Handig Vraag jij je ook wel eens af wat een drachme of een zilverstuk is?En heb je enig idee wat een el of een vadem is? Of wat denk je van een sikkel of een talent en wat is eigenlijk een gomer of een efa? Dat kun je allemaal in dit documentDovnload 31.8 Kb.
Datum26.07.2016
Grootte31.8 Kb.
Handig….
Vraag jij je ook wel eens af wat een drachme of een zilverstuk is?En heb je enig idee wat een el of een vadem is? Of wat denk je van een sikkel of een talent en wat is eigenlijk een gomer of een efa? Dat kun je allemaal in dit document terugvinden. Het is niet mogelijk om elke maat of waarde te bepalen, maar we komen een eind:
Geld

Het is vaak heel moeilijk om precies aan te geven hoeveel de bijbelse munten waard zijn in onze euro’s. Daarom worden er vaak vergelijkingen gemaakt.


De schelling kom je onder andere tegen in Matteüs 20: 1-16 waar Jezus het vergelijkt met het loon wat landarbeiders op één dag verdienen. De waarde van de Perzische dariek (1 Kronieken 29:7) komt ongeveer overeen met de waarde van de schelling, net als de Griekse drachme (Ezra 2:69). Met deze waarde kunnen we ook de waarden van alle andere muntsoorten aardig schatten:


Muntsoort

Waarde

zilverstuk

4 schellingen

zilverling

4 schellingen

pond

waarde onbekend, wel is bekend dat het een groot bedrag is

hoofdgeld

2 schellingen; dit moest een jood iedere jaar aan tempelbelasting betalen

duit

1/16 schelling

penning

1/64 schelling

koperstukje

Halve penning (1/128 schelling)Maten
Het is niet mogelijk om van alle maten precies aan te geven wat ze in onze tijd zouden voorstellen. Een maat kon in de ene regio iets heel anders zijn als in de andere regio. Gelukkig zijn er wel een aantal maten waarvan we weten hoe ze nu zouden zijn. Een voorbeeld is de el. In 2 Kronieken 3:3 stelt deze el nog een lengte voor van ongeveer 44 centmeter, de lengte van de punt van je elleboog tot het topje van je middelvinger. Maar ook is er een langere el bekend, en die is ongeveer 52 centimeter. Andere lengtematen:


Lengtemaat

Waarde in centimeters

vinger

vingerbreedte: ongeveer 2 cm

handbreedte

de breedte van 4 vingers: ongeveer 7,5 cm

span

afstand tussen de top van je pink en je duim, als je je vingers uitgespreid houdt: ongeveer 25 cm

vadem

afstand tussen de toppen van je vingers als je je armen uitstrekt (spanwijdte): ongeveer 185 cm

roede

6 el = 264 cm

Er zijn ook nog een aantal lengtematen waarvan we de afstand niet kunnen bepalen. Je kunt je er misschien wel iets bij voorstellen: steenworp, boogschot, eindweegs, dagreis en stadie. De laatste, de stadie is nog wel heel precies te bepalen. Een stadie is namelijk de afstand van de renbaan in het stadion Olympia. De lengte van deze renbaan is precies 185 meter. En als je de steenworp wilt weten, moet je maar een op een veld gaan staan en een steen zo ver als je kunt weggooien. En voor een dagreis….ik wil het je niet aanraden.Land- of vlaktematen
Voor het opmeten van rechthoekige of vierkante vlakken gebruikte men vooral lengtematen, zoals de el. Kijk maar eens naar de beschrijvingen bij het maken van de tabernakel.

De juk werd ook veel gebruikt. Deze maat komt overeen met de hoeveelheid land die een span of een juk ossen in 1 dag om kon ploegen, ongeveer 2000 vierkante meter.

Met een homer kon je een stuk land van 20.000 vierkante meter inzaaien en met een maat kon je ongeveer 650 vierkante meter inzaaien.

Inhoudsmaten
Er worden in de Bijbel vrij veel inhoudsmaten genoemd. Vooral delen van het menselijk lichaam zijn daarbij heel ‘populair.’ Zo kennen we bijvoorbeeld de handvol, die overeenkomt met wat een mens in zijn hand kan houden. Probeer maar eens.

Verder lezen we ook bij inhoudsmaten over de homer, wat eigenlijk ezelslast betekent, wat weer overeenkomt met ongeveer 400 liter.Andere inhoudsmaten:


Inhoudsmaat

Waarde (in liters)

kor

gelijk aan één homer = 400 liter

efa

1/10 homer = 40 liter

bath

1 efa = 40 liter

maat

1/3 efa = 13 liter

hin

1/6 bath = 6,5 liter

gomer

1/10 efa = 4 liter

maat

1/3 hin = 2 liter

log

1/12 hin = 0,5 liter

metreet

ongeveer 40 liter

maat

ongeveer 1,1 liter


Gewichten
In de tijd van de Bijbel woog men vooral met de talent, die ongeveer 34 kilo woog en met de sikkel die ongeveer 11 gram woog. Andere gewichten:


Bijbels Gewicht

Gewicht in gram

mina

1/60 talent = 600 gram

beka

0,5 sikkel = 5,5 gram

gera

1/20 of 1/24 sikkel = 0,55 of 0,45 gram

libra

327,5 gram


Tijdrekening
We komen in de Bijbel enkele Oud-Hebreeuwse namen voor maanden tegen.


Maanden

Namen

maart/april

Abib

april/mei

Ziw

september/oktober

Etanim

oktober/november

Bul

Na de ballingschap zijn de Babylonische namen van de maanden overgenomen. Deze zijn allemaal bekend. Sommigen komen we ook in de Bijbel tegen.
Maanden

Namen

maart/april

Nisan

april/mei

Ijjar

mei/juni

Siwan

juni/juli

Tammuz

juli/augustus

Ab

augustus/september

Elul

september/oktober

Tisri

oktober/november

Marcheswan

november/december

Kislew

december/januari

Tebet

januari/februari

Sebat

februari/maart

Adar
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina