Ga met de bisschoppen mee naar Paus FranciscusDovnload 21.16 Kb.
Datum26.08.2016
Grootte21.16 Kb.
Teksten voor parochiebladen en kerkelijke websites voor de maand juni 2016Ga met de bisschoppen mee naar Paus Franciscus
Paus Franciscus zal op 15 november in de Sint Pieter in Rome een speciale toespraak houden voor alle Nederlandse pelgrims die dan in Rome zijn. Bisschop Frans Wiertz en hulpbisschop Everard de Jong zijn ook daarbij aanwezig, samen met een grote groep pelgrims uit Limburg.
Wie er bij wil zijn is van harte welkom om mee te gaan. Van 12 tot en met 17 november is er een speciale bedevaart van uit het bisdom Roermond naar Rome. Tijdens die reis is er twee keer gelegenheid om paus Franciscus te ontmoeten. Op woensdag 16 november tijdens de reguliere algemene audiëntie op het Sint-Pietersplein en daags ervoor tijdens de ‘Nederlandse Dag’, waaraan diverse pelgrimsgroepen uit ons land deelnemen.
Voor de reis naar Rome in het Heilig Jaar is een programma opgesteld, waarin de belangrijkste plekken van Rome worden bezocht. Er is volop gelegenheid om te genieten van het vele moois dat Rome te bieden heeft. De reis van het bisdom Roermond wordt georganiseerd door het Huis voor de Pelgrim/Limburgse Bedevaarten in Maastricht. De reis kost € 839 per persoon. Voor aanmeldingen of meer informatie: www.huisvoordepelgrim.nl. Bellen of mailen kan ook: 043-3215715 of info@huisvoordepelgrim.nl.

Misdienaars- en kinderkorendag
Roermond is dit jaar de plaats waar kinderen welkom zijn voor de jaarlijkse misdienaars- en kinderkorendag op zaterdag 4 juni. Alle misdienaars uit heel Limburg zijn uitgenodigd, net als alle leden van kinderkoren.

De dag begint met een gezamenlijke eucharistieviering met hulpbisschop Everard de Jong in de Sint-Christoffelkathedraal, de kerk van de bisschop. Vervolgens worden er in de tuin bij het voormalige kartuizerklooster (nu kantoren bisdom) allerlei activiteiten aangeboden.


[……Eventueel aanvullen met lokale informatie:……] Ook de misdienaars/leden van het kinderkoor van onze parochie(s) gaan hier naartoe. Opgeven kan bij ……….. [.... naam en gegevens lokale contactpersoon…….].

Lezing Academie Rolduc: Boeddha in de etalage?
Het valt op dat tegenwoordig overal beelden van Boeddha te zien zijn: in tuincentra, in etalages en zelfs in woonkamers van mensen die heel christelijk zijn. Hoe kan dit en waar komt dit fenomeen vandaan? Daarover gaat de lezing ‘Boeddha in de etalage’ die drs. Helene Etminan vrijdag 10 juni houdt in het kader van de lezingenreeks Academie Rolduc.
Klopt het dat oosterse religies en denkwijzen het gat vullen dat door de ontkerkelijking in het westen is ontstaan? Maar wat gebeurt er als je religieuze symbolen uit hun oorspronkelijke context haalt? Wonen er opeens overal boeddhisten of zijn die beelden alleen maar decoratie? Godsdienstwetenschapper en docent wereldreligies Etminan gaat tijdens de lezing in op deze vragen.
Academie Rolduc is de naam van een reeks lezing van het Theologisch Instituut Rolduc over een breeds scala aan religieuze, politieke, maatschappelijke of filosofisch onderwerpen. De lezingen worden gehouden in Abdij Rolduc en zijn voor iedereen toegankelijk. Belangstellenden kunnen per avond inschrijven; kosten: vijf euro per bijeenkomst.
Aanmelden kan via academie.rolduc@gmail.com. Een uitgebreid programmaoverzicht is te downloaden op www.bisdom-roermond.nl/Academie-Rolduc-2015


Kaarten van barmhartigheid zijn te bestellen
‘Stuur eens iemand een kaartje van barmhartigheid’. Onder dat motto heeft het bisdom een set postkaarten uitgegeven met teksten als: ‘Het spijt me’, ‘Zullen we opnieuw beginnen?” of ‘Mag ik nog eens langs komen?”. De kaarten sluiten aan bij het Jaar van de Barmhartigheid en misschien een aardige geste om weer eens contact te zoeken met iemand met wie contact in het verleden niet zo lekker liep.

De ‘kaarten van barmhartigheid’ zijn bij onze parochie te koop. Een hele set met acht kaarten kost € 3,50. Per stuk kosten de kaarten € 0,50. De opbrengst van de kaarten komt deels ten goede aan onze eigen parochie.


[…indien de parochie de kaarten niet zelf verkoopt…] De kaarten zijn te koop bij de verzendboekhandel van het bisdom: www.carolushuis.nl.
[Noot voor parochiebladredacties:

Illustraties van de kaarten zijn op te vragen bij de persdienst van het bisdom: persdienst@bisdom-roermond.nl of 0475-386852].


Je moet het maar weten:

Onze-Lieve-Vrouw-van Altijddurende Bijstand
Er is maar één Maria en toch heeft ze tientallen verschillende namen. Eentje is heel bekend en er is in bijna elke kerk in Limburg wel een afbeelding van te vinden: Maria als Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand.

Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand is een titel van Maria, die in verband staat met een Byzantijnse icoon met dezelfde naam. Afbeeldingen van de beroemde icoon zijn in bijna elke parochiekerk te vinden. Het origineel bevindt zich al sinds de 15e eeuw in Rome, maar is vermoedelijk veel ouder. In de oosterse kerken staat deze afbeelding van Maria met het kind Jezus op de arm bekend als Theotokos: waarmee uitgedrukt wordt dat Maria de moeder van God is.


De icoon beeldt de Maagd Maria af in een donkerrood gewaad met een blauwe mantel en sluier. Aan de linkerzijde is de aartsengel Michaël te zien. Hij draagt de lans en spons als voorwerpen van Jezus' kruisiging. Aan de rechterzijde is de aartsengel Gabriël afgebeeld met een 3-kruis en spijkers.


Het is een icoon van het zogenaamde Hodegetria-type, waarbij Maria naar haar zoon wijst. Het Jezuskindje voorvoelt zijn lijden en wendt zich al tot zijn moeder om zich te laten troosten. De uitdrukking van de maagd is plechtig en gericht op de kijker in plaats van naar haar zoon. Opvallend is ook dat de sandaal van Jezus loszit. Dit verwijst naar een woord van Johannes de Doper die zei dat hij niet waard was om Jezus' sandaal los te maken.

De gedachtenis van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand wordt in de Kerk gevierd op 27 juni.

Last minute inschrijven voor WJD
Deze zomer zijn weer de Wereldjongerendagen. Deze keer in Polen. Van 26 tot en met 31 juli komen misschien wel meer dan een miljoen jongeren van over de hele wereld naar Krakau om hun geloof te vieren; en om elkaar en paus Franciscus te ontmoeten. Voorafgaand aan het officiële programma zijn er kleinere bijeenkomsten in diverse Poolse steden. Vanuit Limburg gaat ook een groep jongeren naar Polen toe. Inschrijven kan nog. Kijk voor meer informatie op www.wjd2016.nl


Inschrijven zomerkampen kan nog
Ook komende zomer organiseert het bisdom Roermond weer verschillende jeugdkampen voor kinderen en tieners. In totaal worden vier midweekkampen op verschillende locaties gehouden. Ze zijn bedoeld voor jongens en meisjes in de leeftijd van 7 tot en met 12 jaar en 12 tot en met 16 jaar. Kijk voor meer informatie over al deze activiteiten op www.bisdom-roermond.nl/jongeren.


Serie Heilig Jaar van de Barmhartigheid (7)
Vreemdelingen opnemen

Door J. P. Janssen pr

Paus Franciscus heeft 2016 uitgeroepen tot een bijzonder Heilig Jaar. Hij heeft ook een thema aangereikt om tijdens het jaar bij stil te staan: barmhartigheid. In een serie korte artikelen belichten we de Werken van Barmhartigheid. Deze keer: de vreemdelingen opnemen.


Wanneer er een oorlog woedt, wanneer honger en armoede toeslaan, verlaten mensen hun thuis en vluchten. Dat was bij het begin van de Eerste Wereldoorlog zo, toen één miljoen Belgen vluchtten naar het neutrale Nederland. Dat was in de Vietnamoorlog zo, toen talloze vluchtelingen in bootjes de zee opzochten en als bootvluchteling een veilig heenkomen zochten. In onze dagen is de stroom vluchtelingen immens groot geworden door de oorlogen die er woeden. Honderdduizenden, die alles achterlaten om veilig te kunnen leven.

Het is nogal wat als je huis en haard verlaat om elders een nieuw thuis te vinden. De ontberingen op de tocht zijn verschrikkelijk en hemel schreiend is het gedrag van mensenhandelaren, die van de ellende profiteren en vluchtelingen moedwillig de dood in jagen. Opgesloten worden in het ruim van een gammele boot. Opgesloten worden in een vrachtauto, waar je een verstikkingsdood sterft. Het is van alle tijden dat er mensen zijn, die uit de nood van anderen munt slaan. Zichzelf verrijken aan de ellende van een ander. Hoe diep kun je vallen…Hoeveel respect verdien je dan nog?

Wanneer zich vreemdelingen in onze omgeving komen vestigen, stelt dat onze gastvrijheid op de proef. Je hoort dan verschillende geluiden van mensen. Sommigen heten de vreemdeling welkom. Ze zetten, bij wijze van spreken, de deur van hun hart ver open en illustreren zo hun gastvrijheid. Anderen zijn wat bedeesder. Ze houden wat meer afstand. Ze staan niet afwijzend tegen de vreemdeling, maar staan ook niet te juichen om hun komst.

Weer een andere groep mensen is uiterst negatief. Ze verpakken vaak hun angst voor de vreemdelingen in agressieve taal en afwijzend gedrag. Vaak staan ze met de beschuldigende vinger klaar, zonder dat er ook maar iets vervelends gebeurd is.Van een gelovig mens mag verwacht worden dat hij of zij meelevend is met degene, die als vluchteling naar ons toekomt. Dat is misschien wel makkelijker gezegd dan gedaan, omdat de problematiek van vluchtelingen zo groot is. Het is niet zo eenvoudig als het lijkt, omdat vluchtelingen natuurlijk ook een hele geschiedenis meebrengen van leed en verdriet, van angsten en zorgen. Daar heb je niet zo een- twee-drie een passend antwoord op. Toch leert Jezus ons gastvrij te zijn. Geen onderscheid te maken tussen mensen. En Hij houdt ons voor zorgzaam te zijn, juist voor degenen, die het meest kwetsbaar zijn.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina