Gps kastelenfietsroute vordenDovnload 19.72 Kb.
Datum22.07.2016
Grootte19.72 Kb.
GPS KASTELENFIETSROUTE VORDEN

Natuurkampeerterrein ’t Scharvelt,

Wolinkweg 43 7273 SL Haarlo - 0545-261 308 mobiel 06 4651 3026

NAAM VAN DE ROUTE: Kastelenfietsroute Vorden.gpx

SOORT ROUTE: GPS-Fietsroute

LENGTE VAN DE ROUTE: ± 52 km

STARTCOÖRDINAAT: N 52 06.037 E 006 34.088 (vanaf ’t Scharvelt linksaf)

RIJRICHTING: eerste deel vnl. west, daarna vnl. oost

AANTAL TRACKPOINTS: eerste deel 289, tweede deel 379 (let op: 2 delen!)

AANTAL WAYPOINTS: 8

01 Startpunt/Eindpunt

02 museumboerderij De Lebbenbrugge

03 afslag naar Borculo (alternatief)

04 landgoed Onstein

05 kasteel Vorden

06 natuurgebied Het Grote Veld

07 De Groene Jager

08 landgoed Beekvliet

HORECA De Lebbenbrugge (koffie)

Borculo (alternatief)

Horeca in Vorden

De Groene Jager in BarchemKorte beschrijving van de route:

Deze fietsroute loopt zoveel mogelijk langs rustige binnenwegen, vrije fietspaden en mooie lanen naar het kasteeldorp Vorden. Het kasteel “Huis te Vorden” is in het seizoen te bezichtigen. De andere landgoederen waar u langs komt, worden nog bewoond en zijn niet toegankelijk. De tuinen van landgoed “De Wierse” zijn op donderdagmorgen opengesteld en er is om 11.30 uur een rondleiding. De route begint op natuurkampeerterrein ’t Scharvelt (punt 01. Na ongeveer acht kilometer door het mooie Achterhoekse landschap te hebben gefietst komt u bij boerderijmuseum De Lebbenbrugge (punt 02) Een kopje koffie in de sfeer van vroeger! U kunt deze fietstocht eventueel onderbreken door een bezoekje te brengen aan het stad Borculo. (zie info bij punt 03) Op weg naar Kasteel Vorden, het doel van deze tocht, passeert u ook landgoed Onstein (punt 04) Vanaf landgoed Onstein is het nog maar een klein stukje naar Kasteel Vorden en het stadje met dezelfde naam. Wordt u op alle mogelijke manieren er van weerhouden een voet te zetten op landgoed Onstein, kasteel Vorden daarentegen is zeer gastvrij, althans volgens de Vrouwe van Vorden, Karin de Rouw. (punt 05) De fietsroute loopt verder door het stadje Vorden met een aantal leuke horecagelegenheden.(06) U fietst terug naar ’t Scharvelt via een hele mooie route die u o.a. door het natuurgebied Het Grote Veld voert. (vanaf punt 07) Bij punt 08 vindt u het bekende restaurant De Groene Jager, waar u thee kunt drinken met allerlei lekkernijen. Heeft u op deze tocht nog niet genoeg kastelen en landgoederen gezien dan kunt u ook nog even stoppen bij landgoed Beekvliet.(punt 08)WIJ WENSEN U EEN HELE FIJNE TOCHT!

Deze fietsroute is met zorg samengesteld en wordt regelmatig gecontroleerd. Mochten er toch onvolkomen-heden in de route zitten dan verzoeken wij u vriendelijk deze even te melden aan Jannie Nijhuis op ’t Scharvel

Alle informatie voor deze fietstocht is ontleend aan Wikipedia, de vrije encyclopedie, tenzij anders vermeld.

Als gevolg van de lengte van deze GPS-route bestaat de bijbehorende track uit twee delen

INFO bij punt 02 BOERDERIJMUSEUM DE LEBBENBRUGGE

In 1931 lukte het de meester H.W. Heuvelstichting deze bijzondere oude Saksische boerderij aan te kopen. De boerderij, eens een jachthuis van de Heren van Borculo, was tevens herberg, tolhuis en zelfs korte tijd een soort postkantoor. De koop van deze boerderij had tot doel dat het nageslacht zich een voorstelling kan maken van het leven en het bedrijf van de boerenbevolking, zoals dat in het begin van de twintigste eeuw was. Het museum is gelegen aan een oude Hessenweg, die destijds zo druk werd bereden dat in 1679 door de Staten van Gelderland het recht van tol heffen werd verleend. De weg werd voornamelijk bereden door Duitse kooplieden, de zogenaamde Hessen, die hun waren vanuit het Münsterland naar Zutphen transporteerden. De Lebbenbrugge in Borculo is een uniek erfgoed. De afgelopen jaren is er veel opgeknapt. Zo zijn de schuur, boomgaard, vruchtbomen, weefgetouw aangepast en hersteld. De expositie laat bijvoorbeeld zien hoe men vroeger van roggezaad roggebrood maakte. In de ontvangstcentrum kunnen bezoekers een kopje koffie drinken en natuur- en cultuurhistorische films bekijken. Voor meer informatie klik hier.
INFO bij punt 03 afslag naar Borculo

Deze fietstocht is uitstekend te combineren met een bezoek aan het stadje Ruurlo, waar u leuke winkels en veel horeca vindt. Wanneer u dat wilt doen, kunt u bij punt 3 (camping Tamaring) linksaf slaan naar de Barchemse weg. Het centrum van Borculo ligt op ongeveer 1,5 km. Vanuit het centrum van Borculo neemt u dezelfde weg weer terug naar de camping Tamaring of punt 03


INFO bij punt 04 Onstein

O
nstein is een buitenplaats en landgoed in de buurtschap Linde bij Vorden in de gemeente Bronckhorst, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het kasteel is een rijksmonument.

De vroegst bekende melding stamt uit 1494 als landgoed Onstedynck. Mogelijk is hier sprake van een boerderij. De familie Van Hasselholt bouwde hier in het jaar 1613 een landhuis. De aanleg is een schoolvoorbeeld van de Le Nôtrestijl met assenstelsel Ondanks dat Onstein alle kenmerken van een havezate bezit is het dat nooit geweest. Zelfs een kasteel is het niet, ondanks dat men het huis "Kasteel Onstein" noemt. Het huidige huis werd in 1613 gebouwd als eenvoudig bakstenen landhuis maar werd in 1925 ingrijpend verbouwd. Het kreeg een ander dak, waarbij de pannen werden vervangen door leistenen en voorzien van klokkentorentjes. De traptoren werd verhoogd tot boven de daklijst Hierdoor kreeg het oorspronkelijke gebouw een kasteelachtig aanzien. Het huis en omgeving zijn niet toegankelijk voor het publiek. Het landgoed is nu in het bezit van de familie Melchers, de miljardairs die in het nieuws kwamen toe op 12 september 2005 dochter Claudia Melchers, uit een woning in Amsterdam-Zuid werd ontvoerd. Zij kwam enkele dagen later weer vrij, zonder dat er losgeld is betaald. De vele bordjes rond zijn landgoed geven aan dat uw bezoek niet op prijs wordt gesteld.


INFO bij punt 05 Kasteel Vorden


K

asteel Vorden werd voor het eerst genoemd in een koopakte uit 1315, waarin Steven van Vorden het kasteel en de bijgebouwen schonk aan zijn oom, Dirk van Vorden. Bij deze familie begint de geschiedenis van Kasteel Vorden.
Het kasteel stamt waarschijnlijk uit de 13de eeuw, maar was toen heel anders dan nu. De vierkante toren was in ieder geval onderdeel van het middeleeuwse bouwwerk, maar het kasteel, zoals we het nu zien, is voor het grootste deel gebouwd in de 16de eeuw. Deze winkelhaakvorm kwam toen veel voor. Kenmerkend is een ommuurd voorplein met een ophaalbrug. Het kasteel verloor in de loop der eeuwen echter zijn defensieve functie en werd in de 19de eeuw omgebouwd tot landhuis. In 1873 werd de ingang aan de noordelijke vleugel geplaatst, met een houten brug over de slotgracht.
Na de familie Van Vorden kwam het kasteel in 1405 tot het midden van de 16de eeuw in handen van de familie Hackfort. Door overerving werd daarna de familie Ripperda, een beroemd geslacht uit Groningen, eigenaar van het kasteel. De reeks van geslachten eindigde bij de familie van der Borch, die tot 1956 het kasteel bezat.. In dat jaar verkocht Paulus Anthony van der Borch het aan N.V. Landbouw-, Bos- en Bouwexploitatiemij.
De familiewapens van deze vier geslachten zijn nog vereeuwigd in de hal van het kasteel, waar ze in de hoeken van het plafon zijn geschilderd. Nadat het Geldersch Landschap en de Gemeente Vorden het kasteel in hun bezit hebben gehad, is het kasteel nu weer in particuliere handen. In 2004 is het kasteel aangekocht door de familie De Rouw, die het in haar oude luister heeft hersteld.

Het kasteel heeft een leuke website met veel informatie. Klik hier.

Het kasteel is geopend voor bezichtiging en/of een drankje/hapje in de zomermaanden (vanaf Paasweekend t/m 31 oktober) op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 11.00u tot 17.00u en in de rest van het jaar van vrijdag t/m zondag. Entree : € 7,50; kinderen € 3,50
INFO bij punt 07 Grote Veld

Vroeger kon je kijken tot Lochem, Vorden en Almen. Zo groot was dit ’veld’! Maar ook al doet de naam anders vermoeden, een heideveld is het allang niet meer. Grote Veld is een flink bos met heideveldjes erin, waar je fijn kunt wandelen. Rond 1920 werd het Grote Veld bebost met lariks, douglasspar, fijnspar en grove den. Nog altijd domineren deze bomen het gebied. Natuurmonumenten brengt daar verandering in. Geleidelijk maken ze van het overwegend donkere en eentonige naaldbos een gevarieerder natuurbos, waar weer streekeigen bomen, planten en struiken groeien. Kom zelf kijken hoe mooi het al is.


INFO bij punt 08 Landgoed Beekvliet

Landgoed Beekvliet bestaat uit een combinatie van bos en boerenland. Het 180 ha grote landgoed Beekvliet is een hoevenlandschap met boerderijen, een schaapskooi, landerijen, houtwallen, bos, heiderestanten en schraalland. De vijf boerderijen in Beekvliet hebben groene luiken met witte randen, karakteristiek voor het landgoed. In het loofbos staan veel oude zomereiken die rond 1840 zijn aangeplant. Langs de laan naar huize Beekvliet staan zelfs enkele oudere exemplaren. Het kampenlandschap met zijn verspreid liggende boerderijen is hier na 1850 nauwelijks veranderd. Het huidige huis dateert van 1902 en is een opvolger van een huis uit 1840 waarvan het koetshuis nog bestaat. Het landgoed is vrij toegankelijk. Staatsbosbeheer heeft in dit gebied één gemarkeerde wandelroute uitgezet. Misschien komt u de eigenaar Edzard Gelderman nog wel tegen, die het 180 ha grote landgoed per fiets beheert. Staatsbosbeheer heeft in dit gebied één gemarkeerde wandelroute uitgezet. Gehele jaar geopend.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina