GeschiedenislesDovnload 13.27 Kb.
Datum17.08.2016
Grootte13.27 Kb.
Geschiedenisles

MS-DOS
IBM introduceerde in 1981 haar personal computer. Op dat moment draaiden de meeste microcomputers onder het besturingssysteem CP/M. IBM gaf aan de softwarefirma Microsoft de opdracht een besturingssysteem te ontwikkelen. Microsoft ontwikkelde de eerste versie van PC-DOS (Personal Computer Disk Operating System). PC-DOS is het besturingssysteem voor personal computers van IBM. Het was gebaseerd op het besturingssysteem CP/M.


Andere computermerken maakten van het succes van de personal computer van IBM gebruik en gingen gelijkwaardige computers bouwen. We spreken van IBM compatibele computers. De versie van PC-DOS die door Microsoft verspreid wordt onder alle andere computermerken - en slechts op enkele hulpprogramma's na afwijkt van PC-DOS - wordt MS-DOS genoemd (Microsoft Disk Operating System).
Een compatibele computer noemt men ook wel een kloon, hoewel meestal deze term enkel voor merkloze systemen gebruikt wordt.
Een IBM compatibele computer draait het besturingssysteem MS-DOS. Soms spreekt men daarom ook over MS-DOS compatibele computers; zeker nu IBM zelf een ander besturingssysteem probeert te lanceren, nl. OS/2.
In de loop der jaren werden verschillende nieuwe versies van MS-DOS op de markt gebracht. De versie die op dit moment nog het meest gebruikt wordt is MS-DOS 5.0. MS-DOS 5.0 werd in 1991 geïntroduceerd en heeft meer succes. De versie heeft een aantal extra programma's om schijven beter te beheren, het werken met meer intern geheugen is vereenvoudigd, een nieuwe completere DOS-shell is bijgeleverd, een schermeditor EDIT is voorzien, on-line help, diskettes van 2,88 MByte worden ondersteund,...
MS-DOS 6.0 staat reeds in de startblokken... We wachten af.

MS-Windows


MS-DOS heeft als grote nadeel niet erg gebruikersvriendelijk te zijn. De gebruiker moet veel (al of niet lastige) commando's van buiten kennen. Om b.v. een diskette van 720 KByte te formatteren in een drive van 1,44 Mb moet u het commando
FORMAT A: /F:720
geven. Dit is een eenvoudig MS-DOS-commando...
In MS-Windows wordt u geleid via menu's. U hoeft de commando's niet meer van buiten te kennen. Het vertrouwd geraken in het menusysteem van MS-Windows blijkt voor de meeste (beginnende) gebruikers niet zo moeilijk te zijn.

MS-Windows is pas de laatste jaren populair geworden. Het pakket werd echter reeds aangekondigd in 1983! De eerste versie van MS-Windows verscheen in 1985. De computers van die tijd waren echter niet krachtig genoeg om zinvol met een dergelijk pakket te werken.


Versie 2.0 werd in 1987 gelanceerd. De versie werd geïntroduceerd voor de 80286-processor als Windows/286 en voor de processor 80386 als Windows/386. De eerste typische Windows-programma's werden rond die tijd ook ontwikkeld: Microsoft Excel en Aldus Pagemaker.
Pas in 1990, met de introductie van MS-Windows 3.0, kende MS-Windows een echte doorbraak. In MS-DOS kunnen programma's (zonder speciale trucs) slechts gebruik maken van 640 Kbyte intern geheugen. De nieuwe versie van MS-Windows doorbreekt dit fenomeen. Indien een computer over meer geheugen beschikt, kan Windows hier gebruik van maken.
De voornaamste voordelen van MS-Windows 3.0 t.o.v. MS-DOS zijn de volgende:
De gebruiker moet niet meer de verschillende commando's kennen. MS-Windows maakt gebruik van een grafisch georiënteerde omgeving. De gebruiker kan kiezen uit menu's. Dit doet hij door met de muis een bepaalde menukeuze aan te klikken.
De verschillende programma's die speciaal voor MS-Windows worden ontwikkeld, werken vrijwel op dezelfde manier. Microsoft heeft immers een aantal afspraken gepubliceerd die moeten gebruikt worden voor alle Windows-toepassingen. Deze afspraken zijn gekend als CUA (Common User Access) en hebben o.a. betrekking op de plaats van de menu's en opties, de muisacties...
Door het feit dat elk Windows-programma zich aan dezelfde afspraken houdt, wordt het voor de gebruiker eenvoudiger om een programma aan te leren.

In Windows hebt u het principe van WYSIWYG (What You See Is What You Get). Hetgeen u op het scherm ziet, komt (bijna) overeen met hetgeen u uiteindelijk verkrijgt op papier. Indien u een groter lettertype gebruikt in een tekst, wordt dit ook groter op het scherm afgebeeld,...


U kunt gegevens die u in één pakket maakt, linken aan een andere toepassing. Zo kunt u b.v. in een tekstverwerkingspakket naar een figuur verwijzen die in een tekenpakket is gemaakt. Als u de tekening wijzigt, wordt automatisch de wijziging ook doorgevoerd in het document van het tekstverwerkingspakket. We spreken van DDE (Dynamic Data Exchange).
in MS-Windows beschikt u over multitasking-mogelijkheden, tenminste indien u beschikt over een 80386-processor (of hoger). Dit betekent dat u meerdere toepassingen tegelijkertijd kunt draaien. Eigenlijk wordt de processortijd verdeeld over de verschillende toepassingen. De gebruiker merkt daar echter (bijna) niets van. Zo kunt u b.v. in een tekstverwerkingspakket een brief typen terwijl een database-pakket een zoekactie uitvoert.
Indien u MS-Windows draait op een 80286 kunt u ook meerdere toepassingen tegelijkertijd openen. Indien u met één toepassing werkt, liggen de andere echter stil. We spreken in dit geval van multiloading.
Indien u een printer gebruikt, moet hiervoor een stuurprogramma of device driver zijn. Dit stuurprogramma wordt dan door het programma aangesproken om de printopdracht uit te voeren. In MS-DOS heeft elke toepassing zijn stuurprogramma's voor een printer. Dit betekent dat u bij het kopen van een andere printer voor elk DOS-programma een andere printer moet selecteren. In Windows maakt elk programma gebruik van hetzelfde stuurprogramma zodat u slechts één enkele stuurprogramma hoeft te installeren.
De meeste programma's die voor MS-DOS ontwikkeld zijn, kunt u ook draaien onder MS-Windows.
Deze cursus handelt over MS-Windows 3.1, de opvolger van versie 3.0. In deze versie werden heel wat verfijningen aangebracht. Ook zijn een aantal extra's toegevoeg.
Windows 3.1 is nu in staat om True Type fonts te hanteren. Dit zijn schaalbare lettertypes die u zowel op het scherm als op de printer kunt gebruiken. Het principe van True Type fonts is bovendien een open technologie. De manier waarop deze fonts gemaakt moeten worden, is m.a.w. voor iedereen toegankelijk. Er zijn b.v. ook True Type fonts beschikbaar in het circuit van public domain programma's.
DOS-programma's die in grafische mode werken, kunnen nu ook in een venster gedraaid worden. In de vorige versie konden enkel tekst-georiënteerde DOS-programma's in een venster worden gedraaid. Dit kan enkel voor een computer van het type 80386 of hoger.
Windows 3.1 ondersteunt nu OLE (Object Linking and Embedding). Gegevens worden dan als objecten benaderd. Indien u b.v. een figuur opneemt in een tekstverwerkingspakket kunt u de toepassing waarmee de figuur is aangemaakt, rechtstreeks staren vanuit het tekstverwerkingspakket. U kunt dan de figuur eventueel bijwerken. Dit kan echter niet alleen voor figuren maar ook voor tekst, een spreadsheet,... OLE gaat verder dan DDE.
Windows 3.1 heeft nu ook mogelijkheden m.b.t. multimedia. Met het pakket worden een aantal besturingsprogramma's meegeleverd om geluid en muziek te produceren,...

Onder multimedia verstaan we het door elkaar gebruiken van allerlei technologieën: bewegende of stilstaande videobeelden, geluid, tekst,...


MS-Windows heeft ook een nadeel. U moet nl. over een krachtige computerconfiguratie beschikken om Windows op een aangename manier te kunnen gebruiken. Hoewel Windows draait op een systeem met een 80386-processor is een 80386-processor geen overbodige luxe. De toepassingen die u onder Windows draait, vergen bovendien enorm veel schijfruimte. Een harde schijf van minstens 80 a 100 Mbyte is noodzakelijk. Ook een VGA-kaart is bijna noodzakelijk.
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina