Gastopinie, brabants dagblad donderdag 6 april vaccineren tegen dierziekten in europa onontkoombaarDovnload 5.49 Kb.
Datum17.08.2016
Grootte5.49 Kb.
GASTOPINIE, BRABANTS DAGBLAD DONDERDAG 6 APRIL
VACCINEREN TEGEN DIERZIEKTEN IN EUROPA ONONTKOOMBAAR
(Door Henk Jan Ormel en Albert Jan Maat)
Terwijl alle aandacht gericht is op de vogelgriep, is varkenspest de Nederlandse grens tot op vijftien kilometer genaderd. Een virus trekt zich niets aan van landsgrenzen en de Nederlandse varkenshouderij houdt de adem in. De varkenspestcrisis van 1997 heeft 13 miljoen varkens het leven gekost en heeft diepe wonden geslagen op het platteland. De situatie vlak over de grens in Duitsland lijkt akelig veel op het begin van de epidemie in Nederland negen jaar geleden. Er is geen direct vervoersverbod afgekondigd waardoor op het laatste moment op grote schaal varkens zijn getransporteerd. Het varkenspestvirus is een sluipmoordenaar. Varkens kunnen het virus onder de leden hebben zonder duidelijke ziektesymptomen te vertonen.

De situatie in Noord-Rijnland-Westfalen is zo gevaarlijk dat snelle vaccinatie in een ruime ring rond de besmettingshaard het meest zinnige veterinaire antwoord is. Dit betekent dat ook in de Gelderse Achterhoek en Twente de varkens gevaccineerd zouden moeten worden.

Vaccinatie doe je bij gezonde dieren om te voorkomen dat dieren ziek worden. Vaccineren in een klein gebied waar de ziekte al voorkomt is het paard achter de wagen spannen. Er ligt een geregistreerd markervaccin tegen varkenspest op de plank. Na vaccinatie is het mogelijk om via bloedonderzoek onderscheid te maken tussen gevaccineerde en geïnfecteerde varkens.

Duitsland is één der grootste tegenstanders van vaccinatie omdat men vreest dat het virus als het ware onderduikt in gevaccineerde dieren en zich daardoor verder kan verspreiden. Deze theorie gaat zeker bij een markervaccin niet op. Het alternatief bestaat uit het grootschalig doden van gezonde dieren en dat is onacceptabel. Daarnaast brengt het niet vaccineren totale ontwrichting van het platteland en veel mensen- en dierenleed.

Het argument dat consumenten geen vlees van gevaccineerde varkens willen eten is klinkklare nonsens en wordt misbruikt voor handelspolitieke doeleinden. Ieder varken wordt gevaccineerd tegen diverse ziekten en niemand laat om die reden zijn karbonaadje staan! Een vaccinatie prikkelt het afweerapparaat van het dier om goed voorbereid te zijn op een mogelijke besmetting. Een vaccinatie laat niets achter in het vlees en is volkomen ongevaarlijk voor de consument. Een vaccinatie zorgt wel dat het varkenspestvirus zich niet kan vermeerderen en levert dus een zinvolle bijdrage aan de bestrijding van varkenspest. De roep om vaccinatie wordt nu in Duitsland ook groter.

Voor landen die varkensvlees exporteren, is een uitbraak van een dierziekte bij de concurrent een gouden kans. De één zijn dood is de ander zijn brood. Nederland zou kunnen profiteren van de uitbraak in Duitsland. In plaats van profiteren van de ellende bij onze buren, kunnen wij ook gezamenlijk een vaccinatieplan indienen bij de Europese Unie om in een ruime cirkel om de uitbraak heen de varkens te vaccineren. Op deze wijze kunnen wij een uitbraak in Nederland proberen af te wenden. Het virus houdt zich immers niet aan landsgrenzen. Bovendien is dit een kans om het Europese non-vaccinatiebeleid verder af te breken.


Henk Jan Ormel is Tweede-Kamerlid voor het CDA en dierenarts. Albert Jan Maat is lid van het

Europese Parlement voor het CDA.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina