H et RingersbulletinDovnload 0.66 Mb.
Pagina1/4
Datum22.12.2017
Grootte0.66 Mb.
  1   2   3   4


H

et Ringersbulletin

Nieuwsbrief voor Ringers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

N
Verantwoordelijke uitgever: Walter Roggeman, KBIN, Vautierstraat 29, 1000 Brussel

Redacteurs:

Lyndon Kearsley, Kloetstraat 48, B-9120 Melsele

kearsley@village.uunet.be

Georges Robert

Chaussée de Marche, 352

5100 Jambes 081/301367

dvangeluwe@kbinirsnb.be


r.2maart 2000Ringen, diameters en terugvangsten : richtlijnen en tips


Didier Vangeluwe

De ringen die tegenwoordig gebruikt worden om wilde vogels te merken berusten op een simpel principe : een zo duurzaam mogelijke metalen ring, voorzien van een uniek nummer of een dito combinatie van cijfers en letters, met daarnaast het vereenvoudigde adres van de nationale ringcentrale die het ringwerk organiseert en de informatie verzamelt. Hier volgt een lijst met de adressen van Europese ringcentrales, zoals die uit plaatsgebrek verkort op de ringen worden aangegeven :België


Bruxelles Museum

Nederland


Arnhem Holland

Duitsland (Noorden van ex BRD)

Helgoland Germania

Duitsland (zuiden ex BRD + Oostenrijk)

Radolfzell

Duitsland (ex DDR)

Hiddensee

Polen

Gdansk

Noorwegen

Stavanger

Finland

Helsinki

Denemarken

Copenhagen

Rusland

Moskva

Spanje

Aranzadi

Litauwen

Kaunas

Spanje

Icona

Letland

Riga

Frankrijk

Museum Paris

Estland

Matsalu

Zwitserland

Sempach

Roemenië

Bucarest

Hongarije

Budapest

Bulgarije

Sofia

Ijsland

Reykjavik

Slovenië

Ljubljana

Italië

INFS Ozzano/Bologna

Slovakije/ Tsjechië

Praha

Portugal

Lisboa

Zweden

Stockholm

Kanaaleilanden

Jersey

Kroatië

Zagreb

Wit-Rusland

Minsk

Servië

Belgrade

Macedonië

Skopje

Albanië

Tirana

Malta

Valletta

Oekraïne

Kiev

Griekenland

Athens University

Verenigd Koninkrijk/Ierland

British Museum

Afhankelijk van jaar tot jaar worden dankzij de gezamenlijke inspanning van alle ringers door deze ringcentrales ongeveer vier miljoen vogels geringd.
Het materiaal waaruit ringen vervaardigd worden moet licht en stevig zijn : er moet de ring immers een langer leven beschoren zijn dan de vogel, maar de ring moet toch soepel genoeg zijn om vrij gemakkelijk gesloten te worden. Ringen met een diameter van 2 mm worden gemaakt uit zuiver aluminium. Dit metaal is gemakkelijk handelbaar, maar ook zacht. In het geval van kleine zangvogels vormt dit geen probleem omwille van hun geringe levensduur; hun ringen worden bovendien zelden blootgesteld aan chemische of mechanische sleet. Ringen met een grotere diameter zijn gewoonlijk gemaakt uit een legering van aluminium en magnesium. Het aandeel van dit tweede element is des te belangrijker omdat de ring zal moeten weerstaan aan de tand des tijds en aan corrosie.
Het gewicht van dergelijke ringen is verwaarloosbaar in vergelijking met het gewicht van de vogel. Zo komt het gewicht van een 2.3 (= 0.04 g) overeen met 0.2 % van een Zwartkop en het gewicht van een T (0.2 g) met 0.06 % van een Kokmeeuw.
De ringen die in Europa gebruikt worden komen voornamelijk van twee bedrijven : het ene in het Verenigd Koninkrijk en het andere in Zweden. Sinds kort is er ook een in Polen, maar de invoertaksen in de Europese Unie zijn zo hoog dat dit bedrijf niet concurrentieel is. De gevolgen van een gering aantal fabrikanten zijn bekend : wisselende leveringstermijnen en geen prijsvastheid. Dit verklaart waarom de Belgische Ringdienst (net als de overige ringdiensten in Europa) regelmatig door haar voorraad heen raakt.
De ringen met het adres van het KBIN komen uit Zweden. Er werden besprekingen gevoerd om ringen in België te laten produceren, maar die bleven zonder succes. De productiekosten zijn te hoog in verhouding tot onze vraag; vooral de rangschikking van ringen in opeenvolgende reeksen van 50 tot 100 blijkt delicaat en arbeidsintensief. Ringers doen er dan ook goed aan om bedacht te zijn op eventuele fouten in de reeksen die zij gebruiken.
Het KBIN bestelt jaarlijks meer dan 600.000 ringen, wat een investering van meer dan één miljoen betekent. Een ring van 2.3 mm kost bijna 2 frank ! Deze investering wordt verdeeld over het budget van het KBIN (via het federaal Ministerie voor Wetenschapsbeleid) en de jaarlijkse ringersbijdrage.
  1   2   3   4


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina