Hartbewaking HagaZiekenhuis Project Sfeerverlichting Nieuwsbrief nDovnload 8.54 Kb.
Datum20.08.2016
Grootte8.54 Kb.
Hartbewaking HagaZiekenhuis

Project Sfeerverlichting

Nieuwsbrief nr. 1

Maart 2013
Beste Collega,

De kogel is door de kerk! Op de nieuwe afdeling gaan we werken met sfeerverlichting. Iedere kamer (9 stuks) worden voorzien van Ambi-light®. Dit schrijven is ervoor bedoeld om je alvast kennis te laten maken met de nieuwe verlichting, de voordelen ervan, maar ook de (schadelijke) nadelen ervan. Naar de nieuwbouw toe, zal ik regelmatig informatie geven hoe we verder gaan met de verlichting.

HagaVrienden heeft onlangs akkoord gegeven om garant te staan voor het investeringsbudget. Middels sponsorgelden zal dit bedrag gedekt worden.

Iedere kamer krijgt een witte achtermuur met over de breedte van de kamer een koof met LED-verlichting. Deze strip met RGB-licht (rood-groen-blauw) kan zorgen voor vrijwel alle kleuren in de kamer.Hoe werkt licht?


Licht is opgebouwd uit verschillende kleuren. De combinatie van kleuren maakt dat we een kleur waarnemen. De combinatie bestaat uit de ROGGBIV-kleuren uit het spectrum (rood-oranje-geel-groen-blauw-indigo-violet). De combinatie van alle kleuren maakt wit licht.

Bij ‘normale verlichting (wit licht) spreken we van warm of koud licht. De dominantie van één kleur bepaald hoe we de kleur ‘voelen’. Daarbij is het technisch onmogelijk om in gewone verlichting alle kleuren uit het spectrum toe te passen. Daarom voelt TL-licht vaak koud aan.

De manier hoe licht tot ons komt verschilt per armatuur/lamp. Zo gaat TL-licht meerdere malen per seconde aan en uit. Deze spanning maakt licht. De snelheid hiervan is zo hoog, dat wij dit niet bewust meemaken. Onderbewust geeft TL-verlichting wel een onrustig gevoel. Een gloeilamp functioneert op wisselspanning. Deze spanning is continu, maar bestaat altijd uit een incompleet spectrum.

LED-verlichting is een continue verlichting. Door de RGB opbouw is een egale en complete kleur wit te maken. Deze verlichting is puur en compleet.Ambi-light®


De LED-strip met RGB-licht op de kamers van de CCU worden ingebouwd in de koof. Het licht schijnt op de witte muur die het licht reflecteert de kamer in. Wit licht zal dit licht altijd domineren. Dit betekent dat in acute situaties het ‘normale’ licht het Ambi-light® zal overrulen.

Door gebruik te maken van het brede kleurscala van Ambilight® kan er een gevoel of sfeer worden versterkt of afgezwakt. Dat kleur impact heeft op ons gevoel en de ervaring van de omgeving is bekend. De mate van beïnvloeding is onderzocht in verschillende settingen (o.a. sauna’s/snoezelruimtes) maar nog nooit op een acute afdeling. Dit feit maakt het toepassen op de CCU spannend. Om die reden zal er ook onderzoek verricht worden naar de invloed van deze verlichting bij patiënten met Delier.Als je al geïnteresseerd bent in de toepassing is een duidelijke en informatief juiste site om te bezoeken: http://www.bruiningscentrum.nl/kleurentherapie.htm. Op de nieuwe CCU zal tot verdere instructie en ervaring de basiskleur ‘amber’ worden. Een soort zachte leverkleur.
Tot zover, Ronald Dekker


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina