Excursie: routebeschrijving en uitlegDovnload 120.74 Kb.
Pagina1/2
Datum17.08.2016
Grootte120.74 Kb.
  1   2

Inhoud

 • Inleiding • Excursie: routebeschrijving en uitleg
 • Het centrum van Middelburg

 • Nieuwbouw in Middelburg

 • Landelijk Walcheren

 • Vlissingen
 • Conclusie

Tijdens de excursie zullen detail-routekaartjes te zien zijn. Hierop staat elke keer een deel van de route. Ook staan hierop de punten aangegeven waar een te bezichtigingpunt is. Dit wordt aangegeven met het volgende symbool: .


Hier volgt ook nog op de volgende pagina een totaalkaart van de gehele route.

Inleiding
In ons paper hebben we gekeken naar het Zeeuwse Walcheren. Het was oorspronkelijk een eiland en nu is het onderdeel van een schiereiland binnen de provincie Zeeland. Tegenwoordig bestaat Walcheren uit drie gemeenten, te weten Middelburg, Vlissingen en Veere.
Na de eerste oriëntatie op het gebied viel op dat er een duidelijke tweedeling was tussen het stedelijke gebied Middelburg / Vlissingen en het landelijk gebied Veere. Vanuit deze optiek vermoedden we dat het landelijke gebied onder druk zou staan door de uitbreiding en invloeden van het stedelijk gebied.
Vanuit deze gedachte is de onderzoeksvraag geformuleerd: in hoeverre is er sprake van een spanningsveld tussen stad en platteland op Walcheren?
De precieze afbakening van de regio kwam nu natuurlijk tot stand vanuit de gemeenschappelijke geschiedenis en de hedendaagse indeling in bestuurlijke eenheden. Veere als landelijke gemeente en het stedenduo Middelburg / Vlissingen als stedelijke zone.
Tijdens deze excursie willen we twee dingen laten zien:

 1. de tegenstelling stad/platteland

 2. de tegenstelling tussen Middelburg en Vlissingen

Daarvoor laten we jullie fietsen door de verschillende deelregio’s van Walcheren. Jullie komen aan op het station van Middelburg. Daar kunnen jullie een fiets huren (zie praktische mededelingen). Daarna maken jullie een tocht door het centrum van Middelburg, de hoofdstad van Zeeland. Na een kennismaking met de geschiedenis van Middelburg komt het heden en de toekomst van de stad aan bod. Daarvoor fietsen jullie door een nieuwbouwwijk en langs een toekomstige nieuwe verkeersader van Walcheren. Dan gaan jullie een stuk fietsen door het platteland van Walcheren, dat voor het grootste gedeelte onderdeel is van de gemeente Veere. Hier komt onder meer de fysische ontstaansgeschiedenis van de regio aanbod alsook het landgebruik en de bedrijvigheid in het landelijke gebied. Dit als tegenstelling tot het stedelijk gebied. Na de lunch fietsen jullie door de haven- en industriestad Vlissingen, een stad met een geheel ander karakter dan Middelburg. Deze verschillen zullen in de excursie ook centraal staan. Na deze fietstocht kunnen jullie in de trein rustig onze conclusie doorlezen. We hopen dat jullie aan het eind van de dag een duidelijk beeld hebben van de regio en de verschillen tussen de deelgebieden. We wensen jullie een fijne (en droge) dag! Succes!Praktische mededelingenHet is de bedoeling dat jullie deze excursie op de fiets doen. Jullie kunnen de trein nemen naar Middelburg en daar fietsen huren.
Met de trein


Let op: er zijn op dit moment vertragingen wegens werkzaamheden tussen Rotterdam en Middelburg. Raadpleeg voor je gaat even de site van de NS of de folder op het station. Wij hadden hierdoor een half uur vertraging dus houd er rekening mee!
De openbaar vervoer verbindingen in Walcheren zijn niet ideaal. Er komen twee treinen per uur aan in Middelburg, waarvan één langzame stoptrein vanaf Roosendaal en één intercity vanaf Rotterdam. Als je vanaf Utrecht om xx:19 van spoor 7b de trein naar Rotterdam neemt en dan om xx:03 vanuit Rotterdam vanaf spoor 6 de intercity naar Middelburg, ben je ruim twee uur later in Middelburg. Voor de terugreis: om xx:34 gaat de stoptrein en om xx:58 gaat de sneltrein. Kijk even op de site van de NS: afhankelijk van het tijdstip is het makkelijker om met een internationale trein via Den Bosch te reizen i.p.v. via Rotterdam. Ga er in ieder geval vanuit dat je weer ruim twee uur op stap bent.

Fietsen huren


Als je fietsen wilt huren moet je even van tevoren reserveren, vooral als je met veel personen bent. Uiteraard kan je er ook voor kiezen je eigen fiets mee te nemen in de trein (een fietskaartje is de hele dag onbeperkt geldig en kost 6,-). Als je dit te lastig vind kan je ze huren op het station. Tip: ze hebben ook tandems!!!


Telefoonnummer (reserveren): 0118-612178
Openingstijden: 6.15-22.45 door de weeks
                      6.45-22.45 zaterdag
                      8.45-22.45 zondag
Prijzen: 7,30 per fiets,

9,70 per tandem,

30,- borg (per fiets!)
JE KAN ER NIET PINNEN EN ER IS GEEN PINAUTOMAAT IN DE BUURT!
Als je de fiets op slot doet is hij verzekerd tegen diefstal, maar niet tegen schade.

Tijd

Deze tijdsschatting geeft jullie een idee van hoe lang jullie onderweg zijn. Uiteraard kan je hier zelf flexibel in zijn, zolang je er maar voor zorgt dat je voor het donker terug in Middelburg bent!
08.19: Vertrek uit Utrecht naar Rotterdam

09.03: Vertrek uit Rotterdam naar Middelburg (lezen inleiding)

10.47: Aankomst in Middelburg, koffiepauze (lezen eerste stuk excursie)

11.00: fietsen huren, fietsen en wandelen door middelburg en landelijk gebied.

±13.30: kom je aan bij de eerste lunchmogelijkheid vlakbij Vlissingen.

±15.15: moet je door de buitenwijken van Vlissingen aan het fietsen zijn.

±15.45: inleveren fietsen

15:58: vertrek trein naar Roosendaal

17:02: internationale trein naar Utrecht

18:17: aankomst in Utrecht


EXCURSIE

MIDDELBURG
Na aankomst op het station van Middelburg begint de excursie meteen!
Je loopt de centrale stationshal uit en je loopt naar de weg die voor het station langs loopt.
Het stationsgebied wordt op dit moment gerenoveerd. Als je met je rug naar het station staat zie je rechts het nieuwe stadhuis liggen. De planning is dat het stadskantoor, alsmede de parkeergarage eronder, medio 2004 in gebruik kan worden genomen. Links aan deze kant van het kanaal zie je andere nieuwbouw, zoals de bibliotheek en het Zeeuws archief. Deze zijn al enige tijd in gebruik. Ook het waterschap Zeeuwse eilanden en rijkswaterstaat krijgen in dit gebied een plekje. Het is de bedoeling om het stationsgebied, dat van het oude centrum wordt gescheiden door het kanaal, nieuw leven in te blazen. Aan de overkant van het kanaal tegenover de kantoren en het station is ruimte voor horeca. Verkeersdrempels en terrasjes dienen de sfeer en veiligheid van het gebied te verhogen. Zo wil de gemeente zorgen dat het oude centrum en het stationsgebied één geheel gaan vormen.
De vernieuwing van het stationsgebied met zijn grote gebouwen van regionaal belangrijke instellingen is een belangrijk middel van de gemeente om de nadruk te leggen op de regionale, provinciale functie van Middelburg. Middelburg is de hoofdstad van Zeeland en wil dat ook uitstralen. Daarnaast wil het haar functie als regionaal dienstencentrum behouden in de concurrentie met steden als Vlissingen en Goes.
Nu is het mogelijk om even een koffiepauze in te lassen. Als je de centrale hal van het station van Middelburg uit loopt en rechtsaf gaat, kom je vrijwel meteen de stationsrestauratie tegen. Als je echter linksaf gaat loop je vrijwel direkt tegen de fietsenverhuur aan, die ook in het stationsgebouw is gevestigd. Na de eventuele koffiepauze kan je hier de fietsen huren.
In het eerste deel van deze excursie fietsen, dan wel tandemenen we door deze historische stad. De route leidt jullie vanuit het station naar het alleroudste deel van de stad om vervolgens in Noordelijke richting door steeds modernere uitbreidingen te komen tot het Middelburg van de 21e eeuw.
Steek de brug over het kanaal over en volg deze weg tot je weer bij een brug komt. Ga voor deze brug rechtsaf de Korendijk in. Fiets rechtdoor en hou het water aan je linkerhand. Stop voor het einde van de Kinderdijk even bij de laatste brug.
Deze brug heet de “Spijkerbrug” (plaatje links onder). Kijk eens goed rond. De huizen die hier aan het water staan zijn herenhuizen maar er zitten ook een aantal veel oudere VOC pakhuizen tussen. Ze vallen op door hun sobere uiterlijk en de wat donkere kleur die ze hebben. Als je terug kijkt in de richting vanwaar je vandaan komt zou je een rijtje moeten kunnen zien liggen aan je linkerhand (aan de Kinderdijk). Middelburg heeft aan de wieg gestaan van de VOC samen met Amsterdam. Andere steden zoals Delft werden pas later actief in de VOC.
Steek de Spijkerbrug nog niet over maar ga op de kinderdijk rechts af de Maisbaai in. Zoek hier het grijs geschilderde gebouw met het opvallende wapen in de gevel.
In de gevel zien het wapen van de VOC. De “Z” in het wapen staat voor Zeeland en de “M” voor Middelburg. Het pand stamt uit 1616 en was ooit het huis van de opperequipagemeester. Deze man was verantwoordelijk voor de bevoorrading en de lading van de schepen die van hier naar Oost-Indië vertrokken.
Fiets nu terug naar de Spijkerbrug en steek hem over. Ga rechtsaf de Dwarskaai in en rij deze uit tot je op het Damplein komt.
Hier op het damplein en de aangrenzende dam hebben ooit de eerste handelsactiviteiten plaats gehad. Walcheren was toen nog een eiland en vanuit hier liep een riviertje (de Arne) in Oostelijke richting naar de Zee. De dam sloot de hoofdstroom af en een zijtak werd vergraven tot haven. Dit deel word dan ook gedomineerd door vroegere koopmanshuizen die nu nog steeds zeer intrek zijn als luxe familie woningen of kantoorpanden. De graanbeurs is duidelijk geen origineel. Hij werd in 1975 gebouwd als replica van een oudere vorm (foto linksboven). De locatie klopt echter wel. Het origineel was waarschijnlijk minder open en groter. Dit gebouw is echter ontworpen als podium voor muziek en kunst.
Aan de westzijde van het Damplein ligt de Sint Pieterstraat. Fiets deze rechtsaf in (in noordelijke richting). Aan je linkerhand kom je bij een ander plein, de Balans. Rij hier onder de poort door.
Je staat nu in het oudste deel van de stad. Middelburg is een van de oudste steden van Nederland. De stad onstond rond een Karolingische burcht die rond het jaar 1000 a.d. aangelegd is. Dit was geen groot kasteel maar eerder een door wallen omringd terrein op een kruispunt van wegen. Hier kon de plaatselijke bevolking schuilen bijvoorbeeld bij een aanval van Vikingen. Op Walcheren waren er in die tijd drie van dit soort plekken. Eentje lag in het zuiden (Souburg), een andere in het noorden bij de duinen (Domburg) , en de derde lag in het midden van het eiland en de stad die op deze plek ontstond kreeg zo dus de naam Middelburg.

Mensen gingen in en rond de burg wonen aangetrokken door de relatieve veiligheid. In 1217 kreeg Middelburg stadsrechten en in 1266 werd begonnen met het aanleggen van de eerste stadsmuur.

In de 12e eeuw werd in Middelburg een klooster gesticht door monniken uit Vlaanderen. Als dit klooster in de jaren 20 van de 12e eeuw overgenomen wordt door de orde der Norbertijnen groeit de abdij zeer snel. Je staat nu op het binnenplein van deze abdij (foto linksonder). De abt krijgt zeer veel invloed in het gebied en bezit o.a. het kasteel Westhove (bij Domburg) en het Munnikenhof (in de buurt van Grijpskerke). De monniken organiseren de landbouw en beginnen met het inpolderen van verschillende kleinere eilanden. Na de reformatie, als de troepen van Willem van Oranje in 1574 de stad innemen, krijgt het complex een wereldlijke bestemming: het provinciaal bestuur neemt zijn intrek en dat is nu nog steeds zo. De stad heeft behoorlijk veel bestuurlijke hoofdkantoren, aangetrokken door het provinciaal bestuur. Dit resulteert in een groot aandeel niet-commercieele dienstverlening in de sectorale werkgelegenheid.
Ga aan de andere kant van de binnenplaats onder de poort door.

Rechts van je ligt de kerk van de abdij. Dit is een katholieke kerk. Na de reformatie moest er natuurlijk ook een Hervormde kerk komen. Die heb je al kunnen zien liggen (bij de Spijkerbrug). Hij heet de Oostkerk en is rond met een bol dak waarop een klein zeshoekig torentje staat. Als je hem gemist hebt is hij later nog meerdere malen te zien.


Ga nu door de Koorkerkstraat rechtsaf de Lange Delft in. Je komt nu in een winkelgebied en hier kan je beter afstappen (om ruzie met de stadswachten te voorkomen). Loop de Lange Delft af tot je op de Markt komt.
De Lange Delft vormt samen met vijf andere straten een soort cirkel in de stad. Hier lag de eerste stadsmuur met gracht uit 1266.

Het gebouw aan de noordzijde is het stadhuis (foto linksboven). Het is ontworpen in laatgotische stijl door de Antwerpse architecten familie Keldermans. Het gebouw waar je nu naar kijkt is echter een replica. Het origineel is in 1940 verwoest. Alle gebouwen rond de Markt dateren van na de tweede wereldoorlog al valt dit niet zo op. De Middelburgers zijn behoorlijk succesvol geweest in het snel maar traditionalistisch herbouwen van de stad. De functie van de markt is duidelijk horeca voor de toeristen. De Markt zelf is zeer open en groot. Dit komt omdat hier ooit slechts een bescheiden marktje lag met een enorme kerk die in 1575 is afgebroken. Al de straten in het winkelgebied van de binnenstad en de Markt zijn enkele jaren geleden helemaal opnieuw aangelegd. Je kan dit nog goed zien. Het geeft het centrum een ordelijk aanblik.


Ga nu voor het stadhuis linksaf via de Pottenmarkt de Lange Viele in. Aan het einde van deze winkelstraat steken we de brug over en gaan rechts de Baanstraat in. Je zal de Looierssingel kruizen (via een tunneltje). Rij door tot aan het grindpad langs het water.
Het water waar je nu naar kijkt is de 16e eeuwse gracht. Deze is aangelegd volgens Italiaans “recept” in de vorm van een ster (plaatje linksonder). De punten van de ster waren versterkte bolwerken. Door deze vorm hadden verdedigers bij een aanval een optimaal schootsveld doordat de aanvallers gedwongen waren om dan wel een bolwerk rechtstreeks te bestormen of wel zich bloot te stellen aan vuur van twee kanten door de muren tussen de bolwerken te bestormen.
Volg het grindpad met het water aan je linkerhand tot de eerste brug en de Seissingel.
Je bent nu een molen op een van de punten gepasseerd en je staat nu bij de joodse begraafplaats. Deze is echter aan het zicht ontrokken maar er staat wel een klein gebouwtje in een opvallende stijl. Deze kan je zien als je met je gezicht naar de drukke Seissingel staat en rechtsachter je kijkt (foto linksonder!). Dit is het "huis van de rustenden" (zoals de de hebreeuwse letters boven de deur). De joodse gemeenschap had sinds de 17e eeuw in Middelburg een belangrijke positie. Ze waren actief in het bankwezen en de handel. Na de tweede wereldoorlog is de joodse gemeenschap echter vrijwel helemaal verdwenen door deportatie naar de vernietigingskampen van de Duitsers.
Steek de Seissingel over en fiets Klein Vlaanderen uit tot het Noord Poortplein.
We verlaten nu de het oude centrum van Middelburg. Op het Noord Poortplein zie je nog een restant van de 16e eeuwse stadsmuur. De sterpunt waar je nu tegen aankijkt wordt helemaal ingenomen door een zorgcentrum. De straatnaam Klein Vlaanderen verwijst naar de grote Vlaamse gemeenschap die hier als vluchtelingen na de reformatie kwamen wonen. Ze hadden veel verstand van de internationale handel en droegen zo bij aan het economisch herstel van de stad. Middelburg was in het slop geraakt nadat ze trouw waren gebleven aan de Spaanse koning wat resulteerde in een beleg door de troepen van Willem van Oranje.

Steek de brug bij het Noord Poortplein over en ga rechtsaf de Noordsingel in. Rij deze uit tot je bij de villa's van het Park van Nieuwenhove komt.

Rond 1900 gaat Middelburg uitbreiden buiten de 16e eeuwse stadsbegrenzing. Je komt op de Noordsingel al langs een aantal echte klassieke arbeidershuisjes aan je linkerhand. In deze kleine huisjes woonden hele gezinnen. Tegenwoordig zijn ze vanwege hun charme in trek bij starters. Rond 1930 willen de welvarende Middelburgers buiten de drukke binnenstad wonen. Rond het Park van Nieuwenhove word een, voornamelijk, twee onder een kap villaparkje gebouwd. Ze werden aangelegd met ruime tuinen iets wat in de oude stad nauwelijks voorkomt.


Volg de Noordsingel nog even en ga dan de volgende straat links de Sportlaan in.

Rij rechtdoor tot je aan de linkerkant een groot open bouwterrein tegenkomt.
Aan je rechterhand op de Sportlaan, tegenover het open bouwterrein zie je een wijk vol kleine huisjes uit de jaren 20. Dit is corporatieve woningbouw. Ze zijn in goede staat omdat ze mid-jaren 80 uitgebreid zijn gerenoveerd. Een tweede renovatie is nu onder weg.
Als je een klein stukje het open bouwterrein opgaat zie je in de verte de nieuwe Middelburgse wijk Veersche Poort liggen (foto linksonder). Deze wijk is op dit moment in aanbouw. Hier zullen we nu heen fietsen.
Het nu volgende laatste deel van de route door Middelburg is moeilijk in kaart te brengen omdat er nauwelijks goede kaarten zijn te vinden van de nog in aanbouw zijnde wijk Veersche Poort. We zullen een globaal kaartje gebruiken voor de route (volgende pagina, maar let dus goed op en volg de routebeschrijving nauwkeurig en dan moet het lukken!
Vervolg de route via de Sportlaan tot aan ga rechts de Nassaulaan in.
Aan je rechter hand zie je in de Nassaulaan onaantrekkelijke, jaren 60/70 gestapelde woningen. Dit zijn de laatste bebouwingen geweest van het beleid gericht tegen de woningnood die het Nederlandse woonbeleid lange tijd dicteerde.
Alvorens we de Veersche Poort zullen betreden willen we even kort terugblikken en jullie erop wijzen dat we tijdens de route tot nu een “reis” door de bouwgeschiedenis van Middelburg hebben doorlopen. Beginnend in het oude centrum tot de 16e eeuw ommuring en verdergaand in de wijken buiten de stadswallen: de wijken uit 1900, 1920 en 1930, de flats uit de jaren ’60 en ’70 en nu gaan we dus naar de huidige bebouwing van de Veersche Poort.
Lees nu eerst het volgende stuk over nieuwbouw in Middelburg alvorens verder te fietsen:

Je staat hier op het punt om een van de meest ambitieuze nieuwbouwwijken van Walcheren te betreden: de Veersche Poort. Op de overzichtsfoto hierboven is te zien hoe het er uiteindelijk uit zal zien. Middelburg is momenteel flink bezig aan haar toekomst. In de plannen van de gemeente komt naar voren dat ze haar positie als centrale stad in Zeeland wil versterken door aspecten als bedrijvigheid, wonen en milieu te combineren. De Veersche Poort is een woonproject dat zich in de laatste fases bevind. Hier staan woningen verschillende inkomensklassen met veel aandacht voor architectuur en ‘wonen in het blauwgroen’. Er zijn veel huurwoningen en ouderenwoningen te vinden. Daarnaast vind je hier een groot sportpark. De eerste twee fasen van de bouw zijn afgerond en de eerste mensen hebben hun intrek genomen in hun nieuwe huis. Er moet echter nog veel gebeuren op het gebied van voorzieningen, zoals winkels, de verkeerssituatie en speelplaatsen voor kinderen. Er staat ook nog een groot winkelcentrum gepland hier op de grens tussen de wijk en het oude Middelburg. Ook is de woningbouw nog niet af, er worden nog steeds huizen bijgebouwd en men wacht in spanning op het gereedmaken van de ‘drijfwoning’, die midden in het water komt te liggen. Het is duidelijk dat de Veersche poort niet zo maar een standaard woonwijk is. Als het winkelcentrum klaar is, is Middelburg een geslaagde nieuwbouwwijk rijker.
De tweede grote nieuwbouwwijk in Middelburg is Mortiere (zie kaartjes hier links). De wijk komt ten zuidoosten van Middelburg te liggen, tussen de bestaande bebouwing en de A58. Het is nu niet meer dan een paar bedrijven en een groot stuk drassig weiland, dus we zullen jullie er niet langs laten fietsen, maar binnenkort verrijst hier een nieuwe wijk waar volgens de promotieteksten ‘wonen en werken in het groen’ centraal staat. Dinsdag 14 oktober is officieel begonnen met het bouwrijp maken van de grond, rond de jaarwisseling gaat de eerste paal voor de woonwijk de grond in. Op het kaartje worden de plannen van de gemeente duidelijk. Er komt een woonwinkelcentrum, een bedrijventerrein en een woonwijk, Daarnaast is er voldoende ruimte voor groen, als je de golfbaan groen wilt noemen. Hoe levendig, mooi en groen Mortiere daadwerkelijk wordt is nog maar de vraag, maar de ambities van de gemeente zijn duidelijk.
Deze twee nieuwbouwwijken en de andere nieuwbouwprojecten in zowel Vlissingen als Middelburg duidelijk dat de mensen die in deze steden werken niet naar de gemeente Veere hoeven om landelijk te wonen. Wonen in deze steden is niet hetzelfde als wonen in Rotterdam of Utrecht; hier is genoeg rust en ruimte en groen. Daarom zijn mensen meer geneigd om dichter bij hun werk te gaan wonen, en blijft de leegloop van landelijk Walcheren een probleem. Een voordeel van deze ontwikkelingen is echter dat de Gemeente Veere geen last heeft van stedelijke druk. De Veersche poort ligt ten noorden van Middelburg, en Mortiere ten zuidoosten. Door deze oostwaardse ontwikkelingen blijft ruraal Walcheren groen, en daardoor aantrekkelijk voor toeristen. Ook komt de landouw zo niet in gevaar. De provincie en de gemeenten Middelburg en Vlissingen zijn het erover eens dat dit een goed beleid is. De gemeente Veere is het als enige hier niet mee eens, zij zouden wel graag willen uitbreiden maar mogen nauwelijks nieuwe huizen bouwen. De provincie laat dit niet toe omdat het Veere groen wil houden en de woningbouw in de stedelijke gemeenten wil concentreren. Ondertussen blijft Veere leeglopen en Middelburg en Vlissingen groeien.
Nu gaan jullie een stukje door de Veersche Poort rijden.
Vervolg jullie weg over de Nassaulaan. Ga bij de T-kruising naar links de Veerse Weg op. Ga daarna meteen weer links de Scholkeksterstraat in. De weg is nogal bochtig, blijf deze volgen eerst naar rechts en dan aan het einde naar links, langs de rand van de bebouwing. Na een tijdje zie je aan je linkerhand een woning drivend op het water. Sla hier linksaf het fietspad in. De drijvende woning is waar het informatiecentrum zich bevind.
Als je hier op dinsdag, donderdag, vrijdag of zaterdag bent kan je even naar binnen gaan om de architectuur van deze bijzondere woning van het infocentrum in je op te nemen.
Dit was de het deel “Middelburg” van deze excursie en we zullen nu het platteland in gaan.

PLATTE LAND
Na het bekijken van de stad Middelburg, haar opbouw, vorm en functie gaan we nu het platteland van Walcheren in fietsen om het contrast met het stedelijk gebied Middelburg / Vlissingen te bekijken.
Voordat we het gebied in gaan fietsen, vertellen we eerst wat over het ontstaan van Walcheren en hoe het land is gebruikt door de mens die Walcheren is gaan bewonen. Dit is belangrijk voor het komende gedeelte van de excursie.

Tot zo’n 10.000 jaar geleden lag de Noordzee droog na een ijstijd. Door het smelten van het ijs kwam er weer water in de Noordzee en het waterniveau steeg langzaam. Deze stijging zorgde voor een nieuwe kustlijn die 7.000 jaar geleden lag op ongeveer het huidige niveau. Deze onregelmatige kustlijn bestond uit strandwallen die door verscheidene riviermondingen werden onderbroken. Het gebied van het huidige Walcheren was in die tijd een wat hoger gelegen aanwasgebied waar de zee zand- en slikafzettingen afzette (fig. 2(1)). In de daaropvolgende periode ontstonden duinen (fig. 1(3)) uit de strandwallen. Hierdoor werd het mogelijk dat achter deze duinen een veenlandschap werd gevormd (fig. 1(1) en fig. 2(2)). De riviermondingen werden later zeegaten waardoor het gebied af en toe overstroomde en delen van het veenlandschap werden weggeslagen. Het beeld van Zeeland was toen een gebied van eilandengroepen met dwarstakken tussen de wateren (Wiegeraad et al., 1983). Tussen 250 en 600 na Christus ontstonden verschillende kreken door het agressiever worden van de zee (fig. 1(2)).


 1. Plek waar veen bewaard is gebleven, wat overdekt is met klei.

 2. Kreken

 3. Duinstreek langs de kust

 4. Slik- en schorgronden die in gedeelten bedijkt zijn


fig. 1: De aanwezige kreken op Walcheren tussen 250 en 600 na Christus (bron: Visscher, 1983)
Deze kreken voerden zand en klei aan. Het zand werd in en nabij de kreken afgezet (fig. 2(3)) en de lichtere klei werd verder weg afgezet over de oudere veenlaag (fig 1(1) en fig. 2(4)). In de loop der tijd werden door deze afzettingen kreekruggen gevormd (fig. 2).
Door de zandafzettingen in en nabij de kreek werd de bedding geleidelijk opgevuld en verhoogd (fig 2(6)). Hierdoor ontstond een landschap van laag gelegen klei-op-veen gronden doorsneden door hoger gelegen kreekruggen.
In de zevende eeuw na Christus werd de invloed van de zee steeds minder, waardoor Walcheren meer en meer werd bewoond. Het veen in de ondergrond zakte in door het gewicht van de latere klei-afzettingen. Maar ook door de invloed van de ontwatering door de mens (fig. 2(7)).
De kreekruggen en lager gelegen kleigronden hebben het landschapsgebruik op Walcheren bepaald. Op de hoge kreekruggen zijn wegen aangelegd en op de kreekrug-hellingen werd akkerbouw en grove tuinbouw bedreven. De laagste kleigronden zijn gebruikt als graslanden. Ook de dorpen zijn veelal op de hogere gronden gebouwd.


 1. Situatie tijdens overstromingen waarbij veel veen werd weggeslagen

 2. Enige eeuwen later: kreekoevers slibben op en inklinking van veen

 3. Situatie kort voor de moernering

 4. Situatie na de moernering

 5. Situatie na de overstroming van 1944 en de daarop volgende herverkaveling
  1. Schor- en slikafzettingen (7000-4000 jaar geleden)

  2. Veen

  3. Zandige kreekafzettingen

  4. Kleiafzettingen

  5. Kreek

  6. Kreek slipt langzaam dicht

  7. Poel door inslinking veen

  8. Poel met microreliëf door ontginning veen

  9. Poel na overstroming (1944) en herverkaveling


fig. 2: De ontwikkeling van kreekruggen op Walcheren (bron: Visscher, 1983)

Na het lezen van het stuk hiervoor over het ontstaan van Walcheren gaan we verder met de fietstocht.
Ga terug naar waar je afsloeg voor het infocentrum en volg de weg met de bebouwing aan je linkerhand. Dit is een parallelweg, steek door naar de doorgaande weg anders kom je weer de woonwijk in. Vanuit de Veersche Poort fiets je via de Geersesweg richting de t-splitsing met de Prooijenseweg waar je linksaf slaat. Dan ga je de eerste straat rechts, de M.H. Boassonlaan in.
Aan je rechterhand zie je nu een nieuw verrezen sportcomplex voor de nieuwe wijk Veersche Poort.
Deze blijf je volgen tot aan de Brigdamseweg waar je via het fietspad doorfietst naar de Noordweg. Hier sla je rechtsaf de Noordweg op.
Zoals je in het voorafgaande stuk over het ontstaan van Walcheren hebt kunnen lezen werden hoger gelegen kreekruggen gebruikt om huizen op te bouwen en om wegen op aan te leggen. Aan weerszijden van deze kreekruggen vond akkerbouw en veeteelt plaats. De Noordweg waarop je nu fietst is zo’n kreekrug. Zoals je ziet is aan weerszijden van de Noordweg bebouwing te zien. Het dorpje Brigdamme is geheel langs de weg op een kreekrug gebouwd.

We hebben om dit te laten zien een kaartje van de kreekruggen (fig. 1) over een kaartje van Walcheren gelegd (plaatje linksonder). Heel duidelijk is dan te zien dat het huidige wegenpatroon nagenoeg precies de vroeger gevormde kreekruggen volgt.

Al vrij snel zie je als je Brigdamme inrijdt zie je aan de linkerkant van de weg een bordje met een informatietekst over Brigdamme. Deze kan je even lezen.
Je blijft de Noordweg volgen. Als je Brigdamme verlaat zal de Noordweg overgaan in de N57. Deze blijf je gewoon volgen richting Sint Laurens.
De weg waar je nu overheen rijdt is de N57. De weg begint bij de A15 ter hoogte van de Europoort en loopt over dammen via de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden naar middelburg. Hier sluit hij aan bij de A58, die Walcheren met Zuid-Beveland en Noord-Brabant verbindt (zie overzichtskaart). Op dit moment is er een groot project aan de gang om de N57 een zo optimaal mogelijke verbinding tussen de randstad en Zeeland te laten zijn. Hierbij moet je denken aan verbredingen, omleggingen en geluidswallen. De aanleg van zo’n weg heeft een grote invloed op het omliggende gebied. De provincie, rijkswaterstaat en de gemeente Middelburg zien een goede N57 als een manier om de verkeersdruk op Middelburg te verkleinen en het toerisme te bevorderen. De gemeente Veere heeft echter haar bedenkingen vanwege de grote veranderingen in het landschap. Binnenkort zal de gemeente beslissingen maken over eventuele veranderingen in het bestemmingsplan. Maar Veere heeft niet veel keus als de Provincie ze onder druk zet.
Je blijft de Noordweg (N57) volgen Sint Laurens door en verder. Blijf in Sint Laurens even stil staan en lees het volgende stukje tekst.
Het is ook goed om stil te staan bij de bedrijvigheid in het landelijk gebied van Walcheren en het gebruik ervan. Waar houdt men zich mee bezig op het platteland van Walcheren?


 1. Kleinschalige bedrijvigheid, waarvan een voorbeeld te zien is vlak nadat je Sint Laurens bent uitgefietst aan de linkerkant van de weg. Hier zie je een sierbestratings-bedrijf “Excluton” genaamd. Later zullen we nog een voorbeeld laten zien van kleinschalige bedrijvigheid.


Fiets verder Sint Laurens door. Als je het sierbestratings-bedrijf “Excluton” bent gepasseerd, ga je de eerste weg links, de Noorddorpsweg op. Stop na deze afslag en lees het volgende stuk tekst.

Je fietst nu over de grens tussen de gemeenten Middelburg en Veere. Je hebt gemerkt dat je al een tijdje de stad Middelburg uit bent voordat je bij deze gemeentegrens aankomt. Er is dus een flinke “groene buffer” tussen de noordkant van de stad Middelburg en de gemeente Veere. In deze buffer is geen stadse bebouwing meer waar te nemen, enkel kleine dorpjes en platteland. De wijk Veersche Poort die we eerder hebben gezien is het meest noordelijke deel van de stad Middelburg.


Aan de linkerkant van de Noorddorpsweg, op nummer 5 zie je al snel een tweede bedrijvigheid op het platteland van Walcheren:
 1. Toerisme. Er zijn een flink aantal boeren die naast hun boerenbedrijf ook proberen te verdienen aan het toerisme. Er zijn diverse mini-campings te vinden op het Walcherse platteland bij verschillende boeren. “Recreëren op het platteland” wordt gestimuleerd en gefaciliteerd door verschillende belangen- en marketingorganisaties. VeKaBo Zeeland is een vereniging die een flink aantal recreatieondernemers onder haar hoede heeft. Hun globale doelstellingen zijn belangenbehartiging, dienstverlening en promotie ten behoeve van de boeren die naast hun boerenbedrijf ook een deel recreatie erbij willen. De boerderij die je ziet op de Noorddorpsweg (nummer 5) (zie foto hier links) is ook aangesloten bij VeKaBo. Dit is een kleine mini-camping met enkel stalling voor caravans en fietsen en 4 douches en toiletten.

Je gaat nu een dwarssectie fietsen vanaf een kreekrug het lager gelegen kleilandschap in:Hier zullen we kijken naar een volgende bedrijvigheid van het platteland van Walcheren:
 1. Landbouw en veeteelt. Zoals eerder is vertelt wordt het lager gelegen gebied tussen de kreekruggen gebruikt voor landbouw en veeteelt. Op het hogere gedeelte vlakbij de kreekruggen wordt veelal akkerbouw bedreven en in het lager gelegen gedeelte verder bij de kreekrug vandaan is meer grasland voor de veeteelt. Dit is in het landschap wel te zien. Je ziet niet een strakke grens, landbouw tot hier en nu veeteelt, maar als je goed oplet tijdens het fietsen van de kreekrughelling (Noordweg) de lager gelegen kleigronden in, dan merk je wel de toename in veeteelt, t.a.v. de landbouw.


Rij nu verder de Noorddorpsweg af en ga aan het einde linksaf de Zandvoortweg op. Let op het landgebruik!
Rij verder over de Zandvoortweg en ga de tweede weg rechts, dit is de Buttingseweg. Rij door tot aan de t-splitsing en ga dan links de Jacob Catsweg op. Rij door en steek de grotere Middelburgseweg over en vervolg deze linksaf richting Buttinge. Stop even voor Buttinge om het volgende stuk tekst te lezen.
Ook de Middelburgseweg is aangelegd op een kleine kreekrug. Zoals je weet wordt op de flanken van de kreekruggen ook tuinbouw bedreven. Een klein voorbeeld hiervan is te zien als je Buttinge binnenrijdt aan de linkerkant van de weg. Hier wordt fruit geteeld voor verkoop aan de weg. Dit is natuurlijk ook een vorm van kleinschalige bedrijvigheid.
Een vierde landgebruik van het platteland op Walcheren is hier ook te zien:


 1. Wonen in het groen. Als je zo door het platteland van Walcheren fietst zie je diverse grootschalige boerenbedrijven. Maar je ziet ook verschillende kleinere huizen langs de weg, zoals in Buttinge. Aan de linkerkant van de Middelburgseweg door Buttinge zie je enkele huizen, nieuw gebouwd in oude stijl. In de beleidsplannen wordt nadrukkelijk gezegd dat ten westen van het stedenpaar Middelburg/Vlissingen niet grootschalig gebouwd mag worden. Dit gebeurd in het oosten, waarvan we later tijdens deze excursie een voorbeeld zullen laten zien. Het westen van Middelburg en Vlissingen moet groen en landelijk blijven en de enige vorm van huizenbouw die is toegestaan is “wonen in het groen”. Dit zijn duurdere woningen die gebouwd mogen worden in het attractieve groene landelijke gebied. Dit is uiteraard zeer kleinschalig.

Voordat we verder gaan fietsen zullen we even een klein stukje vertellen over Walcheren in de Tweede Wereld Oorlog.


Door de strategische ligging van Walcheren was het gebied zeer belangrijk in de oorlogstijd. Middelburg en vooral Vlissingen zijn in die tijd veel gebombardeerd door zowel de Duisters als de geallieerden. Buiten de grootse verwoestingen van deze bombardementen in de beide steden zijn ook in het platteland nog tekenen te zien van het oorlogsverleden. Op Walcheren werd door de Duitsers een verdedigingslinie gebouwd in 1943 om de landzijde van Vlissingen tegen eventuele aanvallen te beschermen. Deze linie bestond uit vele bunkers met infanteriewapens en antitankgeschut en bunkers met een ondersteunende functie (voor het onderbrengen van manschappen, munitie en voorraden). Om een geallieerde aanval te kunnen tegenhouden was het noodzakelijk een sterke kustverdediging uit bomvrije bunkers op te bouwen. Om deze reden werd eind 1942 gestart met de bouw van de “Atlantikwall”, een 5000 km lange verdedigingslinie, die liep vanaf de Noordkaap bij Noorwegen tot de Frans-Spaanse grens bij de Golf van Biskaje. Alleen al meer dan 13.000 bomvrije bunkers werden in het gebied van Spanje tot aan Terschelling gepland. Een groot deel hiervan is echter al snel komen te vervallen, doordat de planning niet haalbaar bleek. Enkele van deze bunkers zijn nog steeds terug te vinden in het Walcherse landschap.
Na het lezen van dit stukje vervolgen we de fietstocht.
Fiets door Buttinge. Let op de eerder genoemde fruitteelt aan je linker hand en let ook op de huizen in dit dorp in relatie tot het “wonen in het groen”. Rij het dorp uit en neem de eerste afslag naar rechts de F. Barbarossaweg op.
Als je vanaf de F. Barbarossaweg naar rechts kijkt dan zie je enige bunkers van de Duiste verdedigingslinie uit de Tweede Wereldoorlog.
Fiets de F. Barbarossaweg uit tot aan de t-splitsing en ga daar linksaf de Zwagermanweg op. Fiets deze uit tot aan het volgende kruispunt en steek deze over. Meteen na dit kruispunt zie je aan je rechter hand de Kapel van Sint Maarten.
Stap hier af en lees het volgende stuk over deze kapel.
Deze kapel werd in de twaalfde eeuw gebouwd voor omwonenden die de reis naar Middelburg te onveilig vonden. In de vijftiende eeuw verrees een nieuw kerkgebouw gewijd aan Sint Maarten, vandaar zijn naam. Na het beleg van Middelburg tijdens de tachtig jarige oorlog, bleef alleen het koorgedeelte als ruïne over. Ook het dorp Hoogelande verdween. Het koorgedeelte is in 1965 gerestaureerd als kapel en wordt tegenwoordig gebruikt voor kerkdiensten en culturele evenementen.
Voordat we verder gaan zullen we ook nog iets vertellen over “vliedbergen”, die we zo ga laten zien.
Vliedbergen, die ook wel vlucht- of kasteelbergen worden genoemd, zijn kleine heuvels die karakteristiek zijn voor het Zeeuwse kustvlakten, te vergelijken met de Noord-Nederlandse terpen. Ze zijn aangelegd in de Middeleeuwen en dienden ze als plek waar de landadelen zich terugtrokken in tijd van oorlog. Op de vliedbergen stonden torens die meestal van hout waren opgetrokken. Rond de voet van de bergen werden vaak palissaden geplaatst, dit zijn houten puntige palen ter verdediging, of de vliedbergen werden omgracht. Later werden de vliedbergen steeds minder gebruikt door de komst van betere militaire technieken. Tegenwoordig zijn er nog twintig vliedbergen bewaard gebleven op Walcheren, waarvan we er nu twee gaan zien.
Stap weer op de fiets en fiets verder de Meinersweg af.
Je ziet al vrij snel aan de linker kant van de weg twee vliedbergen liggen, waarover net iets is verteld. Linksboven op deze pagina zie je een foto van één van deze Vliedbergen.
Na de Vliedbergen fiets je door tot aan het kruispunt met de Breeweg.
Als je hier even stilstaat en kijkt naar de landbouwgrond dan kan je zien dat het land gedraineerd wordt. Er komen hier buizen uit de grond. Dit wordt gedaan vanwege de fysische geografie en de ligging alhier. Zoals eerder vertelt ligt er tussen de hogere zanderige kreekruggen een lager gelegen klei- en veengebied. Hier bevinden we ons nu. Regenwater loopt naar dit laagste punt en hoopt zich dus hier op. Hierdoor is het moeilijk voor zware landbouwmachines om zich hier doorheen te werken en ook is er kans op overbewatering van het land.
Fiets rechtsaf op het kruispunt de Breeweg op en ga dan weer de eerste weg links de Braamweg op. Sta stil bij de wegenbouwwerkzaamheden en lees het volgende stukje hierover.
Om de Koudekerkseweg, waar we zo over zullen fietsen, te ontlasten is in maart 2003 begonnen met de aanleg van een rondweg om Koudekerke, de S15. In dit project zit ook de aanleg van een nieuwe weg van Vlissingen naar Koudekerke, de S14. Bewoners van de Koudekerkseweg hadden geklaagd over de grote hoeveelheid verkeer door hun straat. Ook word door deze rondweg de Vlissingse nieuwbouwwijk “Lammerenburg II” goed ontsloten, die we verderop tijdens deze excursie nog zullen bekijken. Er is echter veel commentaar en weerstand geweest op de aanleg van deze rondweg. Het nut woog niet op tegen de kosten volgens verschillende partijen. Uiteindelijk komt hij er dus toch.
Fiets verder over de Braamweg, Koudekerke binnen tot aan de t-splitsing.
De route zal verder gaan linksaf op de t-splitsing de Middelburgse straat op, maar we willen hier even cafetaria “’t Trefpunt” aanraden voor een mogelijke pitstop, waar zeker de lekkere frietjes aan te raden zijn. Hiervoor moet je rechtsaf op de t-splitsing en dan zie je de heuze frietkot al vrij snel aan je linker hand.
Ga op de t-splitsing vanaf de Braamweg de Middelburgse straat op en ga meteen de eerste weg weer rechts de Koudekerkseweg op.
Dit is de weg die ontlast moet worden door de toekomstige rondweg, de S15.
Dit was de het deel “Platte land” van deze excursie en we zullen nu richting Vlissingen gaan voor het laatste deel van deze excursie.

VLISSINGEN
Twee dingen onderwerpen centraal gedurende deze excursie. Het contrast tussen het stedelijk gebied Middelburg/Vlissingen en het verschil binnen het stedelijk gebied tussen de steden Middelburg en Vlissingen. We hebben nu Middelburg en het platteland gekeken. We gaan ons nu focussen op Vlissingen. In het begin van het laatste deel van de route zul je de grens tussen het platteland en de stad Vlissingen zien. Het spanningsgebied, maar ook het gebruik van dit gebied door de stad Vlissingen. Vervolgens zal de route gaan door de stad Vlissingen om het verschil met Middelburg te laten zien.
Blijf de Koudekerkseweg volgen, de rotonde over, en ga vervolgens de tweede weg recht, de Galgeweg op.
Nu zul je voor het terugkeren in het stedelijke gebied een klein deel van het toeristische gebied te zien krijgen dat langs de gehele kustlijn van Walcheren aanwezig is. Voor je doorfietst, lees eerst even het volgende stukje tekst over de dingen die je gaat zien als je over de Galgeweg rijdt richting de zee:
Vlissingen zal goed zichtbaar worden en er zijn twee dingen die opvallen. Ten eerste is te zien dat er mooie duurdere huizen te zien zijn aan een strakke bebouwingsgrens. Dit is een van de buitenwijken van Vlissingen waar er groen gewoond wordt in de zeer nabije omgeving van de zee.

Deze grens is behoorlijk strak vanwege het feit dat de gemeentegrens van Veere aan de rechterzijde van de Galgeweg ligt. Vlissingen heeft dus niet erg veel buffer meer over, dit in tegenstelling tot Middelburg wat al eerder genoemd is.Het verschil in beschikbare ruimte tussen Middelburg en Vlissingen wordt ook duidelijk als je naar de bevolkingsdichtheden van de twee gemeenten kijkt. Middelburg heeft een dichtheid van 950 personen per km2 en Vlissingen 1324 personen per km2. Vlissingen is dus al veel ‘voller’ waardoor de uitbreidingsmogelijkheden minder groot zijn dan die van Middelburg. Voor verdere uitbreiding zul je later ook zien dat Vlissingen vooral in noordelijke richting verder uit heeft gebreid en nog uitbreidt.
Op de achtergrond van deze stadsrand is verder te zien dat er hoogbouwflats aanwezig zijn die zorgen voor een aangezicht van een wat meer stedelijk aangezicht in minder fraai opzicht.

Aan de andere kant van de Galgewegweg die naar de duinen leidt is nog een historisch kenmerk te zien in de vorm van bunkers uit de Tweede Wereld Oorlog, zoals al eerder toegelicht in het landelijke gebied.


Wanneer de duinen bijna bereikt zijn is aan de rechterhand te zien dat het toerisme, gericht op de zee, de overhand krijgt. Aan de rechterhand zijn eerst vakantie-huurwoningen zichtbaar en daarna het Golden Tulip hotel dat ook floreert dankzij de toeristische activiteiten aan de duinen en het strand. Er wordt dan ook een flinke uitbreiding gerealiseerd aan het hotel.
De Galgeweg blijf je volgen tot je de duinen bereikt ten westen van Vlissingen.
Bij het bereiken van de duinen moet je linksaf richting Vlissingen fietsen.
Voor het passeren van het eetcafe (foto linksboven) is het zeer de moeite waard om de klim de duinen op te maken en de Westerschelde in volle glorie te aanschouwen. Vanaf het strand is er ook een zeer mooie kijk op de Vlissingse boulevard mogelijk.
Vervolgens hervat je de route via het fietspad naar Vlissingen langs het eetcafe, tot aan het park Nollebos. Stop hier even en lees dan het volgende stukje tekst
Vanaf het fietspad is zichtbaar dat alles rond de duinen is ingesteld op het toerisme met fietspaden, wandelpaden en parkeerplaatsen. Tijdens het volgen van het fietspad zul je verder het recreatie en natuurgebied Nollebos passeren.
Het Nollebos is een ongeveer 26 ha groot en is ontstaan door aanplant van bos rondom de kreekresten die na de dijkdoorbraken van 1944 zijn overgebleven. De dijkdoorbraken waren het gevolg van bombardementen door de geallieerden bij de bevrijding van Walcheren. Ook dit is dus weer een restant van het oorlogsverleden, maar hier is het op een positieve manier erg goed benut. Het Nollebos wordt op verschillende manieren gebruikt voor recreatie. Voorbeelden zijn eveneens wandelen, fietsen, vissen, tennissen, kanovaren en paardrijden.
Je blijft het fietspad volgen tot je uitkomt op de Burgemeester van Woelderenlaan, waar je rechtsaf slaat.
Bij het rechtsaf slaan zie je ook nog aan je rechterhand een bedrijf die kano’s verhuurt voor deze vorm van recreatie in het Nollebos.

Bij de eerstvolgende kruising met stoplichten sla je rechtsaf en maak je een klimmetje om de boulevard van Vlissingen te bereiken Stop hier even en geniet van het mooie uitzicht op de boulevard en het strand terwijl je het volgende stuk leest..
Nu ben je het toeristische buitengebied van Vlissingen gepasseerd en zal de excursie verder gaan door de stad Vlissingen.
Voordat we nu beginnen met de toelichting op de boulevard eerst even iets over de stad Vlissingen.

De stad Vlissingen

Vlissingen is in 1304 gesticht en is sinds het ontstaan altijd verbonden geweest met de zee. Al in de 15e eeuw was Vlissingen een van de belangrijkste havens van de Nederlanden. Via de rede van Vlissingen waren de havens van Antwerpen, Gent en Brugge te bereiken. Tot aan het begin van de Tachtigjarige oorlog was Vlissingen ook het vertrekpunt van de Nederlanden naar Spanje. In de 17e en 18e eeuw ontwikkelde Vlissingen, en ook Middelburg, zich verder als een belangrijke havenstad, waar de Verenigde Oostindische Compagnie en de Zeeuwse Westindische compagnie een belangrijke plaats innamen. Verder was ook in Vlissingen de Admiraliteit gevestigd, die de voorloper van de marine was. In de 19e en 20e eeuw werd Vlissingen de belangrijkste havenstad vanwege de aanwezige scheepswerven.

De stad is twee maal aangevallen en voor een groot deel verwoest tijdens de Napoleontische oorlog in 1809 en de Tweede Wereldoorlog in 1944 toen de Engelsen de hier aanwezige Duitsers aanvielen. Hierdoor is veel van de oude stad verwoest en is dit een groot verschil met Middelburg dat dan ook goed is te zien. Vlissingen heeft zich na de Tweede Wereldoorlog verder ontwikkeld als haven en industriestad met als belangrijke ontwikkeling de totstandkoming van het haven en industriegebied Vlissingen-Oost en later het Sloegebied. Door de verwoesting van de stad en de concentratie van de gemeente op de haven en industrie activiteiten is de stad zichtbaar een industriestad. De woonwijken in het noordelijke deel van Vlissingen zijn dan ook redelijk “saai” te noemen en bedoeld voor de huisvesting van de benodigde arbeiders. Hier is een duidelijk verschil zichtbaar met de veel fraaiere stad Middelburg dat niet in een dergelijke mate is verwoest en meer economisch gericht is op de dienstensector en de regionale hoofdstadfunctie van de provincie Zeeland.
De Vlissingse boulevard
De Vlissingse boulevard is een gebied dat vooral bedoeld is om toerisme te verwelkomen en je zult ook zien dat hier vele terrasjes te vinden zijn en natuurlijk het strand. Hier is dan ook niet echt het industriële karakter van de stad te zien. De boulevard wordt door de gemeente in drie delen opgesplitst in de figuur linksboven is dit te zien met daaronder de figuur waarin is aangegeven wanneer de verschillende delen gebouwd zijn. In deze figuur is dan ook te zien dat er haast geen vooroorlogse gebouwen aanwezig zijn op de boulevard, ook weer als gevolg van de Tweede Wereldoorlog.
Het deel waar je nu bent is dus boulevard Evertsen en is het drukste deel van de boulevard vanwege het aanwezige strand aan de boulevard.

De grenzen van dit deel worden aangegeven door het Wooldhuis aan de westzijde en de strandveste met de Sardijntoren aan de oostzijde. De Sardijntoren is de toren die het meest opvalt aan de boulevard vanwege zijn 78 meter hoogte. Daartussen is er verder nog het hotel Britannia dat in de toekomst opgeknapt zal gaan worden. Verder zal er in dit deel van de boulevard niet veel veranderd worden.Boulevard Bankert is het deel waar al een groot deel bestaat uit moderne gebouwen. Hier zijn ook veel vakantiewoningen/appartementen te vinden. Dit deel loopt tot de Coosje Buskenstraat. Hier wil de gemeente de meeste plaats maken voor uitbreidingen aan de boulevard. Er zal hier plaats komen voor nieuwbouw en ook uitbreidingen. Wel zal er steeds worden gekeken de oude bebouwing met de nieuwe te harmoniseren om een zo fraai mogelijk aangezicht te krijgen van Vlissingen. Zo wil de gemeente ook de zeevaartschool verplaatsen naar een andere locatie in de stad om in dit gebouw een restaurant/hotel functie te vestigen. Het gebouw moet wel in oorspronkelijke staat behouden worden vanwege het historische belang dat het gebouw uitdraagt wat betreft de verbondenheid met de zee.Stap weer op de fiets en blijf nu de boulevard volgen en ga in oostelijke richting naar boulevard de Ruyter. Stap weer af bij het standbeeld van Michiel de Ruyter en lees het volgende stuk.
Boulevard de Ruyter begint zoals eerder gezegd bij de Coosje Buskenstraat en het eerste wat in het oog springt als je deze straat voorbij bent, is de gevangentoren.  1   2


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina