Gps afstand: 13000m, Looptijd: 45, Hoogteverschil: 6mDovnload 22.73 Kb.
Datum17.08.2016
Grootte22.73 Kb.


954. REKEM 13km

www.wandelgidslimburg.comVlak over de Belgische grens ligt ten noorden van Lanaken het dorpje Rekem, uitgeroepen tot mooiste dorp van Vlaanderen. Tijdens deze gemakkelijke wandeling maakt u eerst een rondje door Oud-Rekem langs prachtige huisjes, de kerk en het imposante Poortgebouw. Dan wandelt u door de velden naar het mooie dorpje Uikhoven waar u langs de Maas loopt. Hier ligt ook Fietscafé In de Oude Bedstee voor een pauze. U loopt nog een flink stuk langs de Maas tot aan de rand van Kotem en dan wandelt u langs akkers en weilanden terug naar de Zuid-Willemsvaart. Na een stuk langs dit kanaal duikt u een mooi natuurgebied in en wandelt u over leuke graspaadjes en langs een prachtig ven. Doe in de zomer goed insmeren en neem voldoende drinken mee.

Startadres: Café restaurant In de Oude God, Oude God 3, Rekem. Tel:0032-89711491. Geopend: Dagelijks vanaf 11.00 uur, woensdag gesloten.

(Parkeer op de openbare parkeerplaats voor de Zuid-Willemsvaart (navigatie: Kanaal). Met uw rug naar het kanaal loopt u R. Aan de ongelijke 4-sprong bij 2 zitbanken neemt u de eerste kasseienweg scherp L (Oude God) langs huisnr. 2. Loop onder de oude stadspoort door en dan ziet u meteen links het café (met kruis tegen muur) waar u kunt starten met een kop koffie).Gps afstand: 13000m, Looptijd: 2.45, Hoogteverschil: 6m


954. REKEM 13km
1. Met uw rug naar de ingang loopt u RD met rechts van u een mooie buxustuin. Negeer meteen doodlopende weg links. (U passeert meteen links een voormalig Rentmeesterhuis. Zie infobordje). Aan de kruising gaat u L (Herenstraat) verder door het beschermd dorpsgezicht van Oud Rekem. (Aan de woningen met de huisnummers 1, 6, 17, 21 en 18 hangen infobordjes waar u meer te weten komt over de geschiedenis van deze monumentale panden). Voorbij huisnr. 12 gaat u R de smalle straat in. Bij de Haringenschool (nr.2/zie infobordje) en de voormalige Sint Pieterskerk (1722-1956) loopt u RD (Groenplaats). (De kerk is nu ingericht als museum. In de kerk is o.a. het prachtige barokke hoofdaltaar (1725), de eikenhouten preekstoel (1650) en het orgel (1808) te bewonderen. In de kerk bevindt zich de grafsteen van de familie d’Aspremont – Lynden – Reckheim. De kerk is elke dag van 13 tot 17 uur te bezichtigen. Za. en zo. 13.30 -17.30 uur). Even verder bij links gelegen mooi huis “In de Bleick” (1820/nr.4) gaat u R. (In dit pand (nu o.a. restaurant) bevindt zich de museumapotheek dr. Humblé. Dit is de prachtige privé apotheek van de dorpsdokter Humblé die naast huisarts ook verloskundige, tandarts en lijkschouwers was. Als de apotheek te bezichtigen is, staat buiten een groot bord. Hier op de Groenplaats (voormalige marktplein) staan de twee grote infoborden “Groenplaats en “parochiekerk”. Even verder passeert u rechts op het plein een perron, die oorspronkelijk een schandpaal was). Voor het prachtige ’t Poortgebouw (1905/zie infobordje) en bij het standbeeld “de Reckheimer” gaat u R verder over de Groenplaats. (Binnen bij het grote hek van ’t Poortgebouw ziet u een deel van het waterkasteel d'Aspremont-Lynden. Het in de 17e eeuw in Maaslandse renaissancestijl gebouwde kasteel was in het bezit van de adellijke familie d”Aspremont - Lynden, die vanaf de 17e eeuw van hieruit het Rijksgraafschap Rekem bestuurden. Het kasteel is later ook nog gebruikt als militair hospitaal, bedelaarshuis en psychiatrische instelling. De route volgend passeert u even verder rechts (nr. 5) het voormalige Gerechtshof). Aan de kruising bij grote infoborden gaat u L (Kanaalstraat) met links de muur van het kasteel. (Hier staat rechts op de hoek Kanaalstraat/Oude God het voormalig gemeentehuis (1856). Zie infobordje). U steekt de Ziepbeek over ga vlak voor de Zuid Willemsvaart gaat u R over het brede betonnen pad. (Achter omkijkend ziet u hier de mooie torentjes van het kasteel). Loop een eind verder onder het viaduct door en ga meteen na het viaduct R het asfaltpad omhoog. Boven gaat u R en steek via de brug het kanaal over. Neem de eerste weg R (Kupweg) en negeer meteen fietspad rechts omlaag. Na 250 m. gaat u bij verbodsbord L (fietsroute 53) over het betonnen pad (fietspad).
2. Aan de 3-sprong bij voorrangsbord en fietsknooppunt 53 gaat u R. Vlak daarna gaat u beneden aan de schuine T-splitsing L over de grindweg richting kerk Uikhoven. Volg deze grindweg nu 800 m. RD. (Rechts in de verte ziet u op de helling het op Nederlands grondgebied gelegen Bunderbos). Negeer asfaltweg links omhoog en volg de grindweg verder RD (oranje cirkel). Aan de 3-sprong gaat u RD de asfaltweg omhoog. Vlak daarna gaat u boven aan de kruising bij zitbank R (rode driehoek/fietspad) over de Maasdijk. Na 100 m. gaat u bij grote zitbank en houten hek R door het klaphek en loop het graspad omlaag. Beneden gaat u L over het stenige pad met rechts van u de Maas. Neem nu het eerste klaphek L, loop de trap omhoog en ga bij waterpeilmeter boven in Uikhoven R over de asfaltweg met rechts van u de kademuur, die in 1926 na de zoveelste overstroming werd gebouwd. (U kunt ook over het smalle asfaltpad (fietspad) lopen, maar dat is bij mooi fietsweer niet aan te raden). Negeer zijweg links. (Als u hier L gaat, dan komt u na 50 m. bij de St. Niklaas (patroon van de Maasschippers) kerk (1939). In 1939 is een nieuwe kerk gebouwd, die haaks op de oude kerk (1855) kwam te staan. Van de oude kerk is alleen de kerktoren en de zuidelijke beuk en koor over. Bij de kerk staat ook een grote Lourdesgrot met het grote beeld van Christus koning). Aan de 3-sprong met voorrangsweg gaat u RD (rode driehoek/fietsroute 52) over de asfaltweg verder langs de Grensmaas met rechts mooi uitzicht o.a. op aan de overkant van de Maas gelegen Geulle aan de Maas. Negeer betonnen pad scherp rechts omlaag naar het voet- fietspontje Uikhoven – Geulle aan de Maas.

3. Na 100 m. gaat u de 4-sprong bij zitbank RD. (Als u wilt pauzeren kunt u hier L de straat inlopen naar Fietscafé In de Oude Bedstee). Na 10 m. gaat u schuin R (rode driehoek) de weg omlaag met rechts van u in weiland staande grenspaal. Volg nu 2 km de veldweg parallel aan de rechts van u op afstand stromende Maas. (Een eind verder ziet u voor u de hooggelegen St. Augustinus kerk (1848-1849) in Elsloo (NL ). Mogelijk ziet u rechts een schip over het Julianakanaal, dat achter de Maas ligt, voorbij varen). Na 1,2 km buigt de veldweg naar rechts en vlak daarna naar links en u loopt weer langs de Maas. (Hier heeft u mooi uitzicht op het resultaat van het Grensmaasproject (rivierbeveiliging, ontgrinding en natuurontwikkeling). Boven aan de kruising bij zitbank in Kotem gaat u L (rode driehoek). (Na 150 m. passeert u een zitbank, een mooi pauzeplek na 7 km met mooi uitzicht over de Grensmaas. Via infobord komt u alles te weten over de legende van de vuurgeest). Negeer meteen voorbij de kapel (1956) van St. Antonius, die inmiddels bezoek heeft gekregen van Maria, Christus Koning en Franciscus van Assisi zijweg links omhoog. (Pas op voor mogelijk dalende fietsers). Waar de asfaltweg naar rechts buigt, gaat u L (rode driehoek) over de veldweg. (Als u wilt pauzeren volg hier dan de asfaltweg naar rechts. Naast de St. Philomena kerk (1891) ligt café de Taller hoeve). Aan de 4-sprong bij alleenstaande notenboom gaat u RD (rode driehoek). Aan de 3-sprong aan de rand van Boorsem gaat u scherp L (rode driehoek) over de grindweg/veldweg. Aan de T-splitsing gaat u R (rode driehoek) over de veldweg, die later een asfaltweg wordt. Negeer zijwegen en volg deze weg 1 km RD.
4. Aan de voorrangsweg gaat u R (rode driehoek) over het fietspad. Negeer zijweg links en via de brug over de Ziepbeek loopt u Boorsem binnen. Negeer zijweg rechts. Voorbij woning met o.a. windmolens gaat u aan de voorrangsweg L (Grotestraat) over de doodlopende weg. (U passeert rechts (nr. 33) het mooie huis (1914) met daar tegenover een prachtige lindeboom tegen muur van boerderij. Aan het eind van deze weg passeert u rechts een prachtige treurwilg, die in de voortuin van de Merelhof (nr. 1) staat). Aan de T-splitsing gaat u R (rode driehoek/gele zeshoek) over de asfaltweg met links van u het fietspad en de Zuid-Willemsvaart. Waar de asfaltweg bij gaspaal 046 en twee zitbanken (prima pauzeplek na 10,5 km) naar rechts buigt, gaat u RD (rode driehoek/gele zeshoek) over de grindweg en loop even verder onder het viaduct door. Meteen na het viaduct gaat u bij zitbank R (rode driehoek/gele zeskant) het asfaltpad omhoog. Boven gaat u R en via de brug steekt de Zuid-Willemsvaart over. Meteen na de brug gaat u gaat u L (Schipperstraat) omlaag. Beneden aan de T-splitsing gaat u R (rode driehoek/gele zeshoek) met links van u het kanaal. (De 123 km lange Zuid-Willemsvaart is aangelegd tussen 1822 en 1826 en was de verbinding tussen Maastricht en Den Bosch. Duizenden grondwerkers hebben het kanaal met de hand gegraven. Vrouwen voerden de grond in manden af). Negeer veldweg rechts. 100 Meter verder stroomt de Ziepbeek onder het kanaal door. Eindje verder passeert u een oever oorlogsbunker. (Deze kazemat vormde een deel van de Belgische verdedigingslinies aan het begin van de Tweede Wereldoorlog).
5. Na 200 m. gaat u bij wandelwisselpaal 103 R (rode driehoek/gele zeshoek/blauwe ruit ) over het graspad en u loopt bij infobord het natuurgebied Oude Weerd binnen. (Na veel regenval kan het in dit natuurgebied op sommige plekken soms drassig zijn. U kunt dan RD verder lopen langs het kanaal. Bij grote zitbank en infoborden loopt u verder RD langs het kanaal. Ga dan verder bij **** in dit punt). U passeert 2 klaphekjes en volg het pad via vlonderpad RD. (Een eindje verder passeert u rechts bij infobordje een waterpoel). Bij bosrand buigt het pad naar links (rode driehoek/gele zeshoek/blauwe ruit) met links van u afrastering van groot weiland en rechts de bosrand. U passeert een bruggetje en volg verder het gemarkeerde pad. U passeert weer een bruggetje en volg het gemarkeerde graspad verder RD. Vlak daarna gaat u aan de T-splitsing L (groene rechthoek) over het graspad gelegen tussen 2 heggen. U passeert 2 klaphekjes en volg het graspad verder door het natuurgebied. (Vlak voor het einde van het pad, heeft u links mooi uitzicht op een grote plas (voormalig grindgat)). Aan de asfaltweg bij de Zuid Willemsvaart, infoborden en grote zitbank gaat u R (blauwe ruit/groene rechthoek). **** U passeert weer een oeverbunker. Aan de 3-sprong gaat u RD verder langs het kanaal. Voorbij huisnr. 27 en bij aanlegsteiger voor pleziervaartboten gaat u R over de grindweg, die voor meteen bij huisnr. 25 naar links buigt. Steek bij gaspaal F 46 en bij wegkruis de betonweg over en loop RD (Oude God) over de kasseienweg. Via de Ziepbeek en de stadspoort Ucoverpoort/Uikhoverpoort (1630), de enige (van 5) overgebleven stadspoorten van Rekem (zie infobord), loopt u de oude kern weer binnen. Meteen na de stadspoort komt u weer bij café De Oude God (met kruis tegen muur), de sponsor van deze wandeling, waar u bij de vriendelijke uitbaters binnen in de authentiek zaak (1630) of op het achter gelegen terras nog iets kunt eten of drinken. Via het café komt u op het leuke achterterras, dat aan de Ziepbeek is gelegen en dat u beslist gezien moet hebben.

Auteur: Jos Wlazlo Het Auteursrecht van deze tekst en het Databankenrecht op deze route ligt volledig bij de auteur. Niets van deze wandelroute mag worden gekopieerd, verveelvoudigd of openbaar gemaakt zonder toestemming van de auteur.


Wandelen met een PAUZE in een GEZELLIG KROEGJE: www.kroegjesroutes.nlDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina