Ggd nieuws overDovnload 7.65 Kb.
Datum17.08.2016
Grootte7.65 Kb.

ggd nieuws over


. concentratieproblemen …..

Kun jij nooit stilzitten?

Er zijn kinderen die nooit stil kunnen zitten. Door iedere beweging of geluid zijn ze afgeleid. Op alles wat ze zien of horen reageren ze. Daardoor kunnen ze niet zo goed hun aandacht ergens bijhouden en zich concentreren. Deze kinderen hebben dan last van concentratieproblemen. Ben jij ook iemand die nooit stil kan zitten? Den heb je vast wel gemerkt hoe lastig dat soms is! Niet alleen voor jezelf maar ook voor anderen. Wanneer je nooit stil kunt zitten, altijd druk bent en snel afgeleid, kun je je niet goed concentreren.

Je kunt je aandacht er niet goed bijhouden.

Wat is concentratie?

Concentratie is je aandacht op iets richten zonder afgeleid te worden door dingen om je heen of iets anders waar je aan denkt. Als je ouder wordt, leer je je steeds langer te concentreren. Als je 5 jaar bent, kun je ongeveer 10 minuten met iets bezig zijn. Als je 14 bent, kun je al 30 minuten achter elkaar met iets bezig zijn. Kinderen die concentratieproblemen hebben, dromen snel weg of kunnen niet meer stil zitten en gaan andere dingen doen.


Hoe komt het?

De meeste kinderen met concentratieproblemen kunnen daar niets aan doen. Soms komt het doordat je te weinig geslapen hebt of niet hebt ontbeten. Het kan ook zijn dat je steeds ergens aan moet denken, bijv. aan iets ergs wat gebeurd is of juist omdat er leuke dingen gaan komen: je bent bijna jarig of je gaat volgende week op vakantie.


Problemen

Je kunt veel last hebben van je concentratieproblemen. Je kunt bijv. op school niet goed opletten en daardoor begrijp je de dingen die uitgelegd worden niet of je bent nog lang niet klaar met de opdracht die je moest doen. Soms heb je de regels van een spel niet allemaal begrepen waardoor je niet meer mee mag doen. Maar ook voor je ouders of voor de leraar is het lastig dat jij niet oplet. En misschien stoor je andere kinderen wel als jij niet stil zit. Daar word je zelf ook niet zo blij van!


Wat kun je eraan doen?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen. Om rustiger te worden kun je eerst proberen rustig na te denken voor je iets gaat doen. Een andere tip is een sport te gaan doen waar je je kunt uitleven.

Om minder snel afgeleid te worden is een rustige omgeving makkelijker om je te concentreren dan één waar je altijd lawaai hebt of mensen tegenkomt. Verder is het beter om op een opgeruimde plek te werken. Als je huiswerk moet maken en om je heen liggen allemaal interessante

dingen, word je natuurlijk snel afgeleid.


Meer informatie?

Als u vragen heeft over dit artikel kunt u contact opnemen met de afdeling Jeugdgezondheidszorg van de GGD Kennemerland, tel.nr.: 0900 - 0400682 (7,5 eurocent per gesprek).
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina