9-4-2010, Extrapool, Nijmegen, met Ronald Saeijs.

15-4-2010, Van Abbe Museum, Eindhoven, met Nico Dockx

Grensoverschrijdende performances over kunst en cultuur, op uitnodiging van curatoren Danielle Lemaire en Lieke Wouters.


Cross-Identifying

10-9-2010, Rietveld Academie, Amsterdam

Een performance-improvisatie-conversatie met Sands Murray-Wassink.

Op uitnodiging van Sands Murray-Wassink, in het kader van Becoming Minority conferentie.


Trailerpark zomeracademie. Mobiele interventies in de publieke ruimte.

24-8-2009 – 28-8-2009, Kunstfort Vijfhuizen.

Concept, uitvoering en coördinatie zomeracademie in samenwerking met Holger Nickisch, ondersteund door het lectoraat kunst en publieke ruimte van de Rietveld Academie Amsterdam en SKOR, Amsterdam. Een week van theorievorming, workshops en interventies in de publieke ruimte.
The Observatory Project

7-1-2009 – 23-1-2009, Nordic Art School, Kokkola, Finland.


Een zevendaagse bivak van zeven duo's kunstenaars bij de politie, de kerk, het krantenconcern en het stadhuis van Kokkola. Een herneming van de figuur van de “Incidental Person” en de relationele tactieken van de Artist Placement Group uit de jaren 1970. Hoever strekt de verantwoordelijkheid van de gastheer voor de gast, en vice versa?

INERTIA II

5-9-2008 – 12-10-2008, Amsterdam, W139

Curator
Honingraat-tentoonstelling met Anatoli Osmolovsky, Pavel Pepperstein, Sergej Bugaev Afrika, Ivan Razumov, Gluklya & Tsaplya, Viktor Alimpiev, Vladimir Kustov, Iris Kensmil, Maarten Heijkamp, Fokke en Sukke (John Reid, Bastiaan Geleijnse en Jean-Marc van Tol), Albert van Westing, Sands Murray-Wassink, Irene Janze, Roos Theuws en George Korsmit.

Honingraat-symposium met: Tiers Bakker, Ilse Bulhof, Sjto Delat (Alexei Penzin, Gluklya & Tsaplya), Maarten Doorman, Geurt Imanse, Olesya Turkina, Viktor Mazin, Andrei Fomenko, Anatoli Osmolovsky ,Pavel Pepperstein, Philip Westbroek.

Gasthoofdredactie, HTV de IJsberg #75, INERTIE, september-oktober 2008.

Hoofd- en eindredactie boek INERTIE, editie KABINET, uitgave Freud's Dreams Museum, St. Petersburg, 2008, met auteurs Ilse Bulhof, Maarten Doorman, Erik Hagoort, Marli Huijer, Geurt Imanse, Olesya Turkina, Viktor Mazin, Andrei Fomenko, Anatoli Osmolovsky, Pavel Pepperstein.
Encounter in Public Space

16-2-2008 – 23-2-2008, Nordic Art School, Kokkola, Finland.

Improviserende ontmoetingen in de publieke ruimte.

Op uitnodiging van Jaana Erkila met studenten van de Nordic Art School, Kokkola.


INERTIA I

24-9-2006 – 24-10-2006, Sint-Petersburg, Rusland

In het kader van PRO ARTE festival 'Contemporary Art in the Traditional Museum

Curator


Tentoonstelling Inertia met: Voebe de Gruyter, Sands Murray-Wassink, Pavel Pepperstein, Ivan Razumov, Albert van Westing, Freud’s Dreams Museum.

Tentoonstelling Inertia met Kerim Ragimov, Irene Janze, Rijksmuseum Geschiedenis van St. Petersburg.

Tentoonstelling Inertia met Fokke & Sukke, Drukkerij Museum.
Symposium Inertia

24-9-2006 – 26-9-2006, Freud’s Dreams Museum

Een driedaags presentatie-event met Ilse Bulhof, Maarten Doorman, Geurt Imanse, Olesya Turkina, Viktor Mazin, Andrei Fomenko, Pavel Pepperstein, Erik Hagoort.
Publicatie Fokka & Sokka ne terjaioet nadezjdi / Fokke & Sukke weten niet van ophouden in het Russisch vertaald door Hans Boland en Alexei Purin, in samenwerking met het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds en het Nederlands Instituut St. Petersburg.
Grensgevallen Show, kunst en wetenschap competitie

Concept en organisatie, Marli Huijer, Irene Janze en Loet Hin

25-1-2001, Bonnefanten Museum Maastricht

Duo's, bestaande uit een kunstenaar en een filosoof, werd gevraagd een concept voor het publiek toegankelijk te maken, met als opdracht de grenzen van hun kunstenaarschap of filosofiebeoefening op te zoeken, en die zo ver mogelijk op te rekken zonder deze te laten vervagen.

Met o.a.: Guy Widdershoven, Suchan Kinoshita, Benoit Hermans, Petra Kaiser.
At Ease

1-1-2001 -15-6-2001, Museum Jan Cunen, Oss

Gastcurator, op uitnodiging van Nan Groot-Antink en Albert van Westing

Een ontmoeting van kunstwerken van intimiteit.


Grensgevallen Show, kunst en wetenschap competitie

Concept en organisatie, Marli Huijer, Irene Janze en Loet Hin

13-6-2000, Felix Meritis, Amsterdam

Duo's, bestaande uit een kunstenaar en een filosoof, werd gevraagd een concept voor het publiek toegankelijk te maken, met als opdracht de grenzen van hun kunstenaarschap of filosofiebeoefening op te zoeken, en die zo ver mogelijk op te rekken zonder deze te laten vervagen.

Met o.a. Paul van Tongeren, Samuel IJsseling, Joep Dohmen, Kuno Terwindt, Dick Tuinder, Gijs Müller.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Presentaties, lezingen (selectie)
Art, and Empathy, workshop in samenwerking met Kirsten Leenaars, in het kader van "A Lived Practice Symposium”, Sullivan Galleries, School of the Art Institute of Chicago, Chicago, 11-11-2014.

Reciprocity, Art, and Dana, “Gifts of Cooperation” masterclass, Käte Hamburger Kolleg, Centre for Global Cooperation Research van de Universität Duisburg-Essen, 21-9-2014 – 26-9-2014.

Anders dan wederkerig, ter gelegenheid van de boekpresentatie van Heimwee naar krijt van Bart Lodewijks, SMAK, Gent, 23-2-2014, Gent.

Reciprocity and its complexities, addressing the ethics of social art practice

Werkweek Moscow Curatorial Summer School, v-a-c foundation Moscow & State University of the Humanities, Moscow, 10-7-2013 – 21-7-2013.Pertaining Dissymmetry. Curatorial theories on Art Practices of Encounter

Conference Hospitality - Hosting Relations in Exhibitions, Hochschule für Grafik und Druckkunst/ Academy of Visual Arts, Leipzig, 13-14 December 2012.Receptive Reciprocity, Nordic Culture Point, Helsinki, 22-9-2011.

Lust en het goede leven, publieke ontmoeting met kunstenaar Hans Christiaan Klasema, Dag van de filosofie, Universiteit Tilburg, 26-4-2011.

Ontmoeting # 4 met Madelon Hooijkaas, in het kader van de reeks Ontmoetingen, Ketelfactory, Schiedam, 26-9-2010.

The Next Step; Community Arts in breder perspectief, University College, Utrecht, 30-6-2010.

Ronde tafel gesprek omtrent het mobiele projectbureau 'Optrek' in de Haagse Transvaal buurt, op uitnodiging van Sabrina Lindemann en Annechien Meier, Optrek Den Haag, 22-6-2009.The Incidental Person. Re-enacting Artists' Placements, Nordic Art School, Kokkola, Finland, 13-2-2009.

Ontmoetingskunst, Wallhouse, Groningen, met Jeanne van Heeswijk, Charles Esche en Hans Christiaan Klasema, Academie Minerva, 9-2-2008.

Judging the Art of Encounter, Studium Generale ‘Doing Good’, Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam, 1-3-2006.

Interactivity, referent bij Nicolas Bourriaud, Claire Bishop en Margriet Schavemaker, lezingenreeks Right About Now, Universiteit van Amsterdam/ Stedelijk Museum, 30-11-2005.

Judging Qualities of Relational Aesthetics, symposium Architecture of Interaction, Veemvloer, Amsterdam, 7-11-2005.

Ethiek en hedendaagse kunst, symposium Intermediale reflecties van de Dutch Aesthetics Federation, Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam, 30-9-2005

Luisteren. Filosofische visies op muziek en hedendaagse kunst, symposium Het eeuwige lichaam, Universiteitsmuseum, Utrecht, 11-12-2004.

Listening. Philosophical Visions on Music and Contemporary Art, Symposium Il corpo eterno, Nederlands Instituut, Rome, 2-7-2004.

Encounters between disciplines, ‘ThRu’ symposium, Lokaal 01, Breda, 13-9-2002.

Art and Existence, Studium Generale Universiteit van Amsterdam in samenwerking met dr. Marli Huijer, 5-6-2000.

Art and Ethics, Individual Religious Acts, De Begane Grond, Utrecht, 7 juli 1997.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gastdocent/ mentor

- Examinator DasArts (Master of Theatre, Amsterdam), Master Proof Project Emke Idema, februari 2014.

- Mentor van Ive Leemans bij Posthogeschool voor Podiumkunsten/ "a.pass" (advanced performance and scenography studies), Brussel, 2012-2013.

- Gastdocent Sandberg Instituut Masters Vormgeving, 10-12-2007.

- Gastdocent beeldende kunst 4e jaar, Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam, 4-6-2007.

- Gastdocent beeldende kunst 4e jaar, Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam, 14-5-2007.

- Gastdocent beeldende kunst 4e jaar, Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam, 1-3-2006.

- Gastdocent werkcollege ‘Engageert!’, AKV/ St. Joost/ Stedelijk Museum Den Bosch, 8-11-2005.

- Gastdocent virtual.academy.program, Academie St. Joost, Breda, 19-1-2000.

- Gastdocent virtual.academy.program, Academie St.Joost, Breda, 17-3-1999.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jury

- Juylid 'Horlait-Dapsens prijs', Koninklijke Academie Schone Kunsten Antwerpen, 23-6-2015.

- Jurylid 'Prijs Burgemeester Camille Huysmans' 2010, Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, Antwerpen, 2-12-2010.

- Lid van de commissie Individuele subsidies, Fonds BKVB, 1999 – 2002


Lidmaatschap

Kenniskring lectoraat beeldende kunst, AKV/ St. Joost,2009-2012

Levinaskring Nederland, 2011 - heden.

Bestuurslid Stichting Grensgevallen, 1999-2011.

AICA, Association Internationale des Critiques d’Art, 2001 - heden.

Nederlands Genootschap voor Esthetica (NGE), 2004 - heden.

Missing Links, Interdisciplinaire onderzoeksgroep ‘Art, Religion and Reality’, ASCA (Amsterdam School for Cultural Analysis) 1996 - 1999.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Publicaties (selectie)

“Symprovisation on Art and Empathy. Quotations from/ Thoughts after”, in: Nico Dockx & Pascal Gielen (eds.), Mobile Autonomy. Exercises in Artists’ Self-Organization, Valiz, Amsterdam, 2015, pp. 155-196.

“Pertaining Asymmetry” in: Beatrice von Bismarck (ed.), Hosting Hospitality, Cultures of the Curatorial serie (Berlin: Sternberg Press, verwacht eind 2015).

Vier boeken over sociale kunst: Nato Thompson, Pablo Helguera, Claire Bishop, Grant Kester, in: Metropolis M, (no. 2) 2013, pp. 26-27.

"Face to Face or Shoulder to Shoulder", "Great Friendship", "Complementarity"', in: Kirsten Leenaars, Lise Haller Baggesen (ed.), Proximity Magazine Chicago (no. 10), Autumn 2012, pp. 30-68.Autonomie en engagement. Jacques Rancière, Theodor Adorno, Dieter Lesage, Jeroen Boomgaard (Breda: Lectoraat beeldende kunst, Academie voor Kunst en Vormgeving St. Joost, 2012). Engelse vertaling door Janey Tucker: Autonomy and Commitment (Breda: Lectoraat beeldende kunst, Academie voor Kunst en Vormgeving St. Joost, 2012).

Ervaring en Beleving. Jean-Francois Lyotard, Nicolas Bourriaud, Claire Bishop, Grant Kester, Peggy Phelan, Bart Verschaffel, Jorinde Seijdel, Robert Pfaller (Breda: Lectoraat beeldende kunst, Academie voor Kunst en Vormgeving St. Joost, 2011).

"The Other", "Encounter", "Practice of Everyday Life", in: Viktor Misiano, Erik Hagoort (ed.), The Impossible Community, (Moscow: Moscow Museum of Modern Art - Maier Publishing, 2012).Being Able to Receive, op uitnodiging van Nico Dockx, (Cahier Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, Antwerpen, 2011).

"Die Scum Cigarettes", in: Margriet Kemper (red.), Objekt/ Affekt, (Den Bosch: Stedelijk Museum Den Bosch, 2010).

"Een houding van inertie. F.M. Dostojevski, Cornelis Verhoeven, Michel de Certeau", in : Erik Hagoort, Viktor Misiano, (red.), INERTIE (Sint- Petersburg: Skifia publishers, 2008), pp. 327-352.

"Fel tegen consensus. Het denken van Chantal Mouffe"/ "Dead against Consensus. The Thinking of Chantal Mouffe", in: Metropolis M (no.5) 2007.

"QS Serafijn, Joke Robaard, Reinier van Tweebeeke, Gijs Frieling", in: Atelier Rijksbouwmeester 2003-2006, (Den Haag: Rijksgebouwendienst 2007).

Goede bedoelingen. Over het beoordelen van ontmoetingskunst / Good Intentions. Judging the Art of Encounter. Fonds BKVB, Amsterdam, Augustus 2005, ISBN 90-7693614-5

Elke dag een anti-performance, De deugd van Wally Walter Stevens, in: Metropolis M (no.1) 2004.

"Luisteren"/ "Listening" in: Het eeuwige lichaam/ The Eternal Body (Budel: Damon uitgeverij, 2004) pp. 80-91.

'Veerkrachtige symbolen/ Enduring Symbols' in: Crossing Worlds - Woody van Amen, oeuvre-catalogus (Rotterdam: NAi uitgevers, 2003), pp. 209-224.
ThRu 2001-2003, Lokaal 01, Breda/ Antwerpen: tien ontmoetingen met kunst, kunstenaars en filosofen.

- Zijlmans & Hagoort, Erik Hagoort in gesprek met dr. Kitty Zijlmans, hoogleraar Kunstgeschiedenis Rijksuniversiteit Leiden, ThRu 1.01.

- Van den Braembussche & Hagoort, Erik Hagoort in gesprek met dr. Antoon van den Braembussche, hoogleraar filosofie, Erasmus Universiteit, Rotterdam, ThRu 2.01.

- Bulhof & Hagoort, Erik Hagoort in gesprek met dr. Ilse Bulhof, emeritus hoogleraar filosofie, Rijksuniversiteit Leiden, ThRu 3.01

- Van Gerwen & Hagoort, Erik Hagoort in gesprek met dr. Rob van Gerwen, ‘Huisfilosoof’ van het Centraal Museum Utrecht, ThRu 4.01

- Cobussen & Hagoort, Erik Hagoort in gesprek met dr. Marcel Cobussen, Universitair hoofddocent musicologie, Erasmus Universiteit, Rotterdam, ThRu 5.01.

- Kimmerle & Hagoort, Erik Hagoort in gesprek met dr. Heinz Kimmerle, emeritus hoogleraarinterculturele filosofie, ThRu 6.01.

- Pinxten & Hagoort, Erik Hagoort in gesprek met dr. Rik Pinxten, hoogleraar antropologie, Rijksuniversiteit Gent, België, ThRu 7.01.

- Drenth & Hagoort, Erik Hagoort in gesprek met dr. Marjolijn Drenth, docente literatuurwetenschappen en economie, Universiteit Utrecht, ThRu 8.01.

- Huijer & Hagoort, Erik Hagoort in gesprek met dr. Marli Huijer, Opzij leerstoel genderstudies, Universiteit Maastricht

- Zwart & Hagoort, Erik Hagoort in gesprek met Hub Zwart, hoogleraar Filosofie Faculteit natuurwetenschappen, wiskunde en informatica, Katholieke Universiteit Nijmegen, ThRu 10.01.
"Feelgood idealisme, recensie van Nice!", Rutger Pontzen, NAi Uitgevers 2001, in: Metropolis M (no.1) 2001.

"The Ethos of the Artificial Miracle" in: Jonneke Bekkenkamp et al. (ed.), Missing Links: Arts, Religion and Reality, Heyendaal Institut - Interdisziplinäre Forschungen zu Religion, Wissenschaft und Kultur (Münster-Hamburg-London: Lit Verlag, 2000).

“Een God en een pratende hamburger”/ "God and a Talking Hamburger", in: Cold Fusion, Rob Birza, Rotterdam: NAi uitgevers, 2000), p. 68-71.

"De esthetiek van opoffering, The Aesthetics of Deliverance" in: Marjet Derks, José Eijt en Marit Monteiro (red.) Sterven voor de wereld. Oefeningen in overgave (19e-20e eeuw) (Hilversum: Uitgeverij Verloren, 1997).

- "Negotiating Rapture : the Power of Art to Transform Lives", Chicago: University of Chicago Press 1996, in: Metropolis M (no.3) 1996.

- "The Experience of Vitality, A study of the Place of the Body in the Congregation of St. Louis, in the Netherlands (1928-1955)", in: Réligiologiques, Revue du Département des sciences religieuses de l'Université du Québec à Montréal, no. 12 (automne 1995) , pp. 243-255.

- "The Beauty of Kept Innocence. A moral philisophical investigation into the Aesthetics of Chastity during the 19th Century at the Congregation of St. Louis in Oudenbosch" in: Bulletin Vereniging voor Filosofie en Geneeskunde, no. 3 (1994) pp. 4-10.


De Volkskrant, meer dan 200 beschouwingen en interviews, november 1997 - december 2000.

Selectie:

- Ray Johnson: ontmoetingskunstenaar van het eerste uur, 28-9-2000.

- "In mijn kunst kan ik gaan en staan waar ik wil", Het werk van de Servische Milica Tomic, 26-6-2000.

- Leegte als hoorn des overvloeds, Over de morfoclasten in de hedendaagse kunst, Kunst & Cultuur, 23-4-1999

- Monahan’s performances op papier, 6-1-1999.

- Micha Klein springt slordig om met zijn talent, 8-10-1998.

- Waarneming dronken gevoerd, boek Erik Andriesse, 15-4-1998.

- Requiem voor een tijd die voorbij zal gaan, interview met fotograaf Boris Michailov, 27-6-1998.

- Tracey Emin vindt zichzelf boeiender dan kunst, 31-3-1998.- "Kunsthistoricus moet het heden vergeten, voor even", interview met John Gage, hoogleraar kunstgeschiedenis, Universiteit Cambridge, UK, 6-3-1998.
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina