Giftige dieren Spinnen Padden Schorpioenen SlangenDovnload 9.65 Kb.
Datum07.10.2016
Grootte9.65 Kb.
Giftige dieren
Spinnen Padden Schorpioenen Slangen
Dieren kunnen gevaarlijk zijn. Gevaarlijke en giftige dieren hebben de mens altijd aangesproken. Ze kunnen, zeker in sommige delen van de wereld, een zaak van leven of dood betekenen. Gelukkig komen de meeste gevaarlijke en giftige dieren in ons land niet voor zodat we de gevaren niet al te zwaar in hoeven te schatten.

Spinnen

Spinnen zijn een goed voorbeeld voor de angst voor giftige dieren. Alle soorten hebben giftanden, maar er zijn er maar weinig die voor de mens gevaarlijk zijn. De meeste spinnen kunnen niet eens door de menselijke huid bijten. Toch geven ze een grote mate van angst bij veel mensen. Deze angst wordt vooral veroorzaakt door het uiterlijk: lange poten, een dik gezwollen achterlijf en een dikwijls harige vacht.

Het is jammer dat spinnen zo’n slechte naam hebben. De meeste zijn onschadelijk. Bovendien spelen ze een belangrijke rol bij het verminderen van de soms grote aantallen insecten.

Een krabspin is een vlinderetende spin. Ze passen zich aan hun omgeving aan zodat ze bijna onvindbaar zijn. Het is een springende spin. Hij bespringt zijn prooi van een afstand. Als hij mist worden hij gered door een zijden draadje, dat teruggaat naar het punt waarvandaan de sprong werd begonnen.

Eén van de grootste spinnen ter wereld is een vogel-etende spin uit het Amazone-gebied. Overdag houdt hij zich verscholen in rotsspleten of holle bomen. Hij ligt dan rustig op zijn zijden vacht te rusten voor een jachtig nachtleven. Is de nacht aangebroken, dan gaat hij op pad. Hij spint geen web, maar vangt zijn prooi. Heeft hij zijn prooi gevangen, meestal een muis of een klein vogeltje, dan bijt hij met zijn tanden en dient een dodelijke dosis gif toe.

De meest gevaarlijke van alle spinnen is waarschijnlijk de Zwarte Weduwe. Het is een glanzend zwart spinnetje van 1,2 cm lang en heeft een rode vlek onder aan zijn lijf. Deze spin lijkt onschadelijk, maar het gif is 15 maal zo sterk als dat van een ratelslang. Gelukkig is de spin niet agressief en komt hij in ons land niet voor. Hij wordt veel in de warmere delen van Amerika gevonden.

De Baviaanspin, hij leeft in Afrika, heeft giftanden die lang genoeg zijn om de menselijke huid te doorboren. Zijn beet is wel pijnlijk, maar is minder erg dan een wespensteek. Deze spin eet vooral rupsen.
naar het begin

Padden

Padden beschermen zich tegen hun vijanden door middel van een vergif dat in 2 klieren achter de ogen zit: de oorspeekselklieren. Het gif kan verschillende stoffen bezitten. Ze kunnen een trage hartslag, een verhoogde bloeddruk, misselijkheid en zwellingen veroorzaken. Eeuwen geleden gebruikten de Chinezen paddengif om tandvleesbloedingen en kiespijn te genezen.

Een prachtige pad is de giftige Pijlkikker uit Zuid-Amerika. Het is een zwart dier met enkele fel rood-oranje strepen dwars over zijn lichaam. Vanwege zijn gifklieren wordt hij door andere dieren met rust gelaten. Het is één van de giftigste dieren. Deze pad leeft voornamelijk in bomen en op de grond en vangt kleine insecten. Hij is vooral bekend door het gebruik dat de Zuid-Amerikaanse indianen van hem maken. Zij gebruiken het gif op hun pijlpunten. De indianen verzamelen het gif door de kikker op een stok te steken en boven een vuur te houden. Door de hitte druppelt het gif uit de klieren naar buiten. Het is het krachtigste dierlijke gif dat bekend is.
naar het begin

Schorpioenen

Schorpioenen kunnen erg sterk in grootte verschillen, ze hebben een lengte van 0,5 tot 20 cm. De kleinere soorten zijn meestal de gevaarlijkste en het meest dodelijk. Schorpioenen leven vooral ‘s nachts. en kruipen overdag weg. Ze komen soms in huizen en kunnen in schoenen, beddengoed, kasten en meubels opduiken. Zo hebben ze een gemakkelijk doel. Vaak maken ze eerst nog een waarschuwend geluid, met de bek, de poten of met hun staart. De aanval maken ze met hun staart waarin een angel zit die verbonden is met twee grote gifklieren. Het gif is soms krachtiger dan dat van de meeste dodelijke slangen. Vergiftigingsverschijnselen zijn: overgeven, zweten, rillen en moeilijkheden met praten. Later komt er schuim op neus en lippen, nog later stuiptrekkingen. Daarna kan de dood er op volgen.

Schorpioenen leven vooral in droge woestijngebieden. In de Alpen leeft er ook een soort. In de Verenigde Staten komen meer schorpioenensteken voor dan slangenbeten. Er zijn 2 dodelijke soorten die in 20 jaar tijd 64 doden veroorzaakten.
naar het begin

Slangen

Natuurlijk moet ook de slang genoemd worden. Het zien van een slang roept onmiddellijk de reactie op: doden of wegrennen. Je moet niet eerst proberen vast te stellen welke slang het is en of hij groot of klein is. Het is onmogelijk te zeggen welke slang de meest gevaarlijke is. Het hangt o.a. af of de slang vaak voorkomt, agressief of schuw is, in de menselijke omgeving voorkomt. Ook is er verschil in giftigheid en in de hoeveelheid ingespoten gif. Je kunt een giftige slang niet onderscheiden van een niet-giftige. Dat komt doordat sommige soorten onschadelijke slangen het uiterlijk van een schadelijk soort aannemen om vijanden af te schrikken. Daarom nemen mensen meestal geen risico en doden daardoor veel onschadelijke slangen.

Met de behandeling van slangenbeten moet voorzichtig omgegaan worden. Elk tegengif werkt alleen maar op bepaalde giften. Er moet voorzichtig mee omgesprongen worden. De patiënt moet rustig blijven en zo snel mogelijk naar een ziekenhuis gaan. Als het kan, de slang meenemen zodat hij geïdentificeerd kan worden.

De soort die jaarlijks zeer veel slachtoffers opeist is de Cobra. Wanneer hij zich opwindt is hij te herkennen aan vinnen achter de kop. Het is één van de meest gevaarlijke soorten. Ze doden in Indië ongeveer 10.000 mensen per jaar.


naar het beginDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina