Ervaringen deelnemersDovnload 23.79 Kb.
Datum22.07.2016
Grootte23.79 Kb.


Schrijvertje van Hein Koreman


Ervaringen deelnemers
‘Schrijven vanuit je hart’

Ervaringen deelnemers
Dat weldadige bestaat eruit dat ik ervaar, zie gebeuren dat mensen er liefdevoller door worden, voor zichzelf én naar anderen toe. Dat ze positiever en duidelijk met meer zin in het leven staan, dat ze weer met anderen willen delen. Mensen komen dichter bij zichzelf uit.
Ik ontdekte de beste therapie : mijn pen.
Je denkt dat je weet waar je over gaat schrijven en dan gaat het zomaar over iets heel anders. Je verrast jezelf zo! Het lijkt bedreigend als weggestopte dingen ineens uit je pen komen maar door erover te schrijven wordt het anders. Ik heb geleerd goed bij mezelf na te gaan wat er nog allemaal zit want het mag er best zijn.


Het werd heel luchtig gebracht, alles kon, niets moest. Het heeft me werkelijk op weg geholpen, ik heb goede tips gekregen om thuis te schrijven. Het schrijven kan je zó’n bevrijdend gevoel geven en ook wel stukjes eenzaamheid wegnemen. Hopelijk kunnen er meer ouderen van gaan genieten. Ook voor jezelf is het belangrijk in steviger staan.Het is een zeer oorspronkelijk concept, waardevol maar moeilijk uit te leggen.
Dat mijn hart zoveel kan vertellen waar ik van tevoren geen weet van had.
Schrijven vanuit je hart is een krachtige motor voor persoonlijk welbevinden. Het werkt zeer therapeutisch voor mij.
Jaren van verdriet en rouw kwamen in een positieve stroomversnelling.


Niks te bedreigend, juist licht en humoristisch. Als mensen toch eens durfden…, ach, ze zouden zoveel rijkdom krijgen. Wat is er waardevoller dan je hart te laten spreken? Je weet niet half wat er in je leeft! En harten vergelijk je niet, niemand was meer dan de ander, er was veiligheid en gelijkwaardigheid.Zo schrijven maakt me zelfbewuster. Het concept blijft me uitdagen en inspireren.
Een geweldig stuk veiligheid: dat ik kan schrijven zonder dat iemand het leest, dat ik het zelfs kan verscheuren terwijl het geschrevene toch z’n werk doet.


Je krijgt er een vriend bij, namelijk jezelf. Ik ervaar nu minder eenzaamheid. En ook meer vrede met mezelf. Dingen krijgen meer hun plaats. Er komt contact met je eigen wijsheid. Je kunt dingen afmaken, zo van “wat is nog belangrijk voor mij?” Ik aanvaard mijzelf en mijn leven beter.

In deze cursus heb ik ontzettend veel geleerd. Het op durven schrijven van wat ik ook blijk te zijn, hoe rot of mooi ook, heb ik als zeer positief ervaren. Zo positief dat ik mijn man erbij betrokken heb en wij ’t thuis zijn gaan doen. Door het groepsverband herken je dingen waarvan je dacht dat je er alleen mee zat. Het geeft je ’n bewuster leven, je gaat anders met je naasten om.


Onbeschaamd kan ik nu in de ik-vorm schrijven, kan ik mezelf beter zijn. Mijn persoonlijke kern wordt genaderd en ik kan openstaan voor wat er is.
Ik ben op het spoor gezet van spirituele verdieping die blijft voortgaan en blijft boeien. Het is spirituele kwaliteit van de bovenste plank.
Dit concept biedt ware levenskunst, ver boven het niveau van taaltrucjes uit. En er is verbazend veel creatieve aanpak in verwerkt.
Puur spiritueel en toch zo dicht op de huid van het alledaagse.
Schrijven vanuit mijn hart is fijnzinnig, gedetailleerd, merkwaardig zo concreet, het bevat geen oordelen en ik voel me er goed bij omdat het met mijn integriteit te maken heeft.
Ik ben er een stuk bewuster van geworden, van de positieve dingen in je leven. Het was helend.

Het heeft mij zeer ontroerd en het heeft mij geleerd om naar mijzelf te kijken.

Zeer positief. Verrassend. Je ontdekt iets bij jezelf. Daar heb ik nog nooit bij stilgestaan. Verdiepend. Ontwapenend. Als toch ook mannen eens de koudwatervrees zouden overwinnen! Hoe kortzichtig te denken dat het alleen voor vrouwen is!

Schrijven vanuit je hart is niet eenvoudig. Ik heb het ervaren als iets dat mooi is, iets om het leven positief te zien en er altijd mee bezig te blijven.Je draait niet rond in je eigen kringetje maar omdat de opdrachten steeds verrassend zijn, doorbreek je je eigen denken en daarmee stuit je soms op zaken waarvan je je niet bewust was. Door “gedachteloos” te schrijven raak je gevoelens aan. De vrijheid om te delen maakt dat je niet prestatiegericht bent of voor een ander schrijft. Je schrijft alleen voor jezelf.
Schrijven vanuit je hart” letterlijk nemen. De verbazing voor jezelf, wat je zelf schrijft over onderwerpen die je nog maar enkele minuten geleden hoorde. Ook de vrijheid jouw gedachtespinsels voor jezelf te houden. Een heerlijke ontspanning met diepgang.


Het was puur genieten, vanuit mijn hart. Hoe verrassend jezelf te verbazen met rijkdom die in jezelf zit, waar je nog geen weet van had en die je door te schrijven opdelft!

Doen! Het is ongekend! Je hele leven komt via je pen weer langs met vooral al die vergeten, mooie beelden. De narigheden wéten we nog zo goed of… hebben we veilig weggeborgen! Nooit geweten dat ze daar liggen te rotten en te klieren! Dus voor de draad er maar mee. En de feestjes, de blije momenten? Het wordt al schrijvend losgeweekt, dat is een unieke ervaring. Mijn leven blijkt rijker te zijn dan ik dacht. Ik schrijf, het is onvoorstelbaar!We hebben ervaren dat er in ons allemaal een unieke stem zit. Het schrijven was zo gewoon, zo positief, zo duidelijk en vanzelfsprekend dat werkelijk iedereen zich in zo’n cursus thuis kan voelen, oud of jong, man of vrouw, geletterd of minder geletterd.
Schrijven vanuit mijn hart was feitelijk geen cursus. Meer een beleving, geraakt worden, geven en ontvangen. Een verfrissende ervaring. Ook voor mij als geoefend hobbyschrijver en publicist. Moeilijk zeker? Nee. Diepgravend? Dat is vrije keus. Hoge kwetsbaarheidsgraad? Niet bedreigend. Gezellig, dát in het bijzonder.

Het geeft een geestelijke ontspanning en je komt zodoende bij gevoelens en innerlijke weten waar je met je dagbewustzijn huiver voor kunt voelen.


Ik wil iedereen aanbevelen om wat van binnen leeft en zoveel voor je betekent, op papier te zetten. Maak van je hart geen moordkuil en geniet van de stroom die op gang komt als je via het schrijven vanuit je hart uiting en vorm aan je emoties kunt geven.Het op deze manier schrijven voelt goed. Het dóet ook goed, ik leef anders.
Je kunt aan het papier toevertrouwen wat je voelt. Papier is geduldig. Papier kan ook goed luisteren, begrijpen en geheimen bewaren. Het was een bijzondere ervaring om op deze manier bij je diepste kern te komen, of dicht erbij, want het laat zich niet zomaar kennen!
Het heeft tijd nodig. Laat ik me dat goed bewust blijven.
Schrijven vanuit je hart is niet gebruikelijk, komt als nieuw over, het is een weerbarstig item in onze maatschappij. We hebben een wereld te winnen.
Het is geen oefening om een kunstje te leren maar om mijn leven te leren leven. Elke keer als ik schrijf, leef ik intenser, aandachtiger, bewuster, positiever. Door zo te schrijven wordt het gaandeweg het leven vieren. Wat een rijke ervaring is dat!
Het hart geeft zich niet zomaar prijs, het heeft verzorging nodig, het wil serieus genomen worden. Dat houdt in : blijven schrijven.
Het heeft mij in een veranderingstraject gezet. Daar ben ik blij om.
Vrede en levensvreugde is wat dit schrijven brengt. Wie wil dat niet?
Ik blijk mezelf iets te zeggen te hebben.
Dankzij ‘Schrijven vanuit je hart’ groei ik in bewustzijn. Dat vind ik een grote verdienste van dit concept.
Voor mij zijn de bijeenkomsten eigenlijk niets anders dan een hedendaagse, authentieke invulling van de retraites van vroeger.

Zou het een trucje zijn, het zou niet smaken naar meer. Het zou ook niet blijvend zijn. Want op zeker moment zou ik het trucje wel kennen, ik zou bevredigd zijn en een ander genoegen gaan zoeken.
Ik doe graag spelletjes op de computer. Ik los ook graag puzzels op en toegegeven, hang vaak voor de tv. Maar nu. Nu kom ik in aanraking met schrijven vanuit mijn hart. Dat vraagt discipline, ik moet het echt willen. Maar als ik begin, dan groeit de behoefte alleen maar, dan merk ik wat het met me doet en de spelletjes en de tv zijn opeens ver weg.
Ik beredeneer en analyseer, ik doordenk echt alles, alles, alles. Daar hoort dan meteen maar bij dat ik somber terugkijk op mijn verleden. Met ‘Schrijven vanuit je hart’ heb ik dat doorbroken. Hè hè!


Voordat ik met ‘Schrijven vanuit je hart’ kennismaakte, was mijn schrijven niks anders dan een onderwerp bij de kop vatten, het fileren en analyseren. Oh wat was ik briljant. Dat het vaak een neerwaartse spiraal was, wil ik liever niet zien. Daar ben ik nu doorheen gebroken. Wat een nieuwe ervaring. Ik leer bij mijn gevoel te komen.
Ik raak ervan overtuigd dat het hart het heft in handen moet hebben. Want dat heeft immers alles wat we nodig hebben: wijsheid, vertrouwen, creativiteit, vrede. Ik heb nu een paar dagen niet geschreven en merk hoe ik weer aan de oppervlakte blijf hangen.
Zo zie ik het: alle wijsheid ligt reeds in elk mens besloten. Het gaat er slechts om die te mobiliseren, die toe te laten. Nou ja, slechts… Door te schrijven vanuit mijn hart voel ik me goed op weg. Maar weinig is zo moeilijk als dit.
Schrijven vanuit je hart maakt kracht in je vrij.
Hoi, ik snap het. Mét je hart schrijf je bijvoorbeeld een brief en vanuit je hart schrijf je voor jezelf.
Ik heb ervaren dat het volkomen pretentieloos, vrij en open moet zijn met enkel de bedoeling om je eigen hart te laten spreken met de pen en het papier als voertuig.
Ik merk dat ik bij lagen in mij kom die ik niet kende en nu een beetje vermoed. Pen, alsjeblieft, verras me met alles wat je te zeggen hebt.
Het wordt me steeds duidelijker hoe ik door mijn denken geprogrammeerd ben. Ik kan nog geen tien seconden mijn aandacht bij mijn ademhaling houden. Maar ‘Schrijven vanuit je hart’ brengt me zachtjes bij de kern.
Het sticht vrede in jezelf.

Ooit las ik een boek, dat heette ‘Waarom doe ik toch zo?’ Door uit mijn hart te schrijven leer ik zien hoeveel ik van mijzelf niet snap en wel kan gaan snappen. Ik creëer mijzelf, of, ik graaf mijzelf uit. Zo voelt het.
Ja, hallo, je moet het wel even volhouden! Je schrijft niet zomaar vanuit je hart, dat hebben we ook helemaal niet geleerd. Het vraagt oefening en die heb ik er graag voor over.
Je verzoenen met jezelf. Dat is het voor mij. Dit ben ik dus. Goh.

De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina