Gezond gewicht “Gezond gewicht” InleidingDovnload 94.72 Kb.
Datum21.08.2016
Grootte94.72 Kb.
GEZOND GEWICHT


Gezond gewicht”
Inleiding

Iedereen weet dat kinderen gezond moeten eten om te kunnen groeien, leren, spelen en sporten. Toch zijn er kinderen die zwaarder worden dan goed is voor hun gezondheid. Om te voorkomen dat het gewicht verder zal stijgen, is het belangrijk te werken aan gezonder eten en voldoende bewegen.


Deze folder is bedoeld voor ouders die samen met hun kind willen werken aan een gezond gewicht. Het geeft informatie over de oorzaken en gevolgen van overgewicht en over gezonde voeding. Praktische tips kunnen helpen bij het werken aan een gezond gewicht.
Wat is een gezond gewicht?

Bij een gezond gewicht staat het gewicht in een goede verhouding tot de lengte. De Body Mass Index (BMI) geeft aan of iemand te licht, normaal of (ernstig) overgewicht heeft.Oorzaken van overgewicht

De vraag is: hoe komt het dat uw kind te zwaar is? Er zijn verschillende oorzaken, maar het ongezonde gewicht komt uiteindelijk altijd voort uit het feit dat de energiebalans verstoord is geraakt. Dit betekent dat uw kind meer energie (calorieën) binnen krijgt dan dat het verbruikt. Anders gezegd: uw kind eet (te) veel, maar beweegt (te) weinig. Het teveel slaat het lichaam op in de vorm van lichaamsvet.


Een van de redenen dat kinderen zwaarder worden, zijn de verleidelijke tussendoortjes en dranken. Deze lekkernijen bevatten meer energie dan uw kind nodig heeft. Bekijkt u eens de lijsten achterin deze folder. Hierin kunt u lezen hoeveel suikerklontjes de favoriete dranken en tussendoortjes bevatten of met hoeveel boterhammen enkele tussendoortjes te vergelijken zijn.

Wist u dat het drinken van een AA-sportdrank gelijk staat aan het eten van 11 suikerklontjes?
Ook vragen nieuwe computergames, internetspellen en televisieseries om veel aandacht. Kinderen zitten daardoor meer en komen minder in beweging. Zij verbruiken dan minder energie dan wanneer zij buiten spelen of gaan sporten.

Verder is uit onderzoek gebleken dat 4-13% van de kinderen niet of slecht ontbijt. Ze zijn daardoor sneller moe. Dit heeft weer tot gevolg dat ze minder kunnen presteren op school. In plaats van het ontbijt eten zij in de pauzes dan vaak energierijke tussendoortjes.


Waarom werken aan een gezond gewicht?

 1. Het heeft gevolgen voor het lichaam

Is het kind te zwaar dan kan op korte termijn pijn ontstaan aan heup- en kniegewrichten.

Op langere termijn heeft uw kind meer kans op suikerziekte en hart- en vaatziekten. 1. Gevolgen voor het omgaan met leeftijdsgenoten

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen met overgewicht een lager zelfbeeld hebben en weinig zelfvertrouwen. De kans op pesten neemt toe. Hierdoor kunnen depressieve gevoelens of andere emotionele problemen ontstaan.

 1. Jong geleerd, oud gedaan

Hoe jonger het kind is, hoe groter de kans dat het goede eet- en beweeggewoontes aanleert en lang volhoudt. Het is dus belangrijk om al jong het kind te leren gezond te eten en voldoende te bewegen!

Wat heeft een schoolkind tussen 4-12 jaar per dag nodig?

Uw kind is volop in ontwikkeling en heeft de juiste voedingsstoffen nodig om te groeien. In de tabel hieronder staat wat een kind (ongeveer) per dag nodig heeft.
Brood

3-5 sneetjes

Aardappelen (of pasta of rijst)

1-4 stuks (50-200 gram),1-4 lepels (50-200 gram)

Groente

2-3 groentelepels (100-150 gram)

Fruit

1-2 stuks (100-200 gram)

Melk en melkproducten

2-3 glazen

Kaas

½ - 1 plakje

Vlees

65-100 gram (50-75 gram gaar)

Vleeswaar

½ - 1 plakje

Halfboter op brood

5 gram per sneetje brood

Boter voor de bereiding

15 gram

Vocht

1-1½ liter

Tip: Weeg één dag de hoeveelheden die u uw kind eet. Zo kunt U zien of uw kind de goede hoeveelheden binnenkrijgt.


De voordelen van een gezond voedingspatroon:

 • kinderen krijgen meer zin om te bewegen

 • kinderen krijgen een beter afweersysteem.

 • de juiste voeding zal de prestatie op onder andere school verbeteren.

 • door gevarieerd eten kunnen kinderen beter omgaan met stress. Zij zijn meer ontspannen en minder prikkelbaar.

 • kleiner risico op ziektes

 • en last but least: anderen volgen het goede voorbeeld!


De belangrijkste spelregels
1. Drink frisdrank met mate, drink water!

Frisdranken zijn een bron van suikers. Achterin deze folder vindt u een overzicht met dranken en het aantal suikerklontjes dat deze dranken bevat. Naast het feit dat deze dranken echt dikmakers zijn, is het ook slecht voor het gebit.

Maak een vaste afspraak met uw kind over de hoeveelheid frisdrank dat het per dag mag nemen. Het advies is: één glas frisdrank per dag . Geef uw kind inspraak. Laat het zelf bepalen op welk moment van de dag het wordt opgedronken. De rest van de dag mag water of thee (liefst zonder suiker) altijd onbeperkt gedronken worden.
Tip: Water drinken kan best stoer of leuk zijn door het anders te presenteren: water uit een flesje of een glas water met ijsklontjes en een rietje.
2. In beweging!

Het advies voor kinderen is: elke dag minimaal 1 uur bewegen; buiten spelen of sporten. Bij stimuleren van lichaamsbeweging is het belangrijk om grenzen te stellen aan computer- en tv-gebruik.

Wees duidelijk over de nieuwe regels. Bijvoorbeeld: per dag maximaal twee uur televisie kijken .

Of: één uur tv-kijken en ook één uur buiten spelen.

Of: vanaf nu elke dag fietsend naar school en na school een half uur buiten spelen.
3. Samen met je kind

Wees creatief en beweeg zelf ook, samen met uw kind. Ga op een vrije middag naar het bos of park in de omgeving. Zo bent u zelf ook lekker in beweging.


Wat uw kind kan helpen om meer in beweging te komen is lid worden van een sportclub. Zo bewegen ze minimaal een of twee keer per week intensief en ontmoeten ze ook andere kinderen.

Oudere kinderen kunnen er ook makkelijk op uit worden gestuurd om een klusje te doen, waarbij ze bewegen. Ze kunnen de hond uitlaten, een boodschapje doen of naar de glasbak of de brievenbus lopen. Het is belangrijk dat kinderen zo veel mogelijk fietsend of lopend naar school en vriendjes toegaan.


4. Ontbijt is broodnodig!

Alle drie de maaltijden zijn belangrijk. Het ontbijt is daarop zeker geen uitzondering: het levert maar liefst 10 tot 15 % van alle voedingsstoffen en energie. Brood vormt daarin de basis. Want een ontbijt met brood levert alle voedingsstoffen die nodig zijn om energie op te doen voor de dag. Een goed ontbijt leidt tot betere schoolprestaties. Ook eet uw kind dan minder tussendoortjes.Houdt uw kind niet van brood ’s ochtends? Brinta, een bord yoghurt met muesli, een cracker of beschuit zijn gezonde alternatieven.
Is het altijd haasten ’s ochtends en schiet het ontbijt er dan wel eens bij in?

Tip: smeer de avond van te voren alvast de boterhammen of stimuleer uw kind een kwartier eerder op te staan. Het is belangrijk om samen aan tafel te gaan en de tijd te nemen voor het ontbijt.Geef zelf het goede voorbeeld!
En dan: aan de slag!

Het kan voor uw kind een hele opgave zijn als het in één keer anders moet gaan eten. Het lukt beter wanneer u dit samen doet. Het gaat om een geleidelijke verandering die goed vol te houden is. Dan is er meer kans dat uw kind het gezonde voedingspatroon ook voor de toekomst zal kunnen voortzetten.


Reden om stap voor stap aan de slag te gaan!
1. Het doel voor ogen houden

Voor een kind in de groei is het beter te proberen op hetzelfde gewicht te blijven dan kilo’s af te vallen. De lengtegroei gaat door en geeft zo geleidelijk aan een betere gewichtsverhouding. Het is belangrijk dat u streeft naar het behouden van het gewicht en dus niet naar het verliezen van kilo’s. Leg daarom niet te veel nadruk op het gewicht van het kind. Ga zeker niet vaker dan een keer per week wegen (liefst minder vaak). Het is goed dat uw kind zich bewust wordt van wat het eet, maar blijf alert op signalen dat het eten en bewegen het kind (te) veel bezig houdt.


2. Geef met plezier het goede voorbeeld

Als ouder is het erg belangrijk om het goede voorbeeld te geven. Wanneer kinderen ouder worden, zullen ze steeds kritischer naar hun ouders gaan kijken. Laat dus zelf consequent zien dat u gezond eet en beweegt. Vertel waarom u de dingen doet, zoals u ze doet, zonder teveel nadruk.

Als het hele gezin probeert de eetgewoonten te veranderen, wordt het gemakkelijker voor het kind.
Tip: Beperk het kopen van frisdranken en ongezonde tussendoortjes, dat maakt de verleiding ook minder groot! Samen boodschappen doen na het eten, maakt de kans kleiner dat er allerlei ongezonde lekkernijen meekomen.
3. Stel regels en leg ze uit

Belangrijk onderdeel is het stellen van regels en ervoor zorgen dat kinderen zich eraan houden. Kinderen die opgroeien met duidelijke grenzen hebben later meer zelfvertrouwen dan kinderen die onbeperkt hun gang kunnen gaan. Houd de regels concreet en overzichtelijk.

Liever twee heldere regels die ook echt nageleefd worden dan tien vage regels waarvan iedereen na een week vergeten is wat ook alweer de bedoeling was.
Tip:

Plak een briefje op de koelkast met de afgesproken regels over het eten!


4. Moedig uw kind aan

Om gedrag van kinderen te veranderen, is het belangrijk om kinderen te belonen. Zeker wanneer zij zich aan de gemaakte afspraken houden. Dit kan in de vorm van het geven van een complimentje of het geven van aandacht. Hierdoor voelen kinderen zich trots en dat kan een motivatie zijn om door te zetten. Geef het compliment direct na het goede gedrag en benoem duidelijk wat u zo knap vindt. Leg vooral nadruk op positief gedrag. Het is ook een leuk idee om een beloningssysteem te maken met stickers. Wanneer kinderen zich goed aan een afspraak houden, mag het kind een sticker plakken op een vel papier. Wanneer het vel vol is, volgt een beloning (Bijvoorbeeld een dagje pretpark of zwembad of gezellig samen een stuk fietsen)


5. Wees creatief en sta uitzonderingen toe

En dan zijn er nog de feestjes, de traktaties, logeerpartijtjes en de weekenden waarbij uw kind allerlei lekkers krijgt toegestopt of er een patatje op tafel staat. Eén ding staat vast: het werken aan een gezonder voedingspatroon betekent niet dat het nooit meer iets lekkers mag.

Een gevulde koek, chips, een Mars: het mag, maar zeker niet dagelijks. Beperk het tot bijzondere gelegenheden, dan blijft het ook iets speciaals en daardoor extra lekker. Maak dus ook afspraken over wanneer het kind wel iets lekkers krijgt.
Tip: En wat betreft de traktaties op school: kijkt u eens op www.voedingscentrum.nl voor allerlei gezonde alternatieven. Wat te denken van een traktatie die niet eetbaar is, zoals een bellenblaas, vingerpopje, stoepkrijt, toeter, knikkers, enz.
6. Samen het eet- en beweegdagboek bijhouden

Een handig hulpmiddel om in de gaten te krijgen wat en hoeveel uw kind eet en hoeveel uw kind beweegt, is het invullen van het eet- en beweegdagboek. Achterin de folder vindt u twee lege exemplaren.


Tussendoortjes

Veel tussendoortjes bevatten (te) veel suiker en/of vetten. Van deze tussendoortjes kan het kind niet alleen dik worden, ook het gebit kan er door worden aangetast. Hoe meer iets tussendoor wordt gegeten, hoe vaker een zuuraanval op het gebit plaats vindt. Dit zorgt voor het ontstaan van gaatjes. Heeft uw kind tussendoor trek, geef dan fruit, een rijstwafel, een volkoren cracker of rauwkost. De gezonde mogelijkheden voor een tussendoortje staan ook in dit lijstje weergegeven.
(Kinder) tussendoortjes

Dit is te vergelijken met … onbelegde boterhammen*

1 Snelle Jelle

3

1 Snelle Jelle minder suiker toegevoegd

2 2/3

1 pakje Sultana, diverse smaken

3

1 pakje Sultana naturel

2 1/3

1 pakje Liga evergreen

2

1 pakje Liga milkbreak melk-choco

2 ½

1 Bammetje met zonnebloempitten1 sesamstraat kletskoek

½

1 kapitein koek vanille

1

1 Efteling Cookies

1

1 Prince cake en choc

1 ½

1 pakje Prince mini stars

2 ½

1 pakje Prince start

3

1 Prince Chocoprins

1 2/3

1 pakje Lu Noddy

½

1 pakje Lu Disney princess

1 ½

1 speculaasje

1/3

1 lange vinger

¼

1 rijstwafel

¼

1 volkoren biscuitje

½

1 plak ontbijtkoek

1

1 soepstengel

¼

1 maria biscuitje

¼

1 eierkoek1 lolly

½

1 doosje rozijnen

½

1 doosje smarties

1

1 mini mars1 spekje

¼

1 Snack a Jack barbecue wafel

½

1 Snack a Jack kaas wafel

2/3

1 Snack a Jack caramel wafel

½

1 snack a Jack Chocolate Chip

2/3

* 1 boterham onbelegd is 75 kcal.


Lijst met dranken

Veel kinderen krijgen op een dag veel drankjes: thuis, mee naar school, bij vriendjes en vriendinnetjes. In deze drankjes zitten veel ‘verborgen’ suikers.


Dit kan, net als snoep, gaatjes veroorzaken. Bovendien bevatten de drankjes veel calorieën, ook de zuivere vruchtensappen.

Het beste is om een kind iets te geven waar zo min mogelijk suiker in zit.


Tip: leng vruchtensap aan met water.


(Kinder) drankjes

dit is te vergelijken met … suikerklontjes*

1 flesje AA high energy

11

1 fles(je) aquarius 500 ml

10

1 pakje Fristi (200ml)1 pakje fristi geen suiker toegevoegd

2 ½

1 pakje halfvolle chocolademelk

5

1 flesje chocomel1 pakje Wicky

4

1 pakje dubbelfriss

4

1 pakje Spa fruit

4

1 pakje appelsap

3 1/3

1 glas cola (225 ml)

4 ½

1 pakje Roosvicee Multivit

4

1 pakje Roosvicee Multivit light*

11/3

1 glas aanlenglimonade Roosvicee (35 ml)

4

Diksap (15 ml)

1 2/3

1 pakje Spa fruit light*

1

1 pakje Dubbelfris light*

1 1/3

1 flesje Knorr Vie Kidz 100 ml.

3

1 flesje fruit today Hero 200 ml.

5

Water

0

Thee met 1 klontje suiker

1

 • 1 suikerklontje is 5 gram (20 kcal)

 • ** Producten met een * zijn gezoet met zoetstoffen. Omdat kinderen gezien hun geringe lichaamsgewicht snel de maximale dagelijkse dosis zoetstoffen bereiken is het advies voor kinderen tot 16 kg: maximaal 1 glas met zoetstof gezoete dranken per dag.

Bron: Vialente

Beweegdagboek


Dag

Activiteit

Aantal minuten

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.


Tot slot,

Heeft u vragen of behoefte aan persoonlijk advies dan kunt u bellen met een medewerker van de afdeling Jeugdgezondheid van het CJG in uw woonplaats.


Kijk voor meer informatie:

 

Voor u als ouder:www.voedingscentrum.nl

www.hartstichting.nl

www.beweegkriebels.nl

www.zuivelonline.nl/gezondheid/gewicht

www.30minutenbewegen.nl

www.gezondmiddennederland.nl
Voor uw kind:

www.lekkerbelangrijk.nl

www.kokkiesonline.nl – ‘Kidz’

www.buitenspeelbond.nl

Deze folder is een aanvulling op de folder van de Hartstichting:

‘kinderen:gezond gewicht en gezonde leefstijl’, voor meer tips

over eten en bewegen.

Uitgave: CJG, mei 2012

Basistekst: voedingscentrum

Illustratie: …De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina