Heksen Heksen van nuDovnload 19.83 Kb.
Datum25.07.2016
Grootte19.83 Kb.
Heksen

Heksen van nu

Heksen van nu zijn mannen en vrouwen die veel geleerd hebben over kruiden en planten. Met die kennis willen ze mensen helpen die ziek zijn of andere problemen hebben. Iedere heks maakt zijn eigen brouwsels, bijvoorbeeld tegen maag- en darmklachten, huidproblemen of om beter te kunnen slapen. Heksen verzamelen en verkopen vaak ook stenen. Die stenen hebben volgens hen een geneeskrachtige werking. Iedereen kan heks worden, maar je moet wel 18 jaar zijn voor je aan de opleiding kunt beginnen. Die opleiding duurt een jaar en een dag.


Heksen vroeger

Vroeger dachten mensen heel anders over heksen dan nu. Toen vond men heksen een gevaar voor anderen. De mensen waren heel erg bang voor heksen. Wat een heks kon wisten ze niet precies. Maar ze dachten dat heksen geesten konden oproepen en op een bezem konden vliegen. Een heks zou ook van gedaante kunnen veranderen, bijvoorbeeld in een wolf.


De Middeleeuwen en de Gouden Eeuw

Vooral in de Middeleeuwen en in de Gouden Eeuw waren er veel heksen, althans zo werden veel mensen genoemd. Het waren vaak oude mannen of vrouwen die in de ogen van de mensen een beetje vreemd waren. Als er iets mis ging, bijvoorbeeld een baby werd dood geboren of een oogst mislukte, dan werd snel gezegd dat een heks het wel gedaan zou hebben. De mensen konden daar dan geen andere verklaring voor bedenken. Als alles goed ging, dan was dat te danken aan God. God zorgde ervoor dat alles goed ging. Als er dingen verkeerd gingen, bijvoorbeeld als er ongelukken en rampen gebeurden, dan moest dat het werk van de duivel zijn. En heksen waren helpers van de duivel. De duivel was de vijand van God.Wel of geen heks

Het was niet makkelijk om erachter te komen of iemand een heks was of niet. De duivel was slim, dus heksen zagen eruit als gewone mensen. Je buurman of je buurvrouw kon gemakkelijk een heks zijn zonder dat je het wist. Maar als je goed keek dan moest je er toch wel achter kunnen komen. Heksen kregen namelijk een merkteken van de duivel mee, bijvoorbeeld een wrat of een litteken. Als je daar in prikte met een naald dan voelde de heks niets en ging het ook niet bloeden.Heksenvervolging

Er waren nog meer manieren om aan te tonen of een heks echt een heks was of niet. Die werden gebruikt in de tijd van de grote heksenvervolgingen. Toen werden er heel veel heksen opgepakt en levend op de brandstapel gezet. Dat gebeurde tussen 1600 en 1650. Er zijn toen in heel Europa wel honderdduizend heksen gedood.


Heksenproeven

De mensen waren bang. Ze gingen anderen beschuldigen: jij bent een heks. Het was voor die ander dan heel moeilijk te bewijzen dat het niet zo was. Daarom gingen de bestuurders van een stad of dorp zich ermee bemoeien. Zij wilden een eerlijk oordeel vellen. Ze bedachten verschillende proeven waaruit kon blijken of iemand een heks was of niet. Zo was er de waterproef. Omdat een heks kon vliegen, zou ze heel licht moeten zijn. Als je haar in het water gooide en ze bleef drijven, dan was het een echte heks. De meeste vrouwen bleven natuurlijk niet vanzelf drijven, maar zonken. Omdat ze vaak niet konden zwemmen, verdronken ze. Zo waren de mensen ook van de heks verlost. Een andere proef was de weegproef. Men wilde wegen of de heks licht genoeg was om te vliegen. De heks moest zich helemaal uitkleden. De vroedvrouw van de stad controleerde of ze geen zware voorwerpen bij zich had. De heks kreeg dan een linnen jurk aan en werd gewogen.Heksenwaag

In het stadje Oudewater staat al sinds 1595 een waag. Dit gebouw staat nu bekend als de Heksenwaag. Mensen die beschuldigd waren van hekserij konden zich op deze plek laten wegen. Ze kwamen van heel ver, zelfs uit andere landen. De Heksenwaag stond bekend als een eerlijke waag. De waagmeesters hier lieten zich niet omkopen. Ze wogen eerlijk en gaven je een officieel papier waarop stond hoeveel je woog.

Hun verklaring dat je niet te licht was, werd overal als bewijs geaccepteerd dat je geen heks kon zijn. Iedereen die zich hier liet wegen werd dus vrijgesproken.

Einde heksenvervolging

In de loop van de 16e eeuw nam de tegenstand tegen de vervolgingen van heksen toe. Nederland was het eerste land waar de vervolgingen op hielden. In 1597 werd de laatste heks in de Noordelijke Nederlanden verbrand. In Europa werd pas in 1782 de laatste heks verbrand.


In de zeventiende eeuw begonnen mensen steeds minder te geloven in zaken als magie. Daarvoor in de plaats kwamen wetenschappelijke verklaringen. Heksen konden niet vliegen, maar smeerden zich in met een soort zalf, waardoor ze droomden dat ze konden vliegen.
Als we naar het verloop van de vervolgingen kijken, dan zien we dat de grootste vervolgingen plaatsvonden tussen 1600 en 1650. Daarna werden ze steeds minder. Na 1700 werd er bijna geen heks meer verbrand. Hoe kwam dat?
Daarvoor zijn er drie verklaringen:

 1. De vervolgingen werden vaak georganiseerd in streken waar de bevolking in opstand dreigde te komen tegen een koning of vorst. Als die eenmaal weer echt de baas was, hielden de vervolgingen op.

 2. Door de ontwikkelingen in de wetenschap werden de mensen minder bijgelovig. Het geloof in heksen als aanhangers van de duivel werd minder.

 3. De godsdienstoorlogen waren afgelopen. Elk land had nu zijn eigen godsdienst. Daar veranderde weinig meer aan.


Feiten op een rij

 • In de Middeleeuwen en in de Gouden Eeuw waren er veel heksen, dacht men.

 • Heksen waren vaak oude mannen en vrouwen die zich anders gedroegen dan anderen.

 • Als er dingen verkeerd gingen, bijvoorbeeld een mislukte oogst, dan kreeg een heks daar de schuld van.

 • Heksenproeven werden gedaan om erachter te komen of iemand een heks was of niet.

 • Er bestonden verschillende proeven: de prikproef, de waterproef en de weegproef.

 • In Oudewater staat de Heksenwaag. Daar werden mensen eerlijk gewogen en kregen ze een officieel papier waarop stond dat ze geen heks waren.

 • In Nederland kwam er aan het einde van de 16e eeuw een einde aan de heksenproeven. In de rest van Europa pas aan het einde van de 18e eeuw.

Wist je dat?

 • Het boek ´de Heksenhamer´ beschrijft heel precies wat heksen waren, wat voor gevaarlijks ze deden, welke proeven ze moesten ondergaan en hoe ze uiteindelijk veroordeeld moesten worden.
 • 80% van de gedode heksen waren vrouwen. Volgens het boek ´de Heksenhamer´ kwam dat omdat de vrouw van nature slecht was.
 • Er zijn nu ook nog mensen die zich heks noemen. Het zijn vaak vrouwen en mannen die veel geleerd hebben over de werking van planten en kruiden. Zij willen ´goed doen´.

 • Veertig jaar geleden is er onderzocht hoe heksen zouden hebben kunnen vliegen. De theorie luidt dat de heksen zich helemaal insmeerden met een bepaalde zalf. Dan vielen ze als een blok in slaap. Daarna waren ze ervan overtuigd dat ze hadden gevlogen. Nu noemen we dit verdovende middelen.
 • Heksen van nu hebben ook bepaalde feestdagen. Op 21 september vieren ze bijvoorbeeld het zonnefeest en op 31 oktober het heksennieuwjaar.
 • Er bestaan zogenaamde heksenwetten. Eén daarvan is: alles wat je doet, krijg je driemaal terug.


Heksentoets, gemaakt door: …………………………………………………………………………
1. Waarvan werden de heksen beschuldigd?

0 Van kwaad doen d.m.v. tovenarij

0 Van diefstal

0 Van vliegen in de lucht


2. Welke ziekte brak uit in de tweede helft van de 14e eeuw?

0 De griep

0 De tyfus

0 De pest


3. Weet jij een ander woord voor de Pest?

0 De gele koorts

0 De rode ziekte

0 De zwarte dood


4. Wanneer waren de Middeleeuwen?

0 Van 1700 tot 1900

0 Van 1500 tot 1900

0 Van 400 tot 1500


5. Wat moest je rond 1500 zijn?

0 Een christen

0 Een ketter

0 Een moslim


6. Wat stond er in de Heksenhamer?
0 De straf die heksen moesten krijgen
0 wat heksen waren, wat voor gevaarlijks ze deden, welke proeven ze moesten ondergaan en hoe ze uiteindelijk veroordeeld moesten worden.
0 Toverspreuken voor heksen
7. Wat gebeurde er bij de waterproef?

0 De heks werd met een steen om haar nek in het water gegooid

0 De heks moest minstens zes liter water drinken in een half uur

0 De heks moest in twee minuten naar de overkant van een meer zwemmen


8. Waarom lieten vrouwen die van hekserij werden beschuldigd zich het liefst wegen in De Waag van Oudewater?

0 De reis er heen werd vergoed door de kerk

0 De waagmeester liet zich niet omkopen en daardoor was het bewijs dat de vrouw geen heks was heel betrouwbaar en geldig.

0 Oudewater lag centraal in Nederland en je kon er makkelijk op je bezem heen vliegen.


9. Waar ligt Oudewater eigenlijk?

0 Tussen Gouda en Utrecht

0 Tussen Amsterdam en Haarlem

0 Tussen Den Haag en Leiden


10. Wat is een reden dat er een einde kwam aan de heksenjacht?

0 Het kostte teveel geld

0 Alle heksen waren gevangen

0 Er was minder politieke onrust, en de mensen werden minder bijgelovig.score: ………………
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina