Heremakono – Waiting for happinessDovnload 10.27 Kb.
Datum26.08.2016
Grootte10.27 Kb.
Is migratie van alle tijden? Het thema is vandaag in ieder geval een ‘hot item’. Migratie is echter een complex fenomeen dat inherent verbonden is met en deel uitmaakt van hedendaagse globaliseringsprocessen. Veel cineasten trachten het fenomeen migratie vanuit verschillende standpunten te verbeelden. Door de films te laten in- en/of uitleiden door een deskundige en ruimte te laten voor dialoog met het publiek willen we het meer vertrouwd maken met de migratierealiteit.
De filmvoorstellingen zullen doorgaan op 3 maandagavonden: 16, 23 en 30 november, telkens vanaf 20 uur.

Het filmfestival 'globalisering en migratie’ is een initiatief van BEELdbRAAK vzw i.s.m. Filmplateau & Bevrijdingsfilms vzw.


Maandag 16 november, 20u

Heremakono – Waiting for happiness

(Abderrahmane Sissako, Frankrijk/Mauretanië, 2002)

In Mali worden huizen die slecht gebouwd en voor tijdelijke bewoning bestemd zijn, Heremakono genoemd; 'zij wachten op geluk'. Nouadhibou, een klein plaatsje aan de kust van Mauretanië is zo'n transitplek, waar mensen wachten op geluk. Ze proberen wat geld te verdienen en vertrekken na verloop van tijd naar hun werkelijke bestemming.

Abdallah bezoekt er zijn moeder voordat hij zal afreizen naar Europa. Hij spreekt de plaatselijke taal niet en is niet geïnteresseerd in de tradities en festiviteiten in het plaatsje. In zijn gedachten is hij al in het Noorden. Toch observeert hij langzaam maar zeker de verschillende levens in het dorp en leert hij verschillende personen beter kennen.
Inleiding door Charlotte Standaert. Zij woonde en werkte lange tijd nabij Dakar en vertelt over emigratie vanuit Senegal.
Maandag 23 november, 20u

In this world” (Michael Winterbottom, UK, 2002)
Gruwelijk mooi verslag van de vlucht van twee Afghaanse jongens naar het rijke westen. Een eigentijdse overlevingsgeschiedenis, tegen de achtergrond van de miljoenen vluchtelingen die jaarlijks hun lot in handen leggen van mensensmokkelaars.In This World”, geëngageerd en brandend actueel, is samengesteld uit de ervaringen van echte vluchtelingen, die hun leven op het spel zetten in de hoop op een beter bestaan. Veel van hen overleven de tocht niet, anderen hebben meer geluk. De film geeft een gezicht en een stem aan deze anonieme mensen.

De film won de Gouden Beer van Berlijn (2003).
Inleiding door Ludo De Brabander, vzw Vrede.
Maandag 30 november, 20u

Welcome Europe” (Bruno Ulmer, Frankrijk, 2006)


“Welcome Europe” volgt een aantal jonge immigranten uit onder andere Marokko en Roemenië in hun zoektocht naar werk en een beter leven in Europa. Het leven in Europa is echter niet zo rooskleurig als ze zich van tevoren voorstelden. Door gebrek aan geld slapen ze op straat of in auto's en niet zelden hebben ze met politie en discriminatie te maken. Soms belanden ze in de prostitutie om te kunnen overleven, een ervaring die door hun religieuze achtergrond nog ondraaglijker wordt. Door de persoonlijke, intieme benadering van filmmaker Bruno Ulmer wordt het gevoel van heimwee en vernedering bijna voelbaar.Inleiding door Timur Magomedgadzjeyev. Timur vertelt en performt zijn migratieverhaal. Dagestan-Brussel. Brussel-Gent.

Contact: Erik Willems, beeldbraak@gmail.com, GSM 0477/297646De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina