Gps-bierfietsroute groenloDovnload 21.23 Kb.
Datum23.07.2016
Grootte21.23 Kb.
GPS-BIERFIETSROUTE GROENLO

Natuurkampeerterrein ’t Scharvelt,

Wolinkweg 43 7273 SL Haarlo - 0545-261 308 mobiel 06 4651 3026

NAAM VAN DE ROUTE: Bierfietsroute Groenlo.gpx)

SOORT ROUTE: GPS-Fietsroute

LENGTE VAN DE ROUTE: ± 35 km

STARTCOÖRDINAAT: N 52 06.037 E 006 34.088 (’vanaf t Scharvelt linksaf)

RIJRICHTING: eerste deel vnl. zuid, daarna vnl. noord

AANTAL TRACKPOINTS: 351

AANTAL WAYPOINTS: 8

01 Startpunt/Eindpunt

02 Klompenmakerij met winkel

03 Erve Kots, restaurant

04 Engelse Schans

05 Franse Schans

06 Calixtuskerk

07 Geboortehuis Grolsch

08 stadswal met kanon

HORECA Erve Kots restaurant o.a. pannenkoeken

Horeca in GroenloKorte beschrijving van de route:

Deze fietsroute draait voornamelijk om het bier- en vestingstadje Groenlo. Dit stadje werd in 1627, dus tijdens de 80-jarige oorlog op de Spanjaarden veroverd door stedenbedwinger Prins Frederik Hendrik. In Groenlo staat het geboortehuis van Grolschbier en het “huys van Frederik Hendrik” De tocht voert langs de Oudsaksische herberg Erve Kots in Lievelde met een eigen bierbrouwerij en streekmuseum.

De fietstocht start bij de “uutbloastaofel” van natuurkampeerterrein ’t Scharvelt in Haarlo. Vijf kilometer vanaf de start komt u langs Klompenfabriek Nijhuis (nee, geen familie!) waar je klompen en andere leuke souvenirs kunt kopen(punt 02). Na 6 km bereikt u Herberg Erve Kots met restaurant en een brouwerij waar Grolse bier wordt gebrouwen(punt 03). Tevens vindt u hier een kaasboerderij en zuivelwinkeltje. Ongeveer vier kilometer vanaf Erve Kots ligt bij punt 04 aan de linkerkant van het pad “de Engelse Schans”, het in 2002 geheel gerestaureerde verdedigingsbolwerk uit 1627. Ongeveer 2,5 km verderop ligt de Franse Schans, die meestal verscholen ligt in de maïsvelden(punt 05). Na 4 km fietst u het gezellige stadje Groenlo binnen(punt 06, 07 en 08).

Dit stadje heeft een rijke geschiedenis. (Zie INFO) Na een bezoek aan dit gezellige stadje fietst u nog ongeveer 13 km door het mooie Achterhoekse landschap terug naar ’t Scharvelt


WIJ WENSEN U EEN HELE FIJNE TOCHT!

Deze fietsroute is met zorg samengesteld en wordt regelmatig gecontroleerd. Mochten er toch onvolkomen-heden in de route zitten dan verzoeken wij u vriendelijk deze even te melden aan Jannie Nijhuis op ’t Scharvelt

Alle informatie voor deze fietstocht is ontleend aan Wikipedia, de vrije encyclopedie, tenzij anders vermeld

INFO bij punt 03 Restaurant Erve Kots


Erve Kots is een openluchtmuseum met een pannenkoekenrestaurant en zalencentrum in Lievelde Oorspronkelijk was Erve Kots een herberg. Ten tijde van het Beleg van Grol vestigden prins Frederik Hendrik van Oranje en zijn Staatse leger hier hun hoofdkwartier. De herberg, later boerderij, is tot 1936 bewoond geweest door de familie Hendrik Kots. Het museum herbergt onder andere een kleine brouwerij en een oliemolen. De brouwerij, het Brouwhoes genaamd, is opgestart in 1998. Hier wordt het Achterhoekse landbier Boksebier gebrouwen en ook het speciale pilsener Frederik Hendrik. Per brouwsel wordt tien hectoliter gebrouwen. Tegenover het complex bevindt zich kaasboerderij Weenink met een winkel met streekproducten.
INFO bij PUNT 04 De Engelse Schans


Oautoshape 7p het kaartje hiernaast staat het beleg van Groenlo afgebeeld in 1827, dus in de 80-jarige oorlog. De stervormige Engelse Schans is rechtsonder op het kaartje zichtbaar.

De Engelse Schans is een schans die gebruikt is door de Engelse troepen tijdens het Beleg van Grol (Groenlo) door Frederik Hendrik in 1627. Deze schans is door de Engelse huurlingen gebouwd en gebruikt als uitvalsbasis tijdens de belegering van Groenlo. De Engelse schans verschilde van de andere schansen (de Franse, Hollandse en Friese) in het feit dat deze buiten de Grolse linie lag. De functie van de Engelse schans was voornamelijk als verdediging tegen aanvallen van buitenaf op het kampement waar Frederik Hendrik en zijn leger lag, bij het huidige Erve Kots.
INFO bij punt 06 Oude Calixtuskerk


Wanneer u Groenlo binnen fietst komt u langs de van oorsprong Rooms-Katholieke

Oude Calixtuskerk, ook wel Sint Calixtuskerk genoemd. Dit is een kerk gebouwd in de laatgotische stijl. De start van de bouw begon rond 1275 en is uiteindelijk in zijn huidige vorm voltooid rond 1520. De kerk, vernoemd naar de patroonheilige van Groenlo, Paus Calixtus, is een rijksmonument. Vanwege de gemeentelijke herindeling, waarbij de oorspronkelijke gemeente Groenlo met de gemeente Lichtenvoorde werd samengevoegd, is in 2006 een glas in loodraam geplaatst aan de westzijde van de kerk. In het raam wordt onder meer de vorm van de oorspronkelijke vestingwerken weergegeven. De kerk heeft in zijn historie 6 belegeringen doorstaan, in 1595, 1597, 1606, 1627 en 1672 en ging na de 80 jarige oorlog over van het Katholieke naar een Gereformeerde geloof.

Voor de Katholieken werd in 1908 de nieuwe Calixuskerk gebouwd.
INFO bij punt 06, 07 en 08 GROENLOGroenlo is ontstaan in het begin van de zevende eeuw, zo rond 610, toen de Saksen zich in de Achterhoek vestigden. De naam Groenlo refereert waarschijnlijk aan een groen loo, groen bos. In de loop der tijden treft men verschillende namen aan in boeken en op kaarten. De naam Groenlo is gebleven, terwijl in de volksmond "Grol", vereeuwigd door Vondel in zijn gedicht over de verovering van Grol, is blijven voortleven.
Groenlo is gesticht aan de hoge kant van het riviertje de Groenlose Slinge. De noordzijde van de Groenlose Slinge was een lager gelegen gebied. Het heeft tot de 9e eeuw geduurd voor het Christendom zich hier kon vestigen. Zo rond 809 ontstaat het kerspel Groenlo, met de eerste eenvoudige parochiekerk gewijd aan de heilige Calixtus (punt 06), In de Middeleeuwen vormde de stad een handelscentrum aan de weg Duitsland - Holland. Hierdoor ontstond er een bloeiend gildewezen, met ambachten, broederschappen en stichtingen. Vanwege haar welvaart moest Groenlo zich veilig stellen voor belagers. In 1334 werd de stad ommuurd en in 1550 werden nieuwe wallen en grachten in een vijfhoekige versterking aangebracht. Bij Groenlo lagen in deze periode twee kastelen, te weten Marveld en Marhulsen. De namen komen nu nog terug in een recreatiepark en een manege. Groenlo vormde in de 16e en 17e eeuw een sterke vesting, die als welvarende grensstad herhaaldelijk werd belegerd, vooral tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De stad was afwisselend in Spaanse en in Nederlandse handen. Tussen de belegeringen door werden de muren en grachten van Groenlo steeds verder uitgebouwd en versterkt. In 1627 werd Grol definitief heroverd door Frederik Hendrik na het groots opgezette Beleg van Grol, één van zijn schitterendste wapenfeiten, door Joost van den Vondel beschreven in zijn lofdicht "Verovering van Grol door Frederick Henrick, Prince van Oranje". Na 1674 worden de meeste vestingwerken afgebroken en verliest de stad haar functie als vesting aan de grens. In de eerste helft van de 19e eeuw zijn ook de stadspoorten afgebroken en meer delen van de omwalling, waardoor de stad kon groeien, onder andere voor de bouw van de Nieuwe Calixtuskerk. Door de vele belegeringen met de daarmee samen gaande branden en vernielingen heeft Groenlo erg te lijden gehad, waardoor veel waardevol bezit verloren is gegaan. De Oude Calixtuskerk heeft de tand des tijds echter doorstaan, met de nodige reparaties, In Groenlo zijn nog steeds bastions, grachten en kanonnen te vinden(punt 08). In het kader van historisch toerisme worden enkele oude vestingwerken in Groenlo en omstreken in ere hersteld. De Groenlose Slinge, die eerder door de stadsgracht liep, is verplaatst naar het noorden van Groenlo.
INFO bij punt 07 GROENLO, GROLSCH EN FREDERIK HENDRIK
Groenlo is ook de bakermat van Grolsch bieren. In de Kevelderstraat staat het geboortehuis van Grolsch. In 2014 is het 400 jaar geleden dat Willem Neerfeldt in de kelder van het huidige café “De lange Gang” een brouwerij begon, De Klok geheten. Hier werd het eerste bier gebrouwen, dat Grolsch bier genoemd werd, omdat Groenlo toentertijd nog Grol heette. Neerfeldts schoonzoon, de bekende gildemeester Peter Cuyper. maakte er een bloeiende brouwerij van. Tot 1854 is hier bier gebrouwen. De brouwkelder is nog steeds in oorspronkelijke staat aanwezig, de ruimten ademen nog de sfeer van dat verre verleden. Tegenwoordig wordt er in Groenlo geen bier meer gebrouwen. De hele produktie van het in Zuid-Afrikaanse handen zijnde bedrijf vindt plaats in Usselo, bij Boekelo. Aan het eind van de Kevelderstraat, om de hoek, staat aan de rechterkant “het Huys van Frederik Hendrik”, nu ingericht als café-restaurant, voor een lekker glad stadsbier of een goede maaltijd gemaakt door de koks van de Prins. Verder is het Stadsmuseum bij het VVV-kantoor een bezoekje waard evenals de Stadsboerderij aan de Notenboomstraat.
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina