Hardlopen als alternatief geneesmiddelDovnload 8.15 Kb.
Datum26.08.2016
Grootte8.15 Kb.

Sport, dinsdag 13 januari 2009


Hardlopen als alternatief geneesmiddel


boeken Het massale schaatsen op natuurijs heeft weer aangegeven dat mensen graag bewegen om te ontspannen, zolang zij maar het gevoel hebben dat 'aangenaam en nuttig' makkelijk zijn te verenigen. De dooi zet echter door. De massale behoefte om te bewegen op ijs zal automatisch verdwijnen en zich weer verplaatsen naar dan volksbeweging nummer een: rennen.

Rennen, of gedoseerd hardlopen, kan eenzelfde therapeutische waarde bereiken als schaatsen op natuurijs. De manier van inspannen - stapvoets rennen voelt nu eenmaal dwingender dan glijdend schaatsen - roept wellicht eerder weerstand op. In Runningtherapie wordt duidelijk gemaakt dat die weerstand, bij professionele begeleiding, kan worden omgezet in een voldoening die niet voor mogelijk is gehouden.

De auteurs Bram Bakker en Simon van Woerkom presenteren hun kennis als 'standaardwerk voor lopers, looptrainers en professionals'. Wel, de miljoenen hardlopers in dit land zullen Runningtherapie niet verzwelgen voor het slapen gaan noch ervaren als een sportieve roman als pakweg het veelgeprezen Marathonloper van Abdelkader Benali.

Zo staat er: Runningtherapie concentreert zich op het aanleren van een specifieke vaardigheid die in de behandeling van psychische stoornissen kan bijdragen tot positievere verwachtingen met betrekking tot de toekomst en meer vertrouwen in de eigen capaciteiten. Waarna nog wordt gerefereerd aan een sociaal-cognitieve theorie over zelfinschatting.

Lekker lezen is er dus niet bij, laat dat duidelijk zijn. Intrigerend blijft het allemaal wel. Voor mensen voor wie hardlopen de normaalste zaak van de wereld is. Maar vooral voor mensen die dat ook wel zouden willen, maar die stap niet kunnen zetten. Je bent moe, dik, overwerkt, hebt stress, het rommelt op je werk, je relatie knelt: tal van excuses uit het dagelijks leven om te gaan drinken, schransen of onderuit te zakken. Tot iemand je duidelijk kan maken dat je juist door méér te bewegen mínder moe zult zijn, evenwichtiger in het leven komt te staan en behoefte krijgt om nog meer te rennen zonder dat je in het startvak van de marathon belandt.

Lopers en looptrainers zullen in Runningtherapie bevestiging vinden van wat zij al doen, wellicht nog effectiever hun ontwikkelingen kunnen bijsturen. Maar Runningtherapie lijkt toch bij uitstek geschikt voor medici, specialisten en therapeuten, vakmensen uit de gezondheidszorg, die (hard)lopen als therapie onvoldoende erkennen, doorzien of durven aan te reiken.

Huisartsen, de eerste fuik voor mensen met klachten, grijpen eerder naar receptverlenging dan naar bewegingstherapie. Waarom toch de dure pillenindustrie blijven stimuleren als natuurlijke oplossingen tegen depressie, angst, psychose of persoonlijkheidsstoornissen voor het grijpen zijn? Directies van grote bedrijven die hun personeel effectiever willen motiveren, halen nog altijd massaal eerder dure managementgoeroes in huis dan dat zij goedkopere bewegingstherapieën aanreiken.

De Wereldgezondheisorganisatie WHO heeft de verwachting uitgesproken dat depressie in 2020 de belangrijkste volksziekte zal zijn, schrijven Bakker (psychiater) en Van Woerkom (runningtherapeut). Wat beweegt ons tot lopen? Is ons brein ons beste medicijn? Met Runningtherapie tonen de auteurs aan, dat (hard)lopen een uitstekend geneesmiddel kan zijn om je in deze maatschappij staande te houden. Belangrijker is echter hun boodschap dat de professionals in de gezondheidszorg doordrongen moeten raken van het positieve effect van deze therapie. Kortom: een inspannend kalmeringsmiddel.

HARRY TEN ASBROEK

Bram Bakker & Simon van Woerkom: Runningtherapie. Uitgeverij De Arbeiderspers, Amsterdam. (november 2008 1ste druk, januari 2009 2de druk) euro 16,95Copyright: Het ParoolDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina