Extreem flexibel – kortverhaal over veelzijdigheidDovnload 10.16 Kb.
Datum20.08.2016
Grootte10.16 Kb.


Spotlight
Extreem flexibel – kortverhaal over veelzijdigheid
Innovatieve oplossing voor het koetswerk, de zetels en de deuren

De geschiedenis van flexibiliteit in de auto begon bij Opel met de break: in 1953 lanceerde de autoconstructeur uit Rüsselsheim de eerste break op de markt onder de generische naam CarAVan.
Het creatieve genie van de designers en ingenieurs van GM/Opel heeft het concept 'flexibiliteit' sindsdien verder ontwikkeld, zodat het veel meer behelst dan de passagiers en hun bagage. Zo had de Opel Junior uit 1983 bijvoorbeeld instrumenten die men als bouwblokken van plaats kon verwisselen. De radio/cassettespeler en de luidsprekers waren uitneembaar en konden aan een tas worden bevestigd. De huidige Tigra TwinTop en Astra TwinTop bieden dan weer een heel ander type van flexibiliteit: ze zijn allebei tegelijk coupé en cabrio. Hun wegklapbaar stalen dak verdwijnt met een druk op de knop in de bagageruimte. Om toch een maximaal koffervolume te verzekeren, beschikt de Astra TwinTop over een driedelig dak dat ingeklapt slechts een minimum aan ruimte in beslag neemt.
Bij de Opel Twin (1992) schuilde de flexibiliteit in het aandrijfsysteem. Hij beschikte namelijk over een verwisselbaar aandrijfgeheel dat de motor, de transmissie, de achteras en de energieaccumulator omvatte. De huidige E-Flex-architectuur, die de basis vormde voor de Opel Flextreme uit 2007, deelt bijvoorbeeld een vergelijkbaar principe. Het
E-Flex-systeem maakt het mogelijk om verschillende aandrijfsystemen in een uniform chassis met elektrische aandrijving te integreren.

Flexibele zetelconfiguraties in Zafira, Meriva en Signum
De baanbrekende compacte Zafira (1999) en Meriva (2003) gaven monovolumes een uitgekiende interieurflexibiliteit. Terwijl eigenaars van klassieke monovolumes steeds voor ze vertrekken moeten beslissen of ze bagageruimte of extra zetels nodig hebben, lost het Flex7-systeem in Opels bestseller dit dilemma voor hen op: de zeven zetels van de Zafira blijven steeds aan boord.
De Meriva heeft een iets andere configuratie. Het FlexSpace-systeem garandeert een maximale flexibiliteit voor de tweede zetelrij: die laat zich omvormen tot twee afzonderlijke zetels met een maximale been- en elleboogruimte of een driepersoons zitbank en kan voor een maximale laadruimte gewoon worden neergeklapt. De Signum, Opels topmodel sinds 2003, heeft een vergelijkbaar systeem.
Praktische oplossingen voor transport van bagage in Corsa, Antara en Flextreme
FlexFix, het flexibele geïntegreerde transportsysteem achteraan dat in de Corsa en Antara wordt aangeboden, tilt de flexibiliteit voor bagagevervoer nog een niveau hoger. Het wordt als een schuif uit de achterbumper geschoven en kan twee fietsen of een grote plooibox voor extra bagage vervoeren. Het Opel-principe geldt ook voor de FlexFix: gereedschap is niet nodig en er moet niets geïnstalleerd of verwijderd worden. Een opvallend kenmerk van de elektrisch aangedreven concept-car Opel Flextreme (2007) was zijn bijkomend bagagecompartiment onder de laadvloer, dat FlexLoad werd gedoopt.
Onconventionele deurontwerpen in Insignia Concept, TRIXX en Meriva Concept
De designers van GM/Opel staan altijd open voor praktische en ongewone oplossingen, zelfs voor de deuren: de concept-car GT2 (1975) had schuifdeuren en de Astra Coupé OPC X-Treme Concept (2001) had vleugeldeuren, om maar twee voorbeelden te noemen. Hoewel pantografische scharnieren en geleidingen op het eerste zicht enorme voordelen bieden, zijn ze moeilijk te realiseren in de serieproductie. Deze innovatie werd getoond op de Insignia Concept (2003) en de TRIXX (2004) en zorgt ervoor dat men zelfs grote deuren breed kan openen in kleine parkeerplaatsen of garages. Deze deuren zwaaien niet naar buiten open maar bewegen als schuifdeuren zonder rails, parallel met het koetswerk.
In hun zoektocht naar een nog meer comfortabele toegang tot het interieur hebben de ingenieurs van Opel/GM zich daarom geconcentreerd op de achteraan scharnierende achterdeuren. Het FlexDoors-principe maakte zijn debuut in de Opel Flextreme (2007), een studie die nauw aanleunde bij Opels traditie van uitermate flexibele en praktische koetswerkconcepten met een aantrekkelijk ontwerp. De Meriva Concept (2008) toont aan dat Opel zich heeft toegelegd op achteraan scharnierende achterdeuren die onafhankelijk van de voordeuren openzwaaien.


General Motors Belgium N.V. http://media.opel.be General Motors Corporation


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina