Handige tips bij het trailer-gebruik. Aan- en afhakenDovnload 15.78 Kb.
Datum23.08.2016
Grootte15.78 Kb.
Handige tips bij het trailer-gebruik.
Aan- en afhaken:

Dit is nogal standaard: Eerst het handvat omhoog klappen, vervolgens laat je de dissel over de trekhaak zakken en klap je het handvat terug, zodanig dat de vergrendeling op zijn plaats klikt. Controleer of de pal goed zit, het handvat vast zit en de kop van de dissel goed over de kogel zit. De verkikker moet groen zijn (zie foto’s).
Fout Goed
Haal de stalen losbreek-kabel door het oog aan de trekhaak en maak het haakje weer aan de kabel vast.

De trailer is voorzien van een standaard 7-polige verlichtingsstekker. Let erop dat in de stekker een gleufje zit dat precies over de ribbel in de contactdoos moet schuiven. Controleer de werking van de verlichting (incl. remlicht, richtingaanwijzers, nummerplaatverlichting en mistachterlicht).

Het afhaken gebeurt in omgekeerde volgorde.

Als iets onduidelijk is kunnen deze zaken bij het afhalen nog een keer gedemonstreerd worden.


Disselslot

De aanhanger is voorzien van een disselslot. Deze kan je verwijderen door de sleutel in het slot te steken en naar rechts te draaien. De vergrendeling komt dan los en je kunt het disselslot afnemen.

Plaatsen van het disselslot is iets lastiger: plaats het slot op de dissel (soms moet je een beetje “prutsen”). Steek de sleutel in het slot en draai naar rechts. Je kunt de pen dan indrukken, sleutel terugdraaien, en het slot zit vast.
Bandenspanning

Omdat de trailer misschien al lange tijd stil heeft gestaan heeft, is het verstandig om na het verlaten van het High Tech Campus terrein meteen bij een pompstation de bandenspanning te controleren. Deze dient 2.4 – 2.7 bar te zijn.
Rijden

Overtuig je ervan dat je de trailer met je auto mag trekken door de gegevens op de trekhaak en in het instructieboekje van uw auto te vergelijken met de gegevens van de beladen trailer (leeggewicht192 kg, totaal maximumgewicht 1000 kg). Houd je aan de maximum snelheid, in Nederland 90 km/u. Bedenk dat in het buitenland afwijkende regels kunnen gelden. Sommige bergpassen zijn verboden voor voertuigen met aanhanger.


Rijden met een aanhanger vraagt om een aangepaste rijstijl. Bedenk dat het extra gewicht overeenkomt met zo'n zes volwassenen extra in de auto! Dit doet een extra beroep op de remmen en automotor. Zorg dat die goed in orde zijn.

Voorkom dus hard remmen, vooral in een bocht! De trailer snijdt de bochten af dus neem een bocht iets ruimer dan normaal. Rijd stapvoets over drempels en diepe kuilen. Als je wilt parkeren, zoek dan een plek waar je zowel vooruit in als uit kunt rijden.


Achteruit-rijden:

Dit is vaak een fobie voor ongeoefenden. Vermijd dit dan ook zoveel mogelijk door vooruit te denken. Oefen eventueel op een leeg plein of een grote parkeerplaats na sluitingstijd.


Kort samengevat werkt het zo: Stel je wilt achteruit een bocht naar rechts maken. Dan stuur je aanvankelijk de auto met de achterkant naar links (de "foute" kant op dus). De trailer zal hierdoor naar rechts gaan. Als de trailer een stukje naar rechts is gedraaid, stuur je de auto achter de trailer aan naar rechts (de "goede" kant op). Afhankelijk van hoe scherp er gestuurd wordt, zal de trailer de rechtse bocht vervolgen, weer recht komen of zelfs een bocht naar links gaan maken. Doe deze verrichtingen stapvoets want de trailer kan makkelijk scharen wat veel schade tot gevolg kan hebben, Dit alles klinkt ingewikkeld maar dat valt in de praktijk wel mee. Probeer het gewoon eens. En lukt het echt niet, dan kan je altijd nog de trailer loskoppelen en met de “hand” draaien…!
Motor op de trailer rijden

Dit is een klus die met overleg moet worden uitgevoerd!Let op: Schuif eerst de achterpoten zover naar beneden, dat de aanhanger stabiel staat!!

Dit voorkomt dat de trailer aan de achterkant naar beneden klapt als er een motor wordt opgereden. Vertrouw niet alleen op de koppeling aan de auto…..


Maak de oprijgoot los met de steuksleutel, haak de oprijgoot aan de rand van de trailer in lijn met de wielklem.

Als je lef hebt of veel ervaring, kun je zittend op de motor de trailer oprijden.

Verstandiger is het om lopend naast de motor en spelend met rem en koppeling de motor erop te rijden. Een extra hulp is nooit weg en het is zo zonde als ie eraf dondert.

Zorg dat je de wielsteun afstelt op de maat van het voorwiel van de motor. Rij de motor op de trailer, zover naar voren dat de wielsteun “omklapt”.

Staat de motor erop dan zet je hem op de zijstandaard en maak je de vier spanbanden vast aan motor en trailer. Gebruik nooit de spatborden of de railing van de trailer om de motor aan vast te maken, daartoe zijn er speciale bevestigingshaken aangebracht. Meestal wordt de motor voor aan het balhoofd/kroonplaat vastgemaakt en achter aan de voetsteunen van de duo of aan het frame onder het zadel. Gebruik echter ook je gezond verstand hierbij. Vervolgens ga je de riemen een voor een en beetje bij beetje aantrekken totdat de motor mooi verticaal en zo diep mogelijk in de veren staat. Let erop dat de motor ook tegen de voorste wielsteun getrokken wordt. Vier spanbanden is echt het minimum en extra banden kunnen verstandig/noodzakelijk zijn. Koppel de goot af en schroef de goot weer vast met de haken (niet zo vast aandraaien dat de goot krom buigt).

Nu kun je nog de kogeldruk meten door de trailer voorzichtig los te koppelen van de auto en op een weegschaal te gaan staan. De druk moet ongeveer 25 kg zijn. Maximale kogeldruk is 50 kg.

Controleer gedurende de reis regelmatig de riemen en span ze eventueel bij.
De trailer is geschikt voor één of twee motoren, bij belading met slechts één motor is het mogelijk om de wielklam in het midden te plaatsen. Bij gebruik met twee motoren is het mogelijk om beide wielklemmen in enige mate naar links en rechts te verplaatsen.
Verzekering:

Het is gebruikelijk dat trailers WA-verzekerd zijn middels de auto-verzekering. Dit staat aangegeven op uw "groene kaart", Kijk daar eens naar. Het is niet gebruikelijk dat een aanhanger All-risk meeverzekerd is. Laat bij een aanrijding altijd een politie-rapport opmaken en vul een schadeformulier in.


Tenslotte…

Ga zuinig met onze trailer om: we zijn er erg trots op en wij willen er nog lang van genieten. Laat daarom de trailer zo min mogelijk in de regen staan, houdt hem schoon en maak de trailer na afkoppelen altijd vast met een goed slot aan een star voorwerp zoals een boom of lantaarnpaal.


Wij wensen jullie nog veel plezier toe en hopen dat jullie veelvuldig van deze service gebruik kunnen maken.
Nuttige telefoonnummers

Algemeen: Anja Welvaarts, 06-49655563 (e-mail: spatlab@gmail.com)Technische zaken: Frank Vork, 06-22982092 (e-mail: ftavork@gmail.com)De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina