Geschiedenis van de onderneming SeatDovnload 11.59 Kb.
Datum25.07.2016
Grootte11.59 Kb.
Geschiedenis van de onderneming Seat
Een initiatief van de Spaanse regering en diverse investeerders in 1948 resulteerde in een overeenkomst met Fiat. SEAT is sinds de integratie met de VW Group uitgegroeid tot een vooraanstaand Europees automerk.
Jaren vijftig

Zestig jaar geleden, op 9 mei 1950, werd ‘Sociedad Española de Automóviles de Turismo’, kortweg SEAT, opgericht. De onderneming was eigendom van de Instituto Nacional de Industria, zeven grote Spaanse banken en Fiat, dat een licentie toekende voor de productie van Fiat-modellen. De fabriek werd met een oppervlakte van ruim 95.000 m2 vlakbij de haven van Barcelona opgericht. Een logische plek, omdat andere autofabrikanten - Hispano-Suiza, Elizalde, Ford Motor Ibérica en General Motors Peninsular - daar eveneens domicilie hadden gekozen. Vakkundige arbeidskrachten waren dan ook ruimschoots voorhanden. Op 13 november 1953 rolde de eerste SEAT, een 1400 A, van de band, een achterwielaangedreven sedan met een viercilinder motor van 44 pk, de historische equivalent van de huidige Exeo. Dagelijks werden er vijf auto’s geproduceerd en het aantal medewerkers bedroeg 925.


In 1957 werden er 10.000 auto’s geconstrueerd en SEAT stimuleerde toeleveranciers om in de regio bedrijven op te richten om de fabriek te voorzien van onderdelen en componenten. Datzelfde jaar werd de 600 uitgebracht, die feitelijk Spanje wielen gaf en een enorme impact had op het land. Het was voor velen de eerste auto en zorgde voor een verbetering van de levensstandaard. In maart dat jaar waren er al 100.000 bestellingen geplaatst voor de 600 en de order-intake moest worden stopgezet.
Jaren zestig

Begin jaren zestig was SEAT al een belangrijke speler in de Spaanse auto-industrie. De 1400 A had intussen al twee keer een facelift ondergaan en werd opgevolgd door de SEAT 1500. Deze werd breed ingezet door de overheid. De 600 bleef floreren en de productieaantallen namen voortdurend toe. In 1973 waren al 800.000 SEATs 600 gebouwd, maar Fiat stond export niet toe. Toch ontdekte SEAT een ontsnappingsclausule in het contract en werden er 150 600’s geëxporteerd naar Colombia. Nadat het licentiecontract met Fiat was herzien, werd de SEAT 600 tussen 1970 en 1973 de meest verkochte auto in Finland!


In 1967 bedroeg de jaarproductie 160.000 eenheden en SEAT lanceerde onder andere de 1500 Familiar, de 800 – een door SEAT ontwikkelde vierdeurs versie van de 600 – en de 850. Export werd nu toegestaan door Fiat en de 600 vond vervolgens gretig aftrek in twaalf landen.

De nieuwe 124 maakt in 1968 zijn opwachting en de jaarproductie liep op tot 200.000 auto’s en SEAT is Spanje’s grootste autoproducent.


Jaren zeventig

In 1971 wordt SEAT Spanje’s grootste industriële onderneming en de nummer acht onder de Europese autofabrikanten. Begin jaren zeventig rijden er 2,4 miljoen auto’s rond in Spanje, waarvan de helft de SEAT-badge heeft. Jaarlijks worden er 55.000 auto’s geëxporteerd.

Ook doet SEAT officieel zijn intrede in de autosport, met onder andere deelnames aan de Monte Carlo-rally. In 1975 wordt het Martorell Technical Centre in gebruik genomen. Van de 127 produceert SEAT eigen versies en op basis van de 850 ontwikkelt SEAT zijn eerste echte, eigen model. Dit model wordt zelfs in licentie in Argentinië en Egypte gebouwd.

De coupé heeft een opvallende naam: Bocanegra (‘zwarte mond’). Inmiddels loopt de 4.000.000e SEAT van de band en het belang van Fiat in de onderneming neemt af.


Jaren tachtig

Het contract met Fiat wordt ontbonden; wel zal SEAT voor de Italiaanse fabrikant in vijf jaar 400.000 auto’s bouwen. SEAT komt volledig op eigen benen te staan en in drie jaar tijd worden drie nieuwe modellen ontwikkeld. De Ronda speelt een cruciale rol. Banden met de Volkswagen Group worden aangeknoopt en de Polo, Derby, Passat en Santana worden door SEAT geproduceerd en verkocht.

In 1984 verschijnt de belangrijke SEAT Ibiza, die symbool staat voor het Zuid-Europese elan van het merk en die is ontworpen en ontwikkeld door Giugiaro en Porsche. SEAT wordt geprivatiseerd en op 18 juni 1986 verwerft de VW Group een belang van 51%. De eerste modellen – de Ronda – worden geëxporteerd naar ….. Nederland. Ook wordt SEAT Sport opgericht. Jaarlijks worden nu zo’n 480.000 auto’s geproduceerd. SEAT is goed voor 15,2% van de VW-productie en van de Ibiza zijn inmiddels ruim 500.000 exemplaren verkocht.
Jaren negentig

De eerste in serie geproduceerde SEAT met VW-technologie is de Toledo in 1991, ontworpen door Giugiaro. Op 22 februari 1993 nemen Koning Juan Carlos van Spanje en de Chairman van de Volkswagen Group, Dr. Ferdinand Piëch, de nieuwe Martorell productiefaciliteit officieel in gebruik. In 1995 volgt de presentatie van de Alhambra MPV en twee jaar later de eerste, sportieve Ibiza Cupra. In het wereldkampioenschap rally domineert SEAT de categorie tot twee liter. In 1998 rolt Ibiza nr 2.000.000 van de band. De nieuwe SEAT-merkwaarden zijn passie, sportiviteit, dynamiek en technologie.


Eerste decennium 2010

De dynamic line, SEAT’s stilistische thema voor de 21st eeuw en ontwikkeld door SEAT’s nieuwe design director Walter da Silva, bepaalt de designkoers voor de toekomst, belichaamd door de Salsa en de Tango prototypen. Tegelijkertijd ondergaat de modelreeks een substantiële vernieuwing. Na het winnen van de Deutschlandrally met de Cordoba WRC trekt SEAT zich terug uit de rallysport en richt de aandacht op het circuit door in 2002 de eerste Leon Supercopa te organiseren. SEAT laat het internet niet ongemoeid: via www.eSEAT.com kan een nieuwe auto worden besteld en een nieuwe slogan wordt geadopteerd: auto emocion.


De autosport blijft voor SEAT een belangrijk platform en de prijzenkast is dankzij honderden overwinningen ruim gevuld. In 2003 schrijft SEAT de Toledo Cupra in voor het Europees Toerwagenkampioenschap (ETCC), een jaar later opgevolgd door het WTCC. Eerst met de Toledo Cupra en later gevolgd door de nieuwe Leon. In 2006 haalde SEAT de 3e en in 2007 de 2e plaats. Voorbodes van topresultaten, want met de Leon TDI worden alle benzineconcurrenten verslagen en wordt bij zowel de rijders als de merken de wereldtitel behaald. Dankzij de geavanceerde dieseltechnologie van SEAT een resultaat dat vooraf onmogelijk leek, de eerste keer dat de WTCC-titel werd behaald met een dieselmotor.
Voortbordurend op de sportieve resultaten kent iedere modelreeks een sportieve Cupra- en FR-versie, waaronder de nieuwe Altea. Van de Ibiza zijn inmiddels ruim vier miljoen exemplaren geproduceerd. De reeks groeit verder met meer varianten en houdt gelijke tred met de meest recente trends. De naam die voor het sportieve topmodel van de nieuwe Ibiza SC SportCoupé is gekozen, Bocanegra, is een eerbetoon aan SEAT's recente verleden, de populaire benaming van de sportieve 1200/1430 Sport uit de jaren zeventig blijft vastgeklonken in het geheugen van iedere Spanjaard. Met de nieuwe Exeo heeft SEAT zijn intrede gedaan in het semi-premium segment.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina