Ganglion sfenopalatinum behandelingDovnload 10.97 Kb.
Datum23.08.2016
Grootte10.97 Kb.
Ganglion sfenopalatinum

behandeling


Behandeling van de zenuwwortel van de aangezichtszenuw
Inleiding
U bent door uw arts verwezen naar het pijncentrum van het Amphia Ziekenhuis voor behandeling. De folder geeft u informatie over een andere mogelijkheid voor pijnbestrijding dan behandeling met behulp van medicijnen. Toepassing van een andere vorm van pijnbestrijding kan nodig zijn als de pijn niet voldoende wordt weggenomen, bijwerkingen van medicijnen niet meer aanvaardbaar zijn of als patiënten overgevoelig zijn voor de medicijnen. Als u lijdt aan een bepaalde vorm van aangezichts- en hoofdpijn, kunt u in aanmerking komen voor een behandeling van de zenuwwortel van de aangezichtszenuw. De medische term voor deze behandeling is ganglion sfenopalatinum.
Wat is een ganglion sfenopalatinum behandeling?

De behandeling van de zenuwwortel van de aangezichtszenuw, de ganglion sfenopalatinum behandeling, is een behandeling waarbij de aangezichtszenuw gedeeltelijk wordt geblokkeerd. De aangezichtszenuw behoort tot het onwillekeurige zenuwstelsel. Het onwillekeurige of sympathische zenuwstelsel regelt allerlei 'automatische' processen, zoals de ademhaling en de doorbloeding.


Met behulp van een speciale naald wordt de zenuwknoop opgezocht die verantwoordelijk is voor de pijn. Deze zogenaamde 'ganglion sfenopalatinum' bevindt zich achterin de neus. Door deze zenuwknoop verlopen de zenuwvezels die te maken kunnen hebben met bepaalde vormen van aangezichts- en hoofdpijn. Het doel van de behandeling is om de pijngeleiding in de betreffende zenuwknoop voor langere tijd uit te schakelen.
De behandeling

Uw huid wordt plaatselijk verdoofd, eventueel krijgt u ook een kalmeringsmiddel. Via de wang wordt een naald ingebracht tot bij de zenuwknoop. Om de juiste positie van de naald te kunnen bepalen, wordt gebruik gemaakt van röntgendoorlichting. De positie van de naald wordt gecontroleerd met kleine teststroompjes. Deze zijn te voelen in de neus of het gehemelte. Vervolgens vindt verdere verdoving plaats en wordt het zenuwknoopje verwarmd, door middel van radiofrequente (RF) stroom.


Hoelang duurt de behandeling?

U wordt voor deze behandeling opgenomen in dagbehandeling. De behandeling duurt ongeveer 30 minuten. Afhankelijk van de soort verdoving verblijft u nog enige tijd op de uitslaapkamer (verkoever).Let op!

  • Na de behandeling mag u niet actief aan het verkeer deelnemen. Zorg er daarom voor dat iemand u naar huis brengt.

  • Bent u zwanger? Informeer ons dan.

  • Gebruikt u antistollingsmiddelen (bloedverdunners, zoals Sintrom, Marcoumar of Acenocoumarol of Ascal)? Overleg met uw pijnbestrijding-arts of u hiermee moet stoppen voor de ingreep. Na de behandeling kunt u weer met de antistolling doorgaan, tenzij uw pijnbestrijding-arts anders voorschrijft.

  • Bent u allergisch voor röntgencontrastvloeistof en/of jodium? Neem dan even contact op met uw arts.


Na de behandeling

In veel gevallen treedt na de behandeling napijn op. Deze napijn kan enkele (6 tot 8) weken aanhouden, maar is vrijwel altijd van tijdelijke aard. U kunt hiervoor een pijnstiller innemen (bv. paracetamol volgens bijsluiter).

Eventueel kunt u aan uw huisarts of behandelend pijnarts een andere pijnstiller vragen.
Resultaat

Pas na enkele weken kan het resultaat van de behandeling beoordeeld worden. Het is mogelijk dat u al eerder een gunstig effect op de pijnklachten bemerkt. In een aantal gevallen zal een aanvullende behandeling noodzakelijk zijn.


Complicaties

De ganglion sfenopalatinum behandeling kan, ondanks onze zorgvuldige medische behandeling, een aantal complicaties met zich meebrengen. Waarschuw uw (wijk)verpleegkundige of behandelend arts. Zij kunnen beoordelen welke behandeling noodzakelijk is.
  • Er bestaat een kleine kans, dat er een doof gevoel ontstaat in het gehemelte aan de behandelde kant. Dit is meestal tijdelijk.

  • Er kan een bloeduitstorting in de wang optreden.

  • Bij ongeveer 3% van de patiënten treedt een bloedneus op, doordat een bloedvaatje geraakt is. Soms is het nodig dat de KNO arts deze bloedneus moet behandelen.

  • U kunt allergisch zijn voor röntgencontrastvloeistof. U krijgt dan last van jeuk, huiduitslag en eventueel kortademigheid. In zeldzame gevallen kan dit leiden tot een ernstige bloeddrukdaling.Heeft u vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Bespreek deze dan met uw pijnbestrijding-arts. U kunt ook bellen met de polikliniek voor pijnbestrijding van het Amphia Ziekenhuis.


Locatie Pasteurlaan 0162 327 359De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina